Slo-Foto.net :: Poglej temo - Starinski fotoaparat
 Pogosta vprašanjaPogosta vprašanja   IščiIšči   Skupine uporabnikovSkupine uporabnikov   Tvoj profilTvoj profil   Prijava za pregled ZSPrijava za pregled ZS   PrijavaPrijava 

Starinski fotoaparat

Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Slo-Foto.net forum -> Klasični fotoaparati
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
Barbara87
Član/-ica

Pridružen/-a: Jul 04, 2005
Odg: 1

PrispevekObjavljeno: 04. Julij 2005 19:31    Naslov sporočila: Starinski fotoaparat Odgovori s citatom

Pred kratkim sem se začela zanimati za fotografijo, zato sem tudi kupila
digitalni fotoaparat.Z njim sem, sicer zelo zadovoljna, a rada bi odkrila tudi čare
starih fotoaparatov in slik.
Tukaj pa nastopi težava, ker sem šele začetnica, se na same fotoaparate ne
spoznam prav dobro.
Rada bi pridobila nekaj informacij o fotoaparatih iz 50 in 60-ih let prejšnega stoletja (npr. ALTISSA Altix V, Carl Weiss):
-kakšne filme lahko uporabljam
-obstajajo kakšne knjige za pomoč pri uporabi
- ali je uporaba teh fotoaparatov zelo zahtevna
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
janezek
Član/-ica

Pridružen/-a: Aug 01, 2005
Odg: 298

PrispevekObjavljeno: 01. Avgust 2005 12:39    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Za malo denarja dobiš starejše aparate srednjega formata, to je v vgrobem 6x6 ali 6x9cm. Filmi se dobijo v vseh bolje založenih foto trgovinah, aparati so pa večinoma enostavni za uporabo, samo nekdo ti mora pokazati.
Sam sem poskusil aparat Moskva-5, ki je formata 6x9cm, dobil sem ga za slabih 15 tisočakov s poštnino vred, pri nas pa sem za enak denar kupil še dvooko kamero Yashicamat 124G, ki je formata 6x6. Rezultati so prijetni, fotkanje pa zabavno. Aparati malega, leica formata so še cenejši in enostavnejši, jih je pa zunaj na pretek, pri nas pa malo manj pa še cene so pri nas nenormalno visoke.
Nazaj na vrh
rado
Član/-ica

Pridružen/-a: Jan 30, 2003
Odg: 1543
Kraj: slovenija

PrispevekObjavljeno: 01. Avgust 2005 21:54    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Zakaj te pa zanima ta altix V , ga morda imaš? To je aparat leica formata 24x36 se pravi za filme ni problem ima možnost menjave objektivov , običajno pa se je prodajal z 50mm objektivom zadeva je popolnoma mehanska tako , če deliuje potem pač slikaš z njim po starih preizkušenih nastavitvah , ki jih najdeš v kakšni starejši knjigi o fotografiji ali pa celo na nekaterih ČB filmih , še boljše pa je , če imaš možnost uporabe kakšnega svetlomera .

Uporaba niti ni tako zelo zahtevna , treba je pa poznat nekaj osnov .
Kot prvo za zunaje slikanje z kakšnim 100 ISO filmom v sončnem vremenu nastaviš 1/125sek ter F8 ali 11 v oblačnem pa enako narediš z 1/60 sek ,
ter seveda nastavit pravilno razdaljo , ki jo oceniš približno saj pri 50mm in F8 je globinska ostrina že kar velika in posnetki bodo sigurno ostri, za slikanje v kakšnih drugih pogojih bo pa treba malo prakse ali pa uporabit svetlomer.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
PIPI
Član/-ica

Pridružen/-a: Oct 11, 2004
Odg: 94

PrispevekObjavljeno: 01. Avgust 2005 22:23    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

V četrtem razredu sem v roke dobil Altix 4. Prvi filmi so bili črnobeli, pa moram reči da so kar uspeli. Za zaslonko pa sem se ravnal kar po tabelci, ki je natisnjena na embalaži filma:) Z malo prakse boš kmalu obvladala stvar. Pa na začetku svinčnik v roke in si napiši nastavitve, da boš lahko postopoma odpravljala napake.
Veliko uspeha!
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo MSN Messenger - naslov
Olaf
Član/-ica

Pridružen/-a: Mar 13, 2004
Odg: 338
Kraj: SLO

PrispevekObjavljeno: 03. Avgust 2005 09:48    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Stari fotoaprati se dobijo tudi prinas, vendar so v tujini veliko cenejši. Poglej si malo pa e-bayu.

Kar se tiče svetlomera - če boš slikala na prostem ni problema. In če boš slikala ČB ali pa negative še manj problema. Ti filmi so sposobni prenesti tudi nekaj pod oz. nadosvetlitve, pa bo slika še vedno OK. Če misliš slikati na diase, pa je svetlomer že skoraj obvezen...
Če slikaš na prostem, potem lahko ekspozicijo nastavljaš po t.i. "sunny f/16" pravilu. To pomeni, da v sončnem vremenu brez oblakov nastaviš zaslonko f/16 in čas tak, kot je ISO filma, ki ga uporabljaš (oz. čim bližji). Torej, če imaš ISO 100 film in sončno vreme, nastaviš f/16, 1/125 ali pa f/8, 1/250 itd. Če je oblačno ali pa si v senci, samo odpreš za eno ali dve blendi. To potem pride z izkušnjami.

Kar se fotoapratov tiče jih tako starih ne poznam dosti. Lahko pa vzameš v razmislek malo mlajše, npr. kako Praktico MTL3, kakega Pentaxa ipd.

LP
Nazaj na vrh
jarc1
Član/-ica

Pridružen/-a: Jun 06, 2005
Odg: 45

PrispevekObjavljeno: 03. Avgust 2005 11:22    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Če imaš veselje in čas se zapelji do Dunaja, tam je kar nekaj takih trgovin in starinarnic z veliko ponudbe in odličnimi cenami (od 30 evrov dalje).
Res bi lahko vzela kakšno Practico L z že vgrajenim svetlomerom. Če se odločiš za Dunaj, se lahko mal potrudm pobrskat po spominu in zemljevidu ter poiskat kakšno pametno starinarnico.
Nazaj na vrh
OKO
Član/-ica

Pridružen/-a: Jan 11, 2004
Odg: 1252

PrispevekObjavljeno: 03. Avgust 2005 11:32    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

@Barbara87
se eden ki ga zanima tudi film in razvijanje slik v temnici... ter uzivanje.(prav je tako)
dobro bi bilo si sposodi kaksno knjigo o teh zadevah
edna je od bajd-a
fotoamater
tole je našlo v celju biggrin
http://cobiss1.izum.si/scripts/cobiss?ukaz=DISP&id=1128460899175065&rec=1&sid=1
tukaj ti res pise vse o zacetkih...
kar se pa tiče samega aparata pa mislim da zdej ne vem kako starega nima smisla kupovat, ker potem se rabis cel kup stvari kot so svetlomer itd...
zanimiva je Rolleiflex -rca

http://images.google.com/imgres?imgurl=http://www.stutterheim.nl/images/T-vue-face.png&imgrefurl=http://www.stutterheim.nl/rollei/text_pages/rolleiflex_service.htm&h=311&w=208&sz=79&tbnid=EenmdouJ_5UJ:&tbnh=113&tbnw=75&hl=en&start=9&prev=/images%3Fq%3Drolleflex%26svnum%3D10%26hl%3Den%26lr%3D%26sa%3DG

pa obilo užitkov

lp
revolucionar oko
rado
Član/-ica

Pridružen/-a: Jan 30, 2003
Odg: 1543
Kraj: slovenija

PrispevekObjavljeno: 03. Avgust 2005 22:50    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

A ta Rollei pa ma svetlomer?
Nazaj na vrh
bedel
Član/-ica

Pridružen/-a: Nov 05, 2006
Odg: 8

PrispevekObjavljeno: 11. November 2006 15:45    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Kaj pa Praktica PLC 3? Objektivi so M42, ima TTL merjenje svetlobe, baterija za svetlomer VARTA V21 PX.

Je moc zanjo dobit kaj dobrih standardnih in sirokokotnih objektivov?
Nazaj na vrh
daylight
Član/-ica

Pridružen/-a: Sep 18, 2003
Odg: 648

PrispevekObjavljeno: 11. November 2006 16:03    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

kaj pa kaksen canon AE-1 npr.

http://www.bolha.com/oglas1997318

filing je čisto analogen bigrazz s tem da mas vgrajen točen svetlomer in zelo dobro fiksno optiko.

Mislim da se ti se vedno bolj splaca pogledat za tem ali pa kaksnim analognim manualnim nikon-om. Razn če hočeš da ima duh socializma potem pa praktice.. zorkije... laugh
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
Olaf
Član/-ica

PrispevekObjavljeno: 11. November 2006 16:18    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

@bedel - na PLC pašejo vsi M42 objektivi. Če pa žeilš v celoti izkoristiti aparat moraš iskati tiste, ki imajo električne kontakte. Le-ti omogočajo merjenje svetlobe pri odprti zalsonki. Kolikor vem ima Praktica samosvoj sistem, zato boš moral iskati objektive Carl Zeiss Jena Electric oz. Pentacon electric. Za M42 seveda obstajajo še druge firme, samo ne vem če imajo tudi "electric" izvedbe....

Se strinjam z daylightom - Canon AE-1 je super aparat. Tudi nekaj rabljenih objektivov se dobi zanj. Cena je zmerna - več kot Praktica, manj kot Nikon. Nikon manualni aparati pa se mi zdijo malo precenjeni. Verjamem da gre za dobre aparate, ampak tiste cene so malo hude....
Sam osebno bi se odločil za kak Pentax K1000 oz. podobnega. Ima K bajonet, ima open-aperture merjenje svetlobe. Z adapterjem lahko na njem uporabljaš tudi M42 objektive. In če se kdaj odločiš zajadrat v digitalne vode, bodo vsi ti objektivi brez problema pasali tudi na tak aparat.
Nazaj na vrh
bockorek
Član/-ica

Pridružen/-a: Nov 09, 2004
Odg: 365

PrispevekObjavljeno: 11. November 2006 17:11    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Mogoče nebi bilo slabo, če bi napisala kakšen digitalni aparat uporabljaš? Če imaš DSLR se vsekakor splača vzet analogca enakega proizvajalca, da potem lahko še objektive uporabljaš.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
bedel
Član/-ica

Pridružen/-a: Nov 05, 2006
Odg: 8

PrispevekObjavljeno: 11. November 2006 18:05    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Bolj kot Canon mi vsekakor disi Pentax. Nakup pa obvezno preko Ebaya, kjer kolikor opazujem vse skup, so K1000-ke na razpolago od nekje 50 do 150$. Ce bom zasledil kaj uporabnega, mislim, da se bom res na Pentaxa malo vrgel. Hvala za nasvete...
Nazaj na vrh
bockorek
Član/-ica

Pridružen/-a: Nov 09, 2004
Odg: 365

PrispevekObjavljeno: 12. November 2006 10:35    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Olaf mogoče so pa zato precenjeni nikoni, ker na njih delujejo čisto vsi objektivi, ki le imajo na objektivu možnost izbire zaslonke in vsi fleši, le v manual nastavitvah.

bedel potem pa kar veselo iskanje na ebayu, tam se res najde kar nekaj stvari takih. Če še imaš kaj časa pa lahko "skočiš" še zdaj v Graz, kjer se ta trenutek odvija 28. Fotoborza oz. sejem rabljene foto opreme: http://www.classiccamera.at/termine.php3
Nazaj na vrh
Olaf
Član/-ica

PrispevekObjavljeno: 12. November 2006 19:08    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Ja, res je... Na Nikon pašejo vsi Nikon objektivi, saj je bajonet enak. Kaj pa funkcije? Jih ni! Zaslonka je ročna (če se jo da nastavljat; novejši objektivi nimajo te možnosti), osvetlitev je ročna (če je sploh možna - nekateri novejši bodiji tudi tega ne dopuščajo). Na Nikonu ne moreš uporabljat nobenih drugih objektivov razen tistih z Nikon- bajonetom.
Na Canon EOS npr. pa lahko uporabljaš (skoraj) vse objektive z ustreznimi adapterji - tudi Nikorr-je, pri čemer pa še vedno lahko uporabljaš avtomatsko merjenje svetlobe.
Za Nikon se dostikrat sliši, kako je premišljen sistem, ker se lahko vsi objektivi uporabljako na vseh bodijih. Namontiraš jih res lahko na vse Nikone, to je pa tudi vse. Omejitev pa nihče nikjer ne omenja.
Pri Pentaxu pa ni tako - vzameš najstarejši K objektiv in ga daš na npr. digitalni K100D pa boš še vedno imel avto-ekspozicijo in merjenje svetlobe pri odprti zaslonki (ki ti jo aparat sam zapre na delovno zaslonko tik preden slikaš) pa še potrditev fokusa ti prikaže!

Torej mora "precenjenost" manualnih Nikonov ležati kje drugje....
Nazaj na vrh
Jernej_009
Član/-ica

Pridružen/-a: Oct 27, 2006
Odg: 7
Kraj: Maribor

PrispevekObjavljeno: 16. November 2006 17:51    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Sam sem iz kleti prinesel Praktico PLC3 in morem povedat da po 15 letih ležanja v kleti zelo dobro deluje.Poleg tega pa mam srečo da je prejšnji lastnik(beri oče)zelo rad fotografiral in v ta namen kupil takrat še široko kotni objektiv,50mm objektiv(bil zraven),fleš,stojalo.Sam sem pred kratkom nabavil za 5.000 na bolhi teleobjektiv 130mm
In še malo pa začnem slike razvijat sam
Nazaj na vrh
iKmet
Član/-ica

Pridružen/-a: Oct 04, 2006
Odg: 55

PrispevekObjavljeno: 16. November 2006 19:25    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Jaz sem pa prve posnetke naredil z očetovo Yashico TL Electro, ki je imela 50 mm f/1,7 objektiv, zraven pa še 70-230mm tele. Yashica je imela že vgrajen svetlomer. Kmalu sem začel uporabljati dvo-oko zrcalno kamero, katere proizvajalca se ne spominjam več, saj sem jo prodal. Delala je posnetke 6x6 cm. Na začetku sem ČB filme in fotografije razvijal sam, potem pa se je vse težje dobilo kemikalije, pa tudi barvne fotke je razvijalo vse več laboratorijev.
Nazaj na vrh
mfgg
Član/-ica

Pridružen/-a: Apr 19, 2008
Odg: 2

PrispevekObjavljeno: 22. April 2008 15:40    Naslov sporočila: baterija za praktico plc3 Odgovori s citatom

Zanima me, kje bi lahko dobila to baterijo? iščem jo po celi ljubljani ... cry a jo ima mogoče kdo za prodat? smile
Nazaj na vrh
damac_b
Član/-ica

Pridružen/-a: Mar 25, 2007
Odg: 7

PrispevekObjavljeno: 22. April 2008 18:10    Naslov sporočila: baterija za praktico plc3 Odgovori s citatom

V Fotomehaniki imajo vložek v katerega potem vstavljaš navadne plošate 1,5 V baterije in zadeva deluje thumbsup
Nazaj na vrh
mfgg
Član/-ica

Pridružen/-a: Apr 19, 2008
Odg: 2

PrispevekObjavljeno: 22. April 2008 19:46    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

ful hvala sunny
Nazaj na vrh
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Slo-Foto.net forum -> Klasični fotoaparati Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Stran 1 od 1

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu