Slo-Foto.net :: Poglej temo - Nakup top kompakta
 Pogosta vprašanjaPogosta vprašanja   IščiIšči   Skupine uporabnikovSkupine uporabnikov   Tvoj profilTvoj profil   Prijava za pregled ZSPrijava za pregled ZS   PrijavaPrijava 

Nakup top kompakta

Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Slo-Foto.net forum -> Nakup
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
habbich
Član/-ica

Pridružen/-a: Jun 13, 2008
Odg: 3

PrispevekObjavljeno: 13. Junij 2008 18:43    Naslov sporočila: Nakup top kompakta Odgovori s citatom

Lep pozdrav!
Sem nov na forumu in sem sredi nakupa novega digitalca kompaktnega razreda. Res je da ste skoraj vsi tukaj profesionalci ali pa vsaj profesionalni amaterji in boste popluvali kompaktni razred, ampak meni je pomembna velikost. Nov fotoaparat bi rabil predvsem za izlete in potovanja in sem bil ze s prejsnjim zadovoljen. MPji mi niso toliko pomembni kot pa stabilizator slike visok ISO in se kaksni drugi bonboncki.
Po krajsem pregledu trga, sem se ogrel za spodnje modele:

-Nikon Coolpix S600
-Canon Ixus 960/970IS (naj bi bil najboljsi med temi? Ali ne?)
-Panasonic TZ5 (velik zoom+dokaj tanek)
-Fuji Finepix F100D oz. Z200FD

V glavnem me zanimajo TOP modeli med kompaktnezi.

Na fotoaparate ne spoznam prav veliko, tudi nisem imel priloznosti preizkusiti kateregakoli od zgoraj nastetih modelov. Verjamem da obstaja se kaksen drug boljsi proizvajalec, bi prosil ce ga omenite.Torej kaj izbrati?

Prosim za kak kratek opis posameznih modelov(+ in -) in oceno. Najlepsa hvala!
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
fotokaj
Član/-ica

Pridružen/-a: Mar 05, 2005
Odg: 1540

PrispevekObjavljeno: 13. Junij 2008 18:50    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Sam bi se odločal med S600 in TZ-5; ocen, mnenj, komentarjev in primerjav je pa na netu toliko, da se iz njih drek dela.
habbich
Član/-ica

PrispevekObjavljeno: 13. Junij 2008 19:27    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Kako pa je kaj z Ixusom...Kot se spomnim so bili to vcasih najboljsi digitalci...
Nazaj na vrh
habbich
Član/-ica

PrispevekObjavljeno: 13. Junij 2008 21:34    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Odlocil sem se da ima zoom prednost pred kompaktnostjo. Zato kolebam med telima dvema modeloma:
-Panasonic Lumix DMC-TZ5
-Ricoh Caplio R7

Se kak skoraj da ultrakompaktnez z velikim zoomom?
Nazaj na vrh
ZiGGi
Član/-ica

Pridružen/-a: Mar 21, 2006
Odg: 48

PrispevekObjavljeno: 13. Junij 2008 21:44    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Samo 3 izbire maš:

S600
Ixus 860 - nima smisla dat 100 € več za 970
Tz-5

Ultrazoom pa majhen kompakt ne grejo skupi. Če hočš velik zooma morš tak objektiv nekam spravt, nikakor pa to ne gre v mejhno ohišje. Za velik zoom maš izbiro med P80 ali S5, ki je pa že malce zastarel. 570 -ka je počasna. To je vse
Nazaj na vrh
lial
Član/-ica

Pridružen/-a: Mar 26, 2004
Odg: 909
Kraj: SLO

PrispevekObjavljeno: 14. Junij 2008 08:20    Naslov sporočila: Re: Nakup top kompakta Odgovori s citatom

Kaj pa Pentax Z10? Pred kratkim sem za potrebe digiskopije kupil Pentax-a A30, ki sicer ni enak predlaganemu, verjetno pa so rezultati primerljivi. In ti rezultati so v mojem primeru presenetljivo kvalitetni, precej bolj, kakor sem pričakoval!

Še nekaj o tem:
habbich je napisal/a:
Res je da ste skoraj vsi tukaj profesionalci ali pa vsaj profesionalni amaterji in boste popluvali kompaktni razred, ampak meni je pomembna velikost.

Tisti, ki 'popljuva' kompakte s tem samo kaže svojo omejenost v razmišljanju, zato se kar drži svojih želj in naj te ta odnos ne skrbi.
Sploh ni važno, kako velika ali kakšne barve je mačka, le da lovi miši, je nekoč dejal kitajski voditelj...

LP
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
lial
Član/-ica

PrispevekObjavljeno: 14. Junij 2008 09:15    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

In pod črto moji prejšnji trditvi še tole:
Ker večinoma svoje trditve poskušam dokazati tudi s fotografijo, sem pograbil A700 z 18-200 in omenjenega Pentax-a, šel na vrt in škljocnil po ENO fotko na najbolj osnovnih nastavitvah, z vsakim od njiju. Rezultat je takle:

Ena fotka je narejena s kompaktom, druga z DSLR-jem, v razmaku nekaj sekund. NOBENA ni dodatno obdelana, le pomanjšani na enako velikost sta. EXIF je delno izbrisan, ker me zanima, če lahko tudi brez tega kdo ugotovi katera je iz katerega aparata. grin grin
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
Tical
Član/-ica

Pridružen/-a: Jul 24, 2006
Odg: 57

PrispevekObjavljeno: 14. Junij 2008 09:29    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

jest bi rekel tako na hitro da je spodnja iz kompakta..
Napačno izmerjena svetloba in ostrina po robovih peša???
Mogoče se pa čisto motim smile
Nazaj na vrh
MatejG
Član/-ica

Pridružen/-a: Sep 17, 2007
Odg: 89

PrispevekObjavljeno: 14. Junij 2008 10:13    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Lial, iz tako majhnih fotografij se res ne da ugotoviti katera je kera. Iz tako majhnih se niti ne bi dalo ločiti fotografiji, narejenih z mobitelom in 1ds mark III.

Mi je pa osebno bolj všeč druga, barve so natančnejše, pri prvi je Hue čisto mimo, kontrast pa pretiran...

Nazadnje urejal/a MatejG 14. Junij 2008 10:19; skupaj popravljeno 1 krat
Nazaj na vrh
MatejG
Član/-ica

Pridružen/-a: Sep 17, 2007
Odg: 89

PrispevekObjavljeno: 14. Junij 2008 10:17    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Sicer, če pa že, bi sam rekel, da je prva narejena z kompaktom, druga pa z DSLR, ker se pri drugi opazi manjša globinska ostrina...
Nazaj na vrh
fotokaj
Član/-ica

Pridružen/-a: Mar 05, 2005
Odg: 1540

PrispevekObjavljeno: 14. Junij 2008 11:36    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Ja itak da je prva iz kompakta, ima namreč stranice v razmerju 4:3, druga, narejena z DSLR ima stranice pa v razmerju 2:3.
lial
Član/-ica

PrispevekObjavljeno: 14. Junij 2008 11:56    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Nisem dvomil, da bodo strokovnjaki (kakršna sta Matej in fotokaj) z lahkoto ugotovili za kaj gre. Globinska ostrina in razmerje stranic je vsekakor podatek ki pove dovolj.
Zanimiva pa mi je pripomba o pretiranem kontrastu pri Pentax-u, ker sem za to sam bil do sedaj morda premalo pozoren - res ga je preveč.
Kljub temu pa se bomo morda strinjali, da bi fotke take velikosti na papirju (20x15) zadovoljile vsakega laika, morda bi bili nepoznavalci celo bolj navdušeni nad prvo, pa čeprav je narejena z tehniko, ki po vrednosti komaj dosega desetino cene aparata, ki je naredil drugi posnetek...

Da pa ne bom narobe razumljen, še nekaj: vsekakor imajo DSLR-ji ogromno prednost pred veliko večino kompaktov (pa ne vsi proti vsem!), če jih ZNAMO uporabiti. Če pa tega znanja ni in ga uporabnik niti ne želi pridobiti, potem je investicija v drago tehniko nesmiselna, veliko več veselja bi bilo s cenejšo škatlico 'za v žep'.

LP
Nazaj na vrh
Lucifix
Administrator
Administrator

Pridružen/-a: Jan 15, 2003
Odg: 5289
Kraj: Slovenija

PrispevekObjavljeno: 14. Junij 2008 13:43    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Tukaj je primer kdaj se NE splača kupiti DSLR:
http://www.slo-foto.net/ftopict-11936.html
http://www.slo-foto.net/ftopicp-126135.html#126135
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Slo-Foto.net forum -> Nakup Časovni pas GMT + 1 ura, srednjeevropski - zimski čas
Stran 1 od 1

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu