Odgovori na to temo

Član/ica
Prejete zahvale +0
Cinefot @Cinefot Prispevki Objavljeno: 25. Jan 2012 16:57
poetski je napisal/a:
Moj namen ni širjenje ideje, da je film mrtev ali neuporaben.

Pa bi lahko bil grin - glej spodaj grin

poetski je napisal/a:
Ampak družba je odločila. Digital je nesporen zmagovalec.

Iz tvojih ust v božja ušesa biggrin Resnično upam da uspeš tole vero čim bolj razširiti da bom jaz potem lahko še ceneje kupil second hand vrhunsko filmsko opremo za medium in large format. cool

P.S.
A si tvoje razmišljanje pobral iz prvega zadetka, ki ga pljune Google na film vs. digital cinema in gre takole:
Citiram:
Film is not going anywhere. I believe it’s use will shift from the commercial mainstream to the artistic niche. There is already a backlash by some against the digital revolution, and I would argue this may produce some of the best work that has ever been shot on film. So I do not believe film will die, I love the medium, and there are far too many who will refuse to let it go. This is fantastic news. The masses will go digital, creating an artistic elite who will love and cherish film more than ever.

Vir: http://dcinema.wordpress.com/2010/01/29/film-vs-digital-the-debate-and-war-is-over/

Če da, delim mnenje v delu "The masses will go digital, creating an artistic elite who will love and cherish film more than ever." cool

Član/ica
Prejete zahvale +12
Miha Sušnik @poetski Prispevki Objavljeno: 25. Jan 2012 17:12
Nikjer nisem črpal mojega odgovora smile Drugače sem diplomirani komunikolog medijskih študij, in znotraj stroke so zadeve jasne kot beli dan. V čisto vseh točkah se strinjam kar je tam napisano.
Digital je prinesel takšne družbene spremembe, ki jih film ni v stotih letih. Pa nočem s tem zmanjševati vpliv filma, ki je res ogromen, ampak želim povedati, da je digitalna revolucija tako neverjetna, da si je še strokovnjaki ne znamo predstavljati. Pa še v polnem zagonu ni.

Razvoj, spremembe, življenje in smrt. Tako živih bitij, kot medijev. A brez skrbi dragi filmarji, čez nekaj desetletij bodo podobne debate, kjer bo digital "potegnil kratko" smile

Član/ica
Prejete zahvale +0
Cinefot @Cinefot Prispevki Objavljeno: 25. Jan 2012 17:20
poetski je napisal/a:
Digital je prinesel takšne družbene spremembe, ki jih film ni v stotih letih. Pa nočem s tem zmanjševati vpliv filma, ki je res ogromen, ampak želim povedati, da je digitalna revolucija tako neverjetna, da si je še strokovnjaki ne znamo predstavljati. Pa še v polnem zagonu ni.

Te potem smem kot filmar izzvati da v roke vzameš filmski aparat in poslikaš svoj prvi film (če ga seveda še nisi)? Morda potem film prinese spremembe tebi grin

Član/ica
Prejete zahvale +12
Miha Sušnik @poetski Prispevki Objavljeno: 25. Jan 2012 17:53
Ne bo potrebe. Moj simboličen začetek je bil na filmu. Prve so bile troteljce, nato digitalec, in potem nazaj na film. Pisanje nastavitev fotoaparata ob vsakem posnetku je bilo zelo zabavno početje smile Osnove sem se naučil na prastarem Zenitu, kjer sem gledal kako lulček skače levo-desno glede na nastavitve.

Drugače sem enakega mnenja kot ga ima Wartbug in ostali. Tehnična omejitev poveča fotografovo ustvarjalnost. To omejitev ti lahko ponuja film, ali pa premajhna spominska kartica.

Film ima svoje prednosti in svoj čar. O tem ni dvoma. A svoj čar ima tudi radioamaterstvo. Nihče pa tu ne zagovarja, da bi morali biti vsi radioamaterji preden dobimo svoj prvi telefon smile

Problem je v tem, da je za nas fotografija izredno pomembna aktivnost. Smo osebno vezani nanjo. Hočemo, da naš izbran medij, naša izbrana znamka fotoaparata premagata vse ostale smile Gremo Nikon! Jebeš Canon!

Član/ica
Prejete zahvale +11
najed01 @najed01 Prispevki Objavljeno: 25. Jan 2012 18:31
http://razvezanijezik.org/?page=sva%C5%A1ta

Član/ica
Prejete zahvale +0
Cinefot @Cinefot Prispevki Objavljeno: 25. Jan 2012 19:30
poetski je napisal/a:
Ne bo potrebe. Moj simboličen začetek je bil na filmu. Prve so bile troteljce, nato digitalec, in potem nazaj na film. Pisanje nastavitev fotoaparata ob vsakem posnetku je bilo zelo zabavno početje smile Osnove sem se naučil na prastarem Zenitu, kjer sem gledal kako lulček skače levo-desno glede na nastavitve.

Brez zamere prosim ampak filmski aparati so močno napredovali od takrat. Moji Mamiya 645AFD in AFD II recimo znata pisati osnovni exif data na rob filma pod vsako sličico, zapiše se tudi f-stop in shutter speed. Kater lens si uporabljal pa vidiš iz slike same če kot jaz uporabljaš lense s fiksno goriščnico.

poetski je napisal/a:
Tehnična omejitev poveča fotografovo ustvarjalnost. To omejitev ti lahko ponuja film, ali pa premajhna spominska kartica.

O kakšni tehnični omejitvi govoriš? O tehnični omejitvi foto aparata ali o tehnični omejitvi medija zapisa? Torej, je po tvojem tehnično omejen body ali film kot nosilec slike?

poetski je napisal/a:
Problem je v tem, da je za nas fotografija izredno pomembna aktivnost. Smo osebno vezani nanjo. Hočemo, da naš izbran medij, naša izbrana znamka fotoaparata premagata vse ostale smile Gremo Nikon! Jebeš Canon!

To kar pišeš je fetišizem. Jaz nisem fetišist. Snemal sem že z Arrijem, Bolexom, ... fotkal z Yashico, Praktico, Canonom, Nikonom, Minolto, Mamiyo, Hasselbladom, ... Pa vse na 8mm, 16mm, 35mm, MF, ... Delal sem tudi z Betacam, DV, ... Ne vem če hočem da kaj premaga kaj drugega, to se mi nekako zdi otročje. Na mojih aparatih imam logote prelepljene s črnim trakom, ker je tako manj možnosti da bi me v teh kriznih časih okradli v kakšni zakotni ulici, predelu sveta, ... Je pa teško tu na forumu govoriti brez da bi omenjal te znamke, ker drugače folk ne bi vedu o čem govorim grin

Jaz iskreno mislim, da imaš vse prav in da mora folk prodati svojo filmsko opremo po nizki ceni in iti na digital. Če ima kdo kakšen Mamiya AF ali Mamiya AF D lens za prodati, me lahko kontaktira na ZS. Posebej zaželeni so AF 45 f 2.8 ali AF 45 f 2.8 D, AF 80 f 2.8 D in AF 150 f 2.8 D biggrin biggrin biggrin

Član/ica
Prejete zahvale +12
Miha Sušnik @poetski Prispevki Objavljeno: 25. Jan 2012 20:39
Cinefot je napisal/a:
Veliko teksta...

Sedaj te pa ne razumem. V bistvu ne vem točno, kaj je tvoje stališče.

Kot jaz razumem, uporabljaš film in ti je super duper. To je odlično, da si našel tisto, kar ti ugaja. Meni osebno (kot tudi vsem ostalim) dol visi kaj uporabljaš, ker gre za osebno izbiro. Ne smeš gledati na dobro/slabo in prav/narobe, ker življenje ne deluje tako. Mi na digitalu nismo prav nič boljši kot tisti, ki uporabljajo pin hole camere.

Če ti je všeč digital, boš na digitalu.

Če ti je všeč film, boš na filmu.

Nisi prav nič bolj kul in nisi prav nič boljši od ostalih. Ne bodimo hipsterji.

Naj se s tem debata o tem kaj je boljš (digital ali film) zaključi in naj se nadaljuje debata o prihodnosti filma, za katero se vsi tu strinjamo, da je mogoče še precej svetla.

Če te pa zanima nadaljevanje debate se pa lahko vsi dobimo na pijači v okolici Ljubljane smile

Član/ica
Prejete zahvale +0
Cinefot @Cinefot Prispevki Objavljeno: 25. Jan 2012 21:06
Super, pošlji ZS in greva na pir biere
Pokaži sporočila:   
Odgovori na to temo Slo-Foto.net forum Novice - Klasična fotografija
Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran Prejšnja  1 2
Stran 2 od 2

Pojdi na:   
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu