Odlocam se za nakup stativa za fotoaparat za daljsi cas (jup, to je relativno, ampak trenutno stojalo je zacelo pokati in spuscati duso ze po parih mescih normalne uporabe…). Najprej nekaj malega o namenu in opremi:
Oprema, ki bo najpogosteje visela na stativu:
- Nikon D90
- Tokina 28-80/2.8 ali nikkor 50/1.8
- Grip + dodatna baterija
- Nikon SB-700
- Vse skupaj tehta cca 2.4 kg
Namen:
- Fotografiranje maket
- Studijska fotografija
- Popotovanja
Od stativa pricakujem:
- Visoko nosilnost
- Stabilnost (stojalo, ki ga imam sedaj, komajda prenasa SB-700... Stran vrzen denar...)
- Krogelno glavo
- Moznost pretvorbe v monopod ni nujna, ce pa je ze mozno, pa - hej, zakaj pa ne
- Masa naj ne bo prevelika. Sicer sem vajen nositi teh cca 3.5 - 4 kg opreme v torbi, ampak dodatna obremenitev pa naj bo cim manjsa
Cenovni rang: Do 100€
Trenutno imam nagledane naslednje modele:
- Manfrotto MK394-PQ s kogljično glavo
- Cullmann Nanomax 260 (52603) s krogelno glavo
- Triopo MT-128 + napredna krogelna glava NB-1S
Glede mase so si zelo podobni, nosilnost ima Triopo dalec najvecjo (8kg napram 3.5 kg), prav tako so si podobni glede max. visine ipd. Nekako se najbolj nagibam k Triopu, saj ima glavo, ki jo lahko kasneje, ce se mi zazdi, zamenjam.
Zanima me pa naslednje:
- Ima kdo od vas izkusnje s katerim od teh stativov?
- So podatki o nosilnosti realni ali gre za (vsaj delni) nateg? Ker 8 kg vs. 3.5 kg v istem cenovnem rangu… Pa se glava zraven… Nateg?
- Pri Triopo se noge raztegujejo in krcijo z vijacenjem gumijastih »matic« - koliko je zadeva zanesljiva, zdrzljiva in trpezna? Je boljsa izbira, kot sistema pri ostalih dveh stativih (»klipsne«)?
- Pri Triopo se noge nastavljajo pod koti 25°, 55° in80° - koliko so ti zaskoki (oz. karkoli ze zagotavlja te polozaje) robustni? Se hitro obrabijo?
Verjetno se mi bo porodilo se kaksno vprasanje
HVALA za kakrsnokoli pomoc!
Lep pozdrav!
Damir
Edit: Ce kdo meni, da lahko za ta denar dobim se kak drug stativ s primerljivi lastnostmi - z besedo na monitor!