Odgovori na to temo

Član/ica
Prejete zahvale +2
Stane Crnjak @staneC Prispevki Objavljeno: 18. Avg 2006 13:08
Včasih so za učenje fotografije priporočali Pentax K1000, popolnoma ročno SLR kamero, s 50mm objektivom in vgrajenim svetlomerom (palčka gor in dol). Zakaj bi bilo sedaj kaj drugače? Saj imaš tudi pri DSLR kamerah v iskalu meter, kjer je označena priporočena in tvoja nastavitev osvetlitve. Saj ni govora, ali je škoda denarja ali ne , ali ga bo čez 5 let fotografija veselila ali ne. Človek se želi naučiti fotografirati z DSLR kamero.

Moderator
Prejete zahvale +14
iztok @izo Prispevki Objavljeno: 18. Avg 2006 13:12
čist tako, med brati, zelo dosti nardiš, če si v začetku navodila ene 2-3x preberaš v detajl.

Član/ica
Prejete zahvale +1
Lenart Senica @lenyn Prispevki Objavljeno: 18. Avg 2006 14:10
biggrin

Član/ica
Prejete zahvale +0
Marijan Ponikvar @martest Prispevki Objavljeno: 18. Avg 2006 14:14
Spet debata o mehurčkih različnih barv - webmajstr je lepo vprašal za nasvete o primerni(h) knjigi(ah).
Čisto in popolnoma pravi način, da bo najhitreje prišel do primernega znanja, ker če bi se učil iz raznih naših tem, bi bilo to neurejeno znanje po odlomkih.
Knjiga, kateri koli aparat z malo več dostopa do nastavitev (analog ali digi od kompaktov ali bolje hibridov do slr) in pri novem aparatu seznanitev z navodili.
Saj nameni so dobri, samo za začetek ga taki komentarji preveč zmedejo

Vidim skozi iskalo, torej sem

Član/ica
Prejete zahvale +1
Lenart Senica @lenyn Prispevki Objavljeno: 18. Avg 2006 14:29
js sm si sposodu knjigo 101nasvet FOTOGRAFIJA. je kr stara vse napisano za analogne ampak vela isto za digital. lepo napisano. ne preveč komplicirano. velik pojasni
thumbsup

Moderator
Prejete zahvale +14
iztok @izo Prispevki Objavljeno: 18. Avg 2006 14:44
evo, za malo uvajanja v digital slr (sicer je bolj za canon, so pa najbrž osnove podobne za vse)
http://www.photoworkshop.com/canon/index.html

Moderator
Prejete zahvale +14
iztok @izo Prispevki Objavljeno: 18. Avg 2006 15:05
mislim, da bi bilo navaden link fajn dat kr pod sticky al kaj takšnega, ker bo odgovoril na večino vaših vprašanj glede uporabe dslr.ja, tehnik ipd, tudi tistim bolj zahtevnim.

Član/ica
Prejete zahvale +1
Lenart Senica @lenyn Prispevki Objavljeno: 18. Avg 2006 15:09
fino je razloženo yes

Član/ica
Prejete zahvale +0
Nace @webmajstr Prispevki Objavljeno: 19. Avg 2006 00:35
v fotkanju uživam... sam sm prej uporabljal par let star kompakten canon, kjer je bl ovse skorej avto.smile Pač sem se odločil direktno preskočiti na d-slr... Danes sem malo prebral to knjigo, zvečer sem že delal odlične fotke (relativno). V mojem primeru sem prepričan da sem se pravilno odločil.

Sem že prej bral o tem kaj je boljše pri slr, pa tud razne karakteristike sm bral, sam ne toliko natančno da bi znal uporabljat ;D

tnx

Član/ica
Prejete zahvale +1
Lenart Senica @lenyn Prispevki Objavljeno: 19. Avg 2006 00:38
webmajstr važno je da si zadovoljen. prebereš navodila kako knjigico fotkaš pa gre. vesel sem da si že kar takoj začel delati odlične fotke smile
čakamo na objavo v galeriji smile thumbsup

Član/ica
Prejete zahvale +0
Edi @Edi Prispevki Objavljeno: 19. Avg 2006 08:16
Pozdravljen
Običajno na forumih tema hitro zaide in se spremeni v neko prepričevanje prepričanih. Sam sem po nesreči odkril, žal v srbohrvaščini, vsaj meni zelo zanimivo stran.

http://www.telfon.net/dig/vjezba_blenda_ekspozicija.php

Na tej strani imaš možnost spreminjanja zaslonke, hitrosti in ISO potem pa klikneš na shoot in slika se nastavi tako kot si ti nastavil. Popraviš zaslonko in ponovno shoot pa takoj vidiš razliko. To lahko počneš v nedogled, meni se zdi zelo zanimivo, saj sem tudi sam začetnik v tem svetu. Veliko prijetnih trenutkov pri slikanji in dobrih slik ti želim.
Lep pozdrav Edi
thumbsup

Član/ica
Prejete zahvale +1
Lenart Senica @lenyn Prispevki Objavljeno: 19. Avg 2006 22:58
edi zelo zanimiva 'najdba' thumbsup

Član/ica
Prejete zahvale +0
Nace @webmajstr Prispevki Objavljeno: 19. Avg 2006 23:06
olična stran. hvala grin

Član/ica
Prejete zahvale +0
samotar @samotar78 Prispevki Objavljeno: 20. Avg 2006 13:57
Namesto da prvo kupiš fotoaparat se upršaj kaj hočeš od njega, koliko si pripravljen dati in koliko znaš. Če hočeš hitrost potem pač bo treba višje poseči. Najbolš pa kako knjigo vzet v roke pa si razjasnt pojem kaj je kaj in z akaj se uporablja pa potem vidiš a te je to potegnilo not da se boš ukvarjal s tem ali ne.
Če gledam dolgoročno se morebiti bolj splača vzeti dobrega kompakta k mam ročne nastavitve in čez 2, 3 leta in naprej v DSLR kot prec, k pol kile za vratom k ne gre v žep je kar težko. Vsak pa zase ve kaj hoče in rabi.

Član/ica
Prejete zahvale +0
Silvo @silvopst Prispevki Objavljeno: 20. Avg 2006 15:29
Sam za učenje vsekakor priporočam nakup rabljenega analognega SLR aparata. Potem pa, ko se osvojijo osnove (ob kakšni dobri knjigi,...), se prestopi v DSLR. Kompakt je namenjen ljudem, ki so z njim zadovoljni in ne potrebujejo več in bodo v tem razredu tudi ostali. Učenje z njim se mi zdi izguba. Sploh, če se učiš na kašnem dražjem aparatu. In ko ugotoviš, da ni dovolj dober za tebe, kupiš spet novega in novega,... in stroški kar rastejo.
Nikoli nisem slikal s kompaktom (razen s službenim - z veliko muke). Prestopil sem iz analognega v DLSR. In bilo je zelo enostavno.
Seveda pa se moraš prej vprašati ali sploh potrebuješ DSLR. Ali pa mogoče spadaš v skupino ljudi (nedeljskih fotografov), ki jih bo kompakt zadovoljil.

Član/ica
Prejete zahvale +0
Urban Zaletel @Schatzi_ Prispevki Objavljeno: 20. Avg 2006 15:57
Ne vem zakaj bi se učil na SLR-ju, ko se lahko učiš kar takoj na DSLR-ju pa še volje ne izgubiš, ker ko na SLRju poslikaš film in ugotoviš, da je polovica neostrih, polovica preosvetljenih, daš kar nekaj denarja za razvijanje, zato lepo kupiš eno 350D, ki jih dobiš že zelo poceni s kit objektivom in se pač učiš, pa še veliko prej vidiš rezultate in svoje napake, potem pa lahko zelo hitro popraviš, pa še nastavitve vidiš, ki si jih uporabil, medtem ko ne vem, ali si na SLRju kdo piše, kakšne nastavitve je uporabil.

Administrator
Prejete zahvale +22
Uroš Uršej @Lucifix Prispevki Objavljeno: 20. Avg 2006 17:21
Mislim, da sem našel še eno stran, ki bo marsikomu prišla prav:

http://www.photonhead.com/simcam/

Član/ica
Prejete zahvale +0
Edi @Edi Prispevki Objavljeno: 20. Avg 2006 19:04
He He že kar vidim stare mačke, ki bodo rekli: Lahko je danes bit začetnik, mi smo maral pa še vse na roke... sleep
Nekateri bodo rekli Škoda, drugi pa hvala bogu smo vsaj premislili pred vsako fotko, ne pa takokot danes škljoc pa na komp posvetli izostri reži poravnaj pa je narejeno...to ni fotografija deal berte knjige pa se učte..
Ah saj bomo tudi mi čez par let se imali za stručkote, do takrat ste pa vi taglavni biggrin
LpEdi

Član/ica
Prejete zahvale +0
Silvo @silvopst Prispevki Objavljeno: 20. Avg 2006 19:33
Schatzi_ je napisal/a:
Ne vem zakaj bi se učil na SLR-ju, ko se lahko učiš kar takoj na DSLR-ju pa še volje ne izgubiš, ker ko na SLRju poslikaš film in ugotoviš, da je polovica neostrih, polovica preosvetljenih, daš kar nekaj denarja za razvijanje, zato lepo kupiš eno 350D, ki jih dobiš že zelo poceni s kit objektivom in se pač učiš, pa še veliko prej vidiš rezultate in svoje napake, potem pa lahko zelo hitro popraviš, pa še nastavitve vidiš, ki si jih uporabil, medtem ko ne vem, ali si na SLRju kdo piše, kakšne nastavitve je uporabil.

Zato, ker dobiš za 30 Ksit npr. Eos 500 ali 300 skupaj s kit objektivom.
Povej mi, koliko ljudem je DSLR njihov prvi foto aparat?

Član/ica
Prejete zahvale +1
Lenart Senica @lenyn Prispevki Objavljeno: 20. Avg 2006 22:26
jaz bi vsekakor začel za analognim, a ima oče malo boljšega kompakta in sem tam lahko vse naštudiral.
vsakemu svoje grin
Pokaži sporočila:   
Odgovori na to temo Slo-Foto.net forum Digitalni fotoaparati
Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran Prejšnja  1 2 3  Naslednja
Stran 2 od 3

Pojdi na:   
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš glasovati v anketi v tem forumu