| Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
| Avtor |
Sporočilo |
eksotik Član/-ica

Pridružen/-a: Apr 14, 2005 Odg: 9
|
Objavljeno: 29. Avgust 2006 15:24 Naslov sporočila: Nakup objektivov za Canon |
|
|
Odlocil sem se, da v kratkem kupim body Canon 350D. Glede objektivov ter opreme bi prosil za vasa mnenja, nasvet.
Rang opreme naj bo zlata sredina, oziroma čimboljše razmerje kvaliteta/cena, obenem pa bi se drzal pravila, da nisem tako bogat, da kupujem poceni.
1. Trenutno bi rabil:
- Potreboval bom objektiv za fotkanje artiklov velikosti kemicnega svincnika (cca 300kos) ter morebiti kaksen portret.
- Popotniski objektiv.
- Objektiv, ki je "its a must?"
2. Dodatna oprema:
- luci?
- flash?
- stativ?
Hvala ter LP |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
Focus Član/-ica

Pridružen/-a: Aug 26, 2006 Odg: 359
|
Objavljeno: 29. Avgust 2006 16:28 Naslov sporočila: Tvoja oprema bi bila |
|
|
Canon EF 50mm 1.4 USM
Canon EF-S 18-55 (Kit)
Canon EF 100mm f/2.8 Macro USM
Canon Speedlite 430 EX (bliskavica)
Velbon Sherpa 250 (trinožno stojalo)
Vsi objektivi imajo navoj 58mm, na vse priporočam namestitev Canon UV filter. |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
eksotik Član/-ica

|
Objavljeno: 29. Avgust 2006 16:35 Naslov sporočila: Re: Tvoja oprema bi bila |
|
|
| Focus je napisal/a: |
Canon EF 50mm 1.4 USM
Canon EF-S 18-55 (Kit)
Canon Speedlite 430 EX (bliskavica)
Velbon Sherpa 250 (trinožno stojalo)
Vsi objektivi imajo navoj 58mm, na vse priporočam namestitev Canon UV filter. |
Fokus THX.
Če prav razumem bi EF-S 18-55 (Kit) sluzil za popotniške namene ostala dva pa za studio? Je kit dovolj kvaliteten al naj vzamem, kaj bolj širokega razpona? |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
izo Moderator

Pridružen/-a: Mar 04, 2003 Odg: 7882 Kraj: ljubljana, slovenia
|
Objavljeno: 29. Avgust 2006 16:36 Naslov sporočila: |
|
|
-sigma 17-70 macro
-bel/siv/moder pleksi ali pa platno/karton za ozadje
-osvetlitev z dvemi belemi lučmi, najboljaš da imajo kakšen difuzor gor
-lahko kupiš cel set v kufru za te studijske zadeve, not je že ozadje iz mat polprosojnega pvc-ja, dv luči in stojalce (sicer bolj mišljeno za kompakt, da se pa glih tako z dslr, samo malo bl orenk stajlo rabiš)
-malce kreativnosti z postavitvijo objekta ib luči, kompozicije ipd
-dobra obdela
in izdelek se bo dobro prodajal, hehe |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
Focus Član/-ica

|
Objavljeno: 29. Avgust 2006 16:44 Naslov sporočila: Popotniški objektiv |
|
|
Canon EF-S 18-55 (Kit) , je zelo poceni (v kitu stane manj kot 100€,
Canon EF-S 17-55 2.8 IS USM je boljši a stane preko 1000 €.
Canon EF-S 17-85 IS USM je pa le malo bolši od kitain stane skoraj 600€.
Vzemi Kit in počakaj v kratkem bo Canon sigurno ven dal odličen novi popotniški zum EF, ki bo pasal tudi na FF. Če boš ali ko boš v bližnji prihodnosti prodajal Canon 350D, boš ga dosti bolše prodal s Kit-om, kot samo Body. |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
eksotik Član/-ica

|
Objavljeno: 29. Avgust 2006 17:06 Naslov sporočila: |
|
|
Focus: Mas absolutno prav. Bom vzel torej kit.
Izo: Si lahko prosim bolj konkreten glede artiklov (luci, difuzorji ..), ker v tem oceanu ponudbe se lahko hitro utopis ...
Za fotografiranje artiklov bom po nasvetu Focusa vzel:
Canon EF 50mm 1.4 USM
Po ceni sodec, sploh slednji smatram, da je kvaliteta na nivoju ...
Je tvoj predlog sigma 17-70 macro alternativa?
Hvala
P.S. Ima, da se prodaja ... bo vsaj za potovanje :  |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
Noob Min Dof Junkie

Pridružen/-a: Jul 18, 2004 Odg: 3847 Kraj: Beďż˝igrad ZOO
|
Objavljeno: 29. Avgust 2006 17:15 Naslov sporočila: |
|
|
S 50ko boš bolj težko fotkal svinčnike, vsaj če misliš delati close-upe. 100ka Macro bo prava zadeva za to . 50ka je bolj za portrete (za faceshote sicer ni ravno idealna, se pa v veliki večini primerov da posneti) in fotografiranje v slabih svetlobnih pogojih.
17-70 je pa po mojem "kit" objektiv, za popotovanja zna zmanjkati tele območja. _________________
 |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
eksotik Član/-ica

|
Objavljeno: 29. Avgust 2006 17:32 Naslov sporočila: |
|
|
| Noob je napisal/a: |
S 50ko boš bolj težko fotkal svinčnike, vsaj če misliš delati close-upe. 100ka Macro bo prava zadeva za to . 50ka je bolj za portrete (za faceshote sicer ni ravno idealna, se pa v veliki večini primerov da posneti) in fotografiranje v slabih svetlobnih pogojih.
17-70 je pa po mojem "kit" objektiv, za popotovanja zna zmanjkati tele območja. |
Glede potovalnega je res, mal vec tele obmocja nikol ne škodi. Ampak to je druga faza in bom se mal pocakal.
Torej o makru ni dileme.
Mogoce bi nadaljeval o 50-ki. Ta naj bi bila za portrete. A s tem bi pokril tudi območje za fotkanje torza, gornji del osebe, ti "svincniki" bodo postavljeni tud na bodyu ... Je dovolj fleksibilen?
Sorry če komplicram.
THX |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
izo Moderator

|
Objavljeno: 29. Avgust 2006 17:45 Naslov sporočila: |
|
|
za sigmo sem misli, da nekako pokrije vse 3 potrebe (macro, potopotniška, portret) sevedaa ne idealno, ni glih ultra zum, ni glih super duper portretni lai makro objektiv, kot celota pa čist kul.
macro ime precej dober, boljše kot 1:2, na crop kameri že po mojem proti 1:1, min fokus razdalja je 20cm (to pomeni od objekta do površine senzorja, ne prve leče). tako da boš v frejme spravi stvar veliko 2-3 cm, za večjo zadevo pač malo odmakneš. ravno tukaj zna bit z 100mm macro objektivm malo problem, ker boš najbrž moral kr precej stran fotič dat, za veliksot svinčnika sploh ne rabiš nek ultra macro objektiv, je pa res, da ga lahko ponucaš še za portret.
ampak zan sigma bit precej dobra, po ostrini si nima kaj očitat, niti v primerjav z kakšnim fiksnim, vrjemi (kolk je pa af točen, je pa druga zgodba).za studijsko fotografijo (sploh predmetov) pač rabiš večtočkovno osvetlitev, da lepo osvetliš cel predmet (šolska postavitev je z 3 lučmi), bo pa 2 čist ok. dost se da zimprovizirat sam doma, nče si iznadljiv, lahk pa kupiš, vendar malo bl kvalitetna zadeva hitro dobi orenk ceno. tukaj imaš recimo eno bl tako garažno varianto, sej je več modelov, malo poglej
http://www.mixi.tv/katalog/product.php?cat_id=243&start=48&product_id=1640016018 |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
Noob Min Dof Junkie

|
Objavljeno: 29. Avgust 2006 17:51 Naslov sporočila: |
|
|
| eksotik je napisal/a: |
Mogoce bi nadaljeval o 50-ki. Ta naj bi bila za portrete. A s tem bi pokril tudi območje za fotkanje torza, gornji del osebe, ti "svincniki" bodo postavljeni tud na bodyu ... Je dovolj fleksibilen?
Sorry če komplicram.
THX |
50ka je idelna za kadre od pasu navzgor, kot si že ugotovil. Pa tudi za celo telo. Za samo faceshote oz doprsne portrete je idealna goriščnica 85 mm (ekvivalen na Leici je 136 mm). Torej za faceshote macro 100, za ostalo 50. Sam uporabljam za vse kar 85 1.8 (ker je pač toliko boljši od 50ke (imam 1.8 verzijo), pa še prah se mi ne nabira med menjavanjem objektivov), tudi za akt in se super obnese, sam raje uporabim malo daljšo, kot malo krajšo goriščnico. _________________
 |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
eksotik Član/-ica

|
Objavljeno: 29. Avgust 2006 18:39 Naslov sporočila: |
|
|
Noob: Sklepam, da za moje potrebe ne morem zamenjat 50-ko in 100-ko macro za 85-ko 1.8 kot imas ti al se motim?
Je dvom o 100-ki MACRO, da bo aparat prevec odaljen upravicen? Kdaj bom potreboval tudi za predmete, ki so manjši od svinčnika ...
In glede studia: tista miza je ok, samo ... je se kaksna alternativa. Pred casom sem vidu tak box, kot sotor pa das noter artikel ... Sklepam, da mora bit svetloba difuzna ... luči, katere? Deznik?
A pleksi steklo je kaksno posebno, k tisto kaiser je 46.900 ?
Nazadnje urejal/a eksotik 29. Avgust 2006 19:06; skupaj popravljeno 1 krat |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
Noob Min Dof Junkie

|
Objavljeno: 29. Avgust 2006 19:03 Naslov sporočila: |
|
|
Za tvoje potrebe je vsekakor boljša kombinacija 100 macro in 50 1.4. Macro objektiv potrebuješ. Lahko pa vzameš 50 2.5 macro (ne vem kako se kaj obnese, na fredmirandi je ocenjen z 9.3, kar je odlično) in 85 1.8 in obenem prišparaš kar zajeten kupček denarja (čez 50 ksit). Pa še za polovico bližje prideš s 50 2.5 kot z 100ko (čeprav ne vem zakaj te to skrbi). _________________
 |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
Focus Član/-ica

|
Objavljeno: 29. Avgust 2006 20:36 Naslov sporočila: |
|
|
Jaz sem v svojem predlogu upošteval možnost nadgradnje opreme (Canon bo sigurno ven dal odličen novi popotniški zum EF, ki bo pasal tudi na FF).
Sigma 17-70 macro je res lahko neka alternativa, vendar moramo upoštevati, da imamo v rokah velikost APS ( adekvatno Canon EF-S ), kar ni nepomebno.
Objektivi so v bistvo trajneši del oprema, kakor ohišje (body), zato je možnost nadgranje še kako pomebna.
Canon EF 100mm f/2.8 Macro USM je pač bitsveno bolj komot za delo kot Canon 50 2.5 macro. |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
eksotik Član/-ica

|
Objavljeno: 29. Avgust 2006 20:54 Naslov sporočila: |
|
|
Focus: Hvala za nasvete. Zadeva se je skozi diskusijo skristalizirala. Uzel bom tvoj predlagano kombinacijo.
Kaj pa glede luci, difuzerjev, platformo? So kaksne finte okrog teh pleksi stekel? |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
Guda Član/-ica

Pridružen/-a: Dec 22, 2004 Odg: 615 Kraj: SLO
|
Objavljeno: 30. Avgust 2006 09:40 Naslov sporočila: Re: Nakup objektivov za Canon |
|
|
Odlocil sem se, da v kratkem kupim body Canon 350D. Glede objektivov ter opreme bi prosil za vasa mnenja, nasvet.
Rang opreme naj bo zlata sredina, oziroma čimboljše razmerje kvaliteta/cena, obenem pa bi se drzal pravila, da nisem tako bogat, da kupujem poceni.
1. Trenutno bi rabil:
- Potreboval bom objektiv za fotkanje artiklov velikosti kemicnega svincnika (cca 300kos) ter morebiti kaksen portret.
- Popotniski objektiv.
- Objektiv, ki je "its a must?" |
Jaz ti prav tako predlagam 50/1.4, ki je moj najljubši objektiv (tudi za potovanja).
Kit odsvetujem (si napisal, da nisi bogat, da ...) tistih 100€ porabi za konkreten objektiv - vzemi kaj od predlaganega (za crop nujno od 17(18)mm, da imaš kaj od širokega kota), če imaš več €€€ na razpolago pa recimo 17-40/4L, ki je tudi za FF.
Makro objektiv --> vprašanje: Koliko boš slikal makro?
Če je odgovor, samo sem in tja po potrebi in če še takrat rabiš povečave manjše od 1:1 --> kupi raje obročke (jaz imam 12mm vedno s sabo, za velikost kemika je popolnoma dovolj, z vsemi tremi (12+20+36mm) dobiš na 50-tki povečavo več kot 1:1), poceni rešitev brez izgube kvalitete, ki jih lahko uporabljaš na vseh objektivih.
Z denarjem, ki bi ga dal za makro, pa nabavi raje teleobjektiv, ki ti bo zagotovo prišel bolj prav --> če dopuščajo finance 70-200/2.8(4)L sicer kaj v rangu 70-300(po možnosti IS)
2. Dodatna oprema:
- luci?
- flash?
- stativ? |
Dodatna oprema je odvisna od tvojega načina slikanja --> npr. luči izklučno, če misliš veliko slikati v studiju.
Dobro pa je, če imaš: kompakten vendar močan stativ, dobro torbo (za potovanja veliko boljša kot nahrbtnik), UV filtre za vse objektive (zaščita), polarizatorje za vse objektive. Fleš niti ni tako nujen, ker boš tako in tako imel f1.4 pa ISO1600. |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
izo Moderator

|
Objavljeno: 30. Avgust 2006 09:50 Naslov sporočila: |
|
|
gladek pleksi se ponuca zato, da imaš malo odseva ipd, drgač pa kakšna bolj mat površina. lampe morje svetit belo, nevttralno svetlobo in seveda čim bolj difuzno, če hočeš enakomerno osvetljen objekt. zdej imaš lahko to prek odbojnika (recimo z flešem) al pa kakšen dofizur prek lampe, da se tudi kaj v damči delavni improvizirat, samo probat je treba.
soicer pa bod glede lučk in teg znali druugi več povedat, jih kr nekaj dela v studiu ipd. |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
Focus Član/-ica

|
Objavljeno: 30. Avgust 2006 13:35 Naslov sporočila: |
|
|
Canon EF 4/17-40mm L USM je dobra alternativa, vendar z tremi pomankljivostmi: mali zoom razpon, relativno visok F4, daje nekoliko preveč mehkobe na sliki. Cena pa je čez 700 €. Pri izbiri tega objektiva pa se postavlja vprašanje ali ni boljša izbira Tamron AF 2,8-4/17-35mm SP DI LD Aspherical (IF), ki stane cca 470 € !
V času filma sem fotorafiral z vmesnimi obroči, obračal objektiv , vendar makro objektiv je zakon (boljši je le meh, ki sem ga probal pri kolegu). |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
eksotik Član/-ica

|
Objavljeno: 30. Avgust 2006 19:05 Naslov sporočila: |
|
|
Trenutno mi je najbolj pomebno, da pofotkam artikle, nekateri so manjsi od svincnika, npr. veliki kot prstani. Tako, da macro vzamem.
Potem rabim luci, kaksne?
Za delovno povrsino bom improviziral z pleksijem in kovinskim ogrodjem stola.
Za tele in sirok objektiv, pride na vrsto kasneje ... |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
Olaf Član/-ica

Pridružen/-a: Mar 13, 2004 Odg: 365 Kraj: SLO
|
Objavljeno: 30. Avgust 2006 20:02 Naslov sporočila: |
|
|
Jaz bi ti definitivno priporočal makro objektiv (EF 100/2.8 ali pa EF-S 60/2.8; slednji ni za full-frame). Če kupiš Canon-a imaš tudi hitro in neslišno USM ostrenje, tako da objektiva nista omejena le za makro.
Od drugih objektivov pa kak zoom 17,18-50/2.8 . Izbira je dokaj velika - Canon, Sigma, Tamron, Tokina... Kot idealen telezoom za potovanje si ravno ne predstavljam 70-200/2.8 saj je velik in težak. 70-200/4 je bolj primeren, sam pa bi se zadovoljil z novim 70-300/4.5-5.6 IS. Kolikor sem bral kritike je ostrina skoraj na nivoju L razreda.
Za table-top niti ne potrebuješ drage, namenske opreme (120k - ). Začuden bi bil, koliko lahko narediš že z belim ali črnim šeleshamerjem. Tudi luči mislim da ni treba da so ravno bele in studijske. Lahko uporabiš kakršnekoli (namizne svetilke, halogenske reflektorje ipd.), le da so vse žarnice enake (enaka barva). V digitalu je nastavitev beline super zadeva... Difuzorje, soft-boxe in drugo pa lahko tudi kupiš (sam bi probal najprej improvizirat - nekje je nekdo omenjal belo, plastično kantico od zelja, v katero je dal predmet in osvetlil z zunanje strani ) |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
Focus Član/-ica

|
Objavljeno: 30. Avgust 2006 20:34 Naslov sporočila: |
|
|
Olaf ti je dobro odgovoril. Vsi tudi tisti, ki tu in tam zaslužimo kakšno "kinto" improviziramo z lučmi.
Delo s pravimi lučmi, odbojniki, difuzorji ,spot bliskavicami je zelo zelo zahtevno in hudo drago!
Studijskim lučem ("Broncolor Para",¨"Bowens" "Quad" itd.) se natančno nastavljajo izhodne moči, kontrola pilotne luči, potem so tukaj mehčalci luči (softbox ali wafer- premera tudi tri metre),centralna kontrolna enota in ogromno visokonapetosnih kablov od centralne enote do posameznih luči. |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
|