Slo-Foto.net :: Poglej temo - NIKON D-SLR D40 objektivi
 Pogosta vprašanjaPogosta vprašanja   IščiIšči   Skupine uporabnikovSkupine uporabnikov   Tvoj profilTvoj profil   Prijava za pregled ZSPrijava za pregled ZS   PrijavaPrijava 

NIKON D-SLR D40 objektivi

Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Slo-Foto.net forum -> Objektivi
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
rokshock
Član/-ica

Pridružen/-a: Apr 29, 2008
Odg: 7
Kraj: Kolpa & LJ

PrispevekObjavljeno: 15. Julij 2008 20:37    Naslov sporočila: NIKON D-SLR D40 objektivi Odgovori s citatom

Imam kit objektiv 18-55, rabil bi pa še kakšnega zoomaša. Kateri bi mi prišel prav, en tak čist navadni da lahko vsaj kaj približam? In kolikšne so kaj cene?
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo MSN Messenger - naslov
jan_p
Član/-ica

Pridružen/-a: Jul 18, 2007
Odg: 185

PrispevekObjavljeno: 15. Julij 2008 20:51    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Prodajam 55-200 VR. Več na ZS.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran MSN Messenger - naslov
jj65
Član/-ica

Pridružen/-a: Jun 14, 2006
Odg: 622

PrispevekObjavljeno: 16. Julij 2008 08:06    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Razmisli o 18-200VR. Je odlična kombinacija z d40 tako za potovanja in rudzakanje. Lp j
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
stipe
Član/-ica

Pridružen/-a: Mar 03, 2008
Odg: 37

PrispevekObjavljeno: 16. Julij 2008 09:06    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Ker sem lastnik kombinacije 18-55 in 55-200VR ti iz lastne izkušnje priporočam, da se odloči za 18-200VR. Tudi sam bom to zamenjavo naredil v kratkem, ker mi gre vse preveč na živce stalno menjavanje objektivov - še bolj pa dejstvo, da se mi stalno dogaja, da v nekem trenutku obvezno rabim tisti objektiv, ki trenutno ni na body-ju, temveč je v torbi - in obratno.

P.S.: Cena 18-200VR v primerjavi z dodatnim 55-200VR je pa druga zgodba smile.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
mat
Član/-ica

Pridružen/-a: Oct 30, 2006
Odg: 220

PrispevekObjavljeno: 16. Julij 2008 09:14    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Ne da bi hotel podvomit v kvalitete kateregakoli od naštetih objektivov...

Ampak če je za nekoga tak mega-zoom najboljša izbira, to še ne pomeni, da je tudi za ostale.

Jaz nimam prav nobenih težav z menjavanjem objektivov; ne nazadnje sem se za to zavestno odločil ko sem šel v nakup DSLR opreme...sicer bi lahko ostal tudi na mojem Fujiju z 10-kratnim zoomom.

Lp
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
jj65
Član/-ica

PrispevekObjavljeno: 16. Julij 2008 11:08    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Glej, ta stvar ni bila mišljena kot pribita. Je pa na nek način primerljivo 18-55+55-200 z 18-200vr. Predpostavljam, da je optično slabši 18-200vr saj, bodimo pošteni, je kompleksnejši. Svetlobno sta si ti dve kombinaciji podobni-vse med 3.5 do 5.6 in to je to.
Je pa d40 6Mp aparat in tudi s tega vidika je uporaba kakšne Zeiss optike ali 85/1.4 verjetno vprašljive smiselnosti. Sicer sem pred časom uporabljal d70 (enak/podoben senzor kot d40) in 17-55/2.8 in moram napisat, se vidi razlika v optiki. Je pa tudi res, če imaš za drago optiko tipa 200-400/4vr ali 2.8/300 potem verjetno kupiš težje ohišje. Če ne drugega zaradi proti uteži na stativu.
Osebno sem razmišljal o kombinaciji d40/d40x in 18-200vr, tako za okrog prenašat. Mislim, da ga ni 'super zoom kompakta' ki bi bil primerljiv, tako po hitrosti, kot po ostrenju in kvaliteti rezultata. Ampak to je samo moje mnenje.
Lp j
Nazaj na vrh
fotokaj
Član/-ica

Pridružen/-a: Mar 05, 2005
Odg: 1387

PrispevekObjavljeno: 16. Julij 2008 11:23    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

mat je napisal/a:
...Jaz nimam prav nobenih težav z menjavanjem objektivov; ne nazadnje sem se za to zavestno odločil ko sem šel v nakup DSLR opreme...

Točno tako!

Jamranje čez menjanje objektivov pri D-SLR sistemu je res trapasto... glih v tem je point, glih zato D-SLR sploh kupiš?!
No, ni point ravno v menjanju samem, pač pa v uporabi različnih objektivov, praviloma optično bistveno bolj kvalitetne optike od tiste, videne in uporabljane na kompaktih.

Kot da bi šel z bicikla na moped, pol se pa razburjal da ga je treba tankat, češ, na biciklu tega ni blo treba ...
staneC
Član/-ica

Pridružen/-a: Oct 13, 2004
Odg: 1067

PrispevekObjavljeno: 16. Julij 2008 11:36    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Ma ni ravno tako. Odvisno zakaj (razlog) fotkaš. Ni enako iti v Pariz z namenom Pariz fotografirat ali iti v Pariz na izlet in narediti nekaj fotk.
Če hočeš brezkompromisno kvaliteto, boš pač uporabil samo fiksne. Zoom-i so že kompromis, pa tudi če so to f/2,8 pro zoom-i: 12-24,24-70,70-200. Tudi pri teh manj menjavaš objektive kot pri fiksnih. Če pa hočeš samo nekaj spominov s potovanja, ki jih boš gledal na ekranu in kazal po netu, je pa 18-200 zelo solidna izbira. Če je zraven še fiksni 50mm f/1,8 za slikat v "temi", je pa kombinacija odlična.
stipe
Član/-ica

Pridružen/-a: Mar 03, 2008
Odg: 37

PrispevekObjavljeno: 16. Julij 2008 11:45    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Primerjava med D40 z 18-55 in 55-200 ter D40 z 18-200 nekako ni enaka kot primerjava med biciklom in mopedom, temveč bolj kot med biciklom z menjalnikom s 16 prestavami in biciklom, ki ima dva izmeljiva menjalnika, enega s šestimi in enega z desetimi prestavami.

Sicer pa vidim, da je povedati svoje mnenje (pa čeprav amatersko) precej nesmiselno, saj ste nekateri veliko bolj pametni in je vaš nasvet edini pravi - pa sem mislil, da je forum namenjen ravno izmenjavi mnenj in da se vprašanja postavijo zato, da se nanje dobi več odgovorov z različnimi aspekti.
Odslej bom raje tiho.
Nazaj na vrh
jj65
Član/-ica

PrispevekObjavljeno: 16. Julij 2008 12:31    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Nekako se ne strinjam, da bi vedno potreboval 3 in več kosov objektivov vedno in sploh seboj. In tudi se ne strinjam, da so fiksni objektivi vedno boljši od zoom-ov (vsaj ne od nekaterih 'ta dragih').
Če primerjaš ceno 12-24 (900€), 24-70/2.8 (1600€) in 70-200/2.8vr (2000€) na eni in ceno d40 (cca 300€) na drugi nekam sistem ni uravnotežen. Po teži je enako: 12-24 (485g), 24-70/2.8 (900g) in 70-200/2.8vr (1470g) na eni in ceno d40 (475g). Saj ne da ne, pa tudi, da ne bo kdo mislil, da ne gre, ampak nekako ni 'elegantno', če lahko uporabim ta izraz. Vsekakor za resno delo je zelo priporočljivo imeti več dobrih objektivov. Pride pa tudi prav samo en 'vseobsegajoč' objektiv. Osebno sem to doživel skoraj vihar v razmeroma visokih hribih pri -20C, pa mi ni bilo za menjat objektiva. Ok tudi fotke so bile bolj dokumentarnega značaja (beri nič akademsko artističnega pridiha). Mogoče je podobno v puščavi ob kakšnem peščenem viharju. Ali pa tudi pri nas v kakšnih 'zavrtih', kjer se ti enostavno ne ljubi nositi vse opreme.
Zdaj pa neham! Lep dan j
Nazaj na vrh
mat
Član/-ica

Pridružen/-a: Oct 30, 2006
Odg: 220

PrispevekObjavljeno: 16. Julij 2008 12:35    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Stipe:
No saj noben ni nič hudega misli in se ni treba ako razburjat.

Kot sem v mojem prvem odgovoru že napisa sploh ne dvomim o kvaliteti objektivov. Nikkor 18-200 VR velja za najboljšega svoje vrste.

Se mi pa tudi glede cene in velikosti za D40 zdi neprimeren...

Lp Matej
Nazaj na vrh
rokshock
Član/-ica

Pridružen/-a: Apr 29, 2008
Odg: 7
Kraj: Kolpa & LJ

PrispevekObjavljeno: 16. Julij 2008 13:49    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Kakšna pa je bistvena razlika med 55-220 in 55-200 vr? Oziroma med navadnim in VR objektivom? Sicer ne potrebujem vrhunskega objektiva za ne vem kakšne slike, ampak čist nekaj navadnega, toliko da bo imel nekaj zooma, vsaj kot kakšen srednji kompakt. Ker sm začetnik se še niti toliko ne spoznam na to.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo MSN Messenger - naslov
Manca
Član/-ica

Pridružen/-a: Aug 13, 2008
Odg: 2
Kraj: Kranj

PrispevekObjavljeno: 13. Avgust 2008 18:17    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Jaz sem tudi začetnica s podobnimi težavami. ali raje 18-200 ali pa za zraven 55-200, ki je malo cenejši.

vseeno pa me zanima kaj si mislite o sigma objektivih, ki jih daš na nikone. saj so veliko cenejšo, a pa so tudi velčiko slabši kot nikonovi ali je pač tolk dražji zarad firme?
Nazaj na vrh
sreckoa4
Član/-ica

Pridružen/-a: Jun 09, 2008
Odg: 32

PrispevekObjavljeno: 14. Avgust 2008 07:16    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Jaz lahko samo to rečem, da nikon upravičuje ceno z tem kar dobiš v primerjavi z konkurenti !
Ne gre samo za ime firme.

Drugače pa tudi z sigmo lahko slikaš in nebi smelo biti problema.

L.p.
Nazaj na vrh
Krispi
Član/-ica

Pridružen/-a: Mar 05, 2008
Odg: 15

PrispevekObjavljeno: 14. Avgust 2008 09:11    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Kot lasntnik Nikona D40x sem zelo hitro ugotovil da je kit objektiv 18-55 malo premalo. Tako da sem ga zamenjal z Sigmo 18-200 HSM DC OS.
Objektiv deluje odlično in je u glavnem dober za potepanja in "turistično" fotografijo ... nabavil sem ga u avstriji kjer stane cca 400€

Za resne fotke pa furam Sigmi 17-70 in 70-200 f2.8
Nazaj na vrh
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Slo-Foto.net forum -> Objektivi Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Stran 1 od 1

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu