Slo-Foto.net :: Poglej temo - makrofotografija
 Pogosta vprašanjaPogosta vprašanja   IščiIšči   Skupine uporabnikovSkupine uporabnikov   Tvoj profilTvoj profil   Prijava za pregled ZSPrijava za pregled ZS   PrijavaPrijava 

makrofotografija

Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Slo-Foto.net forum -> Pomoč in nasveti
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
kanna
Član/-ica

Pridružen/-a: Aug 09, 2008
Odg: 9

PrispevekObjavljeno: 09. Avgust 2008 13:22    Naslov sporočila: makrofotografija Odgovori s citatom

ojla. malo se spravlam k makrofotografiji in me zanima kakšna povečava je boljša , ali 1:1 ali je boljša 1:2? nimam pojma ampak se bom pa naučila.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
NwA
Član/-ica

Pridružen/-a: Apr 18, 2007
Odg: 144
Kraj: Starše

PrispevekObjavljeno: 09. Avgust 2008 13:34    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Povečava 1:1 pomeni da je velikost predmeta ki ga slikaš enaka na senzorju kot v resnici, 1:2 pa pomeni da je predmet 2× večji v resnici kot na senzorju. Torej 1:1 je bolje kot 1:2
izo
Moderator
Moderator

Pridružen/-a: Mar 04, 2003
Odg: 7332
Kraj: črnomelj, slovenia

PrispevekObjavljeno: 09. Avgust 2008 13:44    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

da dopolnem fwa-ja: na ff senzorju.
na crop senzorju (recimo canon 1.6) je potem povečava 1.6:1, na nikonu 1.5:1 ipd. da pa bo kanna razumela (ker po mojem j ni čist jasno, za kaj gre) pa tako:
pri 1:1 (ali pač katerkoli rzamerju, ki je napisan na objektivu) gre za velikost projekcije na površrino ff filma oz. senzorja, velikost potem na sliki je pač odvisna, kako veliko sliko nardiš/sprintaš. po domače: projekcija zrna riža bo imela na full frejm senzorju enako velikost kot v naravi, pravtako tudi na crop senzorju, vendar, ker je ta manjši se razmerje spremeni in ni več 1:1 ampak recimo 1.6:1.
itd..
in ja, 2:1 je večja povečava kot 1:1, še manj je 1:2..
upam, da je zdej bolj razumljivo.
kanna
Član/-ica

PrispevekObjavljeno: 09. Avgust 2008 13:53    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

hvaaaaaaaaalaaaa
Nazaj na vrh
kanna
Član/-ica

PrispevekObjavljeno: 09. Avgust 2008 14:00    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

no potem pomeni , da imam zdaj bolj švohcen objektiv( 1:3.5-5.6), a je tko?!
aparat imam canon eos 350d. na netu sem že vidla nekaj makroobjektivov ampak še nisem čisto prepričana kateri bi bil tapravi. slikala bi predvsem kapljice in žuželke pa kakšne cvetke pa....... vse.
Nazaj na vrh
Alien
Član/-ica

Pridružen/-a: May 04, 2004
Odg: 549
Kraj: Zemlja

PrispevekObjavljeno: 09. Avgust 2008 14:03    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Velikost senzorja po mojem nima nobenega vpliva. Če je slikano 1:1 pomeni, da če je objekt širok 36mm ga na crop senzorju ne moreš dobiti celega v sliko, na FF pa lahko. Če bo pa na crop senzorju tak objekt cel na sliki, bo povečava manjša, se pravi 1:1,6 ali 1:1,5. Če bo pa slikano v 1:1, ga bo pač na sliki precej manjkalo.
Nazaj na vrh
ferrari
Član/-ica

Pridružen/-a: Aug 30, 2006
Odg: 151

PrispevekObjavljeno: 09. Avgust 2008 14:25    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

http://www.educa.fmf.uni-lj.si/izodel/ponudba/1997/maver/foto/index.htm
Nazaj na vrh
biondo
Član/-ica

Pridružen/-a: Apr 12, 2007
Odg: 14

PrispevekObjavljeno: 09. Avgust 2008 15:46    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Ne ne kanna!!! Tiste cifre (3.5-5.6) nimajo veze z makro sposobnostjo povečave!!!
To so razmerja zaslonke...aj aj aj...Se bo treba še malo poučit o kakšni zadevi ;-)
Tale objektiv ima povečavo 1 : 2,9

LP
Nazaj na vrh
kanna
Član/-ica

PrispevekObjavljeno: 09. Avgust 2008 18:30    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

res je. vidim, da je bolje da sem kar tiho in počakam, če bo kdo namesto mene kaj vprašal!
a je tko biondo!!
Nazaj na vrh
biondo
Član/-ica

PrispevekObjavljeno: 09. Avgust 2008 18:46    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Nikakor! Ti kar z vprašanji na plano... Je vikend, folk itak nima kaj za počet bigrazz
Sej veš, nobeno vprašanje ni neumno, važno je da se kej naučimo. Pa itak smo vsi anonimni tle gor, tko da te nima kaj bit sram cool
Nazaj na vrh
kanna
Član/-ica

PrispevekObjavljeno: 09. Avgust 2008 18:56    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

si si me malo privoščil? dragi biondo, če začnem z vprašanji smo lahko kar cel teden na netu. saj sem šla v knjižnico po knjige o digitalno fotografiji pa ni vrag da ne bom našla kar iščem. a je tko?
Nazaj na vrh
biondo
Član/-ica

PrispevekObjavljeno: 09. Avgust 2008 19:05    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Ne, nism mislil nič takega! Morda nerodno izražena spodbuda. No, že to da si si poiskala literaturo, kaže na tvoj interes za stvar. Bye thumbsup
Nazaj na vrh
romeno
Član/-ica

Pridružen/-a: Oct 19, 2006
Odg: 166

PrispevekObjavljeno: 09. Avgust 2008 19:32    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Za začetek bi bilo mogoče pametno kakšne makro pred leče nabavit in bi lahko objektiv, ki ga že imaš uporabila.

Kakšne goriščnice pa je objektiv, ki si ga omenila zgoraj?
Nazaj na vrh
kanna
Član/-ica

PrispevekObjavljeno: 09. Avgust 2008 20:05    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

18-55 , v trgovini kjer sem kupovala , pa še nisem nič kupila, so mi odsvetovali makro pred leče, baje da naj bi sliko popačile in propustnost svetlobe se zmanjša pa ne vem kaj vse mi je govoril.
Nazaj na vrh
NwA
Član/-ica

Pridružen/-a: Apr 18, 2007
Odg: 144
Kraj: Starše

PrispevekObjavljeno: 09. Avgust 2008 20:15    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Kanna za kakšen tele-objektiv so makro predleče odlične, res je da se izgubi nekaj ostrine vendar svetloba definitivno vidno ne upade. Za objektiv 18-55 sicer ne bi priporočal predleč saj ne naredi tako velike spremembe.
Za začetek ti priporočam da kupiš kakšen 100mm makro objektiv in kasneje makro obročke ali pa kakšen tele-objektiv in dokupiš predleče. Sam uporabljam kombinacijo Sigmo 70-300 in Raynox-250, ostrina res ni odlična samo za amaterja je zadovoljiva.
kanna
Član/-ica

PrispevekObjavljeno: 09. Avgust 2008 20:27    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

NwA res dobre fotke. sama imam tri objektive in sicer Canon 18-55; sigma 28-300 in sigma 55-200.
Nazaj na vrh
samotar1978
Član/-ica

Pridružen/-a: Jul 19, 2007
Odg: 32

PrispevekObjavljeno: 10. Avgust 2008 13:03    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

kanna je napisal/a:
res je. vidim, da je bolje da sem kar tiho in počakam, če bo kdo namesto mene kaj vprašal!
a je tko biondo!!

Probaj najti v knjižnici kako knjigo o fotografiji. Oskar karel dolenc je pred ene 20 leti prevedel/napisal eno knjigo o fotografji. Noter boš našla večino tega kar te zanima, kaj to je zaslonka, kako upliva in na kaj, itd... priporočam. Kljub temu da je knjiga stara je še vedno dobra. Tehnika, zaslonka, čas osvetlitev itd... je še vedno enako, pa naj bo to digital ali pa film.
Nazaj na vrh
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Slo-Foto.net forum -> Pomoč in nasveti Časovni pas GMT + 1 ura, srednjeevropski - zimski čas
Stran 1 od 1

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu