Slo-Foto.net :: Poglej temo - merjenje svetlobe za film?
 Pogosta vprašanjaPogosta vprašanja   IščiIšči   Skupine uporabnikovSkupine uporabnikov   Tvoj profilTvoj profil   Prijava za pregled ZSPrijava za pregled ZS   PrijavaPrijava 

merjenje svetlobe za film?

Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Slo-Foto.net forum -> Fotografiranje
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
izo
Moderator
Moderator

Pridružen/-a: Mar 04, 2003
Odg: 7332
Kraj: črnomelj, slovenia

PrispevekObjavljeno: 20. Oktober 2004 11:00    Naslov sporočila: merjenje svetlobe za film? Odgovori s citatom

ok, sej približno vem za kaj se gre, samo bi rabil par odgovor bolj iz prakse. po dolgem času me je spet zagrabla analogna fotografija, sploh zdej, ko sem ugodno dobil en mamiyo (srednji format), ki ime tudi AE prizmo. problem je v tem, ker opažam ker velika razhajanja med meritvami te prizme in mojim 300d, sploh na bolj svetlih predmetih. prizmo na mamiyi moram nastaviti na asa 1600, da dobim vsaj podoben rezultat kot na 300d z recimo iso 100 ali 200.
no zanima me , če so te stare prizme zanesljive, in če ne, ali se bo digitalc dobro obnesel namest merilca (a so te iso vrednosti primerljive med filmov in dig. čitalom), sploh če fotkam z diasi?
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
milosh
Član/-ica

Pridružen/-a: May 18, 2004
Odg: 1206
Kraj: SLO

PrispevekObjavljeno: 20. Oktober 2004 12:45    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

pomoje da mas mocno zamazano prizmo al pa kej, ker jst mam en un merilec svetlobe (mal star) na foto celico, k nastimas kok asa mas pol pa gledas s kaksnim casom kaksna zaslonka in tm ni nikjer za stimat a mas tak fotoaparat al pa tak,... sm pa testiru z 300d in sta oba merilca isto kazala (manjse razlike obcasno)
edin ce so kaksni standardi za katere jst nevem ki bi velal za ta tvoj format
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
incognito
Član/-ica

Pridružen/-a: Jun 29, 2004
Odg: 20

PrispevekObjavljeno: 20. Oktober 2004 13:09    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Ne verjamem da je pametno jemat meritve iz 300D, po mojih iskusnjah ponavadi pride tak nacin narobe, ne vem pa zakaj. Kupi si raje kak svetlomer. Jaz imam 30 let star sixtomat, in deluje odlicno, imas pa se opcijo ambient light meteringa ce potegnes cez senzor zavesico, in to ti da dosti bolj pravilno ekspozicijo kot reflected light metoda. Testiral sem ga ravno prejsnji, in ta teden s diasi in hasselbladom, in sem zadovoljen z rezultati. Meritve pridejo napacne le v zelo temnih situacijah in pa ce ga uporabljam pod sobno razsvetljavo ki je bolj rdeckasta (problem pri vecini rocnih svetlomirov).
Drugace pa, meritve za medium format in za 35mm so enake.
Nazaj na vrh
milosh
Član/-ica

Pridružen/-a: May 18, 2004
Odg: 1206

PrispevekObjavljeno: 20. Oktober 2004 13:35    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

jst bi mel pa se eno vprasanje tuki, do kok mm objektive pa deluje svetlomer, ker vrjetn ce mas soncno zaslonko na 300mm pa ce z svetlomerom pomers pride cist drugac (predvidevam)
Nazaj na vrh
chips
Član/-ica

Pridružen/-a: Oct 01, 2003
Odg: 1667
Kraj: .:KP:.

PrispevekObjavljeno: 20. Oktober 2004 14:21    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Ce imas soncno zaslonko odpres za 0,5 zaslonke, ce imas pa 300mm objektiv, gledas, da je cajt vsaj 1/300. Simple ko pasulj...
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran MSN Messenger - naslov
izo
Moderator
Moderator

PrispevekObjavljeno: 20. Oktober 2004 14:46    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

no, sej primerjavo med 300d in prizmo sem nardil v notranjosti, ravno zaradi težjih pogojev, zumaj so verjetno razlike manjše. se mi pa zdi, da je prizma dosti manj občuljiva na svetlobo, sej pravim, šele ko navijem na 1600 asa (iso) , kaže podobne podatke kot na canonu pri iso 100.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
incognito
Član/-ica

Pridružen/-a: Jun 29, 2004
Odg: 20

PrispevekObjavljeno: 20. Oktober 2004 17:12    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Sj pravim, kupi svetlomer, stari so ok, samo dj ga prej testirat pri Foto Mehaniki, se ti splaca.
Nazaj na vrh
slowenien
Član/-ica

Pridružen/-a: Mar 25, 2003
Odg: 1555
Kraj: UZBEKISTAN

PrispevekObjavljeno: 20. Oktober 2004 17:32    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Ti stari svetlomeri na selensko celico te polj jebejo v slabsih pogojih pa v temi itd kupis lepo elektronskega na baterijo pa je pa se nimas kaj bat pa ce tud mas baterijo 99% prazno bo on delal isto meritev kot da je polna.Ce se ne motim ma celo goosen en taki poceni model digisix al kak je ze.Jas mam tega gossen sixtomat flash digital pa mi je malenkost premalo prej ko pa cez kako leto pa ga nem prodal je pa vredn svojega dnarja :wink:
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
izo
Moderator
Moderator

PrispevekObjavljeno: 20. Oktober 2004 17:35    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

a se kje to pri nas da dobit, kolk priblžno stane?
Nazaj na vrh
odi7850
Član/-ica

Pridružen/-a: May 20, 2004
Odg: 489

PrispevekObjavljeno: 20. Oktober 2004 20:32    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Ja fantje, tezko je primerjat klasicne svetlomerje in sodobne, ki so vgrajeni v F/A. Klasicni svetlomerji selenski, ali na foto celico merijo svetlobo le v nekem slabem povprecju. Svetlomerji vgrajeni v sodobnih F/A pa merijo vectockovno po celi povsini vidnega polja. Meritev je tako uravnotezena na najbolj optimalno nastavitev. Ze ce naredis test merjenje svetlobe na istem objektu, centralno, ali v spot opazis razliko in odstopanje vrednosti.

Za merjenje osvetlitve objekta je bolj tocna meritev upadne svetlobe, tako da vsetlomer postavis pred objekt in obrnjen stran od njega. Nastavljen mora biti za merjenje upadne svetlobe. Ce pa meris osvetljenost predneta, ali pokrajine, pa moras svetlomer rahlo spustiti dol in meriti svetlobo nekako bolj pred sabo.
Pomagat se da tudi s kosom sivega kartona, na katerem pomeris upadno svetlobo na predmetu, ali objektu......

Poskusaj vse to s svetlomerjem, potem pa se s fotoaparatom in ne bi smelo biti prevelikih odstopanj....

LP, Odi.
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Slo-Foto.net forum -> Fotografiranje Časovni pas GMT + 1 ura, srednjeevropski - zimski čas
Stran 1 od 1

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu