Slo-Foto.net :: Poglej temo - Skeniranje filmov
 Pogosta vprašanjaPogosta vprašanja   IščiIšči   Skupine uporabnikovSkupine uporabnikov   Tvoj profilTvoj profil   Prijava za pregled ZSPrijava za pregled ZS   PrijavaPrijava 

Skeniranje filmov

Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Slo-Foto.net forum -> Filmi
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
Buchman
Član/-ica

Pridružen/-a: Mar 07, 2005
Odg: 51
Kraj: tam...nekje

PrispevekObjavljeno: 01. April 2005 19:05    Naslov sporočila: Skeniranje filmov Odgovori s citatom

Torej, idejo za temo mi je dal izo v temi čb film, katero nisem hotel začeti smetiti z vprašanji o skeniranja. Tudi sam pogosto skeniram filme in se pri tem velikokrat prekleto zajebavam. Nasplošno me zanima kako to počnete vi pa tudi s čem in kao poskenirate pre/pod osvetljene filme (sam se s tem prevelikokrat srečam in si potem pogostro pulim lase)
aja pa skeniram z hp scanjet 3970.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran MSN Messenger - naslov
Buchman
Član/-ica

PrispevekObjavljeno: 01. April 2005 19:33    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

torej tukaj mam 2 konkretna primera

pri skenih ki so malo pre/pod osvetlejni sem mi pojavljajo moteče črte navpičnice. pa tudi temni deli se prelevijo v črne ploskve? mar je to res le posledica slabega skenerja in slabo osvetljene slike?

velikokrat se mi zgodi da so robčki fotografije pos skeniranju rahlo temnejši od sredine (na filmu je vse enakomerno osvetljeno. zopet slab skener?

pa še ena stavr me jebe(oprostite izrazu) ko pač v programu za skeniranje nastavim kontrast pa gama pa bla bla.. in je nastvaljeno dokaj pravilno dam pač skenirat in potem ko odprem poskenirano sliko je zelo drugačna (temnejša kot na predogledu, slabši kontrasti...) spet drugič mi poskenira tako lepo pravilno kot na predogledu.

ima kdo podobne probleme
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran MSN Messenger - naslov
izo
Moderator
Moderator

Pridružen/-a: Mar 04, 2003
Odg: 7111
Kraj: črnomelj, slovenia

PrispevekObjavljeno: 01. April 2005 22:09    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

za črte in neenakomerno svetlobo je kriv več ali manj skener, po mojem. če na filmu črt in osvetljenih delov ni, je jasno, da jih nardi skener. glede črt nimaš kaj dosti nardit, pač ne smeš navit svetlobe preveč, če je pretemna fotka, za enakomerno osvetljenost pa baje pomaga, da maš skener kje v temi, po mizo npr, saj lahko med skeniranjem svetloba okolice osvetli fim čez tisto režo, kamor daš film notr. poglej, če imaš naprimer skene preosvetljene samo z ene iste strani, potem je mogoče tudi to krivec.
a drgač je to hp ploski skener?
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
Buchman
Član/-ica

PrispevekObjavljeno: 03. April 2005 08:34    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Da, lastim se ploskega skenerja. hm. tista eža je dokaj dobro zaprt ker je na sredini ploskve a 4. možžno da dino od zgoraj uhaja svetloba ker je tist k pokriješ čez dokaj transparentno. bom probal.
Nazaj na vrh
davidv7
Član/-ica

Pridružen/-a: Dec 05, 2003
Odg: 749
Kraj: Koper

PrispevekObjavljeno: 03. April 2005 10:36    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Od ploskega skenerja si pač ne moraš pričakovati vrhunskih reziltatov,...
Savinjcan
Član/-ica

Pridružen/-a: Nov 16, 2005
Odg: 5

PrispevekObjavljeno: 04. December 2005 04:03    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Mene pa neki zanima. Ko govorite o skeniranju filmov. Je že mogoče kdo dal skenirat dias al pa negativ kakšnemu foto studiu? Pa kateri je po vašem mnenju najboljši. Ker jz nimam doma skenerja in sem prisiljen dati razviti pri foto studiju, z rezultalti pa nisem zadovoljen. Pogosto so fotografije z zelo spranimi barvami, veliko šuma, nekatere so podosvetljene in podobno. Sem že poskušal pri različnih studijih, vendar rezultati so bili skoraj povsod indentični.

Ima kdo mogoče podobno izkušnjo? In kako rešuje takšen problem?
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Matev
Član/-ica

Pridružen/-a: Jun 12, 2004
Odg: 566
Kraj: SLO

PrispevekObjavljeno: 04. December 2005 10:17    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

glede temnih ali svetlih ploskev - marsikaj lahko naknadno v fotošopu popraviš

kar se črt tiče je pa zagotovo kriv skener
Nazaj na vrh
Heretic
Član/-ica

Pridružen/-a: Apr 30, 2004
Odg: 1701
Kraj: dolenjska

PrispevekObjavljeno: 04. December 2005 10:17    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

jaz pa že nekaj časa razmišljam o nakupu skenerja negativov. mi lahko svetujete, kaj se najbolj splača vzet in ali se splača? thumbsup
Član/-ica

Pridružen/-a: Jun 12, 2004
Odg: 566
Kraj: SLO

PrispevekObjavljeno: 04. December 2005 10:18    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

še to glede črt:
če sliko obrneš in jo ponovno skeniraš boš imel namesto črt navpičnih na sliki črte vodoravnice - seveda potem ko boš sliko nazaj zasukal

ergo: kriv skener ne slika
Nazaj na vrh
DkleMAN
Član/-ica

Pridružen/-a: Jul 14, 2005
Odg: 375

PrispevekObjavljeno: 04. December 2005 22:07    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

ene pa zanima kašne nastavitve mate... svetlaba pa kontrast... ker mi ne rata nč kulskega vn dobit dead
Nazaj na vrh
izo
Moderator
Moderator

PrispevekObjavljeno: 04. December 2005 22:38    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

ja, treba se je kr dost špilat, preden dobiš optimum ven. najbolj važno: kakšen skener imaš?
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
DkleMAN
Član/-ica

Pridružen/-a: Jul 14, 2005
Odg: 375

PrispevekObjavljeno: 04. December 2005 22:44    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

bl bednga.... sej zato je prašanje če bo sploh kej... umax astro slim se
Nazaj na vrh
izo
Moderator
Moderator

PrispevekObjavljeno: 05. December 2005 00:08    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

a s tem skenerjem sploh lahko skenireš filme ? za to je potrebna dodatna osvetlitev od zgoraj, poceni skenerji imajo dodatek, drgač pa imajo boljši skenerji zgornji pokrov debelejši, not je lampa ipd.
če hočeš kolkr toklo spodobno zadev, bo treba dat vsaj ene 40k za nov ploski skener, drgač pa je še vedno najboljša izbira za domače uporabnike nameski film skener, kakšen osnovni model se da dobit že za 30-40k in več, čeprav bolj redko, novi so tam 80k in več.
sicer pa skoraj iz nobenega no boš dobil perfektno sliko, za osnovo pač poštimaš, da pač potegneš vse detajle ven in da je pravilno osvetljen in da nima barvnega štiha, detajle pa itak potem v fotošopu poštimaš.
pr skenerjih res velja, kolk daš, tolk dobiš.
Nazaj na vrh
maha
Član/-ica

Pridružen/-a: Jan 29, 2005
Odg: 276

PrispevekObjavljeno: 05. December 2005 03:48    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

@Buchman
doma imam identicni scanner kot ti.. sicer mi ne dela teh groznih crt na poskeniranem, mi gre pa orng na jetra ploscica (ne vem kako nej temu recem) kamor se ustavlja negative.. enostavno gresta notri samo 2 negativa.. no potem takem moras negativ rezati, da sploh prides do posnetka.. ali je mogoce kaksna druga varianta pa sem jo spregledala?

glede skeniranja samega je pa tako.. nikoli ne dobim kvaliteto ze ob prvem skeniranju.. ponavadi pride dober rezultat sele po kaksnih parih poizkusih in razlicnih nastavitvah.
skeniram direktno v photosop, kjer kasneje odpravim napakice.. sicer sem pa sele zacetnik kar se skeniranja tice.
Nazaj na vrh
robert_purkart
Član/-ica

Pridružen/-a: Mar 02, 2005
Odg: 342
Kraj: gorenjska

PrispevekObjavljeno: 05. December 2005 07:35    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Vuescan in RAW Batch skeniranje!!!
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Slo-Foto.net forum -> Filmi Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Stran 1 od 1

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu