Slo-Foto.net :: Poglej temo - Poklic fotografa
 Pogosta vprašanjaPogosta vprašanja   IščiIšči   Skupine uporabnikovSkupine uporabnikov   Tvoj profilTvoj profil   Prijava za pregled ZSPrijava za pregled ZS   PrijavaPrijava 

Poklic fotografa
Pojdi na stran 1, 2, 3 ... 10, 11, 12  Naslednja

Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Slo-Foto.net forum -> Pomoč in nasveti
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
mju
Član/-ica

Pridružen/-a: Dec 04, 2004
Odg: 2061
Kraj: nikon

PrispevekObjavljeno: 19. November 2005 19:23    Naslov sporočila: Poklic fotografa Odgovori s citatom

Ker se bom moral počasi odločiti, kako bom živel sebe in upam da kdaj svojo družino, intenzivno premišljujem, v čem se vidim in tako naprej...

Definitivno tukaj ne morem mimo mojega najljubšega konjička fotografije. Kakor je večini jasno, je za poklic fotografa treba narediti/hoditi v Srednjo oblikovno šolo v Ljubljani > smer Fotografski tehnik. Rad bi šel delati sprejemne izpite, saj navsezadnje izgubiti ne moram ničesar. Pa, ker sem malo že povprašal profesionalce, so mi povedali, da imamo tudi na tem forumu nekaj šolajočih se na omenjeni šoli. Seveda to ni odločitev, zaradi katere bi lahko največ razočaral sebe in ostale, temveč bo to nekakšen temelj mojega življenja, tako da bi rad pred odločitvijo poznal vse kar je treba vedeti, zato naprošam člane, ki obiskujejo to smer (ana?? ) da mi malo razložijo, kako izgledajo sprejemni izpiti, kako izgleda šolanje... in pa navsezadnje, med vsemi mojimi nabitimi posti, sem pokazal tudi to, koliko se spoznam na fotografijo nasploh, pa ne zanima, ali je to vsaj en klin v tej veliki steni, na katero hočem splezat, ali bo treba se pred izpitom še veliko naučiti?

Najlepša hvala že v naprej!

Mju
primoz75
Član/-ica

Pridružen/-a: Aug 23, 2004
Odg: 2048
Kraj: Obala

PrispevekObjavljeno: 19. November 2005 19:32    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

no, midva sva že ene dve rekla v tej smeri...

tu imaš še link do SŠOF
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
primoz75
Član/-ica

PrispevekObjavljeno: 19. November 2005 19:33    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

PLN (preizkus likovne nadarjenosti) za fotografskega tehnika obsega 4 naloge:
#
tonski preizkus
#
barvni preizkus
#
risarski preizkus
#
likovni preizkus

Za preizkus likovne nadrjenosti za fotografskega tehnika potrebuješ:
6 risalnih listov A3, komplet tempera barv v tubah, čopiče različnih velikosti, plastično paleto, posodo za vodo cca 0,5 l, krpo ali papirno brisačo, kemični svinčnik, radirko, 2 trikotnika, lepilo, škarje, šestilo, olfa nož, podlago za rezanje.
Nazaj na vrh
milosh
Član/-ica

Pridružen/-a: May 18, 2004
Odg: 1203
Kraj: SLO

PrispevekObjavljeno: 19. November 2005 19:37    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

tut jst sm hotu bit ucasih astronavt pa gasilc,....
mlad si se, kaj si bos zares zelel postati bos vedu za zihr pr ene 20tih al pa se to ne, je pa cist mozno da bo to tudi takrat fotografija. govorim cist iz svojih izkusen ker sm se po dveh letih strojnega faksa cist spremenu in studiram kulturologijo. moje mnenje bi blo da se raj upises na kaksno gimnazijo in se se zmer ukvarjas s fotografijo. o oblikovni soli ne morm govort ker je ne poznam, sam sm mnenja da so v fotografiji vazne izkusnje, govorim seveda za fotografijo od kere se da pr nas prezivljat in to je dokumentarna/reportazna fotografija, pa kej v stilu da fotkas izdelke.... pr nas je zlo mal ljudi ki zivi izkljucno od umetniske fotografije, vsi jo zdruzujejo vsaj z reportazno in tko udarjo dve muhi na en mah. gimnazija ti bo dala vecje moznosti po koncu srednje sole, ko bos za zihr vedu kaj bi rad postal.
je pa res da poznam tut enga ki je ze v osnovni soli vedu da bo fotograf in je su na to srednjo solo in se zdej po koncu srednje sole ze prezivlja sebe s fotografijo.
Nazaj na vrh
mju
Član/-ica

Pridružen/-a: Dec 04, 2004
Odg: 2061
Kraj: nikon

PrispevekObjavljeno: 19. November 2005 19:41    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Hvala obema nice
Heretic
Član/-ica

Pridružen/-a: Apr 30, 2004
Odg: 1701
Kraj: dolenjska

PrispevekObjavljeno: 19. November 2005 19:42    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

no, sam nisem kaj preveč pohval slišal o tej šoli. nekaj folka mi je reklo, da so sprejemni izpiti preveč preprosti, pa tudi na splošno da je bolj tako...ne vem...že beseda "tehnik" v imenu me je malo zmotila. mogoče neupravičeno, samo na naši šoli so "tehniki" največji poden. smile to vem samo iz druge roke, sam se nisem nikoli zanimal za to šolo, ker takrat še nisem toliko fotografiral, pa tudi sedaj ne vidim kakšnih potreb po šolanju fotografije...no, potreb...recimo raje smisla. none
malo off topic: glede izbiri srednje šole pa tako: če si sposoben(se počutiš sposobnega in uspeh), pojdi na gimnazijo, sicer ko jo končaš nisi nič, imaš pa odprte še vse možnosti, potem greš pa študirat fotografijo v Prago thumbsup bigrazz
Član/-ica

PrispevekObjavljeno: 19. November 2005 19:44    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

ma hm, miloš,se ne strinjam s tabo...pač študiraš nekaj, kar te veseli, saj če po srednjem šolanju ugotoviš, da to ni zate, saj obstaja matura po koncu šolanja in pač spremeniš šolanje...

po končanem šolanju nisi 'umetniški fotograf'. si fotografski tehnik. kaj boš pol počel je pač izbira vsakega posameznika. lahko si foto-reporter, lahko studijski fotograf, life-style...pač imaš izobrazbo fotografa, kar pomeni da boš lahko tudi svojo 'firmo' odprl (v kombinaciji z pravim faksom, ki naj bi tudi pri nas zaživel), kar boš kot kak gimnazijski maturant ali pa kaj 3-tjega bo bolj težko. in prav je tako.

Sam imam to šolo končano...ni klasična šola, ti da kar nekaj svobode izražanja, kar ni lastnost vsake šole.
Nazaj na vrh
primoz75
Član/-ica

PrispevekObjavljeno: 19. November 2005 19:51    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Heretic je napisal/a:
, da so sprejemni izpiti preveč preprosti, pa tudi na splošno da je bolj tako..

očitno so bili tvoji kolegi zelo 'nadarjeni' da so tko rekli. sprejemni niso glih tko easy. na 'oblikovni' del je vsako leto 5x-10x več prijav na šolo kot pa je šola zmožna učencev vpisat...in selekcija se naredi.

Citiram:
.ne vem...že beseda "tehnik" v imenu me je malo zmotila. mogoče neupravičeno, samo na naši šoli so "tehniki" največji poden. smile

ja nekako jih je treba poimenovat...pač, zakonodaja tko predvideva. kaj pa naj bo fotograf z 4 letno srednjo šolo? fotograf-umetnik?bejži no....

Citiram:
to vem samo iz druge roke, sam se nisem nikoli zanimal za to šolo,

pol pa se malo bolje pozanimaj...in ne jemlji volje nekomu , ki bi rad to v živo videl. naj gre na informativni dan,naj mu kak dijak te šole raje pove iz 'prve' roke.

Citiram:
ne vidim kakšnih potreb po šolanju fotografije...no, potreb...recimo raje smisla. none

ja ti ga ne vidiš, eni ga...smo si različni, hvalabogu

Citiram:
malo off topic: glede izbiri srednje šole pa tako: če si sposoben(se počutiš sposobnega in uspeh), pojdi na gimnazijo, sicer ko jo končaš nisi nič, imaš pa odprte še vse možnosti, potem greš pa študirat fotografijo v Prago thumbsup bigrazz

ma niti v prago ne prideš če nimaš dobrega predznanja...so žemnogi na sprejemnih gor pogrnili ki so se meli za 'mačke' fotografije.
Nazaj na vrh
matto
Član/-ica

Pridružen/-a: Aug 03, 2004
Odg: 2187
Kraj: Izola, Slovenija

PrispevekObjavljeno: 19. November 2005 19:52    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Je pa v pripravi v Sežani visoka šola za fotogarafijo.

No kar se tiče gimnazije in da ne veš kam it, ni nikoli prava izbira gimnazija. Sam sem jo končal pa se mi ni dalo naprej pa sem mogel še ekonomsko naredit, da sem se lahko kje zaposlil.....toliko o gimnaziji. Maturo za naprej pa imaš tako in tako vseh šolah.

@Primož thumbsup prave besede
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
gtyrant
Član/-ica

Pridružen/-a: Jul 30, 2005
Odg: 672
Kraj: Ljubljana-Javor

PrispevekObjavljeno: 19. November 2005 19:52    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

ma meni se pojavlja podobn problem.sedaj sem v 2. letniku telekomunikacij,trenutno me pa že neki časa zanima samo fotografija,ubistvu kr težko živim brez nje.do sedaj mi že že nekja ljudi predlagalo to šolo(dans npr bratranec ki je hodil na isto šolo samo da drugo smer-grafič. oblikovalec)
sedaj pa sploh ne vem več al naj nadaljujem v smeri telekomunikacij al nej se če bo le možno prepišem na fotografijo.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran MSN Messenger - naslov
matto
Član/-ica

PrispevekObjavljeno: 19. November 2005 20:00    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

No pa da še nekaj dodam.

Ni vse šola, kar ti da veliko ti dajo krogi v katerih se giblješ. In to imaš na fotografski šoli odprto, če pa to znaš izkoristit je stvar posameznika in ne šole.

Poznam primere, ki so iz te šole potegnili dosti, poznam pa tudi take, ki niso potegnili o fotografiji dobesedno nič. Možnosti o učenju in spoznavanju fotografije in o razmišljanju so sigurno dosti večje, kot na bilokateri drugi šoli.

Zato se pa tudi družimo v forumih, da se kaj več naučimo.
Nazaj na vrh
Heretic
Član/-ica

Pridružen/-a: Apr 30, 2004
Odg: 1701
Kraj: dolenjska

PrispevekObjavljeno: 19. November 2005 20:07    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

hehe primož, saj sem rekel, da je iz druge roke grin pa se mi zdi, da šola ni tako napačna, vsaj po mnenjz vas tukaj smile
Član/-ica

Pridružen/-a: May 18, 2004
Odg: 1203
Kraj: SLO

PrispevekObjavljeno: 19. November 2005 20:09    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

primoz ze ze lahko, sam so razlike ce nardis srednjo solo al pa gimnazijo (zadnjih nekaj let) glede vpisa na faks, res se da narest nek dodatn izpit da se izenac ampak pr unih letih ves kako je z ucenjem,... laugh
sej ce si prebral moje si lahko vidu obe plati medalje, hotu sm ga opozorit da to da je dzej dubu fotkic in rad prtiska se ne pomen da bi rad bil do konca zivljenja fotograf, nej premisl, seveda nej gre na informativni dan kot ti pravs,... sam je pa tko da pr fotografiji v primerjavi s kaksno medicino ne rabs met nevem kaksne sole narjene, je pa supr ce jo mas. ce ne druzga bo mel dostop do temnice, poznastva,.... ki tut velik pomenjo
Nazaj na vrh
primoz75
Član/-ica

PrispevekObjavljeno: 19. November 2005 20:10    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

točno tko matto...

saj pa je zato fotografska šola. Sicer pa je kot vsaka šola: če te veseli daš vse iz sebe...čepa si tamsam da si tam, pol je bolje da se kam drugam vpišeš.

Kar se tiče višje foto šole. Kot sem slišal bodo začeli v Sežani v šolskem letu 2007/2008...in bodo tudi različne smeri...

Matto, veš ti še kaj o tem?
Nazaj na vrh
balž
Član/-ica

Pridružen/-a: Jul 13, 2004
Odg: 1493
Kraj: LJ

PrispevekObjavljeno: 19. November 2005 20:12    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

mju, jaz ti priporočam, da greš lepo na gimnazijo pa si priden da si odpreš vrata za prihodnost, zraven se pa učei fotkat in veliko fotkaš in če boš dober in boš še vedno hotel, da je to tvoj poklic, so ti vrata fotografije po moje še vedno odprta. Al kot študij al po študiju.

Look at the Earth talking to you! YAB grin
Nazaj na vrh
primoz75
Član/-ica

PrispevekObjavljeno: 19. November 2005 20:15    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

milosh je napisal/a:
. sam je pa tko da pr fotografiji v primerjavi s kaksno medicino ne rabs met nevem kaksne sole narjene, je pa supr ce jo mas.

ma ni več tko...to je veljajo enkrat. Če hočeš it 'na svoje' v fotografiji boš rabu poklic fotografa. Seveda če pa bi bil rad 'fotograf' pri kakem manjšem časopisu ne rabiš foto izobrazbe.

Nekateri pač mislite da je fotografija tko easy, da sploh ne rabite šole za to...da se da tudi brez. da se, seveda se da, ampak ne zmeraj in ne vse.
Nazaj na vrh
matto
Član/-ica

PrispevekObjavljeno: 19. November 2005 20:15    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Ja v letu 2007/08 naj bi začeli z predavanji tudi smer fotografija.

No malo sem se pozanimal, ker me osebno tudi zanima, ker sem za tujino malo prestar, bo pa edini problem narediti razred za izredni študij.....
Kaj več pa ne vem saj je še vse v povojih.
Nazaj na vrh
primoz75
Član/-ica

PrispevekObjavljeno: 19. November 2005 20:17    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

matto je napisal/a:
bo pa edini problem narediti razred za izredni študij....

ma po mojem ne bo, ker bo zanimanja...sicer pa, vidim, sva že dva...a bova sošolca? laugh
Nazaj na vrh
DkleMAN
Član/-ica

Pridružen/-a: Jul 14, 2005
Odg: 376

PrispevekObjavljeno: 19. November 2005 20:18    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

jz sm na sšof... sprejemci se mi niso zdel teški me je pa dost skrbel... uglavnm profesorji za fotografijo so mi zakon... vedno so na voljo, use ti povejo, svetujejo (ja kajpak zakaj pa so tm) samo tud tko... mam dost slabih izkušn z profesorji na tej šoli se mi zdijo zakon... je pa spet odvisno od koga to slišš in koga dobiš... hmmm biu sm en let na gimnaziji pa sm se pol le prepisu sm... kokr ti paše, sled svojmu srcu in to je ubistvu res najbol... ker nikol ne veš kdaj boš potreobovou znanje iz te šole ... če ne drugo razvijanje filmov , kompozicija (msilm da je fotograf samouk in fotograf iz te šole čist neki druzga) itd. kar se z digitalcom zihr ne boš nauču... uglavnm odvisn je use od tebe kašn filing maš pa to... glede šole je pa ista kot ostale... ma svoje slabe in svoje dobr lasnosti...
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran MSN Messenger - naslov
gtyrant
Član/-ica

Pridružen/-a: Jul 30, 2005
Odg: 672
Kraj: Ljubljana-Javor

PrispevekObjavljeno: 19. November 2005 20:21    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

kaj morš narest na sprejemnih izpitih?
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran MSN Messenger - naslov
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Slo-Foto.net forum -> Pomoč in nasveti Časovni pas GMT + 1 ura, srednjeevropski - zimski čas
Pojdi na stran 1, 2, 3 ... 10, 11, 12  Naslednja
Stran 1 od 12

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu