| Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
| Avtor |
Sporočilo |
Simon
Član/-ica

Pridružen/-a: Dec 25, 2003 Odg: 18 Kraj: Slovenija
|
Objavljeno: 10. Februar 2004 13:59 Naslov sporočila: Cirkularni polarizacijski filter |
|
|
Pred kratkim sem prvič uporabljal cirkularni polarizacijski filter pri fotografiranju. Bral sem, da je pri TTL-fotoaparatih, pri katerih se meri svetloba skozi sam objektiv potrebna uporaba cirkularnih polarizacijskih filtrov (v nadaljevanju CP) za razliko od linearnih, ki naj bi povzročili napačno merjenje svetlobe.
Ko sem dal filter na objektiv in ga malo vrtel, se je spreminjala temnost neba - a tudi osvetlitveni čas (zaslonko sem imel stalno na isti vrednosti). Skratka, ko je bilo nebo svetlo, je bil čas krajši, ko pa sem obrnil CP in je postalo nebo temno, se je tudi čas podaljšal. Uporabljam klasičen SLR. Kolega, ki uporablja digitalca mi je rekel, da moram najprej polarizator obrniti tako, da bo nebo najbolj svetlo, nato izmeriti svetlobo (do polovice pritisniti sprožilec), obrniti CP na vrednost, ko je nebo temno in nato sprožiti - z drugimi besedami - pri svetlem nebu naj bi 'zamrznil' ali 'zaklenil' osvetlitveni čas, nato obrnil CP na temno nebo in potem slikal. Mar nisem kupil CP ravno zato, da ne bo motil osvetlitvene avtomatike in se bo ta lahko prilagajala dejanskim razmeram?
Kolega mi je rekel, da bi v naspretnem primeru (če bi izmeril osvetlitev pri temnem nebu) učinek CP na potemnelo nebo izginil zaradi podaljšanega časa. Moj kolega ni kak hud profesionalec, tudi on je takrat polarizator uporabljal prvikrat in se mi njegovo mnenje zdi nekam čudno.
Kako kaj slikate drugi, bolj izkušeni uporabniki CP in drugih filtrov, če želite, da je nebo bolj temno modro?
Članek o polarizacijskem filtru na slo-foto.net sem prebral, pregledal sem tudi nekaj literature na to temo in pobrskal po internetu, a nikjer nisem zasledil priporočila, da je treba pri uporabi CP narediti AE-Lock (zamrzniti meritev svetlobe) pri svetlejši vrednosti CP, predno ga obrnemo v temnejšo vrednost in naredimo posnetek.
Prosim za vaše mnenje - predvsem tiste z izkušnjami. Hvala.  |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
ogabe
Član/-ica

Pridružen/-a: Feb 09, 2004 Odg: 356 Kraj: Malo tu malo tam
|
Objavljeno: 10. Februar 2004 15:48 Naslov sporočila: |
|
|
| Po moje si ti malo premikal fotoaparat pa so razlicni casi zaradi tega. Pri polarizacijskih filtrih ne igra vloge koliko si ga obrnil. Filter je lahko nastavljen tako ali drugace pa stvar vedno pobere tista 2 stopa. |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
Simon
Član/-ica

Pridružen/-a: Dec 25, 2003 Odg: 18 Kraj: Slovenija
|
Objavljeno: 10. Februar 2004 16:18 Naslov sporočila: |
|
|
Tako bi najbrž tudi moralo biti, vendar se je res spreminjal osvetlitveni čas. Premikal pa fotoaprata nisem - mogoče največ za kak centimeter. Vem pa da se mi je čas spremenil iz 1/90 s na 1/60 s, ali celo iz 1/125 s na 1/60 s.
Čeprav je res, da se včasih osvetlitveni čas kar spreminja, če dolgo meriš, še posebej če je motiv precej različno osvetljen. Slikal sem neko goro, katere spodnja polovica je bila v senci, vrh in zgornja polovica pa še na soncu.
Se pravi ti meniš, da ne glede na obračanje CP filtra bi morala meritev svetlobe ostati ista? Če je tako, potemtakem mi ni treba izvajat 'zamrznitve' nastavitev zaslonke in časa? |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
Miki
Član/-ica

Pridružen/-a: Jun 19, 2003 Odg: 151 Kraj: Slovenija
|
Objavljeno: 10. Februar 2004 16:36 Naslov sporočila: Se spreminja, ja. |
|
|
| Se spreminja, ja. |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
zoki61
Član/-ica

Pridružen/-a: Feb 09, 2004 Odg: 131 Kraj: SLOVENIJA
|
Objavljeno: 10. Februar 2004 17:39 Naslov sporočila: |
|
|
Fantje, mislim da je ugibanja o tej temi kdo ima bolj prav in kako je z nastavitvami pri "CP" filtru zadosti. Prepustimo zadevo strokovnjakom, oziroma tistim ki o zadevi več vejo in imajo tudi takšne ali drugačne izkušnje. Mislim, da jih je kar nekaj na našem portalu.
STROKOVNJAKI JAVITE SE!!!  _________________ ŽIVLJENJE NI POTICA!!! |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
ogabe
Član/-ica

|
Objavljeno: 10. Februar 2004 17:55 Naslov sporočila: |
|
|
Jaz se za strokovnjaka ne bom ravno razglasal, samo tole moje ni bilo ugibanje, ampak dejstvo Ugibanje je bilo samo tisti del zakaj mu je spreminjal cas. |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
zoki61
Član/-ica

Pridružen/-a: Feb 09, 2004 Odg: 131 Kraj: SLOVENIJA
|
Objavljeno: 10. Februar 2004 18:07 Naslov sporočila: |
|
|
Veš "ogabe" nič slabega nisem mislil s tistim "ugibanjem". Smatram pač, da jih kar nekaj na tem portalu ogromno ve o takšnih in podobnih stvareh, kar pa je pozitivno za nas, ki o tem vemo bolj malo.
Pa brez zamere. :? :oops: :? _________________ ŽIVLJENJE NI POTICA!!! |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
ogabe
Član/-ica

|
Objavljeno: 10. Februar 2004 18:20 Naslov sporočila: |
|
|
Eh zamerim jaz zlepa ne tako da ni problema Za kaksnega strokovnjaka se pa tako ali tako nimam namena razglasat. Pa ne ker ne bi vedel zadosti, ampak ker mi gredo tako samoproglaseni "strokovnjaki" na zivce  |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
gregh
Član/-ica

Pridružen/-a: Mar 05, 2004 Odg: 36 Kraj: Slovenija
|
Objavljeno: 09. Marec 2004 15:00 Naslov sporočila: |
|
|
Morda sem pozen z odgovori, pa vendar...
Res se čas podaljša, sicer ne vedno, ampak v večini primerov se. Polarizator deluje (laično povedano) tako, ta preprosto en "snop" svetlobnih žarkov, ki prihajajo pod določenim kotom preprosto odreže. Bolj zanimiv efekt (kot naprimer dodatna modrina neba) je rezanje refleksov od gladine vode ali steklenih fasad, avtomobilskih šasij ...
V osnovi ti ne rabiš spreminjati nastavitev - samo prilagodi jo javljeni, potem, ko že izbereš pozicijo polarizatorja. Če je še kakšna nejasnost, javi!
Grega |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
|