Slo-Foto.net :: Poglej temo - Tema namenjena fiksnim objektivom
 Pogosta vprašanjaPogosta vprašanja   IščiIšči   Skupine uporabnikovSkupine uporabnikov   Tvoj profilTvoj profil   Prijava za pregled ZSPrijava za pregled ZS   PrijavaPrijava 

Tema namenjena fiksnim objektivom
Pojdi na stran 1, 2, 3 ... 17, 18, 19  Naslednja

Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Slo-Foto.net forum -> Objektivi
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
Noob
Min Dof Junkie
Min Dof Junkie

Pridružen/-a: Jul 18, 2004
Odg: 3633
Kraj: Be�igrad ZOO

PrispevekObjavljeno: 26. December 2006 13:07    Naslov sporočila: Tema namenjena fiksnim objektivom Odgovori s citatom

Temo je namenjena debati o fiksnih objektivih, sem lahko napišete lastne izkušnje z določenimi objektivi oziroma prilimate linke do testov.

Bom začel kar z najnovejšima L-oma:
-test 50 1.2L (primerjava z 1.4)
50 12.L vs 50 1.4 . Glede na ta test, zgleda 50 1.4, ki je 5x cenejši odlična izbira.
-primerjalni test vseh Canonovih 85k 85 1.8 vs 85 1.2L vs 85 1.2L II. V tem testu je razlika med L in ne L verzijo v nasprotju s prejšnjim velika (po grafih) in bolj ali manj (oz sploh ne, odvisno od zaslonke) v testih. 85 1.8 je že tako v vseh pogledih boljši od 50 1.4, hkrati je pa razlika med 85 1.8 in 85L-oma veliko večja kot pri prejšnjem testu. Iz tega se da potegniti zaključek, da 85L (res da za veliko denarja) res ponuja ogromno in je tako vreden svojega denarja. Največja razlika v ostrini je itak do f3.2 (naprej pa me tako in tako ne zanima).

Torej sam bi rekel takole: 50L - no maan, 85L II - yaaa maan.
Član/-ica

Pridružen/-a: Jul 30, 2005
Odg: 669
Kraj: Ljubljana-Javor

PrispevekObjavljeno: 26. December 2006 13:30    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

eno vprašanje,... kateri fiksni objektiv se splača kupit, tako da bi na crop kameri dobil goriščno razdaljo tam 30 mm oz največ tam do 36mm a to je že res maximum.mislim predvsem za canon. lahko pa tudi za nikon. cowboy
Noob
Min Dof Junkie
Min Dof Junkie

PrispevekObjavljeno: 26. December 2006 13:38    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Canon 20 2.8. Samo ni neka prva liga, Canon je pač zares dober šele od 35 mm naprej. Izjema je najbrž 15 2.8 fisheye.

Za širokokoten fiksen objektiv je bolje, da gledaš pri Nikonu IMO.
Član/-ica

Pridružen/-a: Aug 23, 2004
Odg: 2048
Kraj: Obala

PrispevekObjavljeno: 26. December 2006 13:39    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

zakaj 50L ne?

un ki to rabi in mu denar ne dela težav, bo to kupil ostali pač ne. večini je itak 50/1.8 več kot preveč.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Noob
Min Dof Junkie
Min Dof Junkie

PrispevekObjavljeno: 26. December 2006 13:45    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

primoz75 je napisal/a:
zakaj 50L ne?

un ki to rabi in mu denar ne dela težav, bo to kupil ostali pač ne. večini je itak 50/1.8 več kot preveč.

Preberi si zgornji test. Ostrina pri odprti zaslonki in vse do f2.5 je slabša pri 50L (meni je to najpomembneje), bokeh je sicer za odtenek boljši, mogoče barve tudi, je pa 5x dražji, težji, fokus ni hitrejši itd. Nekako enakovredna sta po lastnostih (optično enaka - ostrina La slabša pri odprti zaslonki (kdo kupi f1.2 da bo fotku recimo pri f5.6 ali še manj), ima pa za dlako boljši bokeh), L ima boljšo zgradbo, ampak je težji (spet odvisno od preferenc), L je pa 5x dražji.

Ko pa pogledaš 85ke pa vidiš da je razlika med L in ne L očitna. Veš zakaj plačaš 5x več.
Član/-ica

Pridružen/-a: Sep 18, 2003
Odg: 648
Kraj: SLO

PrispevekObjavljeno: 26. December 2006 13:50    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Po dogovoru z nadzornim svetom Slo-foto se vsaka omemba zoom-ov v tej temi kaznuje z BAN-om devilish

Rofl
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
Hendrix
Član/-ica

Pridružen/-a: Nov 03, 2005
Odg: 213

PrispevekObjavljeno: 26. December 2006 14:01    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

gtyrant je napisal/a:
eno vprašanje,... kateri fiksni objektiv se splača kupit, tako da bi na crop kameri dobil goriščno razdaljo tam 30 mm oz največ tam do 36mm a to je že res maximum.mislim predvsem za canon. lahko pa tudi za nikon. cowboy

Nikkor 20mm f/2.8 je špica.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
Noob
Min Dof Junkie
Min Dof Junkie

PrispevekObjavljeno: 26. December 2006 14:04    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

daylight je napisal/a:
Po dogovoru z nadzornim svetom Slo-foto se vsaka omemba zoom-ov v tej temi kaznuje z BAN-om devilish

Rofl

laugh laugh Rofl Rofl

Tako se govori!!!
Član/-ica

Pridružen/-a: Aug 12, 2005
Odg: 202
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: 26. December 2006 14:08    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

ima kdo kaj izkušenj s Sigmo 105mm 2.8 (macro)?
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
lenyn
Član/-ica

Pridružen/-a: Apr 23, 2006
Odg: 1716

PrispevekObjavljeno: 26. December 2006 14:08    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

ej fantje, ka pa tist leica fiksni s tremi goriščnicami? a je to zoom? upset

ne, resno...
a je kaka razlika v optični sestavi objektiva nekega proizvajalca, ki je namenjen različnim sistemom?
konkretno sigma 30/1,4. canon, nikon, oly.. je razlika?
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran MSN Messenger - naslov
milosh
Član/-ica

Pridružen/-a: May 18, 2004
Odg: 1191
Kraj: SLO

PrispevekObjavljeno: 26. December 2006 14:14    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

naj nebi bla, gre le za razlicne bajonete
Nazaj na vrh
lenyn
Član/-ica

Pridružen/-a: Apr 23, 2006
Odg: 1716

PrispevekObjavljeno: 26. December 2006 14:17    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

milosh je napisal/a:
naj nebi bla, gre le za razlicne bajonete

tnx

verjetno grem ta teden sprobat to sigmo smile
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran MSN Messenger - naslov
matto
Član/-ica

Pridružen/-a: Aug 03, 2004
Odg: 2187
Kraj: Izola, Slovenija

PrispevekObjavljeno: 26. December 2006 14:22    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Kar se širokega kota tiče, je pri Canonu res malo zima.

V tem segmentu so za Canon vsekakor boljše sigme.

@noob Hmm kar se pa tiče 85mm bi po mojem ti na FF-ju rajši vzel v roke 135/2, ker si navadil na tako goriščnico. Kar se pa tiče 85II sem ostal zelo zelo pozitivno presenečen, ko sem jo probal, bokeh za dol past ostrina pa tudi. Preživim pa tudi brez nje biggrin

Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
AbakDSLR
Član/-ica

Pridružen/-a: Aug 03, 2006
Odg: 55

PrispevekObjavljeno: 26. December 2006 17:31    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Nob se strinjam s tabo, jaz bi le stvar dopolnil:
Kupimo EF 50mm f/1.4 (za 300€) ali Canon EF 85mm f/1.2L (za 2000€ ) grin
Nazaj na vrh
Noob
Min Dof Junkie
Min Dof Junkie

PrispevekObjavljeno: 26. December 2006 18:07    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

matto je napisal/a:
@noob Hmm kar se pa tiče 85mm bi po mojem ti na FF-ju rajši vzel v roke 135/2, ker si navadil na tako goriščnico. Kar se pa tiče 85II sem ostal zelo zelo pozitivno presenečen, ko sem jo probal, bokeh za dol past ostrina pa tudi. Preživim pa tudi brez nje biggrin

Seveda, na FF pa 135 f2L. Zase itak potrebujem le en "osnovni" zoom in en dober fiksni. Recimo 5D+24-70+135 f2 ali pa 350+17-50 2.8+85 1.8. Pa fleš, ostalo je le balast.
Član/-ica

Pridružen/-a: Oct 30, 2006
Odg: 98
Kraj: Kamnik

PrispevekObjavljeno: 26. December 2006 18:27    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Nikkor AF 180mm f/2.8 - Review

Lahek, oster že od 2.8 naprej, solidno hiter AF, fenomenalen bokeh, kontrast... Eden izmed optično najboljših objektivov v Nikon taboru.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
AbakDSLR
Član/-ica

Pridružen/-a: Aug 03, 2006
Odg: 55

PrispevekObjavljeno: 26. December 2006 19:47    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Dobro bi bilo razvrstiti fiksne objktive naprimer:

1. širokokotni
2. standardni
3. tele

in podati ocene za njih (teste). Prave fotke se tako ali tako že od filma naprej delajo z fiksnimi objektivi, zato je tema prava. Vi ki imate več izkušenj in poznate teste malo bolj opišite to temo. thumbsup

Po forumih vendarle preveč beremo le o "gumi" (zoom) objektivih.
Nazaj na vrh
primoz75
Član/-ica

PrispevekObjavljeno: 26. December 2006 20:21    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Noob je napisal/a:
primoz75 je napisal/a:
zakaj 50L ne?

Preberi si zgornji test. Ostrina pri odprti zaslonki in vse do f2.5 je slabša pri 50L (meni je to najpomembneje), bokeh je sicer za odtenek boljši, mogoče barve tudi, je pa 5x dražji, težji, fokus ni hitrejši itd. Nekako enakovredna sta po lastnostih (optično enaka - ostrina La slabša pri odprti zaslonki (kdo kupi f1.2 da bo fotku recimo pri f5.6 ali še manj), ima pa za dlako boljši bokeh), L ima boljšo zgradbo, ampak je težji (spet odvisno od preferenc), L je pa 5x dražji.

Ko pa pogledaš 85ke pa vidiš da je razlika med L in ne L očitna. Veš zakaj plačaš 5x več.

ima 50L zlo dober bokeh. tak kot 85 L
Nazaj na vrh
Noob
Min Dof Junkie
Min Dof Junkie

PrispevekObjavljeno: 26. December 2006 20:41    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

primoz75 je napisal/a:
Noob je napisal/a:
primoz75 je napisal/a:
zakaj 50L ne?

ima 50L zlo dober bokeh. tak kot 85 L

Takega že zaradi krajše goriščnice ne more imeti. Pa tudi, kolikor vem, nima čisto okrogle zaslonke do f2.5 kot 85 1.2L II.

Sam pa zagotovo samo zaradi boljšega bokeha ne bi plačal 5x več...In imel poleg tega še manj oster in težji objektiv...

Vsekakor je 50L odličen objektiv, ampak v nasprotju s 85L ima po mojem preveč navito ceno (sicer je malo nižja od 85L, ampak ne ponuja skoraj nič več oz dovolj več od 50 1.4, da bi upravičil tako razliko v ceni - IMO)
Član/-ica

PrispevekObjavljeno: 26. December 2006 20:52    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Noob je napisal/a:
Sam pa zagotovo samo zaradi boljšega bokeha ne bi plačal 5x več...In imel poleg tega še manj oster in težji objektiv...

veš, Canon si ne zastavlja koliko bi ti (ali pa jaz dala) za 50mm objektiv. (jaz ga čist ko, sploh nimam) ampak koliko bi dal PRO ki tako steklo rabi.

Jebatga, ne rabi vsak vsega. Jaz mam recimo 85/1.8 in sem z njim zlo zadovljen...ampak ko sem probal 85/L mi je dal malo mislit. Lepše barve, lepši bokeh...ampak mi ni dal zadosti mislit, da bi dal unih 'nekaj' € več , ampak če bi delal to za kar je namenjen 85/L bi ga kupil. tko kot nisem mogel shajat z 'poceni' 300/4L in sem moral globoko v žep pogledat.

Če res rabiš in denar ni problem oz. brez tega ne gre...kupiš.
Nazaj na vrh
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Slo-Foto.net forum -> Objektivi Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran 1, 2, 3 ... 17, 18, 19  Naslednja
Stran 1 od 19

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu