Slo-Foto.net :: Poglej temo - Canon IS objektiva - ali sta res tako zanič za amaterja?
 Pogosta vprašanjaPogosta vprašanja   IščiIšči   Skupine uporabnikovSkupine uporabnikov   Tvoj profilTvoj profil   Prijava za pregled ZSPrijava za pregled ZS   PrijavaPrijava 

Canon IS objektiva - ali sta res tako zanič za amaterja?
Pojdi na stran 1, 2, 3  Naslednja

Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Slo-Foto.net forum -> Objektivi
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
Bauci
Član/-ica

Pridružen/-a: Oct 18, 2006
Odg: 35
Kraj: Slovenija

PrispevekObjavljeno: 22. Januar 2007 19:38    Naslov sporočila: Canon IS objektiva - ali sta res tako zanič za amaterja? Odgovori s citatom

Imam Canon 400D. V bližnji prihodnosti nameravam nadomestiti kit objektiv z novim objektivom. Razmišljam o 17-85 IS in 70-300 IS. Na raznih forumih in straneh berem, da sta bolj kot ne zanič s tem, da ju večina primerja z L objektivi. Dobil sem občutek, da se povsod oglašajo samo profesionalci in primerjajo vsak objektiv samo skozi oči profesionalca. Jaz pa rabim mnenje za amaterje. Zanima me ali mi lahko nekdo, ki ju je že imel v roki pove ali sta dobra izbira za nekoga, ki je popoln amater in ju bo uporabljal samo za hobi (za kakšno družinsko ali slovensko popotniško sliko)? In če nista dobra izbira kaj naj nabavim - razpon od 17 do 300. Še enkrat poudarjam totalen amater in nikoli ne bom kaj več.
Za odgovor se vam že vnaprej lepo zahvaljujem.

Nazadnje urejal/a Bauci 22. Januar 2007 20:23; skupaj popravljeno 1 krat
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
George
Član/-ica

Pridružen/-a: Oct 06, 2003
Odg: 287

PrispevekObjavljeno: 22. Januar 2007 19:43    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Canon EF-S 17-55/2,8 IS USM in 70-300 IS USM pa si za zgoraj navedene potrebe ZARES zmagal.
...če je dovolj denarja seveda.
Nazaj na vrh
uzp6
Član/-ica

Pridružen/-a: Oct 16, 2004
Odg: 870
Kraj: Gorenjska

PrispevekObjavljeno: 22. Januar 2007 19:52    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Sta dobra za tako rabo kot praviš...
daylight
Član/-ica

Pridružen/-a: Sep 18, 2003
Odg: 648
Kraj: SLO

PrispevekObjavljeno: 22. Januar 2007 19:56    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

samo malo bi te popravil.. to sta pač samo 2 canon objektiva z IS-jem.. naslov teme pa kaže na primerjavo oz slabost vseh IS objektivov.. ki jih je še veliko več, ne zaradi drugega samo tema čudno zgleda smile

70-300 IS sem imel.. uporabljal pa bolj malo, vendar to predvsem zaradi mojega tipa fotografiranja, drugače je pa čisto soliden objektiv.. no pri daljših goriščnicah zna bit malo "mehak"

17-85 pa odsvetujem. Priznam da ga nisem še uporabljal, vendar nisem še slišal kake hvale o njemu, kritik pa precej.. od različnih uporabnikov.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
Bauci
Član/-ica

PrispevekObjavljeno: 22. Januar 2007 20:03    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Daylight imaš prav, se opravičujem, ker sem bil preveč splošen pri naslovu.
Nazaj na vrh
kris
Član/-ica

Pridružen/-a: Mar 15, 2005
Odg: 125

PrispevekObjavljeno: 22. Januar 2007 20:03    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

17-85 IS je čist vredu objektiv za amaterja, jaz ga imam že kako leto in pol pa sem čist zadovoljen, sploh IS je zakon. Res da v slabših svetlobnih razmerah
ni tako oster kot L, ima nekaj popačenja na robovih (široki kot), ampak to opaziš šele pri večjih povečavah. 17-55/2,8/IS se mi zdi pa kar malo predrag za amaterja.
Nazaj na vrh
uzp6
Član/-ica

PrispevekObjavljeno: 22. Januar 2007 20:22    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Citiram:
17-85 IS je čist vredu objektiv za amaterja, jaz ga imam že kako leto in pol pa sem čist zadovoljen

to sem imel v mislih jaz...za splošni obj je dober, široki kot je tudi... smile
brane4
Član/-ica

Pridružen/-a: Dec 24, 2006
Odg: 28

PrispevekObjavljeno: 22. Januar 2007 20:39    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

mislm, de boš s CANON 50 f/1.8 II kr zadovoln. (za to ceno -maximum)
Nazaj na vrh
bododo
Član/-ica

Pridružen/-a: Nov 25, 2004
Odg: 209
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: 22. Januar 2007 20:41    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

70-300IS zadnja izvedba (ne 75-300) je vsaj če vzamem v upoštev ceno odličen objektiv. Meni dela na FF senzorju presenetljivo dobro. Ima manj vinjete kot 100 macro.
Je pa še en objektiv z IS jem in sicer 28-135IS. Sicer malce starejša zasnova objektiva pa vseeno presenetljivo dober kar se optičnih lastnosti tiče.
Pri mojem (ena zadnjih serij) je naprimer ostrina na 100mm in zaslonki 5.6 primerljiva z 100 macro pri isti zaslonki na razdalji ostrenja od 20m dalje.
V bistvu je med od 50-100mm optično zelo dober. Uporabljam ga pa na FF senzorju tako, da so zahteve kar visoke.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
Hakan
Član/-ica

Pridružen/-a: Dec 21, 2006
Odg: 747
Kraj: Logatec

PrispevekObjavljeno: 22. Januar 2007 20:43    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

kris je napisal/a:
17-85 IS je čist vredu objektiv za amaterja, jaz ga imam že kako leto in pol pa sem čist zadovoljen, sploh IS je zakon. Res da v slabših svetlobnih razmerah
ni tako oster kot L, ima nekaj popačenja na robovih (široki kot), ampak to opaziš šele pri večjih povečavah. 17-55/2,8/IS se mi zdi pa kar malo predrag za amaterja.

sem imel priložnost slikat z 17-85 in potem sem tut dal razvit fotke........sem bil kar malo razočaran...........za moj pojem je bil kar vredu in tudi ko sem gledal slikce na displejčku use uredu, ko sem dal pa razvit slikce(mislem da je blo 20x30) sem pa, kot si že omenil opazil popačenja na robovih in to je me je razočaralo, saj se je na razvitih slikcah kar dobro opazilo none

Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo MSN Messenger - naslov
Dubi
Član/-ica

Pridružen/-a: Nov 05, 2006
Odg: 15

PrispevekObjavljeno: 22. Januar 2007 21:37    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Jaz sem danes gledal tegale 70-200 IS USM pa 2,8. Boli glava kolko je to drago. 70-300 je čisto v redu objektiv. Več denarja več muzike. Jaz ga imam vedno s seboj.
Evo primer za dokaz prva je nastala pri 300mm, druga pa pri 70mm:
[/img]
[hr:d0accbf28f]
[hr:d0accbf28f]
Nazaj na vrh
gevi
Član/-ica

Pridružen/-a: Jan 11, 2007
Odg: 50

PrispevekObjavljeno: 09. Februar 2007 00:00    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Oba omenjena objektiva za amatersko rabo več kot zadoščata. Imata dober stabilizator in sprejemljive optične karakteristike, še sploh glede na svojo nevisoko ceno. Barvni zaris pri 17-85 je sicer precejšen, a moti le pri velikih printih. V photoshopu se napako da naknadno odpraviti. 17-85 se splača kupiti v kitu, če ga dobiš. 70-300 pa resnih hib niti nima. Od profesionalnih objektivov ga loči le cenena gradnja (izteg, plastika).
Nazaj na vrh
izo
Moderator
Moderator

Pridružen/-a: Mar 04, 2003
Odg: 7100
Kraj: črnomelj, slovenia

PrispevekObjavljeno: 09. Februar 2007 00:10    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

70-300is je nova izvedba prejšnjega 75-300is. naj bi bil kr občutno ostrejši, ima pa (oz, vsaj imel je v prvih serijah, zdej ne vem kako je s tem) problem z fotkanjem v portrait načinu (mislim na pokončni format oz. držanje kamere, na enega izmed programov na knofu). fotke narjene v pokončnem formatu so ble precej mahkejše kto v navadnem, ležečem formatu (če je bil vključen is, se mi zdi).
v glavnem, pr tem objektivu je potrebno pazit na to, drgač je čist ok.

Nazadnje urejal/a izo 09. Februar 2007 00:25; skupaj popravljeno 1 krat
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
staneC
Član/-ica

Pridružen/-a: Oct 13, 2004
Odg: 1061

PrispevekObjavljeno: 09. Februar 2007 00:23    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Zakaj pa ju ne sprobaš in tako ugotoviš, če sta za tvoje potrebe OK?
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
Bauci
Član/-ica

PrispevekObjavljeno: 09. Februar 2007 20:17    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

V kateri trgovini pa lahko probaš objektive preden jih kupiš?
Nazaj na vrh
uzp6
Član/-ica

PrispevekObjavljeno: 09. Februar 2007 20:25    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

noben IS objektiv ni zanič.... Rofl Lahko le razočaa glede na ceno in druga pričakovanja...
Noob
Min Dof Junkie
Min Dof Junkie

Pridružen/-a: Jul 18, 2004
Odg: 3554
Kraj: Be�igrad ZOO

PrispevekObjavljeno: 09. Februar 2007 21:57    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Bral sem samo prvi post. Na kratko:
-17-85 je zanič
-70-300 IS je odličen za svoj denar
Član/-ica

Pridružen/-a: Nov 09, 2006
Odg: 9

PrispevekObjavljeno: 09. Februar 2007 23:38    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Moja zgodba je naslednja: Takoj po nakupu 20D sem še nabavil 17-85IS, KIT 18-55 pa je romal na polico. Več kot sem fotografiral bolj sem bil nezadovoljen s 17-85 IS (ostrina) in sem si rekel sedaj hočem najboljše v širokokotnem zoom področju. Razmišljal sem o 17-40L in 17-55 IS vendar tokrat sem si rekel brez probe ne kupim več nič. Prijatelj mi je posodil 17-40L, nekako sem se prebil tudi do 17-55 IS vendar na moje začudenje!!!(in zadovoljstvo) sem na koncu naredil samo zamenjavo: 18-55 na fotoaparat 17-85 IS pa na polico!

Tukaj je nekaj mojih primerjav:

http://shrani.si/o.php?primerjava1112064.jpg
http://shrani.si/o.php?primerjava1112069.jpg
http://shrani.si/o.php?primerjava1112070.jpg
http://shrani.si/o.php?testizrez11112071.jpg
http://shrani.si/o.php?primerjava1112072.jpg
http://shrani.si/o.php?test17mm1112073.jpg
http://shrani.si/o.php?test17mm21112074.jpg
http://shrani.si/o.php?testizrez41112077.jpg

več o tej temi pa lahko prebereš na sosedovem forumu!
Nazaj na vrh
ZiZa
Član/-ica

Pridružen/-a: Jun 20, 2006
Odg: 1014
Kraj: Nova vas

PrispevekObjavljeno: 10. Februar 2007 11:39    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

zanimivo! bigeek
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran MSN Messenger - naslov
mavrica
Član/-ica

Pridružen/-a: Apr 25, 2006
Odg: 83
Kraj: Slovenija - prelepa Gorenjska

PrispevekObjavljeno: 11. Februar 2007 22:22    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Tudi jaz imam oba objektiva 17-85 IS in 70-300 IS in je res, da je 70-300 IS zelo dober objektiv in se je celo v primerjavi z 100-400L IS zelo dobro izkazal pri manjšem testu, 17-85 IS ima pa megleno in neostro sliko. V dobrih svetlobnih pogojih je še kar vredu, ko je pa malce nečisto in nekontrastno ozračje..., pa ni nič z njim. Jaz ga vsekakor v kratkem menjam z 24-105L IS oz. čez čas še z enim širokokotnikom, da pokrijem razpon goriščnice. 70-300 IS priporočam thumbsup , 17-85 IS pa ne ravno, čeprav popoln hobi fotograf niti ne opazi te zamegljenosti slike, kar sem se že prepričal.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo MSN Messenger - naslov
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Slo-Foto.net forum -> Objektivi Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran 1, 2, 3  Naslednja
Stran 1 od 3

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu