Slo-Foto.net :: Poglej temo - čiščenje tipala
 Pogosta vprašanjaPogosta vprašanja   IščiIšči   Skupine uporabnikovSkupine uporabnikov   Tvoj profilTvoj profil   Prijava za pregled ZSPrijava za pregled ZS   PrijavaPrijava 

čiščenje tipala

Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Slo-Foto.net forum -> Pomoč in nasveti
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
Lakul
Član/-ica

Pridružen/-a: Mar 07, 2007
Odg: 7

PrispevekObjavljeno: 12. Marec 2007 18:43    Naslov sporočila: čiščenje tipala Odgovori s citatom

na slikah se mi pojavljajo temne lise...najverjetneje gre za prah na tipalu...

sem začetnik pa ne vem če lahko čistim ccd tipalo sam ali ga moram nest strokovnjakom...?

ne bi rad šaril po novem fotiču Help
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
misfits
Član/-ica

Pridružen/-a: May 11, 2004
Odg: 2200
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: 12. Marec 2007 18:45    Naslov sporočila: Re: čiščenje tipala Odgovori s citatom

Lakul je napisal/a:

počakaj, da bo star devilish
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
Lakul
Član/-ica

PrispevekObjavljeno: 12. Marec 2007 18:54    Naslov sporočila: Re: čiščenje tipala Odgovori s citatom

misfits je napisal/a:
Lakul je napisal/a:

počakaj, da bo star devilish

veliko si pomagal thumbsup
Nazaj na vrh
iKmet
Član/-ica

Pridružen/-a: Oct 04, 2006
Odg: 55

PrispevekObjavljeno: 12. Marec 2007 19:09    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

uporabi kakšno ročno puhalko in prah odpihni. jaz sem si enkrat pomagal s plastenko z ozko odprtino na vrhu (pred uporabo sem se prepričal, da je plastenka res suha!). zadnjič pa sem preko mimovrste dobil "pravo" puhalko. v navodilih za moj dslr piše, da se senzorja ne sme dotikati.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
Lakul
Član/-ica

PrispevekObjavljeno: 12. Marec 2007 19:16    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

ja sem gledal da obstajajo te puhalke...pa je to učinkovito?

ko slikam pri odprti zaslonki se prah sploh ne opazi...tista slika, ki sem jo priložil je pri F29
Nazaj na vrh
daylight
Član/-ica

Pridružen/-a: Sep 18, 2003
Odg: 648
Kraj: SLO

PrispevekObjavljeno: 12. Marec 2007 19:19    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

puhalke so zelo kratkotrajna rešitev... ker prah samo malo razpihajo okoli. Boljša rešitev so specialni čopiči, ki so statični.. se pravi poberejo prah z tipala.
Nazaj na vrh
Tilen20
Član/-ica

Pridružen/-a: Aug 19, 2006
Odg: 256
Kraj: Maribor

PrispevekObjavljeno: 12. Marec 2007 19:21    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

si prepričan da je na tipalu prah, kaj pa če je na zrcalu ali pa na zgornjem stekelcu od zrcala
misfits
Član/-ica

Pridružen/-a: May 11, 2004
Odg: 2200
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: 12. Marec 2007 19:26    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Puhalka je učinkovita občasno za kakšno večjo smetko, nikakor pa se ne da spihat vseh smeti. Tud z mokrim čiščenjem težko vse počistiš.
Jaz imam namen tole vzet (Vakum doza): http://www.green-clean.at/index.php?id=2&L=1
Če je slučajno kdo že probal tole pa naj poroča.
Lakul, poglej še malo po forumu, je o čiščenju zihr že skoraj vse povedano. Je tud članek: http://www.slo-foto.net/reviews-104.html

Nazadnje urejal/a misfits 12. Marec 2007 19:28; skupaj popravljeno 1 krat
Nazaj na vrh
Lakul
Član/-ica

PrispevekObjavljeno: 12. Marec 2007 19:27    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Tilen20 je napisal/a:
si prepričan da je na tipalu prah, kaj pa če je na zrcalu ali pa na zgornjem stekelcu od zrcala

ja na tem steklcu ki je pred tipalom sem zdej najdu neke delce...kaj to lahko probam spucat z palčkami za uho?
Nazaj na vrh
daylight
Član/-ica

PrispevekObjavljeno: 12. Marec 2007 19:28    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Tilen20 je napisal/a:

zakaj bi bili potem madeži na fotki če je prah na zrcalu.. ?
Nazaj na vrh
Tilen20
Član/-ica

Pridružen/-a: Aug 19, 2006
Odg: 256
Kraj: Maribor

PrispevekObjavljeno: 12. Marec 2007 19:30    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

aja, samo res, maš prav daylight biggrin pardon
daylight
Član/-ica

PrispevekObjavljeno: 12. Marec 2007 19:32    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

ni panike.. smile

aja.. kar se tiče čopičev, sicer lepo spucajo.. so pa dokaj dragi. Pri nas so kar nekih 100€ kar se mi zdi malo dosti.. za dva mehka čopiča. Rabiš pa zraven stisnjen CO2 za spihanje čopičev.
Nazaj na vrh
Marjan1
Član/-ica

Pridružen/-a: Nov 09, 2006
Odg: 10

PrispevekObjavljeno: 12. Marec 2007 20:32    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Za čiščenje čopiča namesto CO2 uporabiš sesalec. Preizkušeno!
Nazaj na vrh
lial
Član/-ica

Pridružen/-a: Mar 26, 2004
Odg: 889

PrispevekObjavljeno: 12. Marec 2007 21:01    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Meni TAK ČOPIČ služi že dobro leto- zelo uspešno.
Za ispihavanje pa je lahko sesalec (kakor pravi Marjan), sam pa uporabljam stisnjen zrak iz kompresorja (ker ga pač imam)
Pomembno je le, da se dlačice očistijo in ustrezno razgibajo in s tem pridobe statični naboj.

LP
Nazaj na vrh
andyz
Član/-ica

Pridružen/-a: Sep 14, 2004
Odg: 269

PrispevekObjavljeno: 13. Marec 2007 15:35    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Puhalka je čist v redu. Odstrani ves prah, ki ni priliman na tipalo. Čopič je mogoče bolj učinkovit, imam pa pomisleke z njim šarit po tipalu.
Nazaj na vrh
Lakul
Član/-ica

PrispevekObjavljeno: 13. Marec 2007 16:28    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

jutr dobim tole puhalko...upam da bo kaj pomagal

http://www.fotomarket.net/katalog/product.php?catalogue_cat_id=2748&product_id=2084
Nazaj na vrh
ZiZa
Član/-ica

Pridružen/-a: Jun 20, 2006
Odg: 1014
Kraj: Nova vas

PrispevekObjavljeno: 14. Marec 2007 15:01    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

čopič je zakon kot je že rekel lial... glej temo smetarji pod klepetanje... thumbsup
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran MSN Messenger - naslov
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Slo-Foto.net forum -> Pomoč in nasveti Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Stran 1 od 1

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu