Slo-Foto.net :: Poglej temo - Samoizdelava ring flasha... izboljšava in prolem
 Pogosta vprašanjaPogosta vprašanja   IščiIšči   Skupine uporabnikovSkupine uporabnikov   Tvoj profilTvoj profil   Prijava za pregled ZSPrijava za pregled ZS   PrijavaPrijava 

Samoizdelava ring flasha... izboljšava in prolem

Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Slo-Foto.net forum -> Bliskavice
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
Nikio
Član/-ica

Pridružen/-a: Oct 21, 2005
Odg: 719

PrispevekObjavljeno: 27. September 2007 16:46    Naslov sporočila: Samoizdelava ring flasha... izboljšava in prolem Odgovori s citatom

JD23 je na svojem blogu napravil vodič za izdelavo ring flasha, pri čemer sem jaz zadevo tako razumel, da je v bistvu vse skupaj le en velih softbox, ki ga napičiš na flash. Meni se zdi, da je point ring flasha ravno v tem, da pogledaš z objektivom skozi.

No, pa sem poskusil sam nekaj naredit... Ampak, problem se pojavi, ker canon meri preko TTL, zaradi česar useče vedno manj, kot bi rabil (zaradi izgub). Tudi če naštimamo kompenzacijo, to še vedno ni to. Je pa res, da se na manjše razdalje (recmo, 60 cm in manj, odlično obnese). Upam, da bo Prelc nalimal kakšno macro sliko, ki smo jo včeraj posneli (svečnik,... če je oster). A se da kako naštimat, da je bliskavica (v mojem primeru 380EX) vedno na ful...?

Še nekaj slik izdelave:

Potrebščine (Bacci je za vzpodbudo in korajžo, embalaža pa pride kasneje prav za centralno luknjo... ravno prav je velika).
Skleda je manj kot evro, Bacci je bil v akciji za 2€, še najdražji je lepilni trak, ki pa itak ostane še za naprej...

Skleda se lepše reže, če segreješ nož:

Svetlobna cev iz škatle mobitelovga polnilca:

Zarežemo odprtino za svetlobo:

Tole se potem napopa na skledo:

tako...

prvi test z Olympusovim trotlom:

spredaj se da še paus papir:

Senc ni... to je glavno...

Dante -

Nazadnje urejal/a Nikio 27. September 2007 21:48; skupaj popravljeno 1 krat
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
jan_p
Član/-ica

Pridružen/-a: Jul 18, 2007
Odg: 180

PrispevekObjavljeno: 27. September 2007 17:17    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

lepo si to naredil yes grin smile
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran MSN Messenger - naslov
Ranko
Član/-ica

Pridružen/-a: Nov 01, 2006
Odg: 46

PrispevekObjavljeno: 27. September 2007 17:39    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

http://strobist.blogspot.com/2006/09/super-cheap-diy-ring-flash.html
tuki so tut navodila
Nazaj na vrh
jj65
Član/-ica

Pridružen/-a: Jun 14, 2006
Odg: 604

PrispevekObjavljeno: 27. September 2007 17:41    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Če je res TTL merjenje, potem ne bi smel imeti težav s pravilno osvetlitvijo!?!?! Lp J
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
milosh
Član/-ica

Pridružen/-a: May 18, 2004
Odg: 1187
Kraj: SLO

PrispevekObjavljeno: 27. September 2007 17:57    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

jj65 a si zihr?, kako nej pa flash ve kaj vse mas ti cez sprednjo sipco nalimano?
Nazaj na vrh
jj65
Član/-ica

PrispevekObjavljeno: 27. September 2007 18:07    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Pravzaprav flash ne more vedeti in ne ve kaj imaš čez naliman. Prvi (ali pa eden zelo prvih), ki je imel izvedeno meritev flasha TTL je bila minolta X-700. Tam je bil v luknji za bajonetom s strani senzor, ki je meril odbito svetlobo s filma. Flash je prekinil blisk, ko je bilo dovolj svetlobe na filmu-skrajševal je dolžino bliska. To je TTL. Lahko si delal enako kot z zunanjim senzorjem, samo, da si nastavil neko blendo. Ok, težava bi lahko nastopila, če bi bilo v konstrukciji preveč svetlobnih izgub. To je sicer lahko možno, zato poskusi z bolj odprtimi blendami. Ampak izgub naj ne bi bilo preveč, saj si (ste) vse polepili s folijo. Paus papir kot difuzor je ovira za svetlobo in to večja kot si mislimo! Mogoče poskusiš brez tega. Kaj pa cev za objektiv si prevlekel s folijo? Mogoče pa svetlobo nastavek preveč na široko sipa? Težko je rečt. Lep dan še naprej. Lp J
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
lial
Član/-ica

Pridružen/-a: Mar 26, 2004
Odg: 870
Kraj: SLO

PrispevekObjavljeno: 27. September 2007 20:02    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Čestitke za izdelek, Nikio! thumbsup thumbsup
Nazaj na vrh
Nikio
Član/-ica

PrispevekObjavljeno: 27. September 2007 21:29    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Ranko: ta v tvojem linku je povezal flash s kablom in ga napičil direkt. To je tudi opcija.
Jaz razmišljam, da bi z enim izolir trakom prelepil kontakte od TTL in pustil samo sprožitveni kontakt. Bom en dan v prihodnje to sprobal.

Dante -
Nazaj na vrh
Nikio
Član/-ica

PrispevekObjavljeno: 27. September 2007 21:41    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Evo še ena... premalo fleša odmeri... sicer bi blo kul...

Dante -
Nazaj na vrh
grega66
Član/-ica

Pridružen/-a: Feb 06, 2007
Odg: 28
Kraj: Marjeta - Maribor

PrispevekObjavljeno: 30. September 2007 15:49    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Lepo si naredil tole ja thumbsup

Sem jaz tud imel probleme z flešem(body), ko mi pri makro slikanju ni nesel preko objektiva.

Težave pa sem rešil takole:
http://www.bohak.si/2007/09/26/home-made-difuzer/
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran MSN Messenger - naslov
jj65
Član/-ica

PrispevekObjavljeno: 30. September 2007 18:02    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Grega66, ali si imel težave z merjenjem TTL? Lp J
Nazaj na vrh
grega66
Član/-ica

PrispevekObjavljeno: 30. September 2007 18:34    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

moj problem je bil, da moj body flesh ni nesel preko objektiva (pustil je senco), zato sem svetlobo moral nekak spravit mimo objektiva, kar mi je kr solidno uspelo.
Nazaj na vrh
jj65
Član/-ica

PrispevekObjavljeno: 30. September 2007 22:15    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

To že, ampak ti TTL dela pravilno? So fotografije pravilno osvetljene? Lp J
Nazaj na vrh
grega66
Član/-ica

PrispevekObjavljeno: 30. September 2007 22:26    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Ja, osvetlitev ja dokaj solidna. Pomagam si tudi z navadnim belim papirjem na koncu tulca smile
Nazaj na vrh
jj65
Član/-ica

PrispevekObjavljeno: 01. Oktober 2007 07:47    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Pol pa skoraj ne more biti drugega, kot da je pri Niki-jevi konstrukciji preveč izgub svetlobe!?! Lp J
Nazaj na vrh
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Slo-Foto.net forum -> Bliskavice Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Stran 1 od 1

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu