Sporna fotografija je nastala na ornitološkem festivalu v Galtu in sicer iz dveh posnetkov, na katerih snežna bela čaplja skuša izmakniti plen iz kljuna velike bele čaplje. Fotografu je sicer uspelo „ujeti trenutek“, a ker je bila na uspelem posnetku žaba slabše vidna, je le tega združil s posnetkom, na katerem je plen lepše viden.

Uredniki so pričeli s preiskovanjem arhiva ter našli še dve sporni fotografiji tega avtorja – prva prikazuje osamljenega človeka na polju sončnic; pri tej fotografiji je avtor odstranil svojo senco, druga pa prikazuje gozdni požar. Na fotografiji požara, ki je bila neobdelana objavljena v časopisu Sacramento Bee, je avtor za sodelovanje na fotografskem tekmovanju malce povečal plamene ognja v ozadju in opravil še par tonskih korektur. Obdelana fotografija je osvojila prvo mesto na tekmovanju National Press Photographers Association v kategoriji naravne nesreče.

Zanimivi so tudi odzivi bralcev, saj se nekaterim fotografovo početje ne zdi sporno – vse v prid večje všečnosti fotografije. Kaj nam digitalna temnica danes omogoča, vemo vsi, a če je pri umetniški fotografiji meja digitalnih obdelav zgolj naša domišljija, pa so pri dokumentarni fotografiji sporne lahko že tonske korekture, kaj šele manipulacije. Gospod Patrick bi kot dolgoletni fotoreporter le moral poznati razliko med umetniško in dokumentarno fotografijo. Četudi so na prvi pogled montaže in popravki malenkostni, so v primeru dokumentarne fotografije vsekakor nedopustni, saj se s tem izniči objektivnost in s tem dokumentarnost fotografije. [via Sacbee.com]