• Začetek testiranja: Sony a550

    18 November 2009 | Uroš Uršej |

    Prejšnji teden so mi v roke porinili omenjen fotoaparat. Resno testiranje začnem danes, ko je vreme končno primerno za to, pa tudi par ur časa si nameravam vzeti za to. In seveda vse do ponedeljka, ko ga vrnem. Zaenkrat so občutki precej mešani. Ker kvalitete slike še nisem ocenjeval, se bom na kratko osredotočil na ohišje, razporeditev gumbov, hitrosti AF še nisem popolnoma preizkusil, vendar zaenkrat ni navdušila, sploh v malo slabših svetlobnih pogojih.

    Kot prvo, je Sony precej drugačen fotoaparat, vsaj kar se tiče vodilnih podjetij v tem DSLR segmentu, se pravi Canon in Nikon. Torej segmentu namenjenu amaterski uporabi, še najbližje je Nikonu D90. Drugčanost se takoj opazi pri zaslonu, ki ga je mogoče na dva načina potegniti iz ohišja. Lahko se le privzdigne spodnji rob, tako nam omogoča veliko lažje fotografiranje iz žabje perspektive ali pa preko izvlečnega mehanizma omogoča lažje fotografiranje iz višje perspektive (recimo v množici nad glavo oziroma glavami, ki nam sicer zastirajo pogled). Nasploh je resolucija zaslona, 920k odlična in nov sistem live view je tudi izboljšan. Meniji so začetnikom prijazni, ker so vse funkcije razložene, nasploh je gumbov na ohišju precej, le WB gumb zares pogrešam. Razporeditev gumbov na vrhu ohišja je slaba, nedosegljiva s kazalcem (naprimer ISO in "drive"), ampak mogoče je to le moja navada, takšno upravljanje fotoaparata. Dodan je tudi izhod HDMI, kar se kar nekako pričakuje od Sonya. Nazadnje bi se še dotaknil kvalitete ohišja, ki je na nivoju kinder jajčka. Ko potrkaš po njem, imaš občutek, kot da bi trkal po jajčni lupini. Slednje zares pokvari celoten vtis. Tudi vodila za zunanji fleš so plastična. Presenetljivo je tudi to, da ne ponuja video načina, to je sicer že standardna funkcija fotoaparatov tega razreda. Sploh pa bi to pričakovali od Sonya, kot izdelovalca videokamer in nasploh skoraj vseh multimedijskih izdelkov. Kar ga poleg vgrajene stabilizacije slike še loči (od dela) konkurence, je kar 7 "fps" (speed priority mode). Cena še ni znana, čez lužo pa se giblje okoli 950$, torej tukaj lahko pričakujemo ceno okoli 850 EUR (spet najbližje D90). Skoraj bi pozabil, senzor zmore 14.2 mpix :D .

    Več pa sledi v testu, ki bo predvidoma objavljen proti koncu naslednjega tedna.

Komentarji
Peter Bernik (@Noob) 18. november 2009 14:58
Žal je prišlo do nesporazuma, fotoaparat je kot prvi v Sloveniji še predprodukcijski (sem pred fotkanjem preveril verzijo firmwarea, ki je 0.90), tako da bo napisan preview, ne test.Se očitno lahko zgodi tudi najboljšim .
Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki.