Članki > Photoshop nasveti > Photoshop nasveti št. 1
  • Photoshop nasveti št. 1

    06.05.2006 | Tema: Photoshop nasveti | Avtor: Uroš Uršej

Le kaj je lepšega kot se po napornem fotografskem dnevu vsesti pred računalnik, vklopiti kabel v digitalni fotoaparat in si z nekaj kliki ogledati čudovite posnetke, ki so tako sveži kot jutranji toast iz toasterja.

Vsa čarobnost se včasih hitro poruši, ko ugotovimo, da ob fotografiranju nismo uporabili pravilne nastavitve, da nam je pred objektiv skočila roka neznanca ali pa se je pojavil efekt rdečih oči. Na srečo obstajajo različni programi za obdelavo digitalnih posnetkov.

V članku bomo spoznali, kako popraviti najpogostejše napake, ki se pojavijo pri fotografiranju. Pri tem bom uporabnil program Adobe Photoshop.

V začetku si bomo na kratko pogledali enega izmed najbolj popularnih programov Adobe Photoshop (za tiste, ki tega še ne veste, krajšava za to je PS). Program z nešteto različnimi funkcijami in filtri je nekoliko bolj primeren za napredne uporabnike kot pa za začetnike. Nekaterim bi bila slaba stran cena, ki pa je lahko na račun uporabnosti in funkcionalnosti zanemarljiva (cca 210.000 SIT oz. 876,31 EUR).

Ogledali si bomo nekaj najpogostejših napak, ki se pojavijo zaradi neznanja ali pa nepazljivosti pri fotografiranju:
- neostra fotografija
- rdeče oči
- rezanje fotografije (crop)
- preosvetljene ali podosvetljene fotografije
- viseče fotografije

Po uspešni namestitvi in zagonu programa boste levo zgoraj kliknili na File / Open, ter izbrali fotografijo, ki jo želite obdelati. S klikom na gumb Open boste odprli fotografijo.

Opozorilo! Pred obdelavo je vedno priporočljivo narediti varnostno kopijo vaših digitalnih fotografij!


1. NEOSTRA FOTOGRAFIJA

Ena izmed pogostejših napak je neostra fotografija, ki je nastala zaradi tresenja rok ali zaradi slabe svetlobe med fotografiranjem. Takšno fotografijo je najbolj primerno popraviti z uporabo filtra Sharpen.

Navodilo:
Odprite fotografije in z miško pojdite na Filter / Sharpen / Sharpen

Rezultat:


2. RDEČE OČI

Zadnja verzija Photoshop CS 2 ima vgrajeno funkcijo Red Eye Tool s katero preprosto odstranimo »rdeče oči« (št. 1 na spodnji sliki). Po izbiri lahko pri tej funkciji nastavimo še željeno barvo oči (št. 2 na spodnji sliki).

Z miško označimo področje rdečih oči in naša napaka je odpravljena.


3. REZANJE FOTOGRAFIJE (CROP)

Mnogokrat se nam pripeti, da pred fotoaparat skoči neželjena oseba ali pa nam drevo neprijazno z eno od svojih vej zastre pogled, ko smo želeli fotografirat sončni zahod. Mogoče pa je problem samo v kompoziciji  https://www.slo-foto.net/reviews-15.html .

Navodilo:

Izberite Rectangular Marquee Tool (1) in z njim označite prostor (2), kjer želite s fotografije odrezati neželjene predmete, osebe ali kaj drugega.

Na vrhu kliknite na Edit / Copy (ctrl+c) in na File / New / OK (ctrl+n). Odpre se vam prazna slika, v katero prilepite fotografijo, ki ste jo ravno skopirali Edit / Past (ctrl+v). Nato jo je potrebno le še shraniti: File / Save as.

Rezultat:


4. PREOSVETLJENE ALI PODOSVETLJENE FOTOGRAFIJE

Zaradi neprimerne svetlobe so naše fotografije lahko presvetle ali pretemne. Rešitev za to je zelo preprosta.

Navodilo:

Odprite fotografijo in pojdite na Image / Adjustmens / Brightness/Contrast. Premikajte drsnik Brightness v obe strani (glede na to, ali je vaša fotografija pretemna ali presvetla).

Rezultat:


5. VISEČE FOTOGRAFIJE

Napaka se največkrat pojavi, ko fotografirate sončne vzhode ali zahode, kjer je morje dober pokazatelj nepazljivosti.

Navodilo:

Odpremo fotografijo in miško povlečemo na Image / Rotate Canvas / Arbitrary. Izberemo željeni kot nagiba (CW – levo, CWW desno) ter pritisnemo OK.

Fotografijo bomo morali še obrezati (glej točko 3. Rezanje fotografije (Crop)).

Rezultat: