Članki > Razno > Gimp za začetnike
  • Gimp za začetnike

    27.05.2006 | Tema: Razno | Avtor: steppenwolf

Za pisanje tega kratkega vodiča sem se odločil med prebiranjem spletnih fotografskih forumov, kjer ljudje pogosto sprašujejo o programih in njihovi uporabi. Ta vodič je namenjen začetnikom, ki šele vstopajo v svet digitalne fotografije in želijo na hiter in enostaven način izboljšati svoje fotografije. Ker je program brezplačen in dostopen vsem, poleg tega pa še precej zmogljiv, se mi zdi idealen za vse, ki se amatersko ukvarjajo z digitalno fotografijo. Sicer obstaja kar nekaj brezplačnih in plačljivih programov, ki omogočajo enostavnejšo obdelavo fotografij. Seveda pa ima Gimp pred večino programov veliko prednost in to je njegova cena! Pa tudi po plati zmogljivosti je precej visoko, saj je nekakšen posnemovalec Photoshopa, ki pa je profesionalno orodje. Sicer mu v primerjavi z njim manjkajo nektere naprednejše funkcije, nikakor pa zato ni slabo orodje za obdelavo grafike. V primerjavi z ostalimi brezplačnimi programi pa je Gimp sigurno zmoglivejši od večine, če ne vseh. Za ljudi, ki so se že srečali z drugimi programi ima Gimp zelo nestandarden vmesnik, kar večino odvrne od njegove uporabe. Priporočam vam, da se pogumno podate v preizkušanje programa in ga ne ocenite že na prvi pogled, saj se pod površjem skriva precej naprednih možnosti.

Nekateri koraki so razloženi površno, spet drugi morda preveč na široko. Za dosego rezultatev sigurno obstaja vsaj še ena pot. Katera je boljša pa je stvar vsakega posameznika. Priporočam pa, da se ne ustrašite programa že na začetku, kot tudi ne preizkušanja drugih orodij, ki so v menijih. Slike za obdelavo morda niso najbolj posrečeno izbrane vendar, če me ne prepričate v nasprotno, jih ne bom zamenjal.

Predstavil bom le delček orodij, ki jih ponuja Gimp.

 

Začetni koraki

Pokazal bom, kako sliko odpremo, jo poravnamo, naredimo izrez, popravimo osvetlitev in barve, ter njihovo nasičenost, pomanjšamo ter izostrimo.

Ko zaženemo program se privzeto pokažeta dva  menija:


Glavni meni, kjer so zbrana praktično vsa orodja. Orodja bodo predstavljena sproti med samo uporabo. To pa je pomožni meni, kjer v zgornjem delu lahko spreminjamo pogled med plastmi, barvnimi kanali, potmi in zgodovino že izvedenih operacij. Za začetek je najbolje nastaviti na jeziček zgodovina oz. "history", ki je zadnji v vrsti.

Najbolje, da se lotimo obdelave:

Za lažje in natančnejše rotiranje fotografije si je priporočljivo nastaviti in vklopiti pomožno mrežo. Najprej si jo nastavim in sicer tako, da grem na glavni meni, ter na File->Preferences in poiščem "Default grid". Za lažji pogled si nastavim mrežo takole:


ter potrdim nastavitev.

Grem na "File" in izberem možnost "Open" ter poiščem sliko na pomnilnem mediju. Ko program sliko naloži se pokaže sledeče okno:V spodnjem delu je velikost trenutnega pogleda, ki je za zgornjo sliko 33%. Na sliki mi ni všeč dolgočasno in neizrazito nebo, zato bom sliko enostavno obrezal in se neba znebil. Ker slika malenkost visi, bom najprej poravnal horizont, saj bi v nasprotnem primeru dvakrat moral obrezovati sliko.
Še prej pa si bom še vklopil pomožno mrežo, ki sem si jo pred tem nastavil. To storim preprosto tako, da grem na View na oknu s sliko, ter poiščem možnost "Show Grid". Sedaj se preko fotografije pokaže mreža. In čas je, da mrežo tudi uporabimo!
Za poravnavo fotografije izberem na glavnem orodnem menuju sledeče orodje:


 

Ko je orodje izbrano, pritisnite nekam na sliko (npr. spodnja leva četrtina) in miško premikajte gor ali dol. Sorazmerno premiku miške, se bo rotirala tudi fotografija. Poleg tega se odpre še okno orodja za rotacijo, ki kaže za kakšen kot se slika rotira. ko ste s poravnavo, glede na mrežo, zadovoljni, ostane le še potrditev rotiranja s pritiskom na gumb "Rotate". Rotacijo, lahko tudi nastavljate pod Vrednostjo "Angle, kjer se vpisuje vrednosti kota rotacije v kotnih stopinjah.

Naslednji korak je obrezovanje slike:
Pomožno mrežo si po potrebi izklopimo na istem mestu, kot smo jo prej vklopili. Izberem orodje za obrezovanje


in nato stisnem na fotografijo, ter začnem vleči diagonalno, da se pokaže nezasenčena površina. Kar je nezasenčenega predstavlja izrez, ki ga dobim s potrditvijo na gumb "Crop" na menuju:

Izrez lahko tudi natančneje nastavite za potrebe tiskanja in sicer s pomočjo Aspect ratio, ravno tako pa lahko tudi poljubno nastavite višino in širino izreza s pomočjo polj Width - širina in height - višina.

Ko je izrez takšen, kot ga želim, se posvetim barvam in kontrastom.
Vsa glavna orodja, ki so namenjena manipulaciji barv, osvetlitve itd. se nahajajo pod "Layer"->"Colors". V nadaljevanju bom uporabil nekaj orodji iz tega razdelka in bom pisal le posamezna imena orodij in ne celotne poti.
Začel bom z Levels:
Najenostavnejša in v mnogih primerih zelo uporabna ter hitra metoda je, da enostavno izberem "Auto". Če rezultat ni takšen, kot bi ga želeli, pa se je potrebno ročno poigrati s fotografijo. Tudi tukaj je možnih več metod - s črno, sivo ali belo pipetko na fotografiji odberemo objekt, za katerega smo prepričani da je črn, siv ali bel. Na osnovi izbire zna program nato samodejno popraviti barvne nepravilnosti.Ker sem lenuh in je rezultat zadovoljiv, se pri tem koraku poslužim kar avtomatske nastavitve. Me pa moti, ker je sedaj rastje v ozadju zelo temno. Pa tudi barve so malo prehladne in za moj okus premalo nasičene. Če vam kakšna izmed nastavitev ni všeč, je možno vse korake razveljaviti s pomočjo "Reset".Za odpravo pomankljivosti, ki sem jih navedel zgoraj, sedaj izberem "Hue-Saturation"Tukaj lahko parametre kot je osvetlitev (Lightness) in nasičenost (Saturation) nastavljate za vsako barvo posebej ali pa za vse skupaj -Master. Jaz sem za obdelovano fotografijo najprej izbral zeleno in ji povečal osvetlitev na +15, ter nasičenost na -10. Nato sem izbral še "Master" ter povečal nasičenost na +20. Na ta način sem posvetlil pretemno zeleno rastje in malenkost poživil barve.Sledi le še pomanjšanje slike za objavo na spletu in ostrenje.
Sliko pomanjšam tako, da grem v menu Image ter izberem "Scale Image...":Velikost slike lahko nastavite v "pixlish" ali pa tudi kot odstotek originalne fotografije. Lahko pa tudi v mm, cm, in itd. Veriga, ki je zraven vrednosti, ki predstavljajo širino in višino, pa predstavlja zaklenjeno ali odklenjeno razmerje stranic. Če je zaklenjeno, se bo ob nastavljeni širini, višina slike proporcionalno spremenila avtomatsko. Na ta način je fotografija brez popačenj, saj se za enak odstotek spremeniti obe stranici. V primeru, da razmerje stranic odklenete, lahko vsaki stranici nastavite poljubno vrednost, vendar bo fotografija popačena. Ko sprogram sliko pomanjša,  ostane odstotek za pogled enak, kar pomeni, da bo slika na zaslonu nenadoma zelo majhna - nič strahu! Le v spodnjem delu okna popravite odstotek pogleda na večjo vrednost.

Po pomanjševanju je potrebno večino fotografij še dodatno ostriti. Gimp ima v ta namen več orodij. Najosnovnejše orodje, ki je tudi hitro in preprosto je imenovano Sharpen. Najdete ga pod: Filters->Enhance->Sharpen. Nastavljati se ga da preprosto z drsnikom. Privzeta vrednost je na 10. Za to fotografijo sem uporabil vrednost okrog 50. Dobrodošlo pomoč pri nastavljanju predstavlja tudi predogled na obdelovani sliki. Pri ostrenju je potrebno paziti na to, da se z ostrenjem ne pretirava in pa tudi, da se z ostrenjem preveč ne poudarja šuma, če je prisoten na digitalni fotografijji.
Naprednejša metoda ostenja je USM (unsharp mask), ki jo ravno tako najdete pod Filters->Enhance-> Unsharp Mask... Vendar pa je tudi časovno potratnejša in zahteva nastavljanje 3 parametrov. Vendar to verjetno že presega zastavljen cilj - hitro in relativno enostavno obdelavo fotografije.

Še končna razlika med začetno in končno fotografijo (za ogled se pomaknite preko slike).Kratek povzetek naučenega:

Rotiranje fotografije, obrezovanje, popravljanje osvetlitve in barv, ostrenje ter sprememba velikosti.

Posamezne namestitvene datoteke za windows operacijski sistem najdete tukaj:
http://gimp-win.sourceforge.net/stable.html

Članek lahko preberete tudi na avtorjevi strani:
http://freeweb.siol.net/mszepan/gimp/

 

  

MarinjaMarinja - 2010-03-07 19:23:40
Ravno danes sem ga naložla in sem bila zelo vesela navodil. Hvala

10