Članki > Photoshop nasveti > HDR - High Dynamic Range imaging
  • HDR - High Dynamic Range imaging

    03.10.2006 | Tema: Photoshop nasveti | Avtor: Matjaž Merčnik

HDR - High Dynamic Range imaging
(Fotografija z visokim dinamičnim razponom)

Kar se tiče HDR tehnike, ni neke velike modrosti. Pravzaprav je sam zajem fotografij zelo preprost. Nekaj več časa zahteva obdelava v računalniku. Pri HDR-ju gre preprosto za to, da lahko različno osvetljen objekt, (del ga je v senci, določeni deli močno osvetljeni in spet deli, ki so osvetljeni ravno prav), prikažemo v najboljši možni luči. To je brez temnih in brez presvetlih delov. Ker je takšno fotografijo praktično nemogoče posneti v enem koraku, moramo narediti več fotografij. Pri tem je obvezen pripomoček dober, trden stativ. Izberemo primeren kader, fotoaparat trdno pritrdimo na stativ, da se nam med pritiskanje gumbov ne premakne, ter izmerimo optimalen čas ekspozicije. Poleg te fotografije, ki je bolj ali manj optimalno osvetljena naredimo še eno ali dve pod-osvetljeni, ter nekaj pre-osvetljenih. Najbolje je narediti 5-7 fotografij. Pri nastavljanju fotoaparata pazimo, da ga ne premaknemo.

ISO 100, f/8

1/200s

1/100s

1/50s

1/25s

1/13s
 

Parametri se lahko spreminjajo glede na razmere v katerih fotografiramo.

Kar se tiče samega zajema fotografije na terenu, smo končali. Če so fotografije dobro posnete (brez premikanja fotoaparata), tudi naknadne obdelave ne bo veliko. Oz bo obdelava bolj prijazna našemu ne najhitrejšemu računalniku.


Sestavimo HDR v Photoshop CS2

Kar vas verjetno vse najbolj zanima je sama obdelava fotografij. Fotografije lahko združimo v HDR v različnih programih. Ker večina uporablja PhotoShop, najbolje, da opišem ta postopek. Alternativa za bolj lene fotografe pa je še Photomatix Pro.

Odpremo PhotoShop CS2 ter kliknemo na padajoči meni:
File → Automate → Merge to HDR…

Odpre se nam spodaj prikazano okno:


Izberemo fotografije, katere želimo sestaviti, ter potrdimo. Polje spodaj levo nam ponuja možnost, da avtomatsko poravna posnetke, ki so bili narejeni iz roke ali pa smo med zajemanjem premaknili tripod. Moj nasvet je, da zajamete fotografije čim bolj natančno ter se izognete tej opciji. Če boste delali z velikimi datotekami, lahko v tem koraku pridobite ali izgubite kar nekaj časa.

Ko boste izbrali fotografije, si bo računalnik vzel nekaj časa za nalaganje le teh. Pri velikih datotekah lahko traja kar precej časa. Boljši računalnik pomeni hitrejše procesiranje ;)Zgornje okno vam pokaže sestavljeno verzijo fotografij, ki ste jih dali v obdelavo skupaj s thumbnaili na levi strani. Tukaj lahko izbirate katere fotografije boste vključili in katere izločili iz nadaljne obdelave. Poskusite nekaj kombinacij in izberete najboljšo. Pri tem moramo upoštevati dejstvo, da je vaš zaslon le 8 ali 10 bitna naprava, ki prikazuje le omejen dinamični razpon. HDR pa lahko vsebuje razpon do 32 bitov.

Z drsnikom (desno pod histogramom), lahko nastavljamo intenzivnost dinamičnega razpona. Datoteko nato shranemo v 32 bit mode. Dobila bo podaljšek *.PBM (Portable Bit Map).

Za boljše prikazovanje in tiskanje, jo moramo konvertirati v 16 ali 8 bitno fotografijo. To storimo z orodjem Image → Mode → 16 Bits/Chanel… Pojavi se nam novo okno:Na volj imate 4 izbire za zmanjšanje dinamičnega razpona iz 32 na 16 bitov.

Če pobrskate po pomoči (F1) PhotoShop-a najdete tole:

Exposure And Gamma Lets you manually adjust the brightness and contrast of the HDR image.

Highlight Compression Compresses the highlight values in the HDR image so they fall within the luminance values range of the 8- or 16-bits-per-channel image file. No further adjustments are necessary; this method is automatic. Click OK to convert the 32-bits-per-channel image.

Equalize Histogram Compresses the dynamic range of the HDR image while trying to preserve some contrast. No further adjustments are necessary; this method is automatic. Click OK to convert the 32-bits-per-channel image.

Local Adaptation Adjusts the tonality in the HDR image by calculating the amount of correction necessary for local brightness regions throughout the image.
Zame najboljša izbira je Local Adaptation. S klikom na Toning Curve and Histogram, lahko fotografijo popolnoma prilagodite vašim željam. Predvsem strmimo k temu, da se znebimo prežganih in pretemnih delov. Ko ste z rezultatom zadovoljni, le še potrdite narejeno in vaša fotografija je nared.

Priporočam še naknadno obdelavo v smislu odstranjevanja morebitnega šuma, ki je nastal pri obdelavi. Korekcijo levelsov ter svetlobe in kontrasta, ter nekaj ostrenja.