Članki > Photoshop nasveti > Pretvorba barvnih fotografij v črnobele
  • Pretvorba barvnih fotografij v črnobele

    13.12.2006 | Tema: Photoshop nasveti | Avtor: Peter Bernik

V tem članku vam bom prikazal enega od načinov za pretvorbo barvnih fotografij v črnobele s pomočjo programa Photoshop. Postopek ni preveč zapleten, hkrati pa daje odlične rezultate. Za razliko od enostavnega »image/adjustments/desaturate«, nam ta nudi popolno kontrolo nad vsakim barvnim kanalom, kateri najbolj vplivajo na končni izgled črnobele fotografije.

 

Prej...
... potem

 

Najprej odprite izbrano fotografijo (»file/open«)


Klikni za povečavo

Nato izberete »layer/new adjustment layer/hue/saturation«, odprlo se bo novo oknce, kjer samo pritisnete »OK« (postopek je enak pri dodajanju oziroma spreminjanju vsake nove plasti (»layer«), zato ga ne bom ponavljal).


Klikni za povečavo

Ko se vam odpre »hue/saturation« okence, ne spreminjate ničesar, le potrdite s klikom na »OK«


Klikni za povečavo

Spet ponovite izbiro nove plasti, kot to prikazuje slika.


Klikni za povečavo

V »channel mixer« okencu najprej spodaj levo obkljukate »monochrome«, nato pa se poigrajte z drsniki vsakega barvnega kanala, dokler ne dobite željenega rezultata. Potem kliknite »OK«.


Klikni za povečavo

Spet ponovite izbiro nove plasti, kakor je prikazano na sliki (lahko seveda namesto »levels« izberete »curves«, izbira je stvar vsakega posameznika, obe orodji pa služita istemu namenu).


Klikni za povečavo

Ko se vam odpre okence »levels« (oziroma »curves«), s prestavljanjem drsnikov (trikotniki v zgornji vrstici, eden izmed njih je označen s puščico)  nastavite kontraste


Klikni za povečavo

Nato izberete plast »hue/saturation« (obkrožena z rdečo).


Klikni za povečavo

Spremenite lastnosti plasti.


Klikni za povečavo

V okencu »hue/saturation« s premikanjem drsnika nastavite še takoimenovane »fine« kontraste. Ta korak ni vedno potreben, je pa vredno z njim vsaj poizkusiti, če vam ne uspe izboljšati izgleda fotografije, ga pač izpustite in se vrnite korak nazaj.


Klikni za povečavo

Na koncu je vedno potreben korat »flatten image«, s katerim združite vse plasti v eno.


Klikni za povečavo

Fotografije in tekst: Peter Bernik