Članki > Reportaže > Skandinavija 2007
  • Skandinavija 2007

    13.08.2007 | Tema: Reportaže | Avtor: Urban Zaletel

Pozdravljeni!

Poskušal bom opisati svoje potovanje, ki je trajalo dobre tri tedne, od 7. 7. do 28. 7. 2007 in me je vodilo, čez Avstrijo, Nemčijo, Dansko, Švedsko, Norveško in nazaj domov. Glavni cilj potovanja so bile Skandinavske države, Norveška, Švedska in nekaj malega tudi Danska. Vse države so me med bolj urejenimi in najbolj varnimi v Evropi. Industrija Švedske in Norveške je skoncentrirana na jugu, bolj ko greš proti po severu, manj ljudi srečuješ, opaziš samo še manjše zaselke, ki niso večji od srednje velikega mesta. Ko potuješ po teh državah ugotoviš, kako potrošno usmerjeno je Slovenija, ker tam ne najdeš Spar-a, Mercatorja na vsakem vogalu, tam je veliko trgovino težko najti, predvsem to velja od severnega tečajnika naprej. Ljudje so nasplošno prijazni in zadržani. Pokrajina me je navdušila podobno kot Škotska, saj je povsod naokoli zeleno, le gozda je tukaj precej več. Sever Švedske in Norveške sta zelo redko poseljena, po statistiki okoli 20 ljudi/km^2, ena nekaj več, druga nekaj manj. No pa začnimo na začetku. Potovanje smo začeli v Ljubljani pri živalskem vrtu, kjer smo se napokali v avtobus. S seboj smo vzeli veliko količino špagetov, krompirja in riža, kajti stvari v Skandinaviji so veliko dražje kot pri nas. Piva praktično nismo pili, ker stane six-pack (še ta je samo 2,8% alkohola) tam 130 norveških kron, če to deliš s 7,3 dobiš evre, tako da boste imeli predstavo. Torej vožnja nas je vodila preko Avstrije in Nemčije, ki sem jo večino prespal, ker smo se vozili ponoči. Zjutraj okoli 7 ure zjutraj smo prispeli v mestece Munden, ki je na sotočju rek Werra in Fulda. Vsi v mestu so še spali, mi pa smo hitro naredili en kratek giro po mestu. Mestece je lepo, vse hiše so zgrajene v enotnem slogu.


Mestece Munden, zgrajeno v enotnem arhitekturnem slogu.

Sledila je vožnja do severa Nemčije, kjer smo se namestili v kampu Miramar na severni obali. Severna obala je raj za kajtarje, kajti vsak dan piha tam minimalno 8 m/s in ko smo se peljali do kampa, sem jih naštel kar 40. Plaža je bila lepa peščena, tako da je morje kar samo vabilo naj preizkusim njegovo temperaturo, potem pa šok...v vodi nisem bil minuto, pa me je že začelo zebsti. Kot se je pozneje izkazalo, je bilo kopanje usodno za potek naslednjih štrih dni. Zjutraj smo spakirali šotore (to smo ponovili potem še 17x). Na programu je bila vožnja s trajektom na Dansko, kjer smo si ogledali mesto Roskilde. Tam smo si ogledali zanimiv muzej vikingov, kjer restavrirajo vikinške ladje in katedralo z grobnicami številnih danskih kraljev.


Katedrala v mestu Roskilde z grobnicami danskih kraljev.

Še zvečer smo zapustili Dansko in se s trajektom odpravili na Švedsko, kjer smo spali v kampu ob jezeru. 4. dan dopoldne smo se sprehodili po srednjeveškem mestecu Vadstena ob jezeru Vättern, ki ima lepo cerkev, samo po sebi pa ni nič posebnega. Še najbolj me je navdušil mini golf, ki je narejen kot pravi golf, le da je v pomanjšani verziji. Ostavili smo se še pri največjem ohranjenem runu – to je zapis na skali iz časov vikingov. Zvečer smo prišli v kamp, nekaj malega pojedli (valda špagetke) in se z javnim prevozom napotili v Stockholm. Nažalost so bile vse znamenitosti zaprte, tako da smo mesto prepešačili po dolgem in počez, tako da smo imeli za naslednji dan v glavi že izdelan načrt, kaj si gremo ogledat. Na vlaku iz mesta sem čutil posledice kopanja v mrzlem severnem morju – prehlad in bolečine v hrbtu.


Stockholm pozno zvečer.5. dan je bil namenjen ogledu severnih Benetk.

Najprej sva šla s punco v Skansen, kjer vidiš arhitekturo in živalstvo švedske. Nato je sledil ogled muzeja ladje Vasa, ki me je naravnost fascinirala s svojo veličino in res lepo izdelavo. Ta ladja se je potopila le nekaj 100 metrov od obale, takoj po splavitvi. Razlog je bil veter z boka in slaba stabilnost ladje, tako da se je čisto vse ohranilo, od tovora, do jader... Hotela sva še na vrh mestne hiše, da bi si ogledala Stockholm še od zgoraj, vendar pa je bila tam gužva kitajčkov in japončkov, tako da sva se po pol ure čakanja obrnila, ker naju je že priganjala ura odhoda iz mesta in vožnja do kampa.


Cerkev v Stockholmu.


Ladja Vasa, ki se je potopila le par 100m od obale, takoj po splavitvi.

6. dan smo se vozili mimo Silianskega jezera, do nacionalnega parka Hamra. Na cesti moraš biti kar previden, kajti velikokrat se zgodi da ob cesti hodijo jeleni, losi in srečanje z njimi znajo biti zelo neprijetna, tako za jelena oz. losa, kot tudi za voznika avtomobila.


Na cesti moraš iti zelo pozoren, kajti jeleni in losi jo velikokrat prečkajo ravno v trenutku, ko se ti pelješ mimo.

Naslednji dan je sledila vožnja skozi zelo redko poseljeno pokrajino proti severu. Zvečer smo prišli v kamp Moskosel, kjer smo najeli kanuje oz. čoln, ker je kanujev zmanjkalo in šli veslat na jezero sredi divjine. Preveslali smo skoraj celotnega in ko veslaš po njem ob 2h ponoči (svetlo je pa kot pri nas ob 8h zvečer) je to res nekaj posebnega, kar ne doživiš kar vsak dan. V tem kampu smo po vsej verjetnosti iztrebili eno generacijo komarjev.


Obala jezera ob kampu Moskosel.


Veslanje po jezeru ob 1h ponoči.8. dan smo že zjutraj prečkali severni tečajnik.

Sledil je ogled največjih švedskih brzic Storforsen na reki Pite. Brzice so bile res mogočne in ko sem se sprehajal tam okoli, sem naletel na švedskega fanta, ki je lovil ribe. Ker je imel nekaj težav pri snemanju ribe s trnka, je pogledal malo naokoli, opazil edinega blondinca naokoli (mene) in me takoj poklical…potem je sledilo pogovarjanje v rokavščini (pogovarjanje z rokami), tako da sem mu na koncu snel ribco s trnka, da je lahko naprej lovil ribe. V Jokkmokku smo obiskali muzej Laponcev in se napotili proti kampu.


Brzice Storforsen na reki Pite.

9. dan je bil na sporedu ogled nacionalnega parka Abisko, kjer smo si pretegnili pot na krožni poti, kasneje pa sem odkril, da je veliko bolj zanimiva pot na drugi strani, vendar sem imel le nekaj minut časa, tako da sem hitel s fotoaparatom, da sem na hitro poslikal majhen kanjonček.


Nacionalni park Abisko (drugi del – boljši kot krožna pot).

Pot smo nadaljevali proti naši najsevernejši točki – Andenes (Norveško otočje Vesterälen, čisto na skrajni sever otoka Andöya. Naslednji dan je bil namenjen ogledu kitov s preurejene ribiške ladje. Pred plovbo smo dobili tablete proti slabosti, vendar kljub temu nekaterim (večini) niso pomagale, tako da je bila vožnja zanimiva. Na ladji smo bili kar precej časa 3-4 ure, saj smo na začetku imeli malo smole z opažanjem kitov, potem pa smo v dobre pol ure videli 3 kite glavače.


Slabost in mraz na ladji.


Kit glavač se potopi.

Zjutraj smo se prebudili v lep in sončen dan, pogled na plažo in otočke je bil naravnost fascinanten, tako da sem skoraj zamudil avtobus. Pot nas je vodila nazaj na gorato celino, vmes pa smo imeli poglede na prepadne gore, jezera in divje brzice (vsaj tako so mi povedali, kajti večino poti sem prespal).


Jutro v Andenesu.

Ko sem se zbudil je bil na vrsti sprehod po kanjonu Jukerdalsura. Na žalost smo se morali na pol poti obrniti zaradi zemeljskega plazu, ki je uničil del poti. Ker se mi je pokrajina zdela zelo zanimiva, sem si v turističnem centru priskrbel zemljevid in se ob 10h zvečer odpravil na krožno pot, ki je vodila po vrhu kanjona in pravi užitek je bil ta »nočni« sprehod.


Tako visoko na severu, noči kot jo mi poznamo praktično ni.

12. dan smo se že toliko spustili, da smo zopet prečkali severni tečajnik in se vrnili v kraljestvo noči in dneva. Na polarnem krogu je bilo trolčkov, ko listja in trave. Imeli smo še postanek pri divjih brzicah Laksforsen, kjer smo opazovali losose, ki so se trudili navzgor po reki. (po mojem jim ni uspelo, vsaj kar sem jih opazoval).


Na polarnem krogu težko najdeš še kakšen prost kamen, da bi si naredil svojega trolčka.

Po lososih, smo si privoščili ogled Trondheima, nekdanje norveške prestolnice. Tam sva si s punco ogledala katedralo Nidaros, ki je bila znotraj temačna (kot v kakšni grozljivki), šla na vrh zvonika po ozkih stopnicah. Imela sva srečo, da pred nama ni bilo Američanov, ker dvomim da bi se sešlo (po širini). Sprehodila sva se še po starem delu mesta, kjer so ob kanalu hiše na kolih. Popoldne smo imeli smolo z meglo, saj bi si morali ogledati eno najvišjih norveških sten, navpično Trolltindane (1794 m), tako pa smo lahko samo domnevali, da je res visoka.


Katedrala Nidaros v Trondheimu.


Trondheim, znamenite hiše na kolih ob kanalu. Foto: Špela Vorsič

Zjutraj smo se najprej ustavili v Alesundu, ki je norveško največje ribiško pristanišče. Mesto je res lepo, zgrajeno v enotnem arhitekturnim slogu – predvsem lep je pogled od zgoraj na mesto. Tudi notranjost cerkve je zelo lepa.


Mesto Alesund, ki je norveško največje ribiško pristanišče

Ta dan smo se s trajektom popeljali še po znamenitem Geiranger fjordu, kjer smo slikali kot nori celo uro, slapove, koče, prepadne stene…Iz fjorda smo se povzpeli po serpentinah na prelaz z večnim snegom in ledeniškim jezerom. Tam sem si naredil, svojega Bjorna in se ponosno slikal z njim (glej slike).


Pogled na Geiranger fjord. Foto: Aleš Simjanovski


S trajektom po Geiranger fjordu.


Povsod so nas spremljali fantastični pogledi na slapove in prepadne stene.


Vzpon na prelaz in pogled na Geiranger fjord z druge strani.


Bjorn & Bjorn.


Zadnje brzice na naši poti - Dönfoss.

15. dan je bil za mnoge vrhunec potovanja, saj je sledil vzpon na težko pričakovani najvišji vrh Skandinavije, Galdhöpiggen. Vzpon je potekal z lokalnim vodičem, del poti pa smo hodili v navezi po ledeniku, saj je možen padec nekaj metrov globoko, tako da ni varno hoditi sam. Pot je bila dokaj položna in sonce, ki se je odbijalo od snega, je res pokazalo svojo moč. Dan je bil kot nalašč obisk najvišjega vrha, o čemer pričajo tudi fotografije narejene tistega dne.


Vzpon na najvišji vrh Skandinavije – Galdhöpiggen – tisti levo na sliki, ki je potekal v navezi.


Voda je tako mrla, da v njej plavajo tudi kosi ledu.


Masiv ledenika, ki se zaključuje v jezercu.

16. dan je bila na vrsti vožnja proti Oslu in postanek pri »stavkirke« - lesena cerkvica v kraju Ringebu. V Lillehammerju smo si ogledali olimpijski muzej in se sprehodili po skakalnicah. Zvečer pa smo se napotili v norveško prestolnico. V Oslu smo se napotili v Vigelandov park in tam pozirali s perverznimi kipi, ter naredili en kratek giro po strogem centru, da smo dobili vtis, kje se kaj nahaja. Ta dan so nas nažalost tudi vrgli iz Hard Rock Caffeja (pač preventiva…).


Bakla, ki je nosila ogenj na poti do Lillehammerja.


Parlament v Oslu.

V Oslu smo zjutraj šli na skupinski ogled parlamenta, vodič pa je še nekaj malega povedal o zgodovini Norveške. Sledil je šprint do mestne hiše in tam kratek ogled. Ta dan sem si ogledal še (pospravljanje kraljeve straže na avtobus – zamudil sem zamenjavo), Nobelov muzej, polarno ladjo Fram in povsem na koncu, že povsem izmučen od dnevnega letanja, še skakalnico Holmenkoln.


Parlament od znotraj.

Glavna dvorana, kjer zasedajo.18. dne smo se že vrnili na Švedsko, zjutraj je bil ogled prazgodovinskih risb na skalah pri Tanumu. Nato pa nekaj prostega časa v Göteborgu.


Prazgodovinske slike na skalah pri Tanumu.

Naslednjega dne zjutraj nas je trajekt popeljal nazaj na danski otok Sjaelland. Grad Friederiksborg me je navdušil z veliki sobanami, ki so bile dobro opremljene in zelo razkošne, za gradom pa je bil zelo urejen park. Pozno popoldne (po kosilu zadnjih špagetov na potovanju), smo se po stari navadi napotili na večerni ogled Köbenhavna. Obvezno je bilo slikanje z morsko deklico, potem pa lahkoten sprehod skozi mesto.


Največja dvorana v gradu Friederiksborg.


Oslo ponoči.

Zjutraj nas je tretjina udeležencov potovanja zavzela pivovarno Carlsberg, kjer smo rade volje poizkušali produkte strica Jacobsena, ustanovitelja pivovarne. V pivovarni smo se zadržali nekoliko nad pričakovanji, tako da smo potem morali pohiteti, če smo si še želeli ogledati, kaj tistega dne. Ogledal sem Guinessov in Andersenov muzej, za grad Rosenborg je zmanjkalo časa, tako da sem si ga ogledal le od zunaj. Mojo punco je navdušil Andersenov muzej, kjer lahko poslušaš delček njegovih najbolj znanih pravljic.


V pivovarni Carlsberg.


Köbenhavn – v rdeči hiši v ozadju je živel tudi H.C. Andersen.


Za majhne in malo večje otroke – Andersenov muzej. Prepoznate pravljico?

Zadnji dan smo se zjutraj ustavili še na otoku Mön in si ogledali tamkajšnje klife, popoldne se pa podali v šoping v Hamburg. Sledila je dolga vožnja domov, ki so jo še podaljšali zastoji.


Klifi na otoku Mön.

Sedaj, ko sem pisal tole »kratko« reportažo sem šele spoznal, koliko sem videl, ampak obenem imam občutek, da se bom moral v vsako državo še vrniti, da ju še malo bolj podrobno raziščem. Ampak najprej so na vrsti še neobiskane države.

Lep pozdrav do naslednjič!
Urban Zaletel