Članki > Razno > Naredi si sam: Shoot Grid
  • Naredi si sam: Shoot Grid

    09.09.2008 | Tema: Razno | Avtor: Aleksander

Končno, bi lahko rekli vsi tisti, ki ste me neštetokrat spraševali kdaj bom predstavil DIY projekte. Lahko vas razveselim, da je danes tu prvi v seriji, ki si bo sledila. Večina teh projektov je povezanih z izdelavo različnih pripomočkov za male priročne bliskavice, katere najpogosteje uporabljam poleg kamere in objektivov. Lahko rečem, da praktično vse kar naredim, naredim s fleši tako, da po studijskih bliskavicah le redko posežem. Ponavadi se za izdelavo teh pripomočkov odločim zaradi več razlogov. Prvi je ta, da je večino teh izdelkov pri nas skoraj nemogoče kupiti, če pa se že dajo kupiti, je pa drugi razlog visoka cena, pa še bi se dalo našteti razloge. :-)

No pa se vrnimo na prvi DIY projekt, to je Snoot Grid. Z veseljem bi zadevo prevedel v slovenščino vendar enostavno ne vem, kaj naj napišem. Edino kar mi pride na misel smiselnega je enostavno brez pravega pomena. Tako, da žal ta del bomo preskočili in zadevo še naprej imenovali Snoot Grid. Zakaj se pri vsej stvari gre? Snoot grid je enostavno usmerjen snop svetlobe katerega sproducira svetloba iz bliskavice in ga pošlje skozi tanke črne palčke - slamcie tako, da na koncu doseže skoncentriran snop svetlobe okrogle oblike in je v bistvu mnogo bolje nadzorovani snop kot pri navadnem snootu, ter osvetli samo željen del. Velikost svetlobe, ki pride iz snoot grida pa korigiramo na dva načina. Prvi način je uporaba različnih dolžin plastičnih palčk (slamic) 5cm, 2cm….; drugi način pa je oddaljenost bliskavice od področja katerega želimo osvetliti. Uporabna vrednost snoot grida se izkaže v veliki večin primerov, če naštejemo le nekaj osnovnih: osvetlitev las pri portretirancih; kot ločitvena svetloba med fotografiranim objektom in ozadjem; kjer želimo osvetliti le točno določen del na fotografiji… in še bi lahko naštevali.

Sedaj pa se lotimo izdelave snoot grida. Kaj potrebujemo za izdelavo 5cm dolgega snoot grida :
- list kartonskega papirja (kakršnega koli - po želji)
- črne palčke - slamice ( barva palčke naj bo čim temnejša in ne bela, ker pri beli barvi ne pridobimo ničesar, ker se snop svetlobe med seboj pomeša in ne dobimo pravega učinka. Pri drugih barvah pa pride do nepotrebnega mešanja barve bliskavice in barve slamice in ponovno ne pridobimo pravega učinka ). Barvo bliskavice tako raje korigiramo z uporabo barvnih filtrov kot je opisano v nadaljevanju. - ravnilo
- svinčnik
- škarje
- lepilo
- samolepilni trak ( tu je izbira po želji gaffers tape, duck tape….)

Pa pojdimo lepo po vrsti. Prvo je potrebno na list kartonskega papirja lahko je kakršen koli, le da je dovolj trd, da se pri kasnejšem lepljenju ne upogiba. Kot najboljša izbira se je izkazal list kartona, kateri se uporablja za vmesne pregrade v registrih (fasciklih), dobi pa se v vsaki bolje založeni papirnici. Na ta papir nato narišemo načrt po katerem se lepijo slamice in kasneje prepogiba karton po končnem obodu slamic. Načrt je sestavljen po dejanskih merah vsake bliskavice posebej, zato je predhodno potrebno premeriti vsako bliskavico glede na tip. Naj tukaj omenim, da imam sam pripravljene že narejene načrte, tako da delo poteka veliko enostavneje, kako pa zadeva izgleda je prikazano na zgornji sliki, kjer je načrt za izdelavo snot grida natisnjen na zgoraj omenjen list kartona za tip bliskavice Nikon SB 28. (tukaj vas moram opozoriti, da je prišlo do rahle pomote kajti na sliki je predstavljen načrt za bliskavico Canon 580ex opis pa se nanaša na bliskavico Nikon sb28. V bistvu razlike ni nikakršne edino mere so drugačne.)

V naslednjem koraku, iz kartonskega lista po zunanjih robovih izrežemo plašč, kateri bo služil za oporo slamici in obenem nastavek za bliskavico. Po končanem izrezu, se lotimo krivljenja stranic, tako da dobimo enako obliko kot je prikazani na zgornji sliki. Naslednja stvar ki sledi je rezanje slamic na predhodno izbrano dolžino; v prikazanem primeru je to 5cm. Tukaj naj poudarim, da je za voljo kasnejšega lepljenja in poravnave priporočljivo čim bolj natančno narezati slamice, kajti kaj hitro je lahko ena daljša od druge, kar lahko kasneje povzroči nemalo težav.

Po končanem rezanju, sledi lepljenje slamic na plašč grid snoota. Tukaj se držimo čim boljše poravnave slamic tako, da je ena pod drugo in hkrati na čim bolj skrajnem robu, ki pa naj dopušča, da ko sklenemo plašč le ta ne stisne preveč samih slamic.

Na sliki je grid po končanem lepljenju slamic. Pri tej fazi izdelave se lepo vidi kako natančni smo bili pri rezanju slamic, kajti najlepše se zadeva kasneje sklene in prilega, če so slamice odrezane na enako dolžino. Po končanem lepljenju slamc je potrebno pustiti mrežo slamic nekaj časa pri miru, da se lepilo lepo posuši do te mere, da se pri kasnejšem končnem lepljenju mreža slamic ne deformira.

Naslednja postopek ni obvezen vendar se mi je po izkušnjah izkazal kot zelo uporaben. Predno sklenemo plašč okrog slamic je smotrno na zadnjo stran, se pravi na stran, kjer se bo grid snoot nameščal na bliskavico oblepiti z lepilnim papirjem - ni pomembno kakšne vrste je edino, da je črne barve, kot prikazuje fotografija zgoraj. Zakaj je zadeva pomembna: 1. svetlobni snop iz bliskavice se ne obarva v barvo kartona, ko uporabljamo barvne gele in ob enem zagotavlja lepši prehod svetlobe 2. pri kasnejših večkratnih namestitvah se karton ne obrabi

3. pri namestitvi na bliskavico služi kot bolj fiksna opora…

Po končanem nameščanju samolepilnega traku na notranjo stran, pa sledi lepljenje plašča v končno obliko kot prikazuje zgornja fotografija. Potrebno je paziti, da lepilo pri mazanju na notranjem delu mreže slamic ne steče na prednjo stran in tako nepotrebno zapre odprtino slamic. Pri lepljenju v končno obliko pazimo, da so vse stranice lepo poravnane in ni odstopanja. Svetujem, da se zadeve lotimo po sledeči poti : na notranjo stran namažemo lepilo po slamicah cca. 5mm od vsakega roba po vseh straneh levo, desno in zgoraj. Grid snoot primemo v roke in namestimo na bliskavico ter poskrbimo za čimbolj tesen prileg tako, da lepo fiksno objame bliskavico. Ko dosežemo tesen prileg pa na stično stran plašča namestimo po dolžini samolepilni papir in zadevo fiksiramo, tako da ko ga spustimo, se ne razklene. Grid snoot pustimo na bliskavici, da se lepilo posuši.

Po končanem sušenju grid snoot izgleda kot ga prikazuje slika.

Za končni izgled soot grida je potrebno prelepiti celoten zunanji plašč z eno izmed mnogih vrst lepilnega papirja, ki ob enem nudi zaščito za kartonski obod in zadevo lepo ojača da ne pride do deformaciji.

Tako snoot grid je gotov in nameščen na bliskavico SB 28, da preverimo kako se prilega. Če smo se dosledno držali zgoraj napisanih navodil, se snoot grid prilega brez problemov.

Sledi še obvezen preizkus delovanja, ki nazorno prikaže kako majhen in skoncentriran je snop svetlobe, katerega sproducirajo okrogle slamice.

Ter še praktični del delovanja snoot grida. Seveda uporabljeno na modelu. ki je bil prvi pri roki :)

Ker pa se včasih pojavi potreba, da je potrebno obarvati točno določen del na fotografiji, sem pripravil še en bonus k sami izdelavi snoot grida. In sicer; ko je snoot grid oblečen v željeno barvo, izdelamo odprtino za vstavljanje barvnih gelov po celotni višini leve in desne stranice, odprtina naj bo široka približno 2mm. Izrežemo jo z ostrim nožem na samem koncu slamic (5cm od roba), kot prikazujejo zgornja in spodnja slika. V to odprtino potem vstavljamo barvne filtre(gele) Rosco ali Lee.

Tako z izdelavo snoot grida smo končali. Še enkrat bi rad poudaril se lahko izdelajo poljubne dolžine 2cm, 4cm, 5cm, 8cm….. odvisno od potreb in zahtevnosti uporabnika. Osebno se mi zdi najbolj smotrna izdelava grida v dolžini 2cm in 5 cm.

Prikaz praktične uporabe pa sledi v naslednji objavi.

http://www.aleksphotography.si/