Članki > Fotografija > Kompozicija
  • Kompozicija

    07.11.2003 | Tema: Fotografija | Avtor: Dana G.

Danes lahko skorajda vsakdo, zahvaljujoč sofisticiranim aparatom, objektivom in barvnim filmom, posname čiste, dobro osvetljene slike. Vendar se kriteriji fotografske kreativnosti ne zadovoljijo z večino teh sicer tehnično sprejemljivih slik. Zdi se, da popolnost fotografije, njena lepota, obstaja samo v očesu fotografa, zato skoraj vsi prisegamo na določene kriterije. Zatemnjena ozadja, megleni deli v prvem planu ali zelo majhni predmeti v sredini slike so daleč od lepe slike. Kompozicija je eden prvih pogojev uspeha, zato jo velja še posebej študirati. Kljub temu, da moramo slediti vsem drugim strogim pravilom, ostaja prav kompozicija najpomembnejša za uspeh slike. Vaša slika bo manj cenjena, če bo kompozicija pomanjkljiva, čeprav gledalec niti ne bo vedel zakaj. Fotoaparati danes skorajda lahko sami posnamejo sliko namesto vas a vi jo morate programirati, da poiščete in organizirate vizualne elemente, ki bodo sestavljali harmonično sliko. Naslednja priporočila so torej zelo koristna, da boste dobili zadovoljivo kompozicijo.

Pravilo tretjin

Pravilo tretjin, klasično tehniko, ki predmet postavlja izven sredine (decentralizacija), so dolgo uporabljali slikarji. Središče slike pač ni prostor, kjer se oko rado ustavi, zato je središčna kompozicija statična in ne-dinamična. Da bi uporabili pravilo tretjin, si zamislite, da obstajata dve horizontalni in dve vertikalni črti. Če gledate sceno, ki jo opazujete, drevo v snegu, leva nekje daleč v savani, kmetijo sredi polja, postavite predmet na eno izmed presečišč črt. Ta tehnika velja tako za vertikalno, kot tudi za horizontalno kadriranje in prinaša boljše rezultate kot postavljanje predmetov v sredino. Če je predmet postavljen v mreži črt na eno izmed namišljenih stičišč, zapelje oko gledalca v sliko. Tako dobimo sliko močne estetske vrednosti. Našteli bomo nekaj primerov, da bi vam pomagali, če želite te vrste kompozicijo.

Poudarjeno nebo

Da bi poudarili izjemno nebo, postavite horizont precej nizko na sliki, vzdolž spodnje horizontale vaše namišljene mreže. Če nebo ni posebej pomembno, ga pomaknite na zgornjo horizontalo.

Stisnjeno kadriranje

Za portret, n.pr. postavite najpomembnejši del osebe, vam najbližje oko n.pr., v eno izmed stičišč slike. To mora biti eno izmed dveh zgornjih točk, da ne bo preveč praznega prostora nad osebo.

Oseba v gibanju

Pustite prostor osebi v gibanju, da boste lahko sledili. Če gre za osebo, ki počiva, žival ali človek, pustite nekaj praznega prostora, da bi poudarili smer njegovega pogleda.

Od leve proti desni

Zahodnjaki beremo od leve proti desni in isto delamo tudi s sliko. Zaradi tega, je bolje postaviti glavni predmet na levo stran slike. Če je le-ta točno v sredini, nas ne bo mikalo, da bi raziskovali druga področja.

Prestavitve subjektov če lahko, prestavite subjekt tako, da vam bo ustrezalo za kompozicijo. če to ni mogoče, se prestavite vi s fotoaparatom. Lahko da boste morali narediti nekaj korakov v levo, ali fotografirali ležeč na zemlji ali celo prehodili nekaj kilometrov za boljši posnetek.

Decentralizirana kompozicija

V vseh decentraliziranih kompozicijah, ki imajo za središče interesa majhen predmet, bo imela slika precej praznega prostora. Sestavite sliko tako, da boste integrirali kakšen zanimiv element, subjekt drugotnega pomena, morda bolj oddaljen, ki bo zadovoljil oko gledalca. če želite vztrajati ob izolaciji, pustite prazen prostor.

Kadriranje prvega plana

Pogosto je na slikah pokrajine ali arhitekture prazen prostor izpolnjuje nebo. Globina azura lahko res prispeva k šarmu fotografije, svetlo nebo pa bolj moti. Precejšen del neba lahko eliminirate, če se objektu približate, izberete daljši objektiv ali s rekadriranjem. če nobena teh rešitev ni izvedljiva, poskušajte najti neki predmet za prvi plan, ki vam bo pomagal, da boste kadrirali glavni subjekt. Obok, portal vrat, vrata, okno na oddaljeni zgradbi ali ozelenelo vejo. Morda boste morali preiskati okolico, da boste našli dober pogled ali spremeniti pozicijo preden boste naredili posnetek. Predvsem pa pazite na naslednje: Zabrisana ali čista slika.
Element kadriranja mora biti predstavljen čisto ali pa popolnoma zabrisano. Za arhitekturo je pomembnejša čistost. Izberite majhno odprtino (morda f/22) na širokokotnem objektivu. če gre za naravne elemente kot n.pr. listje, boste prav gotovo želeli narediti zabrisano sliko; uporabite veliko odprtino, f/4, in teleobjektiv. Ta radikalna taktika daje včasih slike, ki so močnejše kot tiste, ki jih posnamete avtomatsko, ki ima običajno f/8.

Elementi kadriranja

Dobro je, da elementi kadriranja vsebujejo določeno estetsko vrednost, morda obok, neobičajno opeko, lep kader vrat, jesensko obarvane veje z zrelimi sadeži. Element kadriranja ne sme biti prevelik, presenetljiv ali obarvan, kar bi gledalca odmaknilo od središča interesa na sliki. če je veliko temnejši kot subjekt ali potopljen v sence, lahko posnamete samo njegovo silhueto. če je dovolj blizu vas, ga lahko osvetlite s flashom; poskusite sceno fotografirati s flashom in brez njega.

Ustrezen kader

Kader je samo dopolnilo subjektu. Tako n.pr. struktura čudovite mošeje morda ne bo dobro predstavljena ob novi stavbi, ki je polna grafitov, če seveda ne iščete sporočila prav v kontrastu arhitekture ali sociale.

Kadriranje spodnjega dela slike

Element kadriranja, enak subjektu, postavljen v spodnji del slike, je lahko zelo koristen za oživitev subjekta. Za travno stepo in praznino bodo to rože v vidnih barvah, kamni zidu kakšne stare kmetije, grmi itd..
Da bi se izognili zamegljenemu prvemu planu slike, morate preveriti ostrino.


Zmernost kadriranja

Izogibajte se pretiranemu kadriranju, ki je lahko dolgočasno.

Glavne očrte

Za pokrajine in druge panoramske scene, poskušajte najti kakšen element na subjektu, ki bo vodil gledalca po sliki-od leve na desno ali od spodaj navzgor. Lahko gre za cesto, ki se izgublja za daljnimi hribčki, kose ledu v hudourniku ob vznožju ledenika, lepe meandre neke reke, skupino ribiških ladij ali skal, ki se dvigujejo v zadnjem planu slike.

Druge tehnike kompozicije

Poiščete dobro prepoznaven center interesa. če ne želite, da se oko gledalca izgubi v sliki, ko išče center interesa, kjer bi se pogled ustavil ali element, ki bi ga opazoval, poiščite tak center interesa, ki bo markanten- vendar ni zaželeno, da je postavljen v središče slike.

Izpolnite sliko če vaše slike niso dovolj dobre, pomeni, da vi niste bili dovolj blizu«. Ta modri stavek je izrekel Robert Capa, slavni vojni fotograf, in je eno najboljših mnenj, kar so jih izrekli fotografi. če se ne morete pribliľati subjektu, vzemite daljši objektiv, da bi naredili portret. če ima scena vertikale, postavite tudi fotoaparat v pokončno drľo, da bi se izognili izgubi prostora na straneh. če to ni mogoče, rekadrirajte.

Predstavite jasno sporoočilo

V širokokotnih kompozicijah, eliminirajte preveč bleščeče elemente, predvsem presvetle cone, ki bodo odvrnile gledalca od najpomembnejšega subjekta.

Kako dodati ostrino če slikate široko sceno, morate upoštevati druge umetniške elemente kompozicije. Poiščite ritem ponavljajočih se elementov, dinamično diagonalo, barvne kontraste, teksture ali oblike. Gre za sofisticirano tehniko, kamor se lahko prebijete tako, da študirate dela največjih mojstrov, slikarjev ali fotografov. Uporabite širokokotni objektiv in integrirajte predmete v prvem planu, v sredini in v ozadju, da bi dobili reliefni efekt slike. Postavite vodilno črto in poudarite določene elemente, stavbe ali gore.

Zaključek

Fotografi eksperimentatorji ne upoštevajo vedno pravil, ko želijo sporočiti ali kreirati določeno atmosfero. Preden se odločite za to, je pomembno, da obvladate bistvene stvari. Ko ste jih osvojili, začnite eksperimentirati. Lahko n.pr. postavite okrogel subjekt v središče slike, da bi dobili simetrijo oblik, postavite črto horizonta na spodnji rob slike, da bi poudarili spektakularne oblake, ali postavite osebo tako, da gleda izven slike, da bi ustvarili napetost. Naredite tako, ko boste vedeli zakaj.

  

NeznanecNeznanec - 2004-08-19 10:53:29
Hm. Nazadnje sem bral knjigo od leve proti desni... Verjetno je bolje, če predmet fotografije postavimo na desni del slike.

EMETEMET - 2003-11-13 23:57:19
Res je ... mea culpa .. .sem že popravil tekst, pa se zaradi nekih XYZ imel problems z logiranjem, pa sem tako pozabil !!

NeznanecNeznanec - 2003-11-12 09:37:06
Hja, tud men ni jasno kako je lahko dve tretjini clanka v enem naboru, tretjina pa v drugem. Svasta. Drugac cist uredu...

8  
LucifixLucifix - 2003-11-11 23:23:45
Prevod je že uštiman in samo še čaka da ga objavim. Obljubim da bom jutri to storil

10  
NeznanecNeznanec - 2003-11-11 08:14:56
Tale tekst sem pa rabil kar nekaj casa, da sem ga prebral. Ne vem, ali avtorju nagaja tipkovnica, ampak "o"-ji se kar naprej vrivajo med tekstom, npr. oče namesto če itd.. Morda bi bilo fino prej malo lektorirati, predno se da na net.

4