Članki > Razno > Obnovite svoj CD
  • Obnovite svoj CD

    22.04.2004 | Tema: Razno | Avtor: Andrej Deniša

Velikokrat se zgodi, da se nam CD plošček na katerem imamo shranjene zelo pomembne informacije (npr. fotografije) opraska in ko ga ustavimo v CD bralnik, ga le ta ne more več prebrati. Potem se velikokrat vprašamo kaj bi dali, da bi lahko fotografije še enkrat pogledali. Seveda na tršišču obstaja veliko različnih preparatov za obnavljanje CDjev, a so le te precej nekoristni, saj ne dajo velikokrat šeljenega učinka, pa še zelo zelo dragi so. Izognite se temu in ga obnovite z poceni in vsakdanjimi preparati.

Navodila za obnovo Cdja:

1. Dobro očistite CD z mlačno vodo in ga obrišite s papirnatim robčkom ali vatko. Tako bomo lašje videli kje so odrgnine.

2. Sredstva, ki jih bomo potrebovali:
- zobna pasta (dobite v vsaki trgovini z šivili)
- čistilna pata za zašganine npr. Astonish (dobite v vsaki trgovini z šivili)
- PUROL univerzal polirna pasta (dobite v Merkurju)
- Papirnate robčke ali vato za izvajanje poliranja

Stopnja poškodovanosti CDja:
- za male praske uporabite samo zobno pasto
- za srednje velike praske uporabite Astonish in zobno pasto
- za velike praske uporabite vsa tri sredstva

3. Navodila za obnovo zelo poškodovanega CDja:

Na CD plošček najprej nanesemo PUROL polirno pasto in z papirnatim robčkom ali vato začnemo z krošnimi gimi polirati CD na mestu opraskanine. To izvajamo toliko časa, dokler na Cdju ne izgine praska (15 min). CD plošček bo na tem mestu, kjer smo ga polirali zamatiral a to vas naj ne skrbi.

Po končanem poliranju CD plošček še speremo pod mlačno vodo in ga na suho obrišemo z papirnatim robčkom.

Potem na CD plošček nanesemo ASTONISH in ponovimo ves postopek kot pri PUROL polirni pasti. Le da tu poliramo z prsom.

Nenazadnje pa na CD nanesemo še zobno pasto in poliramo z krošnimi gimi priblišno 15 minut. Poliramo z papirnatim robčkom ali vatko.

Zobna pasta je za najbolj fino poliranje in z njo ustvarimo sijaj. Zato bi lahko ves postopek opravili samo z zobno pasto, le da bi za to porabili več časa.

Tako po končanem poliranju CD plošček če temeljito speremo in ga obrišemo z suhim papirnatim robčkom.

Tako je vaš CD plošček, za katerega ste mislili, da je samo še za v smeti pripravljen za ponovno delovanje. Seveda pa pri temu postopku ne smemo pričakovati, da bomo naredili nov CD in da bomo ustvarili sijajno površino brez vidnih prask. Praske bodo deloma ponekod še vidne, a ne toliko, da CD nebi deloval.

OPOZORILO:
Vse informacije v tem besedilu so podvršene spremembam in lahko kadarkoli postanejo netočne ali napačne. Ne prevzemam nobene odgovornosti za posledice kakršnekoli informacije iz tega besedila, bodisi pravilne bodisi napačne. Namen tega besedila je zgolj informativen in ni mišljen kot definitiven in dokončen vodič. Torej: pomagaj si s tem vodičem, a odločitve sprejemaš sam na svojo lastno odgovornost.
Reprodukcija kateregakoli dela tega dokumenta je dovoljena samo z izrecnim dovoljenjem avtorja.
Andrej D.
21.4.2004, Ljubljana
DOVOLJENJE:
Avtorske pravice tega članka predajam Lucifix-u (nick name) za objavo na njegovi internet strani.
  

NeznanecNeznanec - 2004-05-23 16:49:13
Sicer pa ko odpovedo vse možnosti lahko na svojo odgovornost naredite tudi to. Sicer je v članku to povdarjeno!! Lp Janko

NeznanecNeznanec - 2004-04-29 13:11:39
Ej poba ti očitno spoh ne veš za PUROL, ta pasta je namenjena poliranju visokega sijaja. Tko da če jo ne poznaš bodi raje tiho, ker jest mam velikokrat ksn kovinski del za spulerat pa pride res zakon efekt.

slowenienslowenien - 2004-04-27 15:58:36
To je vrjetno finta ker ce kdo misli da bo s PUROLOM spucal hehehehe se moti najbolse pa da se kr proba z najdrazjo zgoscenko vse na lastno odgovornost.PUROL je najslabsa polirna pasta kar jih obstaja.Ce bi kdo rad iz kroma naredil mat krom pa kr veselo na delo :)