Članki > Fotografija > Razvijanje črno-belih filmov
  • Razvijanje črno-belih filmov

    22.06.2004 | Tema: Fotografija | Avtor: Miha Bratina

Untitled Document

Razvijanje črno belih filmov je dokaj enostavno opravilo, poleg tega pa ne zahteva nobene drage opreme. Za razvijanje doma potrebujemo le: razvijalno dozo z vretenom, kemikalije termometer, menzuro, izvlačilec filma (ni nujno) in še nekaj drobnarij ki jih ima vsak doma.

In zakaj razvijati filme doma? Zame je najpomembnejši razlog kvaliteta. S časom in izkušnjami, ki jih pridobiš, začneš počasi odkrivati idealne kombinacije razvijalcev – filmov, oz. vedno veš kakšen rezultat boš dobil. Dobro razvit negativ pa je prvi pogoj za kvalitetno povečavo. Poleg tega pa je razvijanje doma tudi cenejše.


Hardware J

KEMIKALIJE:

-Razvijalec (developer)

-Prekinjevalec (stop bath)

-Fiksir

-Fotpon, Agepon.. (sredstvo za odpravljanje površinske napetosti vode)

Pri kemikalijah imamo na izbiro več proizvajalcev: Ilford, Kodak, Agfa, Tetanal ... Izberemo si pač tistega, ki nam najbolj ustreza, oz. glede na to, kateri film smo uporabili. Če imamo Kodak film, seveda ni nujno da, uporabljamo Kodak kemikalije. Proizvajalci sicer ponavadi najbolj priporočajo svoj razvijalec za določen film, kar je logično z njihove strani, ni pa nujno, da bomo z njim dobili najboljše rezultate, tako da se splača malo eksperimentirati z različnimi razvijalci.

Pri vsakem proizvajalcu imajo več različnih vrst razvijalcev, glede na njihovo obliko (koncentrat, prah) in predvsem na delovanje (drobnozrnati, hitri, počasni, kontrastni, itd.). Koncentrirane razvijalce pred uporabo pripravimo (zmešamo z vodo), vendar samo toliko, kot jih potrebujemo za enkratno razvijanje, po uporabi pa jih zavržemo. T.i. stock razvijalce lahko uporabimo večkrat, le da moramo pri vsakem naslednjem filmu upoštevati podaljševalni čas razvijanja, glede na iztrošenost razvijalca. Priporočam vam, da Stock razvijalce v prahu pripravite nekoliko pred nameravano uporabo (lahko tudi dan prej), da se kemikalije dokončno raztopijo v vodi. Razvijalni čas preberemo iz tabel ki jih dobimo od proizvajalca filma - razvijalca odvisen je pa od vrste razvijalca, iztrošenosti, občutljivost filma in temperature.

Prekinjevalec si lahko pripravimo iz 28% ocetne kisline kar sami. Na liter vode damo 20 do 50 ml ocetne kisline. Funkcija prekinjevalca je, da takoj prekine proces razvijanja in prepreči, da bi ostanki razvijalca prišli v fiksir in ga slabili. Ni pa nujno da ga uporabimo - pogosto se namesto prekinjevalca pred fiksiranjem uporabi samo vodo, da se film nekoliko izpere. (cca 1 - 1min).

Tudi fiksirje dobimo v obliki koncentratov in jih zmešamo z vodo v razmerju, ki ga predpiše proizvajalec. Isti fiksir lahko uporabimo tako za filme kot za pozitiv (papirje), le da je razmerje redčenja z vodo drugačno. Film fiksiramo do 10 min.

Torej.. kemikalije so pripravljene, tempirane na 20° C – zelo pomembno je da se držimo temperature, še posebej pri razvijanju, ker odstopanja vplivajo na hitrost razvijanja, kontrast, zrnatost.. (da se razvijati tudi pri nižjih oz višjih temperaturah, s tem da upoštevamo spremembo razvijalnega časa, priporočeno pa je 20°C za črnobele materiale) Kemikalije imamo shranjene v steklenicah ali plastenkah, napolnimo pa jih čisto do vrha, da v posodi ni zraka ki bi nam kvaril kemikalije.

POSTOPEK:

Torej ... kemikalije so pripravljene, tempirane na 20° C – zelo pomembno je da se držimo temperature, še posebej pri razvijanju, ker odstopanja vplivajo na hitrost razvijanja, kontrast, zrnatost, ... Lahko razvijamo tudi pri nižjih, oz. višjih temperaturah, s tem da upoštevamo spremembo razvijalnega časa, za črno-bele materiale pa je priporočeno 20°C. Kemikalije hranimo v steklenicah ali plastenkah, napolnimo pa jih čisto do vrha, tako da v posodi ni zraka, ki bi jih kvaril. POSTOPEK: Najprej moramo film vložiti v dozo in to v popolni temi! Dobro je, če na fotoaparatu ne previjemo filma popolnoma v kaseto, pač pa pustimo začetek zunaj. Lahko pa povlečemo začetek filma iz doze z izvlačilcem. Ta konec filma obrežemo da ima na koncu okrogle robove saj bo tako lažje drsel v spiralo. Lahko pa tudi pustimo film cel v kaseti in potem v temi odpremo celo kaseto. (in ga vlagamo v spiralo z zadnjim koncem naprej).


Izvlečen začetek filma

Ko imamo to pripravljeno, se zapremo (najbolje kar zaklenemo) v prostor, kjer mora biti popolna tema! Predhodno obrezan film izvlečemo iz kasete, ga na koncu odrežemo in ga začnemo z obrezanim koncem vlagati v spiralo. Ko imamo začetek v vodilu, ga le še navijemo. Vlaganje filma v spiralo zahteva nekaj spretnosti, tako da pred opravilom OBVEZNO poskusite z enim uničenim, oz. neuporabnim filmom na svetlem, pravzaprav lahko nekajkrat poskusite to z zaprtimi očmi, saj si lahko, »ko gre zares«, pomagate samo s tipanjem. Če se vam film v spirali zatakne, ga ne poskušajte potisniti naprej s silo, pač pa malo potresite spiralo, če pa ne gre, kar celega izvlecite ter se postopka lotite ponovno. Ko je enkrat cel film na spirali, jo dajte v dozo, dobro zaprite (še enkrat preverite če je dobro zaprta!) in potem lahko prižgete luč.


Vlaganje začetka filma.


Navijanje filma.

Ko imamo film v dozi, lahko začnemo z razvijanjem. Najprej nalijemo vodo v dozo in jo obračamo približno eno minuto, lahko tudi manj, da se emulzija zmoči in zmehča. Nato vodo izlijemo in vlijemo razvijalec. Ko ga vlijemo, vključimo tudi uro (štoparico). Pri razvijanju dozo vsako minuto in pet sekund obračamo. (glej sliko)


»kipanje«

S tem preprečimo, da bi se na emulziji nabirali mehurčki, dovajamo na emulzijo vedno svež razvijalec in s tem dosežemo bolj enakomerno razvijanje. Ko poteče čas razvijanja, ki smo ga določili iz tabele, izlijemo razvijalec iz doze in nalijemo prekinjevalec oz. vodo. Po cca 1 minuti izlijemo prekinjevalec iz doze ter nalijemo fiksir. Fiksiramo 10 min, dozo pa med tem časom kotalimo po tleh ali po mizi, da se fiksir stalno meša po filmu. Po končanem fiksiranju ga izlijemo in dozo odpremo, saj smo s fiksiranjem naredili film obstojen na svetlobi. Film pustimo v dozi, kar na vretenu, in ga približno 30 minut pustimo, da se izpira pod tekočo vodo. Po izpiranju ga približno minuto še namakamo v Fotoponu (Agepon, Ilfotol, …) in s tem preprečimo, da bi nam po sušenju na filmu ostale lise zaradi mineralnih snovi v vodi (apnenec). Film odvijemo z vretena, ga obesimo v suh prostor brez prahu in pustimo, da se posuši. Potem ga razrežemo na dele in ga spravimo v vrečke za negative.

O povečevanju in izdelovanju fotografij pa v naslednjem članku.

  

daylightdaylight - 2004-09-18 11:22:07
Sem odkril eno majhno napako, pri opisu razvijalnega postopka - (Pri razvijanju dozo vsako minuto in pet sekund obračamo.) Pri razvijanju dozo vsake pol minute, pet sekund obračamo. -> pravilno