Članki > Razno > Nastavitve monitorja
  • Nastavitve monitorja

    08.10.2004 | Tema: Razno | Avtor: Uroš Uršej

Mnogi uporabniki računalnikov se ne zavedajo, da njihov monitor ni pravilno nastavljenega, kar povzroča nepravilen prikaz fotografij zapisanih v digitalni obliki.. Točnega pravila, ki bi narekovalo kakšne nastavitve monitorja, ni. Je pa priporočljivo nastaviti monitor tako, da boste videli fotografijo, kot vam jo je želel avtor prikazati.

Testiranje je najbolj primerno ob dnevni svetlobi. Pazite, da se ne bo na zaslonu odbijal svetlobni odsev in pustite monitor delovati vsaj eno uro, tako da bo testiranje najbolj uspešno. Nastavite vašo grafično kartico, v kolikor vam to omogoča, na 24 bit ali več (32 bit). sRGB standardi priporočajo temperaturo barv 6500° (več o sRGB standardi: link1, link2). Seveda pa si lahko lahko vsak po želji nastavi tudi poljubno barvno temperaturo.

 

Če je vaš monitor pravilno nastavljen , bi morali na zgornji sliki razločevati 17 različnih črnobelih odtenkov. V kolikor vseh ne vidite, si preberite priložena navodila, ki ste jih dobili poleg monitorja, kako povečati oz. zmanjšati kontraste in svetlobo oz. gamma nastavitve za vsak barvni kanal posebaj.

 

Če želite testirati zgornjo sliko stopite približno 3 metre stran od vašega monitorja, in če je sredinski kvadrat svetlejši ali temnejši od ozadja slike, potem nimate pravilno konfigurirane gamma nastavitve.

Seveda lahko vse to nastavite preko različnih programov. V kolikor si lastite Adobe Photoshop, potem je po vsej verjetnosti zraven priložen tudi program Adobe Gamma. Na voljo so vam tudi: Nokia Tester, DDCtest, Monitor Calibration Wizard, WiziWYG,...