Članki > Photoshop nasveti > Izostritev fotografij v PhotoShopu - Sharpening oz. Unsharp Mask
 • Izostritev fotografij v PhotoShopu - Sharpening oz. Unsharp Mask

  18.11.2004 | Tema: Photoshop nasveti | Avtor: Gumby

Izostritev ali Sharpening je eden od najpomembnejših postopkov pri obdelavi fotografij, ki se mu skorajda ni moč izogniti. Lahko rečem, da praktično nisem videl fotografije (digitalne ali skenirane), ki je ne bi bilo potrebno vsaj malo izostriti. Ali zaradi izgube ostrine pri poprejšnji obdelavi ali pač zaradi neostre (out-of-focus) fotografije.
Načeloma se izostritev opravi nazadnje - to je, po vseh ostalih obdelavah (barvni korekciji, retusiranju...) tik pred shranjevanjem.


Osnovna izostritev (na celotni RGB fotografiji):

Preden se lotiš izostritve je zelo pomembno, da gledas fotografijo pri 100% povečavi. PhotoShop namreč pri različnih povečavah/pomanjšavah fotografije precej različno prikazuje.
V meniju Filter izberi Sharpen -> Unsharp Mask (nadalje USM).

 


Med vsemi PhotoShopovimi Sharpening filtri je le-ta pravzaprav edina smiselna izbira, saj omogoča največji nadzor nad postopkom izostritve.
Odpre se USM dialog, ki ponuja tri drsnike: Amount, Radius in Threshold.
Amount določa količino izostritve v %, Radius določa koliko pixlov od robnega pixla bo izostritev zajela, Threshold pa določa kako različen mora biti pixel od svoje okolice, da bo vzet kot robni pixel in zatorej udeležen v izostritvi. Od tod sledi, da manjša kot je vrednost Threshold, bolj intenziven bo učinek filtra (in ne obratno, kot bi kdo pomislil).
Ko si z nastavitvijo zadovoljen klikni OK in to je v osnovi to.

Problem je le, da marsikoga te nastavitve zmedejo in se v njih nekako ne znajde. Zato podajam nekatere (recimo jim trotlziher) svoje nastavitve (ki jih ni potrebno jemati čisto resno, a po mojih izkušnjah se nekako kar obnesejo).

Mehka izostritev:

 • Amount: 150
 • Radius: 1
 • Threshold: 10

  Zelo subtilna izostritev, primerna za 'mehke' motive kot so portreti, rože ipd.Maksimalna izostritev:
 • Amount: 65
 • Radius: 4
 • Threshold: 3

 • Tole uporabljam, ko je fotografiran subjekt vidno izven fokusa, ali pa včasih pri fotografijah z zelo dobro definiranimi robovi (zgradbe, stroji, kovanci...)

  Univerzalec:

 • Amount: 85
 • Radius: 1
 • Threshold: 4

 • Tale mi je najljubša. Obnese se takorekoč povsod in je obenem dovolj subtilna, da jo marsikdaj uporabim dvakrat, če se mi po prvi uporabi fotografija se na zdi dovolj ostra.


  Web in out-of-focus:

 • Amount: 200 do 400
 • Radius: 0.3
 • Threshold: 0

 • Običajno uporabljam to nastavitev za objavo fotografij na spletu. Ko namreč zmanjšaš fotografijo iz recimo 300dpi na 72dpi (za soket), se velikokrat zgodi, da postane le-ta nekako 'zablurana' in mehka. Nastavitev je uporabna tudi za zelo out-of-focus fotografije, je pa res, da je takšno ostrenje precej agresivno in da dodaja fotografiji kar nekaj šuma (šum predvsem zaradi Threshold 0).

  Žal se ob USM na celotni RGB fotografiji velikokrat pojavijo (posebno pri bolj 'agresivnih' nastavitvah) razni nezazeljeni barvni artefakti. Zato je moč USM opraviti tudi drugače.

  Lab Color metoda:

  Izberi paleto Channels. Opaziš lahko, da je tvoja fotografija sestavljena iz treh kanalov (R-rdešega, G-zelenega in B-modrega). Sedaj v meniju Image -> Mode izberi Lab Color. Tvoja fotografija se ni na videz nič spremenila, spremenili pa so se kanali v Channels paleti. Tako imaš sedaj (poleg full-color kanala od prej) namesto R,G in B kanala Lightness, a in b kanal. Kanal Lightness predstavlja podrobnosti na fotografiji, kanala a in b pa določata barvno informacijo. Klikni na Lightness kanal, da ga izbereš. Sedaj uporabi eno od prej opisanih (ali kaksno svojo) nastavitev za USM samo na tem (črno-belem) kanalu. Na ta način se izogneš barvnih artefaktov in lahko ostriš bolj agresivno kot bi sicer na celotni RGB fotografiji. Po USM pretvori fotogafijo nazaj v RGB (Mode - > RGB).

  Izostritev portreta (posebaj ženskega)

  Ko želis izostriti portret se lahko pojavi težava, saj se z izostritvijo oči, ustnic, las... 'izostri' tudi koža. Izstopijo mozoljčki, gubice, pore ipd. Temu se lahko izogneš tako, da v Channels paleti izbereš samo rdeč kanal in ostriš na njem. Pri portretih je namreč navadno v rdečem kanalu najmanj podrobnosti in tako USM na tem kanalu izostri samo (ne pozabi - USM deluje na robove) pomembne dele - oči, ustnice, lase...

  Kdaj drugič pa se o kaksni 'napredni' metodi ostrenja...

    

  LucifixLucifix - 2004-11-21 17:50:59
  V kolikor imaš Photoshop CS sledi: Image / Mode / Photo Lab Ko klikneš na to, bi se ti morala pokazati kljukica na Photo Lab. Lp, Luc

  drbojandrbojan - 2004-11-21 16:19:00
  Samo še nekaj...me zanima kje v meniju Adjustment dobiš lab color.LP Bojan

  drbojandrbojan - 2004-11-21 16:13:24
  Bravo..zanimivo in poučno....