Članki > Reportaže > Konjeniško tekmovanje na snegu v Šmartnem pri Cerkljah
  • Konjeniško tekmovanje na snegu v Šmartnem pri Cerkljah

    20.03.2005 | Tema: Reportaže | Avtor: Samo Bešlagič

Prvi korak iz avta direktno v blato. Ne, nisem imel smole, blato je bilo povsod. Na srečo z njim niso imeli problemov tekmovalci, saj so organizatorji kljub malo višjim zimskim temperaturam progo že 3. zimske konjske dirke dobro pripravili. Letos se je ta odvijala v nedeljo 6.3.2005 na novi lokaciji v Šmartnem pri Cerkljah, na sporedu pa so bile tri tekmovalne discipline: slalom konjenika in smučarja - na čas, paralelni slalom konjenika in smučarja - na izpadanje in hitrostna vožnja z vprežnimi sanmi v kasu.

V prvi disciplini je nastopilo 20 tekmovalcev, vsi so se po svojih najboljših močeh trudili progo izpeljati v čim krajšem času in brez napak. Seveda brez padcev in napačno prejahane proge ni šlo, vendar je številčna publika le-te vzpodbudila s še večjim aplavzom. Zmago je na koncu odnesel Janez Pipan starejši s smučarjem Vilijem Ropretom.

Druga disciplina je izpadla še bolj atraktivno, saj sta si dva para tekmovalcev ves čas zrla v oči, jahalo se je namreč paralelno in na izpadanje. Čeprav je zmagal je Damijan Pavič s smučarjem Leonom Hribarjem, je največ navijaški krikov prišlo iz ženskega dela občinstva. Tretje mesto je namreč zasedla Nika Konc s smučarjem Petrom Kovšetom, slednji je prikazal tudi svoje kaskaderske spretnosti, saj je v enem izmed dvobojev v cilj pridrvel po trebuhu, na srečo nepoškodovan.

 


Nika in Peter

Zadnja disciplina pa je bila bolj družinsko obarvana, v hitrostni vožnji s sanmi sta se pomerila le oče in sin in družine Pipan. Prvotno so bili mišljeni trije tekmovalci, na štartni listi je bila še hči. Družinsko krono je odnesel mlajši in s tem se je zaključil tudi tekmovalni program.

 

]