Članki > Reportaže > V objemu Tsunamija
  • V objemu Tsunamija

    23.03.2005 | Tema: Reportaže | Avtor: Blaž Lah

26. december 2004, dopoldan, Z obala Tajske, Khao Lak…. Tsunami, katastrofa, več tisoč umrlih, žalost, obup… Zgodilo se je nekaj, česar ni nihče pričakoval. Več metrski valovi so pred seboj uničevali vse kar jim je prišlo na pot. Za njimi ni ostalo ničesar, le podrte hiše, mrtvi ljudje in ogromno škode. Starši so izgubili otroke, otroci starše, prijatelji prijatelje… Ostalo ni ničesar!

Zgodila se je namreč ena izmed največjih naravnih katastrof v zgodovini človeštva. Tsunami je zajel celotno Azijo. Najbolj prizadeta območja so bila Šrilanka, južni del Indije, zahodna obala Tajske… Življenje je izgubilo mnogo ljudi. Na srečo so nekateri preživeli. Ti ljudje potrebujejo pomoč. Sreča je, da na svetu obstojajo dobri ljudje. Dobrodelne organizacije kot so Rdeči križ, Unicef in še mnoge druge, zbirajo po vsem svetu denar, hrano, oblačila, zdravila, katere izročijo najbolj prizadetim družinam. Gradbene organizacije iz celega sveta pomagajo pri gradnji novih domov na najbolj prizadetih območjih, kjer je uničeval Tsunami. Za tiste, ki so preživeli so v zaledjih postavili začasna prebivališča. To so preprosti kovinski kontejneri z elektriko in vodo, ki jim nudijo le začasno prebivališče.

Tudi mi smo jim pomagali! Ne veliko, a vendarle po naših močeh. Ljudski ustvarjalec in umetnik Nani Poljanec ter Klub popotnikov in fotografov Potograf sta na literarnem večeru ob izidu Nanijeve nove zbirke z naslovom Triptih ljudske poezije od prodanih izvodov zbrala nekaj tolarjev. Preračunano v dolarje jih je bilo nekaj manj kot 250.

Ta denar sem kot predsednik kluba Potograf lastnoročno izročil ljudem, ki to pomoč najbolj potrebujejo. Odpotoval sem na najprizadetejše območje na Tajskem. To je del zahodne obale, ki se imenuje Khao Lak. Na tem področju je umrlo par tisoč ljudi.

Denar sem izročil poglavarju vasi, v kateri živi nekaj sto preživelih. Mojega obiska so bili zelo veseli! Z njimi sem preživel kar nekaj časa ob čaju in prijaznem pogovoru. Govorica njihovega obraza govori kaj vse so morali pretrpeti. Neradi govorijo o velikih valovih, ki so jim vzeli domove in njihove najdražje. Z solzami na licih in z bolečino v duši se spominjajo teh grizljivih trenutkov.

Hvala vsem, ki ste kakorkoli pomagali tem ubogim ljudem!

Fotografije: Blaž Lah