Članki > Razno > Zgodovina podjetja Pentax
  • Zgodovina podjetja Pentax

    16.09.2005 | Tema: Razno | Avtor: Foto Beseničar

ZAČETEK (1919)

Asahi pomeni »orientalski, vzhodni«, popolno ime podjetja, o katerem pišemo, pa je »Asahi Kogaku Goshi Kaisha«. Ustanovil ga je Kumao Kajiwara v novembru leta 1919 v predmestju Tokia, imenovanem Toshima. Njegov cilj je bila proizvodnja stekel za očala, ki so jih takrat večinoma uvažali iz Nemčije.

Kmalu se je ustanovitelj podjetja povezal s podjetnikom Saburo Matsumoto, ki je s svojim kapitalom omogočil razširitev področja delovanja in s tem začetek približevanja fotografiji.

Leta 1923 so začeli s proizvodnjo objektivov za kinematografske projektorje. V letu 1931 so razširili proizvodnjo na fotografske objektive za podjetji MOLTA in KONISHI, zdaj znani pod imenom Minolta in Konica.

V letu 1938 so z najugodnejšo ponudbo pridobili posel za japonsko vlado v tekmi s podjetjem Nippon Kogaku (Zdaj znanim kot NIKON), za katero so pričeli izdelovati optično namerilno opremo za vojsko.Vsa Asahijeva produkcija se je usmerila v izdelovanje tovrstnih naprav.

S koncem druge svetovne vojne je Asahi spet začel s civilnim programom in izdelovanjem majhnih daljnogledov, imenovanim Jupiter, ter fotografskih objektivov. Velik korak naprej je bila odločitev, da ne bodo več zgolj dobavitelji objektivov, temveč da jih bodo sami vgrajevali v svoje fotoaparate. Medtem ko so drugi japonski konstruktorji posnemali takrat znane evropske fotoaparate, kot so Leica, Contex, in Rolleiflex, se je Asahi podal v izdelavo 35 mm kamer z izmenljivimi objektivi.

SISTEM ASAHIFLEX

Ko so v petdesetih letih načrtovalci Asahi Optical izbrali ime za svoj prvi zrcalno refleksni fotoaparat, niso potrebovali veliko domišljije, kajti takrat je bilo v navadi, da so izdelovalci svojim fotoaparatom za imenom podjetja dodali končnico flex (Canonflex, Contaflex, Focaflex, Ikoflex, Kalloflex, Leicaflex, Mamiyaflex, Minoltaflex, Olympusflex, Praktiflex, Samocaflex, Semflex, Skyflex, Walzflex, Wrayflex,…) zatorej je aparat dobil ime Asahiflex.

Asahiflex je prvi japonski zrcalno refleksni fotoaparat, katerega primerki so prišli v prodajo na začetku leta 1952.

ASAHIFLEX I

Je bil prvi zrcalno refleksni fotoaparat, proizveden na Japonskem. V tem času so evropski trg preplavljale znamke Alpha, Exacta, Practiflex, Rectaflex, Zenit,…Številčenje prve kamere Asahiflex I, se začne z 26101, kar pomeni, da je bila kamera izdelana 26.10.1951.

ASAHIFLEX IIB

V prodajo je model prišel novembra leta 1954 in nadomestil prejšnji model z imenom ASAHIFLEX IA. Z modelom ASAHIFLEX IIB so uvedli trajno vračanje zrcala, kar predstavlja temelj v zgodovini zrcalno refleksnih 35 mm fotoaparatov.


Generacija ASAHIFLEX se je zaključila leta 1957.

USPEŠNA GENERACIJA ASAHI PENTAX

Leta 1957 so inženirji podjetja ASAHI razvili in predstavili svetu prvi zrcalno refleksni fotoaparat z vgrajeno pentaprizmo in navojem M42. Pentaprizma je omogočila gledanje motiva skozi iskalo v smeri motiva in s tem olajšala fotografiranje pri močni svetlobi. To veliko prelomnico v razvoju fotoaparatov so označili z novim imenom ASAHI PENTAX. Ime PENTAX se je uveljavilo za vse uspešne fotoaparate te tokijske hiše.

Obstajajo različne interpretacije glede izvora imena. Po interpretaciji Asahi Optical Co. je ime zlitje besed pentaprizma in končnice flex.


ASAHI PENTAX (1957)
Je eden najbolj inovativnih zrcalno refleksnih fotoaparatov tega obdobja, ki je imel kar nekaj karakteristik, ki so postale standard na področju proizvodnje zrcalno refleksnih fotoaparatov. ASAHI PENTAX je tudi prvi zrcalno refleksni fotoaparat z vzvodom za napenjanje v desno.

ASAHI PENTAX S (1958)

Pomeni nadaljevanje prejšnjega modela. Novost pa je delitev osvetlitvenih časov po stopnji, kakršno poznamo zdaj. B, T, X, 1, ½, ¼, 1/8, 1/15, 1/30, 1/60, 1/125, 1/250, 1/500.ASAHI PENTAX K (1958)

Na trg so ga poslali komaj mesec po predhodnem modelu. Izboljšava je bila v najkrajšem času osvetlitve (1/1000). Z modelom K so prišli na trg modeli serije TAKUMAR.


OBJEKTIVI AUTO TAKUMAR (1958)

Ime so dobili po svojem projektantu Takumi Kajiwari, ki je bil sorodnik ustanovitelja podjetja in priznan fotograf. Objektivi TAKUMAR, izdelani pred modelom ASAHI PENTAX K, so imeli ročno nastavitev zaslonke. Leta 1958 so izdelali model AUTO TAKUMAR, ki je že omogočal nastavitev ostrine pri odprti zaslonki. Serija je obsegala deset izmenljivih objektivov M42 z razponom goriščne razdalje od 35 mm do 1000 mm.RAZŠIRITEV PRODAJNE MREŽE (1959)

Asahi je začel razširjati prodajo določenih izdelkov v ZDA. Zaradi tega se je do leta 1959 poskušal povezati z različnimi podjetji, vendar neuspešno , dokler ni sklenil ekskluzivne pogodbe s podjetjem HONEYWELL. To leto je bilo prelomno za Asahi, kajti organizirali so distribucijsko mrežo po vsem svetu in reorganizirali obrtniški način proizvodnje v masovno proizvodnjo, zaradi česar se je stopnja rasti močno povečala. Saburo Matsumoto je v New Yorku leta 1959 razglasil sporazum o distribuciji pod okriljem HEILAND-a, ki je bil del elektronskega giganta Honeywell. V tem obdobju so se na trgu pojavljali fotoaparati z imenom HONEYWELL PENTAX.ES


H1

ASAHI PENTAX METALICA IN ASAHI PENTAX SPOT-MATIC

Ta dva izjemno zanimiva prototipa so predstavili na Fotokini leta 1960.

  
Stran 1 of 3