Resolucija

Resolucija fotografije pomeni število pikslov na 1 inč fotografije. Ponavadi se meri resolcija v enoti dpi, kar pomeni "dots per inch" ali "pik na inč".

Primer:


S tem, ko sliki pomanjšamo/povečamo velikost, ne pomanjšamo/povečamo resolucije. Resolucija (dpi) pri tej operaciji ostane enka. Se pa s pomanjšanjem slike pomanjša tudi velikost te pike. Preprosta matematika - če 1 x 1 inč, ki vsebuje 72 pikic (vsako sestavljajo 3 barve - RGB) pomanjšamo za deset krat, bo še vedno vseboval 72 pikic, le da bo zaradi spremembe velikosti vsaka pikica toliko bolj drobna in bo tako izgledala dosti manj zrnata.Kdorkoli je že pretakal iz digitalnega fotoaparata v PC in v programu kot sta npr. Photoshop ali Paint Shop Pro pregledoval informacije o sliki je lahko videl, da je "default" resolucija vedno 72 dpi.

Taka resolucija (zrnatost) je zadovoljiva za uporabo na internetu, nikakor pa ne za uporabo v tisku.

Tiskarji sicer zrnatosti pravijo tudi raster (ne vem, če je to "uraden" izraz) in za čisto navaden črno-bel časopis je ta zrnatost od 80 do 120 pik.


Zato so (in jih še) kvalitetne analogne fotografije vedno skenirali in globlja, ko je bila resolucija skeniranja, boljša je bila kvaliteta tiska.


Visokokvalitetne barvne revije v katerih občudujete fantastične reprodukcije umetniških slik ali razstavljenih fotografij, pa za tak tisk potrebujejo fotografije v resoluciji 1200 pik ali še več.Iz digitalnega fotoaparata (na oko rečeno 2 megaPixla) dobimo v PC sliko velikosti 1600 x 1200 pri resoluciji 72 dpi. Izraženo v centimetrih je to 56,4 x 42,3.

Če želimo tako fotografijo uporabiti v kvalitetni reviji, ki uporablja resolucijo 1200 dpi, moramo fotografijo sorazmerno pomanjšati in pri tem dobimo ekvivalentno velikost 3,3 x 2,5 cm !! (Ste že pomislili kakšna mora biti resolucija "source slike" za jumb plakat?)
Morda se vam že svita zakaj torej vsaka generacija digitalcev prinaša večje megaPixle in sorazmerno s tem tudi formate fotografij ...


Pa ne zamerite "površnosti" razlage, saj ni namenjena strokovnjakom, pač pa osnovnemu razumevanju. (EMET)

[ Nazaj ]

Enciklopedija fotografije

Copyright © od Slo-Foto.net - (5686 Ogledov)