9.2

Pentax K10D

Pentax K10D
 • Zgradba
 • Kvaliteta
 • Uporabnost
 • Razmerje
SPLOŠNO
Tip kamere Kompaktna kamera
Zgradba ohišja Plastično ohišje
SLIKA
Efektivna ločljivost 10 milijona
Velikost tipala 23.5 x 15.7 mm
Maksimalna ločljivost 3872 x 2592
Ostale ločljivosti 3008 x 2000, 1824 x 1216
Razmerje tipala 3:2
Št. točk na tipalu 10.8 milijona
Vrsta tipala CCD
Barvni filter RGB
Izdelovalec tipala Neznan
ISO Avto, 100, 200, 400, 800, 1600
OPTIKA
Optični zoom Da
Digitalni zoom Ne
Avtomatsko ostrenje Da
Ročno ostrenje Da
Vrsta avtomatskega ostrenja TTL 11 točkovni
Super makro Da
White balance (belina) 8 pozicij
Najdaljši osvetlitveni čas 30 sekund + Bulb
Najkrajši osvetlitveni čas 1/4000
BLISKAVICA
Vgrajena bliskavica Da
Možnost dodatne bliskavice Da
Tipi bliskavice Avto in Red-eye reduction
EKSPOZICIJA
Korektura svetlobe Od -2EV do +2EV po korakih 1/3 ali 1/2
Merjenje svetlobe Multi-segment, centralno in točkovno
Prioriteta zaslonke Da
Prioriteta časa Da
Zaporedni posnetki 3 slike na sekundo
VIDEO
Snemanje filma Ne
SPROŽILEC
Daljinski sprožilec Da
Samodejni sprožilec Na 2 in 12 sekund
SHRANJEVANJE
Spominska enota SD/MMC
Kompatibilnost z Microdrivom Ne
Nestisnjen format RAW
Stisnjen format JPEG
Vrsta stisnjenja Super-Fine, fine in normal
UPORABLJANJE
Iskalo TTL
LCD 2.5 "
LCD število točk 210.000
KONEKTORJI
Video izhod Da
USB Da
PictBridge Da
Firewire Ne
NAPAJANJE
Baterija Lithium-Ion
Teža z baterijo 793 g
OSTALO
Dimenzije 142 x 101 x 70 mm
Cena Neznana
Ostalo Stabilizator, vodoodporno ohišje
Trenutno se ta fotoaparat ne prodaja med malimi oglasi.
 • Neznanec
  13.01.2008
  Povprečna ocena:

  Mene še ni pustil na cedilu, ne aparat ne baterije. (odličen)

 • KlemenBr
  09.11.2007
  Povprečna ocena:

  Kamero imam približno 1 mesec in sem z njo zelo zadovoljen. Tako kot so že ostali zapisali je za ergonomijo tu poskrbljeno, s funkcijami je kamera naložena do vrha, malo slabša baterija (trajanje glede na konkurenco(kriva je zelo "požrešna" kamera)), ampak si bom itak dodatno kupil, tako da bo problem rešen...
  Kar se pa govori o eksotičnih baterijah, pa vsak ki malo pozna baterije ve, da so Li-Ion baterije sigurno ena od najboljših, če ne celo najboljša izbira, to pa zato, ker na avtonomijo baterije temperatura nima bistvenega vpliva. Če je kdo že kdaj slikal v mrazu z Ni-Mh baterijami, je po "nekaj" posnetkih ugotovil, da je baterija, ki je bila doma napolnjena, prazna... podobno se je dogajalo pri mobilnikih, ki so imeli Ni-Mh baterije, tako da je uporaba "eksotičnih" baterij tukaj upravičena...

 • Neznanec
  05.08.2007
  Povprečna ocena:

  S tem fotoaparatom še nisem imel težav. V kompletu sem vzel dva akumulatorja in do sedaj me še nikoli niso pustile na cedilu. Cena mislim da je kar ugodna.

 • Neznanec
  19.07.2007
  Povprečna ocena:

  odlično, brez besed!

 • Neznanec
  10.07.2007
  Povprečna ocena:

  Odlična kamera ki ima lasnosti kamer višjega cenovnega razreda.

 • rcaval
  20.06.2007
  Povprečna ocena:

  Jaka 83 je vse pravilno napisal.Odlično ohišje priporočam nakup.

 • Jaka83
  03.04.2007
  Povprečna ocena:

  Sicer ne vem kaj je oseba, ki je trobila glede eksotičnih baterij, mislila s svojim postom, ampak meni se na K10D še ni zgodilo, da bi baterija pošla ob neprimernem trenutku. Seveda pa imam eno rezervo vedno pri roki. Če se pač ne znaš pripravit na fotkanje ti tudi neeksotične baterije ne pomagajo (kje boš v hribih ali kje na poti našel trafiko z baterijami?)
  Saj dejansko vse firme uporabljajo eksotične baterije za svoje cenovno višje modele, tukaj skoraj ni izjeme.

  Drugače pa je za tako ceno tole ohišje odlično izdelano (zelo robustno), fino sede v roko in veliko nastavitev na samem ohišju olajša in pohitri nastavitve, saj skoraj ni potrebe po menuju (razen za fleš, WB ter continuous shooting mode).

  Odličen nakup!

 • Neznanec
  24.03.2007
  Povprečna ocena:

  No, ko bomo pri fotoaparatu ocenjevali izključno baterijo, bo pa tale fotkič res zaslužil oceno 2. Dokler pa ima večina dslrjev zadevo urejeno takole, lahko pa gremo vsem limat takšne ocene. Ne vem pa ali je to res glavni aspekt pri ocenjevanju, heh.

 • Neznanec
  21.02.2007
  Povprečna ocena:

  Zelo, zelo slaba rešitev pri tem fotoaparatu, pa ne samo v tem, jih je veliko enakih, so eksotične baterije, ki te najraje pustijo na cedilu takrat , ko jih najbolj potrebuješ zaradi zanimivih motivov, pa ni blizu ne elektrike za polnitev (tudi če ta je, motiv ne čaka), ne nadomestnih baterij za kupit. Zato ne morem dovolj prehvalit npr. Canona, ki tudi za svoj S3 predvideva uporabo navadnih AA mignon baterij, ki jih dobiš kjerkoli po svetu, v vsaki trafiki, lahko pa vzameš tudi NiMH ali NICD izvedbo in jih polniš. Brez energije je fotoaparat, ko naletiš na zanimive motive, le neuporabna ropotija. Zato cenim proizvajalce, ki mislijo tudi na uporabnika in ne le nase (kako bodo prodali čimveč svojega potrošnega materiala - v tem primeru eksotičnih baterij). Poleg tega za Liion baterije nekateri prizvajalci priporočajo, da jih je treba hraniti v izpraznjenem stanju, ker se jim sicer življenjska doba občutno skrajša. Ha, ha, lepa reč, in potem se zgodi, da moraš nujno pofotkat taščo, ti pa imaš prazno baterijo, ker aparata nekaj časa nisi rabil. Katastrofa. Skratka, vnaprej se mi zamerijo vsi proizvajalci, ki mi za energetsko oskrbo fotoaparata vsiljujejo neko eksotiko, ki jo lahko dobim samo v specializiranih trgovinah, ki jo ne smem hraniti v napolnjenem stanju in za katero se moram oskrbeti s toliko rezervnimi primerki, da so ti nazadnje dražji od fotoaparata samega, če nočem, da me na kakem izletu in nenadnih lepih motivih, škatla, ki je sicer po objektivih, tipalu, procesiranju slike itd, oh in sploh, zahrbtno izda, ker je crknla baterija. Zlasti je vir napajanja pomemben za tiste, ki se fotografiji posvečajo predvsem takrat, ko imajo čas za popotništvo. Zanje bi morala biti vrsta napajanja fotoaparata celo bolj pomembna od npr. števila pikslov pri tipalu. Kdor pa pretežno slika le rožice v domačih lončkih ali rastlinjakih, lahko aparat napaja tudi kar neposredno iz 220V in mu baterija ni odločilen kriterij pri izbiri aparata. Kot rečeno pa ni zanemarljiva tudi cena, saj tisti proizvajalci, ki vsiljujejo svoje posebne baterije, neprimerno večje zaslužke ustvarjajo pri baterijah, kot pa pri samih aparatih. Bodimo torej pozorni, na vir napajanja, ki je predviden za naš bodoči fotoaparat, da nam ne bo treba kdaj te dragocene škat6le metat ob tla, ker se bomo nekje znašli s prazno eksotično baterijo, ki jo bo moč kupit ali napolnit le 100 km stran.