0   

Boris @Bauci 3. Dec 2007, 22:15

Ali je potrebno za monopod dokupiti glavo ali se monopod uporablja brez? Ali obstajajo monopodi z gibljivim nastavkom? Ali se za monopod lahko kupi hitro snemljivo ploščo, da ni potrebno vedno priviti oziroma odviti fotoaparat z njega, ko ga ne potrebuješ oziroma ko se premikaš.
Ali je moje mnenje, da je monopod bolj enostaven za fotografiranje v mestu kot trinožni stativ pravilno? Ga hitreje postaviš, hitreje zložiš in si s tem manj v napoto ljudem, ki hitijo sem ter tja po mestu.
Lp, Boris
 0   

Aleš @lial 4. Dec 2007, 06:01

Da bi bil kakšen monopod že z gibljivo glavo, še nisem videl. Najboljša je kombinacija z namensko glavo za monopod, ki ima tudi snemljivo ploščico in se premika samo v eni smeri.
Glede mestnega slikanja razmišljaš pravilno, le en problem je z monopodom - ne omogoča slikanja s tako dolgimi časi kakor tripod. Razen, če ga kam uspeš fiksirati, v roki pa je bolj opora, kakor trdna podlaga za aparat.

Lp
 0   

Stane Crnjak @staneC 4. Dec 2007, 07:47

Uporabljaj tripod kot monopod. Jaz moj Sherpo uporabljam.
 0   

Matjaž Milharčič @MatH 4. Dec 2007, 12:06

Na monopod se da navit tako fiksni ali gibljiv nastavek za hitro snemljivo ploščico kot tudi vse vrste glav.
Je pa prednost monopoda, da je bistveno lažji in ga imaš lahko ves čas raztegnjenega pri čemer ti služi kot sprehajalna palica. S stativom je vseeno malo več opravkov, četudi ga uporabljaš kot monopod.
[size=10:ac19f3ba61]Kdor kadi sto let, dolgo živi.[/size:ac19f3ba61]
 0   

JurijVM @JurijVM 4. Dec 2007, 17:42

Ravno sem odprl paket, je po pošti prišel nov monopod, jaz sem se odločil za krogelno glavo, ker na monopodu ne rabim nekih finih nastavitev oz. premikanja samo v eno smer kot na tripodu, odločil sem se proti snemljivi ploščici, ker pri tripodu ni problem, postaviš reč, vzameš aparat v roke in ga zmontiraš na stoječ tripod, pri monopodu pa bi moral z eno roko držat monopod, z drugo aparat, ročko za vtaknit ploščico v glavo pa s tretjo roko, ali ne vem kako. Ker sem "ročno nespreten" sem se odločil proti ploščici, ko zadevo rabiš pač zašraufaš skupaj in mir, predvidevam da bom itak nosil vedno aparat na monopodu in čez ramo, tako delam včasih tudi s tripodom, ko šetam po kakšnem novem zanimivem kraju.

Kolko se bo obnesla moja teorija v praksi, pa bo pokazal čas smile

Jurij
 0   

Aleš @lial 4. Dec 2007, 18:07

Jurij, morda misliš na kakšno posebno ploščico, te ki so v najbolj pogosti uporabi imaš lahko ves čas privite na aparat in potem za snemanje/natikanje potrebuješ le eno roko in en tri... pogoj je seveda, da imaš aparat obešen okrog vratu grin Krogelna glava na monopodu pa se meni ni nikoli obnesla.
 0   

Peter @Focus 4. Dec 2007, 18:38

Tudi jaz uporabljam tako tripod, kakor tudi monopod. Pri monopodu sem se odločil proti snemljivi ploščici in se glede monopoda strinjam z razlago JurijVM.
Osebno sem sicer mnenja, da je monopod bolj uporaben pri športni fotografiji. Da pa bi monod zamenjal tripod, to pa ne gre. Tripod je bil in bo car. grin
 0   

Aleš @lial 4. Dec 2007, 19:58

Samo strmim nad univerzalnostjo in poglobljenim znanjem, ne samo s področja draguljarstva, ampak fotografiranja vsevprek!! bigeek bigeek bigeek

Le da fotke pa ni nobene pokazal, s stojalom ali brez, z objektivom ali brez, ni ni ...

Verjetno so tako vrhunske kvalitete (fotke namreč) da bi bil forum v trenutku popolnoma okupiran s strmečimi obiskovalci (in lumpi tatinskimi) iz vseh strani zemeljske kugle.

Je že bolje, da skriva svoje izdelke kot kača noge, hja.
 0   

roman @romeno 4. Dec 2007, 20:21

Še en off topic.

Že to, da ni dragih kamnov in plastike omenjal je napredek.


LP Roman
 0   

Boris @Bauci 4. Dec 2007, 20:28

Fantje lepo vas prosim!
Ker sem neuk v teh zadevah, sem hotel od vas nasvet, ne pa globokih misli o univerzalnosti vesolja in plastičnih draguljih.
Če pa ima še kdo kaj za povedati o monopodih bom zelo hvaležen.
Lep pozdrav, Boris
 0   

Peter @Focus 4. Dec 2007, 20:34

RE lial
Kača bi skrila svoje noge,
če bi jih imela,
a ker jih nima,
ji skrivat jih
ni treba.

smile

Z plastičnimi dragulji pa se (kakor vi nekateri) Focus ne ukvarja, ampak z objektivi, posebno še če je med njimi kak optični dragulj canonove serije L.
 0   

JurijVM @JurijVM 4. Dec 2007, 21:17

(problemi pri pošiljanju postov, dvojnik, izbrisan)
 0   

JurijVM @JurijVM 4. Dec 2007, 21:18

lial je napisal/a:
Jurij, morda misliš na kakšno posebno ploščico, te ki so v najbolj pogosti uporabi imaš lahko ves čas privite na aparat in potem za snemanje/natikanje potrebuješ le eno roko in en tri... pogoj je seveda, da imaš aparat obešen okrog vratu grin Krogelna glava na monopodu pa se meni ni nikoli obnesla.

Ja, saj tako ploščico imam za tripod, problem je, da aparata ne nosim okoli vratu ampak imam zanko za okoli dlani, to pomeni da imam samo levo roko fraj za držat monopod, zmanjka mi nekaj s čim bi sprostil zaporo ploščice, ne vem kako bi rekel tisti ročici, ki jo moraš potegniti, da lahko ploščico vtakneš-iztakneš z ležišča v glavi. Saj verjetno bi šlo s palcem ali kaj podobnega, ampak sem po naravi bolj neroden in bi verjetno med to proceduro poškodoval 3 krhke japonske turistke, ko bi opletal z monopodom.

So mi pa všeč stranski učinki monopoda, koga bodo imeli raje žeparji, nič hudega slutečega japonskega turista ali mene s kilsko jekleno štango v roki devilish In ja, velika foto torba privlači marsikoga, če bi vedli da imam aparat na film bi samo zamahnili z roko, ampak vseeno ne bi rad imel nevšečnosti.

Jurij

P.S. Glede glave, lahko ne daš nobene, aparat direkt na monopod, ampak potem usmerjaš aparat z monopodom vred, ne ravno praktično, če želiš slikat recimo arhitekturo in se z monopodom vred nagibaš nazaj. Druga opcija ti je glava, ki ima samo nagib za 90 stopinj, da lahko slikaš tudi vertikalno, ampak to še vedno ne reši problema nagibanja gori-doli, zato sem jaz vzel kroglično glavo. Lahko pa vzameš glavo, kjer nastavljaš zasuk okoli vsake osi posebej, ampak ne vem če je to ravno potrebno za monopod. Sicer pa za zdaj samo teoretsko razpredam, sem ga dobil danes v roke in naredil 0 slik z njim, bomo vidli kako se bo obnesel ko ga vzamem s seboj v Lizbono za novo leto, do takrat bo zaradi pomanjkanja časa počival v škatli.

Zakaj pa sem ga sploh kupil? Da mi ni potrebno vedno vlačit s seboj tripoda, ko se grem turista hodim po 12 ur na dan tudi po 10-14 dni in počasi mi preseda foto torba in tripod in bi rad čimbolj olajšal moja ramena, poleg tega da če nisi sam na dopustu itak postanejo ostali tečni, ko vsakič sestavljaš tripod...
 0   

Aleš @lial 4. Dec 2007, 22:09

@Jurij, v tvojem razmišljanju je veliko resnice, nekaj pa še vedno manjka.
za monopod obstaja namenska glava s ploščico:O tej sem pisal in jo tudi uspešno uporabljam.
Dovolj je močna, da mi omogoči prenašanje aparata skupaj z monopodom v funkciji ročaja (ko je vzporedna z objektivom) na foto-lovu, objektiv pa je Sigma 50-500, težak skupaj z bodijem KM 7D preko dveh kilogramov. Brez tega si plazenja skozi goščave skoraj ne znam več predstavljati, od tu moje navdušenje za to kombinacijo.
Ročka ostane v odprtem položaju, ko ni ploščice, ko pa jo (ploščico skupaj z aparatom) pravilno vstaviš, se avtomatsko zapre. In gibanje z odvitjem gumba je samo naprej-nazaj, kar za delo z monopodom zadošča.
Občutek imam, da tega nisi poznal, če se motim - sory!

LP

Aleš

P.S.: @Bauci, sory za smetenje pod tvojo temo, če se oglasi draguljar s svojim pametovanjem postanem neverjetno razuzdan in temu primerno neodgovoren. se bom poboljšal, obljubim, takoj ko bo na netu njegova fotka. hehehe.
 0   

Boris @Bauci 4. Dec 2007, 22:31

@Lial, naj ti bo oproščeno.
Rabil sem točno tako informacijo, kot si jo poslal. Hvala!
 0   

JurijVM @JurijVM 5. Dec 2007, 13:52

Lial, prepričan sem bil da se ta glava lahko pomika samo v položaj za vertikalno slikanje in je zato nisem kupil, poleg tega sem mislil da se ročka sama zapre, vsaj tako je pri moji na tripodu. Očitno bi lahko prišparal kakšen € če bi kupil to glavo, ampak kaj čmo, ne bom šel skakat skozi okno smile
Imam pa točno ta monopod in 486 glavo.

Jurij
 0   

Peter @Focus 6. Dec 2007, 08:36

RE lial:
Ta monopodna glava je čista neumnost. Glej športne profi fotografe , ki so glavni uporabniki monopodov nikjer nobene glave!
Ta glava ni nič drugega kot EPP limanice za naivne amatere! laugh
 0   

Stane Crnjak @staneC 6. Dec 2007, 09:03

Mojster Focus, kako fotografiraš z monopodom v portretnem načinu, če ne rabiš glave?Aja, že vem, že vem! 17-40 alias draguljče to lahko naredi sam od sebe. Upošteva tudi želje Bye
 0   

Aleš @lial 6. Dec 2007, 09:25

JurijVM je napisal/a:
Lial, prepričan sem bil da se ta glava lahko pomika samo v položaj za vertikalno slikanje in je zato nisem kupil, poleg tega sem mislil da se ročka sama zapre, vsaj tako je pri moji na tripodu.
Jurij


To, kar je zavedlo tebe, je še marsikoga in res je, da je ta glava v osnovi namenjena portretnemu slikanju z uporabo monopoda. Nič slabše pa se ne obnese pri spreminjanju vertikalne pozicije aparata, kar pri objektih, ki niso v ravnini fotografa (in so spodaj ali zgoraj) zelo koristi.
NIsi pa z nakupom 486 'vrgel stran' niti €! Zelo uporabna zadeva, sam jo občasno uporabljam tudi pri digiskopiji, ko nanjo pritrdim spektiv Zeiss skupaj z aparatom in je njena trdnost še daleč od kritične.

LP

Aleš
 0   

S @futzy 6. Dec 2007, 11:29

StaneC: Jst uporabljam monopod ze lep cas (tudi fotke so objavljene kje;) in fotografiram recimo 1/3 fotografij v portretnem nacinu... Brez kakrsnekoli dodatne glave!

Pozabil si, da imamo na objektivih, ki jih navijemo na monopod eni tudi tripod ring in ce odtegnes srauf lahko prav lepo vrtis aparat po zelji grin

Dragulja pa se nisem kdaj dal na monopod smile ker pac pri delu mi koristi v kombinaciji z tele lecami...

www.sasodomijan.com - sportimage media agency
Canon 1D mark IV, Canon 1D mark III, Canon EF 300/2.8L IS USM, Canon EF 17-40 F4L, Canon EF 135 F2L, Canon EF 70-200 F2.8L, Canon EF 50 F1.4, Canon 1,4x, Canon 580EX


Pojdi na:   
Postani Slo-Foto.net član
Anketa
Kako pogosto uporabljate mobilni telefon za fotografiranje?
Rezultati