0   

boštjan @bota 29. Dec 2007, 21:39

Zanima me kateri raw program uporabljate uporabniki nikona.Kakšne izkušnje imate z programom Capture NX
 0   

dare birsa @darbis 29. Dec 2007, 22:20

Nekdo me je spomladi opomnil, da PS (Camera Raw) ful popači in osiromaši NEF in da je za pretvorbo v jpg ali tif bolje uporabljati Nikonov program, ker da bolje razume barvne načine. Capture NX sem nato sprobal in lahko potrdim, da sta rezultata še kar različna in za občutljive fotke raje uporabljam Capture NX. Še posebej mi je všeč, da lahko post festum spreminjam barvni način (Color Mode v Camera Adjustments). Spremembe so včasih kar drastične, zato barvni način vedno najprej preverim. Histogram že na uč pokaže precejšnje razlike in tega s PS ni možno nastavljati (vsaj mi ni znano).
Moram pa priznati, da mi je PS Camera Raw preglednejši in bolj domač, oz. je NX mal štorast, a to je subjektivno mnenje in vseeno več šteje rezultat. S PS Camera Raw je mogoče fotke obdelovati tudi, ko so že jpg, torej po pretvorbi z NX.
Za večje količine fotk je priročen PS Lightroom, ker lahko kopiram urejanje z ene fotke na več podobnih itn., pa tudi sicer je prilagojen delu z večjimi količinami in prihrani veliko časa. Nisem pa primerjal rezultatov pretvorbe Lightrooma z rezultati NX.
Verjetno pa še kdo pozna kak boljši, manj znan program, ali ima drugačne izkušnje.
 0   

boštjan @bota 30. Dec 2007, 08:56

Kar zapleten je ta Capture NX, ali obstaja kakšna slovenska knjiga z navodili
 0   

dare birsa @darbis 30. Dec 2007, 21:54

ne da bi vedel. pa saj ni tolk zagulen. zgornja orodja ignoriraj dokler ti ne rabi, desna kolona pa je zakon in tam greš lepo po vrsti. Pa vse, kar narediš lahko vklapljaš in izklapljaš s kljukcami (v glavnem).


Pojdi na:   
Postani Slo-Foto.net član
Anketa
Kako pogosto uporabljate mobilni telefon za fotografiranje?
Rezultati