0   

David @dlicen 17. Jan 2008, 00:19

Pozdravljeni,

zgodila se mi je "ena nova" pri pretvarjanju raw datotek. Po pretvarjanju raw v jpg (s Photoshopom) se jpgji različno prikažejo, odvisno od programa. V PS in v programu proizvajalca aparata se jpg prikaže korektno (isto kot raw pred konverzijo), medtem ko so v Windows viewerju, Firefoxu, Irfanviewju jpgji pretemni (in sicer izgledajo identično, kot če jim v PSju vklopim Proof colors). Poskusil sem tudi takšen "na videz pretemen" jpg v PSju shraniti v pdf format in ta potem zgleda OK v vseh aplikacijah. Kar me vodi s sklepu, da s samimi jpgji ni nič narobe (drugače ne bi mogel iz njih nastati korektni pdf) ampak prikazani so napačno.

Poudarjam, da je do sedaj vse delovalo OK in so fotke v PS in drugje izgledale enako (ali vsaj brez pomembnih razlik), spreminjal pa nisem ničesar. Če pogledam stare fotke, izgledajo raw in jpg povsod enako. Težava se je pojavila na novo in "od nikoder". Izgleda, kot bi Windowsi sami imeli nekje vklopljeno nekakšno funkcijo Proof colors, ki bi jo povzemali tudi ti "manjši" programi. Kaj naj naredim, da bodo fotke spet izgledale OK v vseh aplikacijah? Prosim za pomoč, ker se mi je nabralo že precej rawa za konvertirat:)
Hvala.
 0   

Marko Jar @marko1 17. Jan 2008, 00:45

Hm, a ti prvo raw obdelaš do končne verzije ter potem samo pretvoriš v jpg ali prvo raw samo pretvoriš ter ga nato obdelaš?
 0   

David @dlicen 17. Jan 2008, 00:50

Raw do končne verzije oz. vse kar se da. Običajno cropam ali horizonte ravnam v jpgju.
 0   

chips @chips 17. Jan 2008, 09:04

dlicen, to je zaradi color managementa in gama nastavitev. Poglej po forumu, je blo ze kar nekaj govora o temu.
[i:0172c3323d]"Z zensko, ki jo ljubim, gledam soncni zahod in si mislim: 1/250, f8" (Canon)[/i:0172c3323d]
| [url=http://www.deniszupan.com]DENISZUPAN.COM[/url] | [url=http://blog.deniszupan.com]BLOG[/url] |
 0   

Stane Crnjak @staneC 17. Jan 2008, 09:09

Ja, kdo bi vedel, kaj je prav. Upam, da vi vidite fotke tako kot jaz. Vsaj približno. Sam sem izklopil barvno upravljanje in je povsod enak prikaz fotk. So pa sedaj v PS thumbi v "open" oknu taki, kot da bi imel vklopljeno barvno upravljanje. Prej pa ravno obratno laugh
 0   

dobran laznik @marcelmai 17. Jan 2008, 09:20

sma že dva. s tem da je moja težava očitno še malo hujša. Pri meni PS vse fotke prikaže drugače, v čisto drugem barvnem prostoru. Ko dam proof colour- monitor RGB je vse OK. Taka recimo če dam printscreen v PS izgleda drugače, po proof colour pa OK. V nastavitvah sem vse previril, trikrat, vmes zamenjal računalnik, windowse in verzijo PS-ja. Pa ni razlike. Sumim da se to dogaja od kalibracije z One-Eye2. Nisem pa prepričan. Kaka ideja od kogarkoli?
 0   

chips @chips 17. Jan 2008, 09:28

marcelmai, v PSju poglej, ce imas sRGB pod working space, ne pa Adobe RGB.
[i:0172c3323d]"Z zensko, ki jo ljubim, gledam soncni zahod in si mislim: 1/250, f8" (Canon)[/i:0172c3323d]
| [url=http://www.deniszupan.com]DENISZUPAN.COM[/url] | [url=http://blog.deniszupan.com]BLOG[/url] |
 0   

dobran laznik @marcelmai 17. Jan 2008, 10:15

ne, to poznam. to bi bila malenkost. Tu gre za hujši odklon. Zanimivo je da se vidi že recimo ko izbiraš barvno paleto da le prostor zamaknjen ker enostavno zmanjka barv na lestvici. Res nimam pojma kaj bi blo. Sem pa gledal pri kolegu, ima isti problem, le v majšem merilu. zdi se mi da je mnogo odvisno od monitorja, zato sumim kalibracijo, pri strarem je bil ta razkorak še hujši.
 0   

David @dlicen 17. Jan 2008, 10:21

Torej sem očitno tudi jaz padel v spiralo različnih nastavitev, ki se med seboj tepejo. Bom poiskal po forumu, hvala. Ampak zakaj sprememba kar naenkrat, brez nekega očitnega vzroka? Najbrž ne bom nikoli vedel...
In ali to pomeni, da se PS in podobni programi izognejo color manegementu, pregledovalniki slik in brskalniki pa ne?
 0   

chips @chips 17. Jan 2008, 10:25

dlicen, PS ima svoj interni color management. Recimo, v Control Panelu poglej v Adobe Gama nastavitve in jih, po potrebi, popravi.
[i:0172c3323d]"Z zensko, ki jo ljubim, gledam soncni zahod in si mislim: 1/250, f8" (Canon)[/i:0172c3323d]
| [url=http://www.deniszupan.com]DENISZUPAN.COM[/url] | [url=http://blog.deniszupan.com]BLOG[/url] |
 0   

David @dlicen 17. Jan 2008, 11:22

Preko msconfiga sem poskusil izklopiti Adobe gamma v naslednjem zagonu in je zadeva ostala ista. Ni fora v Adobe gamma, na žalost. Ne vem, ko bom imel malo več časa, bom poskusil instalirat nov driver, ker sem pred kratkim zamenjal grafično.
 0   

iztok @izo 17. Jan 2008, 11:36

sicer bolj važi za izprane barve kot bolj temno sliko, ampka v takšnih primerih, ko je v ps-u ok in drugje ne, gre lahko za adobe rgb prostor. le-tega ponavadi prav vidiijo le adobe programi, ostali pa ne, ker si ne razlagajo barvne lestvice oz prostor pravilne in pripišejo napačne barve.
samo najbrž ni to..
 0   

David @dlicen 17. Jan 2008, 14:19

Sedaj sem "pretemen" jpg pogledal na drugem računalniku in se prikaže OK, isto kot v mojem PSju...
 0   

David @dlicen 22. Jan 2008, 00:26

Zamenjal driver z najnovejšim, a problem ostaja.
 0   

MZ @MZ 22. Jan 2008, 10:21

Poskusite kaj se zgodi če nastavite:

Start -> Settings -> Control Panel -> Display -> Color Management -> Add... -> sRGB ali Adobe RGB profil

Meni je to pomagalo.
 0   

David @dlicen 22. Jan 2008, 13:51

@MZ
Hvala za nasvet, vendar mi ni pomagalo, bilo pa je zanimivo.
Med spreminjanjem profilov (Adobergb, sRGB,...) je v Win bilo vse enako. Ko sem popolnoma odstranil tudi monitorjev profil (ki je sicer default profil) in je ostal brez vsakršnega profila je v Win ravno tako ostalo vse enako. Probal sem za foro odpret PS in ugotovil, da pa je sedaj fotka tudi v PS pretemna!!
Sedaj bi lahko rekli, da je OK, ker sem ugotovil način, kako sta PS in Win usklajena, to je tako, da delam brez profila. Vendar ne, ker sem "pretemne" fotke pogledal na drugih računalnikih in so OK. Problem torej ostaja.
 0   

David @dlicen 23. Jan 2008, 13:20

Dognal sem naslednje:
prikaz bo enak kot v Win, če jpg datoteko (s sRGB profilom) gledam v PS s Proof Setupom naštimanim na Monitor RGB in imam vklopljen Proof Colors. Pri čemer izbrani profil v Win Color managementu (monitorjev ali sRGB) ne vpliva čisto nič na prikaz v Win (kar mi ni razumljivo). Očitno bom uporabljal sRGB, čeprav so marsikatere fotke (barve) lepše v AdobeRGB.
Ne vem pa, zakaj so jpgji na drugih računalnikih, ki nimajo skalibrirano nič, prikazani korektno.
Toliko zaenkrat.


Pojdi na:   
Postani Slo-Foto.net član
Zadnje v forumu
Anketa
Kako pogosto uporabljate mobilni telefon za fotografiranje?
Rezultati