0   

Andrej @fotokaj 15. Feb 2008, 17:15

hari1 je napisal/a:
lta dva 'reporterja' bosta lahko še 100 let hodila v Irak, pa ne bosta dosegla veličine nekega Jocota Žnidaršiča, ki je edini Slovenec, ki je dosedaj dobil World press award, pa je šel le malo na Gorenjsko, razen, če se ne bosta usedla na bombo, namesto na kahlo.

"Veličine"?
"Veličine Jocota Žnidaršiča"?
Mislim, kake prebliske imaš pa ti... Okrog ušes bi te bilo treba klofnit že zaradi v-nič-dajanja Gafića in Gardija, ki sta na področju fotožurnalizma do svojega 30-ega leta dosegla več, kot veličastni Joco v svoji življenski karieri, katere večidel je itak samoustvarjeno famozne.

Jaz se dostkrat zajebavam, da bi Joco in Oskar lahko bila predsednik in podpredsednik društva fotonakladačev, ko pa realno na zadevo pogledam z eno kritično distanco, pa vidim, da se mi ni treba "zajebavat", ker ideja sploh ni slaba, oziroma sploh ni treba, da je zajebancija?

laugh
 0   

Stane Crnjak @staneC 15. Feb 2008, 18:52

No, o veličinah in zaslugah ne bi. Google pa že dolgo osvobaja. Vpišeš zaporedje črk v iskalnik in vidiš, kje si oz kje je kdo. Dejstvo je, da oba omenjena v slo fotografiji nekaj pomenita, pa če je to komu všeč ali pa ne. Za svojo promocijo moraš pa tudi sam kaj narediti, a ne de, Ker če sam ne boš, ne bo nihče. Saj je simpl ko pasuljče. Zbereš denar, izbereš fotografije, pokličeš grafičnega oblikovalca in izdaš knjigo. In tako večkrat. Ali pa dobiš kakšno nagrado na kakšni razstavi. In tako večkrat. Pa te kdo pokliče in vpraša za nasvet. Ali se te spomnijo pri kakšnem dokumentarcu. itd itd itd
Money talk bullshit walks!

PS
Mogoče se kdo v nemčiji hvali, da je na začetku kariere Šumaherja prehiteval po levi in desni. In. Kaj potem?
 0   

milosh @milosh 15. Feb 2008, 20:12

za gardija lahko recm sam da je res super, kot fotograf, kot njegovo dozivljanje fotografije, pristop do nje,... lahko recm da sm mel kr sreco da je bil moj mentor na fotopubu par let nazaj in od njega sm se velik naucu in tut cirila lahko uprasate in vam bo povedu da je kr dost od njega odnesu vsaj glede reportazne fotografije.
tko da ga slabsalno oznacevat z "madzarski fotograf" je totalno zgreseno
lahko pa to bl potrdim za Gafica, k se mi je zdel en velik nadutez in njegove fotke so ble dost kopija se enga (mislm da) americana, k sta skupi fotkala. se mi je pa zdela smesna ena zgodbica, k je govoru kako je vojno prezivel v bosni, kako je blo hudo,... je ustvarju mal tako klimo da se nam je smilu,... pol pa rece neki v stilu "in pol mi je mama za rojstni dan podarila Hassla,...". vsi smo sam debelo pogledal smile nevem model se je res vec al mn nosu cel cajt, kao on je pa hud ker je dubu nagrado,...
 0   

Matjaz @mbbirdy 16. Feb 2008, 06:40

Videl sem samo zmagovalno fotko v Delu in lahko rečem, da je čisto mimo. Namesto, da bi veljalo, da šteje lep motiv in koliko dela in znanja je nekdo vložil notri, je tu zmagovalna, kar nekaj - "težek art" - morda res, poskusiš narediti čimbolj brezvezno sceno brez kakrnih koli foto pravil in jo seveda dati Grayscale. Kretenizem. Še dobro, da nisem tratil časa za to.
 0   

abo01 @abo01 16. Feb 2008, 09:10

Vse to vaše nakladanje, kdo je boljši, slabši ... je preprosto za zjokat.

Dajte je že enkrat sprejeti dejstvo, da je Emzin pač takšen, kot je. Večjega natečaja pri nas pač ni, razen če se kakšen Telekom ne spomni, da rabi fotke za polepšanje notranjosti svojih poslovnih prostorov. In govoriti o tem, kakšen je kateri fotograf, halo??? Če nič drugega je ta "bosanc" prišel sem in predaval slovenskim fotografskim "veličinam" o svojem delu. Je kdo od vas predaval v Bosni o svoji fotografiji in svojem pogledu na fotografski svet? Dvomim. Skratka, sprejmite svet takšen kot je, bo veliko lažje (ja, vem, je težko). Če ga želite spreminjat, tudi prav, samo ne ostanite le pri besedah. Te nič ne štejejo, štejejo le dejanja. In če ne znate narediti fotko za Emzin (jaz je že ne znam), se pač ne sekirajte.
 0   

Andrej @fotokaj 16. Feb 2008, 18:00

No, se je pa luštno met za nekaj več od madžarov in bosancev, zato jih je tud luštno pisat z malo začetnico.
Bosanec Slovencu bosanc in Slovenec amerikancu bosanc laugh
 0   

olivier grandovec @fmnr 20. Feb 2008, 18:31

I'm french independant photographer living in Slo, as my slovene is not really good, I write in english, hope you won't mind!

I participated to Emzin this year and also went to the opening and I must say that I was quite dissapointed by what I saw.
None of my series were selected (one get 3rd price in a contest last year), but that all right, it already happened to me and it will happen again, but what made me mad is to see what kind of photos are in the exhibition, I mean, fuck, what's the point, the meanning, where is the quality, 3/4 is just pure trash!
I'm maybe wrong, but I think it's really specific to Ljb, they organize "a lot" of contests of that kind, like members of a private club gathering together, giving prices without any valuable explaination, to eachother, to their friends and relatives (at least that's how it looks to me) and having a good session of cerebral masturbation, talking about creativity and originality where most of us would hardly find it!
I thought someone said there're not a lot of contests in Slo, so we shouldn't be too critical to them, but well, I must say that if that's the kind of photos which represents the world of actual slovenian photography, that's really a poor and sad image of it and many have been ignored because they're not "In" and don't fit well in this new wave of BAD TASTE.
What ever, all tastes are in nature, but I can't resist to say that if you're a bad (or conceptual) photographer, you may have a serious chance to get at least selected in Ljb!
 0   

jendo štoviček @hari1 20. Feb 2008, 20:23

Citiram:
I'm maybe wrong, but I think it's really specific to Ljb, they organize "a lot" of contests of that kind, like members of a private club gathering together, giving prices without any valuable explaination, to eachother, to their friends and relatives (at least that's how it looks to me) and having a good session of cerebral masturbation, talking about creativity and originality where most of us would hardly find it!
I shall say only, yes,yes yes, come Europe, show those cerebral masturbators what is the quality and please save us, who were suffering under their tyrany
for almost 60 years, the better we were, more dangereus we were to throw them from the throne!
javascript:emoticon('sunny')
sunny
 0   

olivier grandovec @fmnr 22. Feb 2008, 19:24

Very good comment man! Rofl
I think that's finally the good reaction to have in front of those snobs.
I just had to scream a little and since then Emzin is one of our favorite way of having some good laughing, at last they're good for that! laugh
By the way, I wanted to know if some of you saw the results of Portret 2006?
SCREARY!!! It was in Ljb by the way. bigrazz
 0   

Andrej @fotokaj 23. Feb 2008, 19:10

fmnr je napisal/a:
...None of my series were selected (one get 3rd price in a contest last year)...


As I understand this, you sent three series to this year's Emzin contest and one of those three got the third prize on last year's Emzin contest, right?
 0   

Marjan Krebelj @Nikio 23. Feb 2008, 23:05

Fantje, nekaj vam pa ta Emzin že pomeni, če ste se tako čustveno razpisali, al ne? biggrin Če vam ne bi pomenil nič, bi bili hladni kot špricer...

Jaz sem podobno čutil lani, vendar takrat še nisem vedel za kaj gre. Letos nisem niti z očesom trznil, ko so vabili k pošiljanju. Tako pač je. V končni fazi imajo pravico delat natečaj in pravico izbirat kogar sami želijo. Ti pa imaš pravico ignorirat. Ampak vem... evri in slava mamijo..., ... tudi mene biggrin

(saj bi tudi jaz rekel kako žolto, če bi s tem karkoli spremenil...)
[url=http://my.opera.com/Nikio/blog/][size=11:2222f2fe55][color=darkred:2222f2fe55]Blog[/color:2222f2fe55][/url][/size:2222f2fe55] - [url=http://photo.net/photos/marjan][size=11:2222f2fe55][color=darkred:2222f2fe55]Portfolio[/color:2222f2fe55][/url][/size
 0   

Andrej @fotokaj 24. Feb 2008, 13:08

Ja, res so zanimive nekatere reakcije; večina tistih, ki so svoja dela poslali, a niso bili niti nagrajeni niti niso prišli v ožji izbor, zdaj zadevo relativizira, ji zmanjšujejo pomen in nasploh razglašajo, da "jih boli ku..." al pa da so "itak vedli, da ne bo nič"...?
Imaš zelo prepoznaven natečaj, imaš odmevnost ki jo ta natečaj zagotavlja, imaš solidno (denarno) nagrado in nadvse proste roke pri tematiki in pogojih sodelovanja - kdo bi potemtakem na tak natečaj svoja dela poslal "kar tako", malo tja v tri dni?
Če pošlješ, ciljaš na neko priznanje, neko potrditev, in če nisi nagrajen ali izbran, nekako moraš biti razočaran, se vam ne zdi? V nasprotnem primeru bi to pomenilo, da ne ceniš niti lastnega dela, kaj šele da bi bil poklican soditi dela drugih.
Edini zdrav način je biti razočaran, vse drugo je v bistvu (samo)zanikanje. Če nekdo drug ne razvije odnosa ali mnenja o tvojem delu, tj fotografijah, ali jih celo zavrača, moraš ta odnos ali mnenje sam toliko bolj negovat - da veš kaj delaš ter kako in zakaj to delaš.

Jasno, je pa treba met toliko zdrave pameti, da znaš in zmoreš kot avtor presoditi, komu je natečaj namenjen in kakšna vrsta fotografije se na tem natečaju nagrajuje. Meni, denimo, na kraj pameti ne pade, da bi sodeloval v "splošni" kategoriji; letos sem oddal drugič in tako kot lani, v reportažno kategorijo. Za "splošno" kategorijo enostavno nimam niti primernega razmišljanja, niti primernih fotografij.
 0   

Marjan Krebelj @Nikio 24. Feb 2008, 14:20

fotokaj je napisal/a:

Edini zdrav način je biti razočaran, vse drugo je v bistvu (samo)zanikanje. Če nekdo drug ne razvije odnosa ali mnenja o tvojem delu, tj fotografijah, ali jih celo zavrača, moraš ta odnos ali mnenje sam toliko bolj negovat - da veš kaj delaš ter kako in zakaj to delaš.


Bravo... tole je u nulo napisano! Pač, vedet moraš kje si s svojo fotografijo in stat za tem. Jaz vem, da za na emzin nisem. Letos mi gre kar na smeh, če pomsilim, da sem lani tja poslal koncertne fotke. Ah...
[url=http://my.opera.com/Nikio/blog/][size=11:2222f2fe55][color=darkred:2222f2fe55]Blog[/color:2222f2fe55][/url][/size:2222f2fe55] - [url=http://photo.net/photos/marjan][size=11:2222f2fe55][color=darkred:2222f2fe55]Portfolio[/color:2222f2fe55][/url][/size
 0   

dobran laznik @marcelmai 24. Feb 2008, 20:25

Emzin človeku - fotografu spremeni življenje. Ven iz CD sem prišel zmeden kot še nikoli v življenju. Podre se ti smisel, cel koncept fotografije. Kdor še ni bil, naj pohiti, to je nujno za videt. Sem že prej prebral temo in sem bil "pripravljen". Ampak....z besedami itak ni mogoče opisat. Sem odprtega duha. Tut sprejemam skrajne zvrsti umetnosti. 3/4 tega na tistih stenah ne razumem. Pa imam občutek da ni kaj za razumet. Da so tam prav zato ker nih ni mogoče razumet. Zajebancija. Res bi rad govoril z avtorji da iz prve roke izvem kje je genialnost tistih snapshotov.
Mogoče bi bilo dobro prešteti kak procent fotk je ostrih.
 0   

abo01 @abo01 24. Feb 2008, 21:01

Hja, jaz tudi ne razumem ničesar, ko vstopim skozi vrata Moderne galerije.
 0   

Peter Bernik @Noob 24. Feb 2008, 23:42

Če se da komu še brat o tem, se je na mojem blogu nabralo par konstruktivnih (20 vse skupaj zaenkrat) in nekaj zelo obsežnih in zanimivih komentarjev http://www.peterbernik.com/2008/02/15/emzin-2008.
[url=http://www.peterbernik.com/][img:58355b6b4e]http://blog.peterbernik.com/wp-content/images/podpis.jpg[/img:58355b6b4e][/url]
 0   

jendo štoviček @hari1 25. Feb 2008, 09:48

http://www.pbase.com/barbara_heide
To stran sem dal za primer, kaj je razlika med nekom, ki ima pravi občutek in nekom, ki je intelektualni umetnjakar, anarhist raztreščenec, da bi pokazal na razliko med artom in "artom".
Zanalašč sem izbral dekle, da mi ne bi Emzinovke očitale da sem male shovinist pig.
Zakaj pa tej deklici ploska pol sveta, medtem ko pa se ob emzinovskih fotografijo počutimo skrajno sesuti?ok. le bluzite, da je to namen Emzina in da je tudi to nekaj vredno. Saj je res, hvalabogu, da je Emzin, da si bom zjutraj, ko vstanem, tem rajši pogledal n.pr. zgornji link. Kajti v temi se luč bolje sveti.
In to, da je tema,samo to je pozivnost Emzina.
Darkertsvo naj le bo, da bomo tem rajši iskali luč. Samo vedeti moramo, kaj je razlika, kaj je laž in kaj je resnica. Kaj je destrukcija in kaj je konstrukcija. In kaj je lahko doseči in kaj je težko.
Per aspera ad astra, resnice je zmaga, penis malus, pax in domus.
 0   

abo01 @abo01 25. Feb 2008, 11:48

... in zopet smo tam, moja resnica je edina in prava resnica.
 0   

jendo štoviček @hari1 25. Feb 2008, 17:04

Če se dobri ne bi borili, bi slabi zmagali.
In če bi abo01 verjel v to, da na Zemlji ni človeka, ki bi vse vedel in znal, potem ne bi nikomur v tuzemstvu pripisoval, ali podtikal božjih lastnosti.
 0   

olivier grandovec @fmnr 25. Feb 2008, 17:07

Answer to fotokaj.

One of my series (black & white photo report) won a price last year, but not in Emzin, that was my first participation this year.
I think those photos were good enough to be selected and what pissed me of is to see what they choosed instead, but well, it can happen!

I've also seen few conversations about Fotopub 2007, what to you think about the results of the slide show contest ("thursday price" or something like that)?


Pojdi na:   
Postani Slo-Foto.net član
Anketa
Kako pogosto uporabljate mobilni telefon za fotografiranje?
Rezultati