0   

Mastodont @Mastodont 14. Jun 2003, 13:37

Cisto preprosto! Zanima me le argumentirana razlika med obema novima modeloma in morda kaksen nasvet (pri tem mi zal prevec ne pomagajo trditve kot: "Canon je zakon in jaz ne bi nobenega drugega sranja kupil!"), ali pa morda vsaj kaksen dober link, kjer bi lahko nasel odgovor.

Ker se sam res ne morem odlociti, ti bom nadvse hvalezen za odgovor.

:?
 0   

Uroš Uršej @Lucifix 15. Jun 2003, 18:38

Kar nekaj težav sem imel pri iskanju teh dveh modelov na netu. Tukaj sem našel dva linka ki upam da ti bosta prišla v pomoč:

http://www.canon.com.hk/english/products/camera/slr_camera/EOS_300/Product.htm

http://www.jjmehta.com/products/nikonf75.html ali http://www.cyberphoto.se/nikon/f75/f75.php
 0   

Mastodont @Mastodont 15. Jun 2003, 21:01

Hvala!

Na obeh linkih sem dobil se nekaj dodatnih informacij.
 0   

Uroš Uršej @Lucifix 15. Jun 2003, 21:11

mi je žal da ti ne morem pomagati še več, toda nimam izkušenj s tema dvema fotoaparatoma.

Zakaj pa si se odločil da boš izbral ravno enga izmed teh dveh?
 0   

JOCO @JOCO 16. Jun 2003, 19:05

Sam sem si kupil CANON 300V pred dvema tednoma in moram reči, da sem zelo zadovoljen. Zelo hitro zumira, kot je tudi navedeno v brušurah.
Zelo lepo se prilega roki in tudi vse funkcije so zelo priročne in takoj na dosegu z desno roko, tako fotoaparata ni potrebno preprijemati tako kot pri starejših modelih.
 0   

Fish @Fish 16. Jun 2003, 20:46

Oba zgledata dokaj podobna.
Sicer sem samo na hitro preletel specifikacije, ampak mi je pri nikonu všeč da ma spot-metering, ki pri canonu manjka pa se mi zdi dost pomembna funkcija.
 0   

Mastodont @Mastodont 17. Jun 2003, 17:32

"Zakaj pa si se odloèil da boš izbral ravno enga izmed teh dveh?"

Za potovanja se mi zdita zaradi svoje teze precej primerna. Seveda pa jima po drugi strani prav ta robustnost tudi manjka. Sicer sem se ze precej navdusil nad EOS 33, vendar nisem cisto preprican, ce je res skoraj 200 EUROv boljsi.


"Sicer sem samo na hitro preletel specifikacije, ampak mi je pri nikonu všeè da ma spot-metering, ki pri canonu manjka pa se mi zdi dost pomembna funkcija."

A me lahko malo poducis, kaj je to spot-metering in kaj dobrega prinasa, oz. kaksna je razlika s Canonovim nacinom merjenja?
 0   

Uroš Uršej @Lucifix 17. Jun 2003, 21:55

sam razumem kaj pomeni spot metering, toda obrazložiti je malce težje.

Našel sem ti par povezav kjer ti malce bolje opiše o tem:
http://www.vad1.com/photo/spotmeter.html
http://www.quiknet.com/~frcn/DCspot.html
http://www.nikon-image.com/eng/35mm/f100/Product_Details/Features/Metering/metering_sys.html

Razen če je kdo tukaj ki bi mu na kratko povedal?
 0   

Fish @Fish 18. Jun 2003, 09:34

Spot metering je le en od načinov merjenja svetlobe. U bistvu ti izmeri svetlobo samo na sredini view-finderja (1%). Canon ima na EOS300 "samo" center-weighted metering, ki izmeri svetlobo na 10% view-finderja.
Zadevca je zelo uporabna, kadar imaš mal bolj čudne svetlobne razmere - sam se odločiš, kjer del slike hočeš da je pravilno osvetljen.
Upam da je pomagal.
 0   

Mastodont @Mastodont 18. Jun 2003, 20:23

No, zdej pa stekam. A pa je 10% veliko podrocje res ze preveliko?


A res noben nic ne ve o F75? Zgleda, da je se prevec nov.
 0   

EMET @EMET 18. Jun 2003, 21:14

Sam malo šepočakaj, da se vrne Slowenien (verjetno kje dela) ... on ima Nikkonov doma celo brigado in verjetno jih pozna vse od leta 50 dalje ...
 0   

Fish @Fish 18. Jun 2003, 22:56

Mastodont je napisal/a:
A pa je 10% veliko podrocje res ze preveliko?


Se da tud z 10% večino stvari, sam je pa fajn če je še kej manj. Je kar dostkrat uporabno.
 0   

slowenien @slowenien 19. Jun 2003, 03:49

Na začetku je bilo nekaj govora ali Canon ali Nikon zato čisto na kratko mehanski deli so vsepovsod enaki vgrajeni samo v različna ohišja razn ljubitelji leice trdijo drugače naj bi bila rols v fotografiji sam jas ne vidim neke blazne razlike 8)
Merjenje svetlobe je pač odvisno od svetlomera ki se nahaja v kameri in lahko meri vpadno svetlobo,odbito svetlobo,selektivno svetlobo tako imenovano spot metering enako kot pri ročnem svetlomeru.V večini ZRK kamer so vgrajeni svetlomeri ki merijo svetlobo ki se odbija od objekta.Spotmeter se uporablja predvsem za bolj oddaljene motive in meri tudi odbito svetlobo samo samo v ozkem izrezu v katerega je usmerjen.Recimo vse kar je zelo oddaljeno je ponavadi presvetlo v odspredju pa so dobri detajli z spotmetrom pa dosežemo en kompromis tako pač merimo svetlobo le na oddaljene motive s tem motiv v odspredju malenkost potemni v odzadju pa so detajli tudi dobro izrisani 8)Tako je bilo vse skupaj po domače meni razloženo.
 0   

piki @piki 19. Jun 2003, 09:44

smile
Mislim, da s 300 V ne bos zgresil.
Moj predlog za objektiv: Canon 28-105, ker pokriva sirok obseg uporabnosti. Kar ti v roki lezi najbolje kupi.
Jaz sem pred dvema letoma imel podobno dilemo, ko sem po prodanem Nikonu 801s hotel nov aparat, oz sistem.
--EOS 300 ni imel kovinskega bajoneta in ne pasejo stari objektivi FD na EOS serijo
--Nikon 65 je imel preobcutljivi sprozilec (zame), tudi ne pasejo vsi objektivi(ceprav to lastniki Nikonov ne trdijo)
--Minolta Dynax mi je bila premala oz. ne "userfriendly"
Kupil sem PENTAX MZ-6 :
-ker mi je bil najbolj "userfriendly"
-ker vsi PENTAX objektivi (od leta 75) pasejo
-ker nerad preplacujem imena Canon oz. Nikon
 0   

slowenien @slowenien 19. Jun 2003, 10:03

Js ne vem zakaj se vsi nagibate k zoom objektivom če ne moreš bližje se pač približaš ali oddaljiš to velja za klasiko,kar se digitalnega sveta tiče do slr modelov je to neke vrste nuja sam js kolko sm pač uporabljal svojga digitalca nisem niti enkrat zumiral.
Praviloma po tovarniških navodilih pašejo na nikon samo tiste leče ki jih pač oni u brošuro napišejo samo ni res,Js pravim tako če paše na bajonet lahko z objektivom delaš sicer manualno pa še tega recimo ti plastik fantastik nikoni do mensezdi modela f80 ne podpirajo,pač delaš na svetlomer ali po občutku gre pa,ne gre tako dolgo dokler ne probaš........edina nikonova kamera ki pa je kompatibilna z skoraj usemi objektivi pa je model F4 niti F5 se ne more kosat boksigavedi kaj bo ko pride F6 zdaj kmalu.
Js bi recimo pred nakupom tudi gledal na to koga že poznam recimo z canonom,nikonom,pentaxom,tudi zarad tega kr ti imaš nekaj kolega ali znanec pa nekaj drugega in si lahko en drugmu malo pomagataPr meni je recimo tako da imam js nikon brat pa canon ne morm niti js njemu pomagat niti on meni noja zdaj si je omislil adapter obročke tako da nikonovi objektivi pašejo na canon sam s tem izgubiš na ostrini kontrastu autofokus tud ne dela tako da je za premislit.......... :?
 0   

piki @piki 19. Jun 2003, 14:08

smile
tocno tako, fiksni objektivi so ponavadi kvalitetnejsi, saj je zoom vedno kompromis.
Zoomi so prakticni, fiksni pa boljsi smile
Sam uporabljam zoome le na ruksakarskih potovanjih.

Na zadnjem sem imel zraven 50mm/1,7 in ga nisem niti enkrat uporabil (od 72 posnetih filmov), saj mi omogoca aparat menjavo se ne do konca posnetega filma in sem pac v slabsih pogojiv vlozil 400 tko. Kje me bo pa gledala branjevka na trznici, ce bom moral pol metra do nje (v Vietnamu hoce vsak za fotko nekaj...na plazi v Hoi Anu sem moral bezati pred eno tecno, ker je opazila, da sem jo naskrivaj "stisnil".in je potem gnjavila mojo punco, ki ni bila nic kriva smile
Sele ko imam cas posezem po fiksnih objektivih.
Vsak si bi moral sposoditi vse objektive, nato pa bi obdrzati le tisto kaj potrebuje.
Ono-o sposojanju objektivov je tud fajn....jaz imam se najvecje probleme, ker imam PTX...tu so lastniki C in N v prednosti. Sem pac preprical punco, da je vzela enak sistem smile
lp


Pojdi na:   
Postani Slo-Foto.net član
Zadnje v forumu
Anketa
Kako pogosto uporabljate mobilni telefon za fotografiranje?
Rezultati