0   

tim @backdoorman 2. Jun 2008, 21:00

Živjo! odločam se med pentax- om K200D in nikon- om D60. Zanima me ali je kakšna pomembna in vplivna arazlika med aparatoma. Vesel bi bil vaših nasvetov.

Lep pozdrav
 0   

Rudi Robič @ferrari 2. Jun 2008, 22:16

Pentax,je meni boljši..
 0   

miran @fenix 2. Jun 2008, 23:03

meni je tud Pentax boljsi
 0   

Marko @alessy 3. Jun 2008, 06:23

Meni je pa Nikon boljši ...
 0   

Andrej @fotokaj 3. Jun 2008, 08:05

Pomembna razlika je v ostrenju; D60 ima 3-točkovno, K200D pa 11-točjkovno, kar je neprimerno bolj praktično. Pentax ima tudi "antivibrator" v ohišju.

Takole na papirju je zadeva precej jasna; pri Pentaxu dobiš nekaj več aparata kot pri D60.
Če je tega več za dobrih 200 eur, boš moral pa sam ocenit; D60 + 18-55 + 55-200 namreč trenutno stane 500 eur, K200D + 18-55 + 50-200 pa 730 eur.

ferrari, fenix in alessy, mater ste carji, dobr vam gre; ste kdaj razmišljali o tem, da bi skupaj odprli kako firmo za svetovanje...?
 0   

Ban @Ban 3. Jun 2008, 08:31

Če boš oba prijel v roke, ti bo veliko več jasno. D60 je plastik fantastik zadeva proti k200d.

k200d je kvalitetnejše zgrajen, ima kar 60 tesnil, držalo je večje ter za moje pojme boljše. V glavnem, kar se bodya tiče, imaš pri k200d veliko boljši občutek, da v rokah držiš nekaj kvalitetnega in ne neko plastiko na nivoju ultra zoom kompaktov.

k200d ima možnost nabave dodatnega baterijskega držala, d60 ne.

S d60 ti bo delal avto fokus samo z objektivi, ki imajo že sami motorček za ostrenje, torej AF-S . To ti na začetku sicer ne bo predstavljalo neke ovire, ampak čez čas, ko boš kupoval kaj novega, pa znaš postati omejen, predvsem kakšni fiksni objektivi, čeprav naj bi sedaj nikon prišel kmalu z novimi ven, ampak dobro, tole pomanjkanje je še en dokaz, komu je aparat namenjen.

k200d ima nekaj večje in svetlejše iskalo ter prikazuje več informacij.

Ostalo je pa že Fotokaj povedal, torej 11-točkovno ostrenje in stabilizator slike že v bodyu.

V glavnem, k200d je dosti več aparata kot d60, je pa par deset evrov dražji.

Mogoče še podatek, da je d60 prišel ven že leto po svojem predhodniku. Marketing pač dela svoje.
 0   

Marko @alessy 3. Jun 2008, 09:16

Pozabil si napisat, da pentax slovi po počasnem ostrenju in nesposobnostjo ostrenja v slabih svetlobnih pogojih, kaj ti rabijo 11 točke ostrenja, če še ene ne more izkoristit tak kot bi moral.

Največ smeha pa daje dejstvo da ima pentax kolk 22 bitno procesiranje al kolk že, pa dosega podobne rezultate kot pri nikonu 12 bit. In zaradi teh 22 bit bi naj bile boljše barve oz. naj bi zaznal toliko in toliko barv več. Mah, kr neki...

Kar se tiče plastik fantastik bodya, nebi ravno rekel. Ne vem zakaj vas moti dejstvo da se body ni spremenil že od nikona d40. Mislim, zakaj bi menjali body, če je pa več kot odličen. Plastik fantasktik bi rekel da je olympus in canon, ne pa Nikon.

Drugače je pa čist odvisn. Pentax ima še manj hitrih tipk na body-u kot nikon, za katerega že jamrajo, da ima premalo, torej dobiš še bolj omejeno verzijo fotoaparata.

Na koncu še pa cena. Za stabilizator slike v objektivu se mislim da ve, da so prednosti in če bi zato dobil ceneje fotoaparat, kot pri nikonu dobiš, potem sploh nebi razmišljal.

Sploh pa je moje končno mnenje takšno, da kakeršen koli fotič boš vzel, boš verjetno zadovoljen, ampak čim malo pogledaš na ceno bi bilo pa pomoje bolje razmislit o nikonu, ker za manj denarja dobiš pomoje bolj kvaliteten fotič.
 0   

miran @fenix 3. Jun 2008, 09:38

verjemi -Pentax je boljsa izbira. nanj lahko das res VSE objektive od leta 75 naprej, pa se stabilizacijo imajo vsi po vrsti, zraven tega je zelo user friendly.

to o pocasnem ostrenju in nesposobnostjo ostrenja v slabih svetlobnih pogojih govorijo samo tisti, ki niso Pentaxa nikoli imeli v rokah.

Zakaj le ima sluzbeni fotograf mariborskega gledalisca Pentax sistem?

ja, ker ima Pentax nesposobnost ostgrenja v slabih svetlobnih pogojih thumbsup , saj je v gledaliscu svetlobe na pretek smile
 0   

Andrej @fotokaj 3. Jun 2008, 09:47

alessy je napisal/a:
Pozabil si napisat, da pentax slovi po počasnem ostrenju in nesposobnostjo ostrenja v slabih svetlobnih pogojih, kaj ti rabijo 11 točke ostrenja, če še ene ne more izkoristit tak kot bi moral.

Ti bi moral slovet pa po butastih izjavah.

fenix je napisal/a:
Zakaj le ima sluzbeni fotograf mariborskega gledalisca Pentax sistem?

Zaradi dveh razlogov; ker nima za ornk opremo in zato, ker dela za sendvič in free tickets, ne pa za denar ki bi mu dajal kruh.
cool
 0   

iztok @izo 3. Jun 2008, 10:19

oba sta nekako vstopna modela, torej namenjena splošni, amaterski rabi (nikjer pa ne piše, da z njimi ne moreš delat fotk za prodajo). se pa tudi sam strinjam, da pri pentaxu dobiš malo več, pustimo zdej sliko.
če prav vem, je k200d dobil funkcije k10d, hkrati s senzorjem, medtem ko ima k20d na non, cmos senzor, kar seveda veliko prispeva k manjšemu šumu, hitrejšu buffer itd..
meni so od nekdaj bila pentax ohišja všeč, ker so fajn oblikovana, tudi ne prevelika ipd. kot so že napisali, penatxi imajo velik in svetel okular (mislim, da imajo prizmo tudi ti vstopni modeli), kar je za fotkanje kr precej pomembno, sploh pri uporabi kakšnih manualnih objektivih ipd. ko smo že pr tem, pentax potrdi fokus tudi s starejšimi objektivi, brez kontaktov, stabilizacija dela z vsem kar natakneš gor (za majhen denar se da dobit kakšen dober m42 teleobjektiv in pri tem stabilizacija zelo prav pride) itd..
pentax je tudi nadgradil linijo objektivov z hitrim ostrenjem, in k200d to podpira, tako da ni problem niti s tem.
ni pa nikon slab, da ne bo nesporazuma, en boš falil ne z enim, ne z drugim, samo kto sem rekel, maogoče malce več dobiš pr pentaxu. glede slike st si precej blizu, semi zdi, kar se tiče barv ipd, me špa včasih pentax preseneti z točnostjo barv in recimo z zapisom zelene, vijolične (canon recimo ne da istih barv ven) in pa kovinskih barv (zlata, srebrna). z cmos senzorjem se je pr k20d najbrž to spremenilo in so barve oz intenziteta bolj podobne canon sliki, kar pa ne štejem glih v plus. ampak kaj čmo, canon in sony(ki dela senzorje itak skoraj vsem dslr proizvajalcem, vključno z nikonom in pentaxom verjetno) delata cmose in to je to, vsi hočjo malo šuma, čeprav barve potem trpijo zarat tega. ok, srednji format je drugo, ampak tam se spoznajo na barve..
 0   

gasper trampus @gtyrant 3. Jun 2008, 10:23

ne morem rečt,da Pentax ni zanimiv,vendar bi se raje obrnil k Nikonu.
se da le lažje prit do opreme.
bi pa raje še malo prihranil in namesto d60 vzel d80(mislim da je kar cenejši kot leto nazaj) in tako bi bil body kompatibilen z vsemi nikon objektivi.
Musick ta kill for !!! ....
 0   

miran @fenix 3. Jun 2008, 10:49

gtyrant je napisal/a:
ne morem rečt,da Pentax ni zanimiv,vendar bi se raje obrnil k Nikonu.
se da le lažje prit do opreme.
.


se eden, ki ne pozna Pentax sistema.
jih je pa res ogromno thumbsup
ni res, da je tezje priti do opreme!

Besenicar je tudi v Adria Route smile
 0   

Mitja @Ernesto 3. Jun 2008, 11:44

Pentaxa ne poznam lahko pa delim svoje izkušnje kot lastnik d40x. D60 je dober aparat. A kot prvo se vprašaj koliko ti pomeni fotografija in koliko boš v njo vlagal. Če bi rad kupil aparat le za družinsko fotografiranje in kakšen izlet ti močno priporočam kakšnega bolšega kompakta. Če se boš pa bolj resno začel ukvarjat ti pa priporočam nakup d80 oziroma počakaj da pride ven njegov nalednjik. Zelo hitro ti bo d60 postal "premajhen"....

Vgalnem: vse je odvisno kaj želiš od fotografije.....sam sem naredil napako ker sem vložil veliko denarja sedaj pa moram menjat opremo in bom izgubil v pol leta kar nekaj denarja.....

Lp
 0   

Marko @alessy 3. Jun 2008, 11:53

Zakaj bi potreboval fotoaparat, na katerega bi spravil stare objektive. Kajti to rabi, če kupuješ za sedaj in za naprej. Mnda ne boš gledal kje boš kaj starega kupil. Mislim pač tak... Če imaš že stare objektive potem se sploh ne sprašuješ kaj boš kupil,....

Kar se tiče izbire objektivov, imata tako pentax kot nikon dosti izbire, tako da tukaj ni problema...

Ne vem kaj bi lahko več dobil pri pentaxu. Ima dodatni zaslonček na bodyu. Pa a to res potrebuješ. Spet body ki je nepropusten za prah in kapljice, pa se spet vprašaš ali to res potrebuješ pri vstopnemu modelu ? Nekdo kot hoby fotograf bo šel na dež stat pa slikat. Ma ja. Za takšne situacije si boš kupil tudi boljši fotoaparat in ne hoby program izbire fotičev. Mislim da niso to tako pomembne stvari da bi bilo vredno dati toliko več denarja za to... Za to dobiš pa slabši sistem za stabilizator slike, slabši sistem za čiščenje prahu iz senzorja, čez nikonovih barv jih ni, pa tudi takoj všečne slike.
Mislim da so to veliko pomembnejši faktorji ki so bolj pomembni za hoby fotografa, kot pa dodatni zaslonček, pa dihtunge za prah...

Ma kaj pa vem...
 0   

Matej Gazvoda @MatejG 3. Jun 2008, 12:03

ALESSY, daj ti to svoje govorjenje malo podkrepi s kakšnimi linki do strokovnih člankov oziroma dokazov, da ima recimo nikon to pa to bolje, ker je tvoja mnenja zelo težko vzeti kot kredibilna, če si pa še sam dober mesec nazaj spraševal ali nabaviti kompakta ali dslr in kakšne so razlike, ob enem pa še vedno postavljaš čisto začetniška vprašanja. Težko te kdo jemlje resno, se mi zdi, da nisem edini, ki misli, da kar nekaj v tri dni govoriš brez prave podlage.

Pa zavedaj se, da kar mogoče ti ne rabiš, še ne pomeni, da je ta stvar čisto nekoristna in je to stran vržen denar. Ne sklepaj po sebi.

Saj je prav, da imaš svoje mnenje in da hvališ svojega konja, ampak daj to bolje podkrepi z argumenti. Mogoče te bo potem kdo majčken kaj resneje jemal in dejansko šel v celoti brati tvoj post.
 0   

Marko @alessy 3. Jun 2008, 12:07

MatejG je napisal/a:
ALESSY, daj ti to svoje govorjenje malo podkrepi s kakšnimi linki do strokovnih člankov oziroma dokazov, da ima recimo nikon to pa to bolje,Povej kaj te zanima...
 0   

Marko @alessy 3. Jun 2008, 12:16

Stabilizator slike je bolje če je v leči. A tukaj ni kaj jasnega...
Stabilizacijo lahko tako vidiš skozi optično iskalo, ker če ima pa stabilizator v bodyu, pa tega ne moreš videt.
Blje je tudi če je stabilizator v optiki, ker je vsak stabilizator narejen za določeno optiko posebej za njo. Stabilizator v body-u je pač osnovno narejen kao za vse enako. To ne more bit tako preprosto.
Pač so objektivi brez stabilizacije ceneje, ampak zakaj bi dajal več denarja za fotoaparat, ki v končni fazi pride dražje kot pa nekaj kar dobiš bolje in ceneje.

A je to potrebno kaj podpirat z linki. Mislim da je to osnovno znanje in logika gumiradika.


Kaj sem še reku. Boljši sistem za čiščenje prahu .
Obstajajo razna mnenja in članki da imata samo Nikon in Olympus res uporaben sistem za čiščenje senzorja. To je še omenjeno pri e-fotografiji pri diwa awards testu. Preberi si nikon d60 preview.

Kaj sem še napisal. Da ima boljše slike in boljše barve.
Izvoli pa si malo dol iz interneta potegni primerjave slik . Lep primer imaš na dpreview internet strani pa malo primerjaj sample slike in barve nikonovih slik in ostalih tudi pentaxovih sample slik...


Kaj te še moti ?
 0   

Matej Gazvoda @MatejG 3. Jun 2008, 12:19

Da ima Nikon boljši sistem čiščenja prahu? Da je Nikonova stabilizacija boljša kot pri Pentaxu? Da so Nikonove barve boljše?

Zakaj zatesnjenost bodya ni prednost ali pa možnost uporabe vseh starejših objektivov?

Pa še podkrepitev z linkom in trdnimi dokazi za tole tvojo izjavo: "Pozabil si napisat, da pentax slovi po počasnem ostrenju in nesposobnostjo ostrenja v slabih svetlobnih pogojih, kaj ti rabijo 11 točke ostrenja, če še ene ne more izkoristit tak kot bi moral. "

V glavnem, napisal si tolko enih bučk, da te človek resno ne more jemati. Pa ne samo v tem postu, v vsakem. Pa ne zdaj že spet svoje jamrat, daj linke do teh testov oz. strokovnih mnenj.
 0   

Pentagor @Pentagor 3. Jun 2008, 12:21

Ponavadi se ne vključujem v debate o body-jih, sploh ne take, kjer se začnejo premlevati kaj kateri ima in drugi nima. Ampak tu ne morem ostat tiho.
Alessy, ti si svojga dnarja vreden:
1.
alessy je napisal/a:
Zakaj bi potreboval fotoaparat, na katerega bi spravil stare objektive. ...

Zato ker so poceni in za hobi fotografa odlična alternativa. Osebno celo vedno bolj sovražim nove AF objektive, ker rišejo bistveno slabše kot moji manualci iz leta 1975. AF objektive uporabljam samo še za slikanje rojstnodnevnih zabav svojih in sorodnikovih mulcev. Škoda, da nimam kompakta, z zunanjih flešem.

2.
alessy je napisal/a:

Ne vem kaj bi lahko več dobil pri pentaxu. Ima dodatni zaslonček na bodyu. Pa a to res potrebuješ. Spet body ki je nepropusten za prah in kapljice, pa se spet vprašaš ali to res potrebuješ pri vstopnemu modelu ? Nekdo kot hoby fotograf bo šel na dež stat pa slikat. Ma ja. Za takšne situacije si boš kupil tudi boljši fotoaparat in ne hoby program izbire fotičev.....

A ti slikaš samo v lepem vremenu? Ne vem no, ampak mene je prav groza ko začne dež padat, pa moram aparat pospravljat, ker mi ne "dihta".
Pa nisem pro, da ne bo pomote. Ampak to najbrž veste....

3.
alessy je napisal/a:
....Za to dobiš pa slabši sistem za stabilizator slike, slabši sistem za čiščenje prahu iz senzorja, čez nikonovih barv jih ni, pa tudi takoj všečne slike.

Ne vem sicer zakaj rabiš čistilec prahu, če itak ne slikaš v prašnih in mokrih atmosferah. devilish
A ne bi ti uporabljal kar kompakta, če ti je tolk pomembna "takoj všečna slika"? Ne vem zakaj bi kupoval SLR. Niti filmčkov ne moreš snemat. bigeek Ups, zdaj menda že lahko, ko je prišel LiveView....

Kar se pa izbire omenjenih body-jev tiče backdoorman:
Pojdi v trgovino. Primi v roke najprej enega, potem drugega. Naredi par slik, spremeni kako nastavitev (ISO, WB, JPEG-RAW...). Potem pa se odločaj tudi na podlagi tega.
 0   

Marko @alessy 3. Jun 2008, 12:23

Aha, tudi slabo ostrenje in počasno ostrenje so omenjeni v raznih previewih od pentaxa. Pač dejansko je tudi res da hoby fotograf tudi ne bo potreboval tako hitrega ostrenja. Je pa dejstvo ki je vredno omembe.

Malo si preberi razne opise fotoaparatov , jaz ti lenobe ne bom podpiral, sem se sam dovolj pozanimal predno sem sam kupil fotoaparat.


Pojdi na:   
Postani Slo-Foto.net član
Anketa
Kako pogosto uporabljate mobilni telefon za fotografiranje?
Rezultati