0   

Andrej @fotokaj 20. Avg 2008, 18:54

OK, torej s smetenjem smo in ste zaključili, zdaj pa se delajmo, da razen prvega vnosa drugih v tej temi sploh ni bilo.
 0   

iztok @izo 20. Avg 2008, 19:11

ja, sliši se fajn, mene pa zanima, kje bodo dobili profesorje in predvsem kakšen predmetnik bo ipd. furlan in hodalič sta itak povsod zraven, vendar ta dva še zdaleč nista dovolj za kakšen poglobljen študij fotogfrafije, po mojem mnenju. verjetno je še kakšen oskar zraven za zgodovino ipd..
no, lepo se sliši, upam, da bo kaj iz tega, vendar jst bi bil s takšnimi zadevami previden, sem že enkratr razlagal o tem v podobni temi. zagotovila so nekaj, dejanska praksa pa drugo. sploh, kako novo smer upeljat v visoko šolstvo pri nas, precej velika loterija.
največji problem vidim pri nas, kar za fotkanje te trenutno noben sprašuje po diplomi, za razliko od kakšnih državnih službic itd. a bo ta višja fotografska to prakso spremenila, je vprašanje, samo jst sem po naraqvi bolj realist kot optimist ponavadi.
 0   

Peter Atanackov @Geo 20. Avg 2008, 21:19

Jaz sem celo resno razmišljal, da bi šel v Sežano študirat Fotografijo, pa sem se na koncu odločil za nekaj čist drugega kar mi tudi bolj pase, glede na to kar rad fotografiram.

Drugače pa bom mogoče šel nekega dne studirat še fotografijo, ker sem zelo pogosto v Sežani (parkrat na teden) in bi blo kar fajn... Ne vem no, sej čas bo pokazal kaksna je ta sola, tudi nisem hotel reskirat in bit prva generacija.
 0   

Stane Crnjak @staneC 21. Avg 2008, 07:29

Saj bi lahko to naredili kot krožek na AGRFT ali pa na Likovni akademiji. laugh laugh Kompozicija je kompozicija, barva je barva, ČB je ČB, za tehnične podatke pri aparatih pa najameš Focusa. laugh laugh
 0   

iztok @izo 21. Avg 2008, 08:38

v bistvu bi res moralo biti nekaj v tej smeri (sevda ne kot krožek, ampak kot smer). sploh ne vem, zakaj se faksi pri nas tolk ločujejo, ko pa bi bilo tolk boljše se povezat. vem, da bi bilo stokrat boljše, da bi bila "normalna" in krajinska arhitektura v eni stavbi, kjer bi lahko izbiral nekatere predmet iz ene ali druge smeri, pa tudi grafika in ind. dizajn bi moral bit z arhitekturo ipd. zdej pa je vse razbito kot neka razpuščena familija in vsi nekaj jokajo po svoje.
in res, tudi fotografija bi morala biti recimo del agrft-ja, če že imajo filmarje, režiserja itd. film in foto imajo ogromno skupnih točk, pravtako je treba poznat osnove v likovni teoriji, zgodovini itd itd, to je pa lahko skupen predmet, profesorje pa tudi že obstoječe ponucaš itd itd.
 0   

sanja @sanja 21. Avg 2008, 10:25

zgleda zanimivo, ampak iz izkusenj povem, da ce ima kdo namen it to studirat, naj ne bo poskusni zajcek, ker prva leta studija bo tole se zelo v povojih...
pri nas na multimedijih je bilo isto, so nas spustili skozi, brez znanja, ce se nisi sam naucil, te oni niso nic, ker so se se vsi nekaj lovili in ucili
sedaj pa ze zahtevajo precej vec in tudi tezje naredis studij, zamenjali so predmetnik in predavatelje, saj kolikor sem cula, ceprav se enkrat dvomim da bi sla ne tak studij

zaradi tega sem tudi skepticna glede te fotografije, po mojem se splaca saj ene par let se pocakat in potem videt, ce bo sola sploh obstala in kaksne so prve ocene diplomantov...
 0   

Klemen @DkleMAN 15. Okt 2008, 15:15

Tudi sam sem danes prebiral revijo in posledično poggoglal o informacijah in pogovrorih o tej tematiki. Slutil sem, da se na slofotu odvija pogovor, ampak moram priznat, da je preboj čez prvo stran mučen in če prej nisem natančno vedel / sem pozabil zakaj, redno ne obiskujem foruma, mi je sedaj kristalno jasno.

Študij za fotografijo in sorodne medije kar rastejo kot gobe na dežju. Trenutno imamo eno državno (v sežani) in nekaj (mislim, da 3) zasebnih, študijov fotografije. Če bi imeli na izbero samo eno bi bilo bolje.
možnost izbere ni vedno pozivivna, in v tem primeru se mi zdi, da je temu tako. kvalitetnih profesorjov nam defenitivno primankuje, kaj šele za 3akademije in več. nevem zakaj je potreben novejši študij? izbolšan in združen se mi zdi najbolša ideja. (poleg tega se širijo govorice, da naj bi študij iz sežane preselili v ljubljano...)

sam še nisem popolnoma odločen kaj in kako. en izmed možnih načrtov je bil sledeč: 2 leti sežane in študij (ne podiplomski) v tujini (skandinavija... marz v kosti:) ). ta načrt najbol omaja dejstvo, da o sežani nisem slišal ene pozitivne stvari. dodatni faks pa mi ne bogati izbere ampak samo vzbija dvom in neodločnenost, in če bo šlo vse skupaj v to smer, se zavedam, da karkoli bom / boš izbral, bo dvom in nezadovosltvo še večje.

še nekaj malce postranskega: ima slučajno kdo informacije o študiju fotografije v severnih deželah (finska, švedska...)?
hvala

lp
 0   

Andrej @Pophotnik 15. Okt 2008, 20:33

Najbrž te zanima bolj južna finska, sever je že mrzel ko prasica:

Lahti:http://www.lamk.fi/engl/mi/studies/undergraduate/photography.html

Če ti gre švedščina: laughhttp://www.fotosidan.se/

LP
 0   

Andrej @Pophotnik 6. Nov 2008, 19:23

No, pa smo tudi uradno dobili še en faks. Super! Citiram e-mail:

Spoštovani!

Obveščamo vas, da je Svet RS za visoko šolstvo dne 23.10.2008 akreditiral naš visokošolski študijski program Fotografija (enovit triletni študij - 1. bolonjska stopnja in delne študije - module). Z vpisi prve generacije izrednih študentov bomo začeli januarja 2009, s študijem pa konec februarja 2009. Za prvo generacijo študentov bo prvi letnik trajal eno leto in pol. Predmetnik bo objavljen konec novembra 2008.

LP, A
 0   

bushman @bushman 7. Nov 2008, 10:18

Organizirajo tudi informativ dan, ki bo 4.12.2008 ob 17 uri v prostorih šole VIST, Gerbičeva 51a (1. nadstropje).
Priložnost, da pogledamo, poslušamo in kaj vprašamo ali pa samo potešimo svojo radovednost.
 0   

Andrej @fotokaj 7. Nov 2008, 10:59

No, pa se očitno res nekaj dogaja, fajn.
 0   

Borut @laborutory 8. Nov 2008, 10:43

To ja yes

Kolk bo pa cena za letnik?
You don`t have to be a freakon to use Nikon.
 0   

Simon @SimonG 8. Nov 2008, 11:49

Hmmmm.... Vsekakor pohvalno da se zadeva razvija, ampak vprašanje koliko se to dejansko izplača. Koneckoncev je v sloveniji fotografov, ki bi bili redno zaposleni na svojem področju zelo malo (če sploh kdo?). Kot zunanji sodelavec ali za samozaposliteveno opravljanje foto storitve pa formalne izobrazbe ne potrebuješ.

Glede na mnenja o kvaliteti študija pri nas se zdi, da je znanje posameznika odvisno predvsem od njegove lastne angažiranosti, torej se ti po mojem mnenju bolj splača če vložiš čas v samoizobraževanje (knjige, revije, net, praksa), denar pa v opremo...

Potiho pa vseeno upam da mi bo s časom katera od naših ustanov s svojim študijskim programom fotografije dokazala nasprotno smile
 0   

iztok @izo 8. Nov 2008, 12:06

meni predvsem ni všeč to, ker gre kao za nek trendi nov program, ki so bo izvajal zraven programa za neko manikuro ipd, vsaj kolkr sem pogledal, kakšne program izvaja ta šola. sej ne rečme, vsako znanje je odbrodošlo, samo ti šnel kurzi v letu, dveh, kaj pa vem. da spet ne omenjam predavataljev..
še enkrat bom izrazil mnenje, da bi (resna) fotografija morala bit del oz. smer agrft-ja. in na tem ostajam zaenkrat.
 0   

Borut @laborutory 8. Nov 2008, 12:07

Torej misliš, da omenjeni predavatelji (Arne Hodalič, Borut Furlan, Rajko Bizjak ) nimajo dovolj znanja, da bi te dobro in vrhunsko izučili?! Saj predavatelj in njegovo znanje najbolj pogojujeta kvaliteto študija. Preber in poglej, kaj so ti ljudje že ustvarili in boš morda ugotovil, da so vsesplošno priznani strokovnjaki na svojem področju, zato ti povem, da se kot nekakšen samouk iz knjig ne boš naučil več in boljše, kot bi te lahko ti ljudje. Jaz bom, če bo vse po sreči, svojo usodo fotografskega znanja januarja zaupal njim.

P.S.: gledam tvoj blog in vidim lepe fotografije, pa vem, da ni vso znanje prišlo iz knjig in revij! In potihem upam, da ti uspemo dokazati.
You don`t have to be a freakon to use Nikon.
 0   

iztok @izo 8. Nov 2008, 12:14

sem že enkrat povedal, kako je s tem. gre za vrhunske fotografe, kolk pa so pedagogi in kolk imajo teoretičnega znanja o fotografiji, je pa drug problem. nenazadnje, za izvajat visokošolski (oz. višješolski v tem primeru, samo ne pozabit, da so 2-letni programi ukinjajo) program moraš imet opravljeno profesuro, če prav vem, kolk od njih ima to, recimo?
to, kar so oni predstavili, vidim bolj kot neko poklicno usposabljanje, ne kot visokošoslki program, kjer gre za komplet predmetnik, ki sodi na fakulteto.
 0   

Andrej @fotokaj 8. Nov 2008, 12:15

Mah, zarad mene naj zraven šolajo pastirje, in to električne; sam da ta program uštimajo kot se šika in je to to. Izo, če si se pozanimal za kakšne vrste "program" gre, ne moreš ravno reči, da gre za "šnel kurz" varianto.

V prvi vrsti tud ne gre za to, da se boš ti tu izšolal za fotografa; malo morgen. V prvi vrsti jaz to vidim kot dobro možnost za tiste, ki so se izšolali za fotografske tehnike in doslej niso imel šanse pridobit višjo stopnjo izobrazbe na področju fotografije.
 0   

iztok @izo 8. Nov 2008, 12:29

šolanje fotografske tehnike je zame poklicni program, pa ne to narobe razumet. vsekakor moram pohvalit, da se kaj premika v fotografiji pri nas in vem, da so ustanovitelji ambiciozni. samo bi rajši videl zadevo na ketri drugi šoli oz fakulteti in še z kakšnim dodatnim (četudi uvoženim) profesorjem ipd, ki bi recimo zapolnil vrzel v teoriji ipd.(sicer so obljubljeni, ampak, če ne bo denarja, jih ne bo k nam)
tako na žalost vidim samo še en nov trendy kvazi fax, ki se zrasli kot gobe zadnje čase (neke poslovne šole, grafika itd), za katere se sploh ne ve, kajm sodijo in kolk teže bodo sploh imel v bolonjskiem režimu ipd. ne verjamite vsega, kar vam obljubljajo, samo to bom rekel, še zdaleč ni pri nas vse poštuimano glede teh zadev, je bilo tudi o tem že debata en lep cajt nazaj.
lahko pa da sem v zmoti in bo zadeva zalo kvalitetno itd, če se bo prijela. upam, da ne bo folk kako leto poizkusni zajček, potem pa nič iz vsega skupaj. se je že dogajalo, zato vam polagam: dobro se informirat o vsem.
 0   

iztok @izo 8. Nov 2008, 12:35

no, da ne bom samo najedal, tu si vsi, ki vas zanima, poglejte sami:
http://www.vist.si/fotografija/index.htm
 0   

Simon @SimonG 8. Nov 2008, 13:45

laborutory je napisal/a:
Torej misliš, da omenjeni predavatelji (Arne Hodalič, Borut Furlan, Rajko Bizjak ) nimajo dovolj znanja, da bi te dobro in vrhunsko izučili?! Saj predavatelj in njegovo znanje najbolj pogojujeta kvaliteto študija. Preber in poglej, kaj so ti ljudje že ustvarili in boš morda ugotovil, da so vsesplošno priznani strokovnjaki na svojem področju, zato ti povem, da se kot nekakšen samouk iz knjig ne boš naučil več in boljše, kot bi te lahko ti ljudje. Jaz bom, če bo vse po sreči, svojo usodo fotografskega znanja januarja zaupal njim.

P.S.: gledam tvoj blog in vidim lepe fotografije, pa vem, da ni vso znanje prišlo iz knjig in revij! In potihem upam, da ti uspemo dokazati.


Predvidevam da je bilo tole namenjeno meni. v vsakem primeru je bil moj post primarno mišljen kot finančna računica, in nikakor ne razvrednnotenje dela omenjenih fotografov. Kapo dol vsem za njihove dosežke.Treba je pa na tem mestu še dodat vrhunski strokovnjak še ne pomeni nujno tudi dober pegagog. Ampak če bo zadeva funkcionirala tako kot mora tudi sam razmišljam o delnem študiju na VIST.

Vsekakor pa je prezgodaj za zaključke, počakajmo kako se bo vse skupaj razvijalo, kakšne bodo cene itd.

Pa veliko uspeha in še več veselja pri študiju smile


Pojdi na:   
Postani Slo-Foto.net član
Anketa
Kako pogosto uporabljate mobilni telefon za fotografiranje?
Rezultati