0   

Stane Crnjak @staneC 10. Okt 2008, 21:48

Saj vseeno kdo. Ali podporna pisarna, ali Nikon Avstrija, ali Nikon Evropa. cenovno politiko skušajo imeti pod kontrolo. Sploh pri novih modelih, za D70 jih verjento boli.....džon. Povdarek je na "skušajo"....
Sem tudi že sam s cenami pokazal, da med hobi opremo ni ne vem kakšne razlike. sam se ne bi drajsla po Avstriji in kupoval robo, za 10€ razlike v ceni. Ko sešeteješ vse stroške, si verjetno v minusu.
Saj so par mescv nazaj eni na blogih čivkali, da kok je to hudo, da ni zaloge pri pro opremi in da kakšna cena je za pro opremo. Pa jim argumenti, da prodaja pro opreme ni enako kot prodaja trotl zihrov ni zadostovala... grin
 0   

iztok @izo 10. Okt 2008, 22:10

hmm, a zate ni dovolj razlika skoraj 600€, da bi se kam drajsal, sploh, če imaš možnost zadevo sprobat prej in ne čakat, da se te usmilijo?
in še enkrat 5d ipd (no d700 že mogoče) jst ne uvrščam v pro robo, čeprav jo brez problema lahko ti nucajo. in po mojem po teh modelih ni tako majhnega povopraševanj kot za kakšen hazzy ipd.
glede tega je potem canon še hujši, 5d je pri nas skoraj obdržal isto ceno kto na začetku, če malo pretiravam, redki so spustili na tam okrog 2k€. za malo več bo (oz. že je) nov 5dII v nemčiji recimo.
ma ne bom se kregal zdej zarat tega, seveda je malo trg kriv za tako stanje, malo (oz. kr nekaj) pa tudi trgovci, to sem skoraj prepričan ampak še enkrat, to je moje mnenje, ni nujno da imam prav. bi spremenil mnenje, ko bom videl, da je nekdo zradi nižjih, bolj primerljivih cen s tujino pri takšnih modelih nehal prodajat potem takšno robo zaradi izgube, do takrat pa ostane pr tem, kar sem napisal glede mojega mnenja.
do zdej se mi je splačalo..
 0   

ogabe @ogabe 11. Okt 2008, 08:15

fotokaj je napisal/a:
Dajte si dopovedat, da slovenski potrošniki nismo žrtve izkoriščevalskih trgovcev in uvoznikov, temveč spleta neizogibnih okoliščin; takle mamo in konc, drugače ne more bit.

Fotokaj to ni vedno cisto res.. Dolocene stvari so pri nas cenejse kot pa recimo v Avstriji... pa ne govorim sedaj o hrani. Racunalniske komponente so ne glede na velikost trga cenejse kot recimo v Avstriji. Dolocena sportna oprema, avtomobili (cena brez davka) prav tako... Tako da vsaj po moje velikost trga v tem primeru ni ravno najbolj odlocujoc faktor. Konec koncev Nikon, ali pa Canon Austria dobi enotno ceno za fotoaparat ne glede ali ga potem proda v Avstriji ali pa v Sloveniji. Ampak pri nas so vsaj kar se fotoopreme tice cene hudicevo napihnjene. Ok priznam pa, da cen kompaktov in kaksnih 400d nisem gledal.
[url=http://www.photo.si]PhotoSI[/url]
 0   

Andrej @fotokaj 11. Okt 2008, 08:41

Že, Ogabe ampak sam kot zanimivost; ravno pri računalniški opremi so "slovenske" marže najnižje; v večini primerov pod 12% - ker so že nabavne, izhodiščne cene visoke in tu res ne more bit nekih velikih razlik. So pa velike razlike pri Audio/Video - tu so pri nas marže ponekod celo čez 60% in potemtakem ni čudno, da je nek LCD TV pri nas 3000, pri Majdiču pa 2.100 ... Prodajalec v nekem centru v Lj mi je pred časom dejal, da ko naročajo večjo zalogo DVD predvajalnikov, jim že dobavitelj da kar par deset kosov "gratis", da imajo za menjavo tiastih, ki crknejo v garancijskem roku - tako poceni je ta roba v štartu!

Ampak toliko se boš pa strinjal, da če nas ne bi bilo 2 mio, ampak 20, te debate ne bi imeli?
 0   

Bolhar Andrej @Bolhar 11. Okt 2008, 08:52

fotokaj je napisal/a:
Ampak toliko se boš pa strinjal, da če nas ne bi bilo 2 mio, ampak 20, te debate ne bi imeli?

Ne, potem bi imeli podobno debato, kot jo imajo angleži:
List price za 5D II:
• US: $ 2,699
• UK: £ 2,299
 0   

Andrej @fotokaj 11. Okt 2008, 08:55

Ja, sej res; in spet ne bi blo fer ... laugh
 0   

iztok @izo 11. Okt 2008, 10:13

naj bi bilo eu vs. usa (tukaj je za razumet zadeve), ne pa at vs. slo..
 0   

Stane Crnjak @staneC 11. Okt 2008, 10:25

izo je napisal/a:
hmm, a zate ni dovolj razlika skoraj 600€, da bi se kam drajsal, sploh, če imaš možnost zadevo sprobat prej in ne čakat, da se te usmilijo?
.


Izo, saj sem napisal, da odvisno kaj kupuješ. Pri aparatu, kjer je prodajna cena 500€ ne more biti razlike v ceni 600€. Verjetno je razlika v procentih enaka; 20% ( zdaj malo na pamet). Pri 2500€ je to 500€. Potem pa malo balinajo s popusti.
 0   

iztok @izo 11. Okt 2008, 11:06

nikjer ni omenjen popust, tolk je pač realne cena, če hoče prodat oz bit v prednosti. pri nas seveda zakonitosti ponudbe in povpraševanj malce drugače delajo očitno (vsaj za določene zadeve) in kot sem omenil, vsi držijo cene na eni visko ravni, medtem ko za ostale azdeve zdaleč ni takih razlik, pa ne stanejo kaj dosti manj. seveda, manjši trg in vse to, ampak očitno gre samo za apatijo prodajalcev (no, mogoče je kdo kaj spustil v tem zadnjem času, kar je za pohvalit). meni je pač logično, da rajš malo spustim maržo in prodam kaj, kot pa da mi na polici stoji dve leti zadev im ima še vedno enako ceno kot na začetku. ampak kot pravim, še samo prodajo imajo naštimano tako, da profit delajo z kompakti, baterijami in vstopnimi modeli, čeprav zanimanje ni mahjne za ff fotiče, sploh danes (zdej sem pa res že kot papiga, se opravičujem). tukaj mislim, da so malo zaspali, pa ne samo z fotiči, v vsaki branži najdeš kak model, ki jim stoji oz. ima nenormalno ceno, spomnim se iste zadeve za nek skener ipd, ko sem kupoval..
 0   

Elvis @Turtle 13. Okt 2008, 02:46

Ma no, ne morem si kaj da tu še jaz ne pritrdim tistim, ki trdite, da so bolj ali manj za ((pre) visoke) cene krivi trgovci. Če pogledam cca. dve leti nazaj so se pri nas cene po spletnih trgovinah kar vredu razlikovale in si bil na kakšen objektiv (ali kaj drugega) pripravljen tudi počakat, da ga dobijo, ker so bile cene od trgovca do trgovca različne. Nedavno sem gledal cene enih par objektivov in so pri vseh naših večjih spletnih trgovcih s foto opremo (Mixi, Beseničar, fotodiskont, Cumulus...) do evra enake.
Ne morem mimo feelinga, da so se med seboj za cene dogovorili in v kaj nasprotnega me bo kdo težko prepričal! In tudi če bi v Slo prišel od zunaj kakšen nov trgovec, bi verjetno igral na iste karte, ker zgleda da ostalim pač tako gre, zakaj nebi šlo še njemu... in stvar se vrti v začaranem krogu naprej.
Naročanje po spletu iz tujine? Hja, objektiv je optika in pregrob način transporta ga zlahka poškoduje, ubadanje z reklamacijami pa zna bit hudo stresno. In kaj nam potem preostane? Ja valda - Mixi, Beseničar, fotodiskont, Cumulus... thumbsup
 0   

Andrej @Pophotnik 13. Okt 2008, 16:24

Turtle je napisal/a:
Ne morem mimo feelinga, da so se med seboj za cene dogovorili in v kaj nasprotnega me bo kdo težko prepričal!


Ej, jebiga stari. Smo majhni, malo nas je, isti tiči se pa itak vedno hitro skup najdejo. Se popolnoma strinjam, da gre za očitno tajkunizacijo in kartelno dogovarjanje med prodajalci foto-opreme.
 0   

Marko @miata 23. Okt 2008, 14:24

Tu se popolnoma strinjam s fotokajem. NIma smisla jamrati, ker kje kupim je moja odločitev. Nihče me ne sili v nakup, pa tudi ne vem v čem je razlika pri kupovanju kamere v Avstriji ali Sloveniji. Ponavadi je odnos prodajalca na višji ravni, kvaliteta usluge boljša. Garancijski list tako za Canon kot Nikon velja pri nas, torej res ne vem v čem je problem. Najbolj mi je pa zanimivo, ko prodajalci rabljene opreme na bolhi in tudi na tem forumu vehementno razglašajo da je roba kupljena v Sloveniji in da njega ne briga, če prodaja za višjo ceno par let star objektiv, kot je možno 80km severneje kupiti novega z garancijo.

Človeška neumnost res nima meja......

p.s. verjetnost da je objektiv ki je kupljen pri nas slabše kakovosti (limona), kot objektiv kupljen v Avstriji ni majhna.
 0   

Klemen @Klemen3314 23. Okt 2008, 21:35

Mene pa zanima slednje.. zadne par dni se pojavljajo govorice, da naj bi Nikon uvedel rabate na svojo opremo. Recimo v Franciji je to ze potrjeno in se cene pri objektivih poznajo tudi za 250 EUR in vec. Prav tako bi naj v Spaniji bil rabat na Nikon D300 itd..

Zanima me, ce bo tovrstna marketinska poteza dosegla tudi tla v Sloveniji ali so nasi trgovci gluhi na tovrstne poteze proizvajalcev?
 0   

Andrej @fotokaj 24. Okt 2008, 07:30

Klemen3314 je napisal/a:
Mene pa zanima slednje.. zadne par dni se pojavljajo govorice, da naj bi Nikon uvedel rabate na svojo opremo. Recimo v Franciji je to ze potrjeno in se cene pri objektivih poznajo tudi za 250 EUR in vec. Prav tako bi naj v Spaniji bil rabat na Nikon D300 itd..

Zanima me, ce bo tovrstna marketinska poteza dosegla tudi tla v Sloveniji ali so nasi trgovci gluhi na tovrstne poteze proizvajalcev?


Lahko bi vsaj preveril, za kaj v resnici gre; za promocijske popuste ob 75-letnici Nikkor objektivov, akcija pa traja od 1. oktobra do konca leta, torej do 31. decembra:

http://www.nikon.fr/Nikon_Spirit/75ansNikkor.nsf/promotions?readform

Kar je pri vsem tem najlepše, je pa to, da je na denimo 400/2.8 popusta 1.000 eur, a v Franciji stane 8.800 (s popustom torej 7.800), v Nemčiji pa 7.700.
50/1.4 v Franciji stane 310 eur, s popustom 260, v Nemčiji stane pa 250 eur ...

In zakaj se spotikaš čez trgovce; pa kaj imajo oni s tem, zakaj so spet oni tisti, ki so "gluhi"?
 0   

Klemen @Klemen3314 24. Okt 2008, 07:50

fotokaj.. ne vem zakaj si moj mail tretiral kot provokativen oz. sovražno uperjen v trgovce. Besedilo se je začelo z: "Mene pa zanima slednje..." na koncu je bil postavljen vprašaj?
Mene je samo zanimalo, če se tovrstne akcije po svetu poznajo tudi pri nas in nič drugega. Nič nimam proti SLO trgovcem - sam še vedno kupujem pri njih (in ne ravno poceni stvari), tako da res nimam nobene zamere..

Še ena zanimiva opazka (pa prosim ne vzeti to provokativno =) ).. ko si omenil cene v Franciji.. kolikor sem vrgel oči na to so tam potemtakem enake kot v Sloveniji. Sam bom ravno v naslednjih dveh mesecih kupoval Nikkor 70-200 in nebi bilo lepšega kot 350 EUR popusta.
 0   

Andrej @fotokaj 24. Okt 2008, 08:24

Klemen3314 je napisal/a:
fotokaj.. ne vem zakaj si moj mail tretiral kot provokativen oz. sovražno uperjen v trgovce.


Klemen3314 je napisal/a:
Zanima me, ce bo tovrstna marketinska poteza dosegla tudi tla v Sloveniji ali so nasi trgovci gluhi na tovrstne poteze proizvajalcev?


Ja, ja ... ? Sprašuješ se, če so trgovci "gluhi na tovrstne poteze proizvajalcev"? Kaj majo trgovci s to Nikonovo akcijo, al pa denimo Canonovim cashbackom? Nič - tvoj post se pa bere, kot da bi Nikon popuste trgovcem ponujal, oni pa nič?
Zdaj pa, al se ti ne znaš izražat, al pa jaz ne znam brat? Pa mi ne rabiš odgovarjat na to vprašanje, je bolj retorično, kot pa kaj drugega.

Klemen3314 je napisal/a:
Mene je samo zanimalo, če se tovrstne akcije po svetu poznajo tudi pri nas in nič drugega.

No, akcija je (zaenkrat) v Franciji, tako da je tu težko govorit o akcijah "po svetu". Ne vem, Nikon ima tudi slovensko spletno stran z vsemi potrebnimi obvestili in kontakti, pa jih vprašaj, če bo kaj takega tudi pri nas.


Klemen3314 je napisal/a:
Še ena zanimiva opazka (pa prosim ne vzeti to provokativno =) ).. ko si omenil cene v Franciji.. kolikor sem vrgel oči na to so tam potemtakem enake kot v Sloveniji. Sam bom ravno v naslednjih dveh mesecih kupoval Nikkor 70-200 in nebi bilo lepšega kot 350 EUR popusta.

Cene v Franciji, Britaniji, Španiji... so ponekod neredko celo bistveno višje od slovenskih, a tega itak nihče ne opazi; mi vidmo samo to, kako je drugod napol zastonj, pri nas pa ultra drago. Hec je v tem, da so po nekaterih EU državah razlike v cenah med štacunskimi in spletnimi trgovci tudi do 35%! Ravno Francija je ena takih držav; spletne cene so zelo ugodne, štacunske pa praviloma celo višje od naših. Septembra sem bil v Perpignanu in v eni štacuni gledal takšne cene; Nikkor 70-200 2.400, Nikkor 24-70 1.900, D200 1.650 (!) Nikkor 17-55 1.800 ... Na .fr spletu se 70-200 dobi pa že za 1.700 ...


Pojdi na:   
Postani Slo-Foto.net član
Anketa
Kako pogosto uporabljate mobilni telefon za fotografiranje?
Rezultati