0   

Robert Purkart @robert_purkart 28. Mar 2009, 23:19

Nastavi tako barvno temperaturo, kakršno imaš v prostoru kadar obdeluješ slike.
Kako tople so običajne, ali pa varčne žarnice, si poišči na netu. 6500K so silno redke.
Razlika med optimistom in pesimistom? Pesimist ima več informacij.
 0   

Klemen Blokar @kleb 29. Mar 2009, 00:21

Aha, se pravi, da je važno pravzaprav samo to, na kakšno barvno temperaturo je adaptirano oko?
 0   

Luka @lukas123 29. Mar 2009, 10:52

ja kaj pa če če delaš v čisti temi, kakšna je pa pol temperatura?
 0   

Robert Purkart @robert_purkart 29. Mar 2009, 19:08

Kar ti pač ustreza.
Standard za grafike je 5000K.
Če ti je pretopla, nastavi višjo.
Prav v ta namen sem v sobo montiral fluorescenčno svetilko Osram Lumulux De luxe 954, z barvno temperaturo 5400K in CRI indexom boljšim od 90%. Teh 5400K imam nastavljenih tudi na monitorju.
Morda se ti bo zdela pretopla, a se po parih dneh navadiš in ti je potem vse, kar je nastavljeno na višje prehladno.

Color Rendering Index (CRI) - Indeks barvnega videza - pove kako realno oz. naravno bodo prikazane barve osvetljenih predmetov. Podan je s števili od 0 do100, pri čemer je 100 najboljši približek. Naravna sončna svetloba ima faktor 100, temu pa se zelo približa svetloba žarnice na žarilno nitko in halogenske žarnice.
Razlika med optimistom in pesimistom? Pesimist ima več informacij.
 0   

Stane Crnjak @staneC 29. Mar 2009, 19:31

A tako simpl da je to... bigeek

ps se opravičujem za OT, ma si ne morem pomagat laugh
 0   

Dejan @dmdm 1. Apr 2009, 01:44

izo, izo kaj bi svet brez tvoje pameti...
vedno se nasmejem tvojemu vseznalstvu,
enkrat sem samo sam nasedel, da sem se pregovarjal---
ah, oko je senzibilno, kalibrator je pa zakon, jeah....

kmetija
 0   

iztok @izo 1. Apr 2009, 02:30

uf, očitno sem enim trn v peti. sprejmem vsako kritiko, če je konstruktivna, vendar ponavadi se v tako pisanje, kot na primeru zgoraj sprevrže.. in res mi je žal, da se zaseda temo drugim, ki bi mogoče radi kaj kontretnge odnesli ven. še enkrat se priporočam na zs, če gre za kakšne osebne zamere, glede kritirke zgoraj (čeprav ne vem, če ima to smisel pisat, gleed na takšen odzive) pa:

če se to navezuje na to temo (drugje kaj dosti nisi pisal)
https://www.slo-foto.net/ftopic-13535-days0-orderasc-0.html
in predvsem tole:

dmdm je napisal/a:
barvna lestvica, ki jo uporabljajo pri tiskovinah za preverjanje kvalitete, prisotna je na vsaki tiskovini pred razrezom. Na "klinu" so ponavadi sivine, RGB in CMYK osnovne kombinacije. Tak "klin" uporabljam za kalibracijo (scaner, foto, printer...) Vprašanje še zdaleč ni bilo glupo. grin Primer: slikaš klin - na posnetku vidiš dejanske vrednosti (preveriš v programu za obdelavo Bitnih slik recimo Photoshop) VEDNO NA ZAČETKU PUSTI KOT ORIGINAL pri odpiranju. če je belina prava bi barvne vrednosti morale odgovarjati. Potem se lotiš kalibracije monitorja seveda z primerjavo. Posebej je treba paziti na svetilnost monitorja. Tam še največktrat prihaja do napak. Pri spreminjanju iz RGB v CMYK se lahko nekatere barve spremenijo Ultramarin, rumeni, carmin rdeči odtenki, za to je ponavadi potrebna korekcija. Primer v RGB je Y100 ostale vrednosti 0 po pretvorbi pa je ponavadi C7M2Y100K0, kar pomeni da rumena dobi rahli pridih zelene.

LP, Dejan


tole je pa malo hmm, na pamet. za kalibracijo monitorja se pač uporabi kalibrator, ker le-ta meri barve in ne oko, ki je preveč odvisno od trenutne svetlobe v prostoru ipd.
barvne karte ipd pridejo prav pri kalibraciji vhodnih naprav (skenerji, fotiči ipd), ampak analizo skena/fotke/printa in izdelavo profila mora spet opravit nameski kalibrator oz. softwer, ne oko.
torej, za kalibracijo monitorja je pač dovolj kalibrator za monitor, nič drugega, razen č
e kupiš sistem za celotno kalibracijo sistema (printer, monitor, skener ipd).
_________________

potem točno povej, glede česa se motim, ne pa kar pavšalno. omenjaš cymk tisk ipd (čeprav je to bile že precej iz teme) in če sem prav razumel, delaš kalibracijo izhodne enote glede na vizulano primerjavo izpisa in prilagodiš temu primerno barve na monitorju. lahko to pri tebi funkcionora in najbrž še kakšen tiskar dela tako, vendar tako se danes zadeve ne delajo kolkr jst vem, pa naj bo slišat še tako poniževalno.
point je v komplet uravnovešem sistemu, kakor sem napisal. se pravi monitor na standardu, da ni večjih barvnih odstopanj v prikazu (to se danes najbolje naredi s kalibratorjem, žali bog) in potem je potrebno ta standard pravilno izcimit na izhodni enoti (tiskalnik/print mašina/what ever/). in da boš spet zagotovil ujemanje barve na monitorju in na papirju, se spet, žalibog, ponuca kolorimeter, ki rezbere print in in s tem pravilno nastavi profil izhodne enote, da bo tist rgb (tudi cmyk, če kočeš) vrednost na ekranu čimbolj ustrezala tistemu na papirju. enak postopek (seveda za uporabo v obratni smeri) se lahko naredi tudi za skenerje, digitalne fotoaparate itd. point vsega je dobit profile ven, ki poštimajo barve od začetka do konca, tako na vhodnih, kot na izhodnih enotah.
in to mislim, da sem kolk tolk uspešno povedal v komentarju zgoraj, če pa sem res kaj toliko mimo pihnil, kakor je bilo razbrat iz tvojega pisanja, pa točno povej, kaj si mislil. najlažje je nekaj pavšalno obtoževat..
sicer pa, če ne jemlješe resno mojega pisanja, pa vsaj poglej kakšen link iz te teme, ki sem ga dal. a se potem vsi ostali, ki so enakega mnenja kot jst, naivni, al kako?
tukaj je recimo en takšen, če ostanem bolj pri monitorjih, ki so razlog za temo, čse sem si prav zapomnil
http://www.takegreatpictures.com/HOME/Columns/Digital_Photography/Details/Color_Management_and_Display.fci
o avtorju članka
http://www.pixelgenius.com/bios/andrew_bio.html

p.s. za vse ostale:
nisem se hotel več oglašat v tej temi in spet težit, vendar pač en odgovor morm dat, če sem že čist direkt naveden kot "kmet".
 0   

iztok @izo 1. Apr 2009, 03:25

evo, še mogoče en primer, kako so si v corelu omislili barvno upravljanje (zdej bodo vsi grafiki skočili v luft, da kaj omenjal ta jajc, pa vseeno zaradi slikic grin ). to je print screen iz x4:

to sam dal samo tolk,da se vidi v čem je finta teh profilov, si bo mogoče potem lažje predstavljat (naslavljem večino, da ne bo spet kakšnih nesporazumov).
 0   

urosm @urosm 1. Apr 2009, 07:22

Saj tu je vse 100% jasno. Kdorkoli se profesionalno ukvarja z fotografijo/grafiko/tiskom ipd., ve kako se tem stvarem streže.

Ne vem pa, zakaj toliko energije vstran metat za nekoga, ki pravi, da mu je kalibracija na uč dovolj dobra. Lepo mu je, ker je tako hitro zadovoljen.

Če nekdo pač prilagaja prikaz na monitorju cmyk tisku (in to po možnosti iztisu s tiskarskega stroja, ki niti procesne kalibracije nima narejene), mu to že očitno ustreza. Če je srečen on, sem tudi jaz zanj - se mi pa smilijo stranke, ki take tiskovine dobijo smile

Svet različnih popolnosti pač. Resnica pa je nekje tam zunaj.
 0   

iztok @izo 1. Apr 2009, 10:50

no, me veseli, da še kdo razume.
 0   

Goran @tassek 6. Apr 2009, 07:20

Zdravo,

Kupil sem nov monitor in mi nastavitve barv delajo sive lase.
Skratka, bolj kot šaram po nastavitvah, slabše je...
Vprašanje;
Je kdo iz Celja in je ob primernem nadomestilu pripravljen posoditi kalibrator?

Hvala za odgovore in morebitne ponudbe!
 0   

Stane Crnjak @staneC 30. Okt 2009, 14:12

Sem danes dobil še eno potrdilo glede kalibracije. Isto fotko sem dal v 3 različne fotolabe. In dobil 3 čisto drugačne fotke. A ni smisel kalibracije v tem, da naj bi dobil enake rezultate? Sam' vprašam...
 0   

Miha @cedo 30. Okt 2009, 14:23

staneC je napisal/a:
Sem danes dobil še eno potrdilo glede kalibracije. Isto fotko sem dal v 3 različne fotolabe. In dobil 3 čisto drugačne fotke. A ni smisel kalibracije v tem, da naj bi dobil enake rezultate? Sam' vprašam...


Čisto drugačne, al sam mal drugačne. Vzrok je lahko že v različnih papirjih (Kodak, Fuji, Agfa), mašini (Noritsu, Frontier, Agfa), kemiji (Kodak, Fuji,Agfa, Tetenal)...se mi zdi, da je kalibracija en tak sveti gral (ko že misliš, da si čisto blizu...)
 0   

Stane Crnjak @staneC 30. Okt 2009, 15:05

Hudo drugačne. Ena vleče na zeleno, druga je siva, na ekranu pa rahlo rumenkasta. laugh
 0   

iztok @izo 30. Okt 2009, 15:06

staneC je napisal/a:
Sem danes dobil še eno potrdilo glede kalibracije. Isto fotko sem dal v 3 različne fotolabe. In dobil 3 čisto drugačne fotke. A ni smisel kalibracije v tem, da naj bi dobil enake rezultate? Sam' vprašam...

samo dokaz, kar govorim že cel cajt. tudi foto kioski ne poznajo osnov. je pe seveda še vse zraven, kar je cedo omenjal. ampak to pride do takšnega odstopanja, da glede barv ne bi smelo biti velikih razlik (seveda, v idealnem svetu).
zato je nujno, da rakrat, ko hočeš imet točen odtis, dat ptiskat v takšno okolje, ki je poštimano v kompletu. to je lahko doma ali v studiu, ni važno. važno je to, da je monitor skalibriran na standard in da je potem razultat (fotka na papirju) barvno usklajena s tistim, kar vidiš na monitorju. to je vse težka filozofija.
baj d mimo, datacolor je začel ločeno prodajat tudi kalibratorje za tiskalnik (ne rabiš več kupovat tiste drago komplete). kaj takšnega priporočam vsem, ki jim je kvaliteta tiska in barvna uravnoteženost na slikah pomembna.


Pojdi na:   
Postani Slo-Foto.net član
Zadnje v forumu
Anketa
Kako pogosto uporabljate mobilni telefon za fotografiranje?
Rezultati