0   

tmt @tmt 19. Mar 2009, 08:39

Se opravičujem, ampak tako bolano, kot znate eni tu obračat mnenja je pa res katastrofa in se še enkrat oglašam. Robert-pukart, nihče tu ni trdil, da to ni res. Sam sem hotel samo povedat, da nekdo, ki si komaj kupi fotoaparat za 500 EUR, bo najbrž težko dal še nekaj sto za kalibrator. In nikar ne govorte, da ta človek v kolikor je poln dobrih idej ne more ustvarjat dobre fotografije. Imel sem kar nekaj tečajnikov, ki so pozneje celo začeli delovati v društvo in brez visokih tehnologij dosegajo za marsikoga res zavidljive rezultate. Tu pa govorite o barvah, za katere se baje ne ve kake so, pa vsi smo neuki in menda so samo eni trije tu dovolj usposobljeni , da vedo kaj je dobra fotografija in kako se doseže. Že ob tem, da se ne ve kake barve so se resno vprašam, kak šmorn potem imate na monitorju in kako vas kolnejo v labaratorijih, kajti vedno so bili najhujši vsevedi amaterji in res moraš delat čudeže, da jim spraviš nekaj sortnega iz njihovih zmazkov. In kako za vraga pa potem sploh urejaš sliko, saj se tam potem takem tudi ne ve kake barve so in če ti je kalibrator povedal za monitor, kdo za vraga ti pa potem pove za sliko kake barve je, če tega nisi sposoben sam videti? Mislim...res bi se raje ukvarjali s fotografijo, kot pa, da ste polni napiflane teorije in mora vse do pikice biti tako, kot ste vi razumeli, pa čeprav napačno in vse je treba kupit kar trg narekuje.
 0   

iztok @izo 19. Mar 2009, 09:12

pa dobro človek, še enkrat in zadnjič: nobeden tukaj ne govori o vsebinski kvaliteti fotk. se strinjam, ogromno talentiranih ljudi je za fotografijo, ki bo znalo naredit krasne fotke in ne bo razmišljalo o kalibraciji ob tem.
ampak sploh ne gre za to, tema je kalibracija monitorja in najbrž za tiste, ki jih to zanima. zanima pa vse tiste, ke so jim barve, izpis fotografij in predvsem zanesljivost razultatov še kako pomembni. in takih ni malo, kolkr vem.
če pa misliš, da danes ni treba obdelovat fotk, se pa pomojem motiš. obdelovali so jih že analogni temnici in imaš že z tem prednost, da je fotka bolj gledljiva za oko, kot tiste neobdelana. to je danes de facto. in vsa obdelava se začne z poštimano osnovo, to je monitor.
o tem se pogovarjamo tukaj, ne o tvojih tečajih..
 0   

tmt @tmt 19. Mar 2009, 09:28

Izo, oprosti, ampak zdaj pa res več ne vem ali je s tvojo ali mojo funkcionalno pismenostjo nekaj narobe.
 0   

iztok @izo 19. Mar 2009, 09:44

meni je dovolj, da preberem naslov teme, za druge pa ne vem grin
 0   

tmt @tmt 19. Mar 2009, 09:48

Ja itak, če bi bil punca bi mi lahko bil celo všeč, za vajenca te pa ne bi imel. laugh
 0   

iztok @izo 19. Mar 2009, 10:05

a misliš še smetit naprej?
očitno se nismo na jasnem, o čem je debata sploh tukaj. tole lepo pove vse:
Tu pa govorite o barvah, za katere se baje ne ve kake so, pa vsi smo neuki in menda so samo eni trije tu dovolj usposobljeni , da vedo kaj je dobra fotografija in kako se doseže. Že ob tem, da se ne ve kake barve so se resno vprašam, kak šmorn potem imate na monitorju in kako vas kolnejo v labaratorijih, kajti vedno so bili najhujši vsevedi amaterji in res moraš delat čudeže, da jim spraviš nekaj sortnega iz njihovih zmazkov
očitno smo na dveh bregovih, upam da boš spoznal, da ne govorim o kvaliteti avtorjev in njihovih del, pravtako neobenemu ne vsiljujem, kaj ja prava barva in kaj ne, ker na terenu "pravih" barv ni. kar pa gledamo na monitorjih (gre za sam osnovni prikaz barv, ne fotk) in sprintano, je pa obvladljivo in standarizirano, zato se je smisleno tega posluževat. čeprav se mi zdi, da tulim v luno, al kako že gre tisto..
upam, da tisti, ki vas zanima zadeva, razumete, kaj sem hotel povedat v vseh teh dolgih vrsticah, če bo kdo imel kakšno konkretno vprašanje, rade volje odgovorim (če bom seveda vedel odgovorit), kar se pa tiče ostalega,kar ne spada v temo, sam pa zaključil.
 0   

iztok @izo 19. Mar 2009, 11:04

tmt, tokrat opozorilo in izbris neprimernih komentarjev, v nadaljne pa upam na malo več odraslega obnašanja.
ča imaš kakšno osebno zamero, pa na zs.
 0   

Stane Crnjak @staneC 19. Mar 2009, 11:13

ne se z upravo bockat. Imajo skrivna orožja. Te lahko z eno potezo izbrišejo iz registra laugh

brezkalibracijemiživetini press biggrin
 0   

tmt @tmt 19. Mar 2009, 12:38

Bom pa kot izbrisan zaradi kalibracije ali kalibracijsko izbrisan iskal svoje pravice. Krivic me bo ziher zastopal. biggrin
 0   

Robert Purkart @robert_purkart 19. Mar 2009, 22:14

Hecno vse skupaj, res.

Si lahko predstavljaš tole: najameš zidarja in mizarja, katerima si dal v izdelavo hišo in opremo, daš jima načrt arhitekta, potem pa ugotoviš, da sta delala vsak po svoje, ker nista imela metra, in sta vse mere zarisovala na oko? Stvari ne gredo skupaj, vsak penasto trdi, da je delal prav in ne popušča drugemu. Vsakemu na svojem področju vse štima v piko, kot celota pa nikakor ne gre skupaj. Čigavo oko bi bilo v tem primeru točno?
Zaradi takih in podobnih hecov so uvedli meter, liter.....
In z barvami ni nič drugače.

Zame je najpomembnejše, da monitor barve prikazuje nevtralno in ne vleče na primer na zeleno, kot je bilo pred leti v mojem primeru, predno sem nabavil kalibrator. Vedel sem "vse o vsem" in sem se z laboranti pregovarjal o tem, kako razštelana je njihova mašina in je vse magentasto. V resnici pa sem pri obdelavi sam navijal magento, in tako izničil zelekast štih monitorja, da je slika izgledala odlično.
Odlično le na mojem dvorišču!
Razlika med optimistom in pesimistom? Pesimist ima več informacij.
 0   

Luka @lukas123 27. Mar 2009, 14:31

Ali bi bil spyder 2 express za domačo uporabo dober? Potrebujem za kalibracijo LCD-ja, tko da mi za kakšne projektorje in ostale zadeve ni potrebno.

Kakor sem gledal naj bi bil spyder 3 20% bolj natančen, vendar ne verjamem da bi z prostim očesom to opazil, ker če ne se spydr 2 ne bi več prodajal ker bi bil praktično neuporaben.

Spyder 2 me najbolj privlači ker je pol cenejši kot drugi, kalibrira ti pa verjetno tako in tako vse kar bi moral skalibrirati, ali imam prav?
 0   

Bostjan @Archie 27. Mar 2009, 15:23

Moje izkušnje s Spyderjem 2 so zelo slabe. S priloženo programsko opremo je bil skorajda neuporaben. V kombinaciji s Color Eyes Pro se pa sam kalibrator zelo obnese. Ampak ta software košta še enkrat toliko kot je stal Spyder 2.
 0   

Luka @lukas123 27. Mar 2009, 15:26

Software ni noben problem zastonj dobit biggrin

Se pravi če bi senzor uporabu z Color eyes Pro bi blo boljše?

Kaj pa je drugače sploh narobe s softwareom od spyder 2?

Me pa še nekaj zanima če bi imel software od spyder 3 elite in senzor od spyder 2, kako bi to kej skupaj šlo???
 0   

Tomo @vtomo 27. Mar 2009, 22:02

To pa mene tudi zanima. Je kaka fora da se uporabi npr. Spyder2express in software od kakšnega njegovega dražjega in boljšega bratca?

Hvala
 0   

Luka @lukas123 27. Mar 2009, 22:09

vtomo a ti imaš spyder2 express? in če, kako se obnese?

Bom skorej sigurno ga uzel, ker zame je to čist uredu zadeva verjetno, brezzveze dajati skoraj trikrat več za isto.
 0   

Tomo @vtomo 27. Mar 2009, 22:24

Ja meni je vredu, printi so pribljižno enaki in to je zame dovolj. Nimam strahu, da bi imel kakšne čudne štihe po fotki, skratka ni mi žal da sem ga kupil. Je pa res da zaenkrat zelo malo printam.

Mislim, da je fora tudi v tem, da dražji, boljši merijo tudi ambientalno svetlobo in ti omogočajo kalibracijo printerja (kar je verjetno pomemben faktor če fotke doma printaš). Jaz urejam fotografije ponavadi ponoči v temi, printam pa jih v studio tako, da mi vse to sploh ni pomembno.....
 0   

Tomo @vtomo 27. Mar 2009, 22:28

No če boš kaj ugotovil za tale software mi pa prosim sporoči...... cool
 0   

Luka @lukas123 28. Mar 2009, 20:36

Dela spyder2 pro z temu senzorjem, sej že original je isti
 0   

Robert Purkart @robert_purkart 28. Mar 2009, 21:48

Malo bomo ponovili. biggrin

https://www.slo-foto.net/ftopict-8448-.html
Razlika med optimistom in pesimistom? Pesimist ima več informacij.
 0   

Klemen Blokar @kleb 28. Mar 2009, 21:50

Jaz imam ravno nov spyder2express, sem gledal, da je sama mašinca na raznih testih kar dobro ocenjena, za priloženi softver se mi pa fučka, ker sem na Linuxu in je program posebej - legalno zastonj. thumbsup

Imam pa vprašanje - ko kalibriraš LCD, ga lahko kalibriraš bodisi tako, da ohraniš isto barvno temperaturo, kot jo ima "naravno" monitor, bodisi forsiraš svojo, standard naj bi bil 6500K. Menda LCD monitorji precej slabo prenašajo popravke barvne temperature, da lahko pri tem zelo popačijo barve. Na drugi strani si pa ne predstavljam čisto dobro, koliko bodo barve mimo, če imam barvno temperaturo npr. na 5800K? Kaj se mi bolj splača - pustit 5800K ali popravit na 6500K?


Pojdi na:   
Postani Slo-Foto.net član
Zadnje v forumu
Anketa
Kako pogosto uporabljate mobilni telefon za fotografiranje?
Rezultati