0   

RZ67 @RZ67 21. Jul 2009, 13:38

bododo je napisal/a:
Glede uporabe žiga je razvidno, da se podjetje samo opredeli glede uporabe...
očitno to velja za obe strani... torej če imajo servisi in uvozniki v sloveniji pač v svojih poslovnih aktih opredeljeno, da se garancija priznava z žigom potem to pač tako je... tudi zakonodaja ne omenja primera za tujino.

Saj sem rekel, da je to zraslo na zelniku servisov in uvoznikov. Je isto, kot če se dogovorijo, katero robo od katerih prodajalcev bodo sprejemali in katero ne. S samim priznanjem garancije pa to nima veze in ne igra vloge pri tem, kaj bo proizvajalec povrnil in kaj ne. Saj se po serijskih številkah točno ve ali prihaja iz uradnega uvoza v EU ali iz sivega-posrednega uvoza. Tako žig ne igra prav nobene vloge. Lahko pa zaradi tega servisi zavračate tudi čist OK robo, za servisiranje katere bi sicer dobili plačilo, če bi robo preprosto preverili na podlagi serijskih številk.

V ostalem sem pa govoril za EU. Iz Anglije pride k nam tudi veliko robe, ki je uradno v EU. Pa pač gor ni žigov, ker jih ne uporabljajo. Ko je bil funt še nižje kot zdaj in po zmanjšanju angleškega DDV iz 19% na 15% sem sam nekaj robe kupil iz Anglije, pa je bila vsa uradna, ker sem jo brez problema registriral na EU straneh proizvajalca. Seveda so računi in garancije brez žiga, ker ga v Angliji uporabljajo le redki. Če bo s to robo kaj narobe, jo bom itak poslal v Anglijo na servisiranje, ker se mi ne da prerekati s tukajšnjimi serviserji, zato samo opozarjam, da si naši serviserji brez razloga otežujejo delo in zmanjšujejo prihodke s takšnimi birokratskimi zahtevami. Pač, še ena od slovenskih posebnosti.
 0   

RZ67 @RZ67 21. Jul 2009, 14:05

bododo je napisal/a:
... pri opremi kupljeni preko Anglije, ki ima izvor v Aziji pa niso plačane uvozne dajatve za robo, torej če takšna oprema preko legalnih kanalov konča v Sloveniji, je s tem, zaradi medtrgovinsketa sporazuma, ki velja med Anglijo in Hong Kongom (verjetno velja samo za te dve strani), ta oprema brez plačanih uvoznih dajatev, torej je tukaj neka na pol legalna luknja.


To nisem vedel. A potem se robo iz Anglije da preveriti po serijskih številkah ali je uradno v EU ali ne?
 0   

Bojan Stepancic @bododo 21. Jul 2009, 14:24

Sej roba je čisto legalno v Angliji in s tem posredno tudi v EU hkrati pa je siv uvoz, ker ni prišla v Anglijo preko uradnih kanalov. To majo Angleži še vedno neke kolonialne privilegije, pač osvajalci sveta in podobno če so se že odrekli Hong Kongu se pa nočejo ugotnostim, ki jim jih je prinašal.

V glavnem če bi npr. objektiv naročil direktno iz Hong Konga v Slovenijo, pri istem trgovcu, kot jih pošilja v Anglijo, bi plačal carino in davek. Če pa ta isti objektiv naročiš preko posrednika v Angliji pa ga dobiš brez carine in davka, torej dosti ceneje..., ker se končni trgovec nahaja v Angliji in s tem v EU.
 0   

RZ67 @RZ67 21. Jul 2009, 14:34

OK. Hvala za pojasnilo. Sem šel gledat račun in opazil, da je spodaj desno navedeno tudi "Country of Origin:" .... V mojem primeru piše "Italy" (kupil sem Gitzo stativ, ki je bil 30% cenejši v Angliji kot v Nemčiji smile). Se pravi, če bi bila Canon roba bi pisalo "Japan" ali glede na uvoz, torej ali "EU" ali pa "Hong Kong"???

Servisom potemtakem predlagam, da za angleško robo preverjajo ta country of origin, ker od angležev zahtevati, da karkoli žigosajo je res mission impossible, ker v 90% podjetja žigov ne uporabljajo.
 0   

ogabe @ogabe 21. Jul 2009, 14:50

fotokaj je napisal/a:
Ne vem, če je vroče - aparat mam na servisu, zato sem v senci ob kavicah že skor cel dan.

Kaj to pri vas ne dajejo rezervne opreme? bigrazz Ravno zadnjic mi je vas "sef" o tem kako imate pri NPS vse postimano in da naj zamenjam farbo, ker potem ne bom imel nobenih problemov vec... se svetovna gospodarska kriza se bo koncala smile
PS: Pa ne me preresno vzet... samo malo te zajebavam bigrazz
[url=http://www.photo.si]PhotoSI[/url]
 0   

Bostjan @Archie 21. Jul 2009, 14:51

No, da ne bo vse ena sama kritika.

S samim servisom kot storitvijo nimam slabih izkušenj in "LCD fooging" na D3, so mi ušimali OK in na mojo željo precej hitro. Tud možnost uveljavljanja skrite napake je bila povsem realna opcija, če bi bilo popravilo (pre)drago in glede na potečeno garancijo.

Tudi s tisitm 24-70 se je na koncu izteklo OK (garancijsko popravilo v tujini preko njih).

Zastopim tudi, da so nekatere stranke tečne in da jih marsikdo želi pripeljat žejne čez vodo in uveljavljat garancijo takrat, ko za to ni osnove. Če jim Nikon ne potrdi (plača) garancijskega posega, gre v končni fazi iz njihovega žepa.

Vse kar manjka je malce prijaznejši odnos in razumevanje pri sprejemu robe na servis. Prvi stavek v stilu : "Ja kam ste ga pa udaru" ob težavah s 1000+ € vrednom objektivov res ni na mestu. No, to ni na mestu tudi, če gre za objektiv vreden 100€.

Pri avtih so se že pogruntali, da je brez ustrezno prijaznega servisa (ki mora včasih tudi kej "požret"), naslednji avto ne prihaja iz njihove "štale".

Vse ki kupujete v tujini in preko net-a bi pa opozoril, da potrebujejo korektno izpolnjen račun (ser. številka, datum nakupa, podatki o trgovcu in vse kar gor paše - žig ni nujen) in famozni rumeni listek s takisto serijsko številko. Ne škodi tudi, če hranite dokazilo o transakciji (EC, Visa ali bančno nakazilo v tujino). Sicer znajo biti htro problemi in slaba volja.
 0   

Bojan Stepancic @bododo 21. Jul 2009, 14:58

Je pa še en pogled na celotno zadevo z žigosanjem, tisti tuji trgovci, ki jim je kaj, do prodaje tudi v naši mali Sloveniji bodo poštemplali garancijo, in nekateri tudi so takšni... npr. pri Pixass ali še nekaterih to tudi storijo (včasih po naknadni intervenciji). Določeni pa enostavno jebivetrovsko odpikajo takšne prošnje pa čeprav bi jim to vzelo minimalno časa, kaj pa vem kakšni nacionalistični kompleksi vodstva trgovine ali kaj podobnega. Pri robi iz Azije tudi ni izključena možnost ponarejenih garanciskih listov (za canon mora to biti Evropska garancija) z štemplanjem in podpisom na takšno listino bi trgovec potrdil ponarejeno listino in tako sodeloval pri prevari.

No kot pravim so tudi korektni tuji trgovci... in v tem primeru se lahko vprašamo kdo je pri tej stvari bolj problematičen? trgovci, ki jim ni niti toliko da dajo štempelj in podpis na garancijo za robo, ki jo prodajajo izven svoje države ali serviserji, ki pač zaradi takšnih in drugačnih razlogov te žige potrebujejo.
 0   

RZ67 @RZ67 21. Jul 2009, 15:27

Saj, če imajo žig je OK. Jih lepo prosiš in poštemplajo. Problem je, če žiga nimajo, ker ga ne uporabljajo. Kaj naj gor pritisnejo krompir namočen v tinto? Vsaj Angleži, kar sem jaz imel izkušnje, žiga pretežno ne uporabljajo. Se pa podpišejo na račun yes

Za nas kupce bi bilo recimo fajn, če bi kakšen 3A ali pa Beseničar imel objavljen seznam tujih trgovin, katerih robo jemljejo v servisiranje. Saj ni treba, da je full obsežen. Ko pač nekdo nekaj prinese na servis, pogledajo, če je OK in če je, prepišejo podatke o trgovini, kjer je bila roba kupljena, in jih dajo na splet. idea

Bi bila sigurno fajn orientacija.
 0   

Miha Babnik @mbabnik 21. Jul 2009, 16:06

Hvala za mnenja, ki so zelo različna in nekateri tudi zagovarjajo trgovce.

Bistvo je, da se jaz samo borim za svoje pravice, ki mi kot kupcu pripadajo ter, da tisto kar sem pošteno plačal tudi dobim in uporabljam. Žal se nekateri ne zavzamejo dovolj za svoje pravice in trgovci to opazijo, zato pa se obnašajo kakor pač se pa to ne leti samo na omenjeno trgovino temveč na splošno.

Sem pa pri Bseničarju tudi že kaj kupil (dva objektiva) pa ni bilo nobenih problemov, ker je vse delovalo kot bi moralo.

L.P.
Miha
 0   

Bostjan @Archie 21. Jul 2009, 16:23

StrobistSi je napisal/a:
Za nas kupce bi bilo recimo fajn, če bi kakšen 3A ali pa Beseničar imel objavljen seznam tujih trgovin, katerih robo jemljejo v servisiranje. Saj ni treba, da je full obsežen. Ko pač nekdo nekaj prinese na servis, pogledajo, če je OK in če je, prepišejo podatke o trgovini, kjer je bila roba kupljena, in jih dajo na splet. idea

Bi bila sigurno fajn orientacija.


Halooooo!?! Kakašen seznam trgovin? Roba, ki je legalno kupljena v EU, ima da se servisira na podlagi garancijskega lista proizvajalca kjerkoli na pooblaščenem servisu proizvajalca v EU, če gre za EU garancijo. To je potrošniška pravica v EU.

In kolikor vem, daje Nikon EU garancijo!


Citiram:
Najprej preverite, ali lahko uveljavljate garancijo tudi v Sloveniji. Pooblaščeni servisi v Sloveniji namreč niso dolžni popravljati izdelkov, kupljenih v drugih državah članicah EU, če ni to izrecno zapisano v garancijski izjavi npr. "EU garancija", "garancija velja v naslednjih državah:…").


Več o tem:

http://www.epc.si/sl/pogosta-vprasanja-in-odgovori/nakupovanje-v-eu/index.php
 0   

RZ67 @RZ67 21. Jul 2009, 17:19

Super link thumbsup
 0   

Luka @lukamai 21. Jul 2009, 20:22

S slovenskimi trgovci v vseh mogočih branžah je že dolgo križ, zato že leta vse razen živil (in redkih drugih izjem) kupujem prek spleta, kjer te, ko stvar vrneš, nihče nič ne sprašuje, ne komplicira, ampak ti brez vprašanj in brez negodovanja po vračilu pošlje novo, velikokrat tudi z opravičilom... Je pa res, da takšnih primerov, ko bi bilo potrebno stvari vračati doslej k sreči ni bilo veliko.

Očitno slovenskih trgovcev niti močna konkurenca spletnih prodajaln ne spametuje in še vedno živijo v izoliranem svetu, kjer sta odnos in občutek za stranko pozabljeni vrlini...

Da o razliki v cenah niti ne govorim...

Kakorkoli že, želim vam veliko dobrih nakupov brez skrbi in sivih las ;-)

lp
L.
 0   

canonndale @canonndale 21. Jul 2009, 21:21

V tem primeru lahko po moje uveljavljaš pravice jamčevanja ali garancije, le komulirat jih ne smeš!

37.c člen Zakona o varstvu potrošnikov:

Potrošnik, ki je pravilno obvestil prodajalca o napaki, ima pravico od prodajalca zahtevati, da:
- odpravi napako na blagu ali
- vrne del plačanega zneska v sorazmerju z napako ali
- blago z napako zamenja z novim brezhibnim blagom ali
- vrne plačani znesek.

V vsakem primeru ima potrošnik tudi pravico, da od prodajalca zahteva povrnitev škode, zlasti pa povračilo stroškov materiala, nadomestnih delov, dela, prenosa in prevoza izdelkov, ki nastanejo zaradi izpolnitve obveznosti iz prejšnjega odstavka tega člena.
Pravice potrošnika iz prvega odstavka ugasnejo s potekom dveh let od dneva, ko je o stvarni napaki obvestil prodajalca.

Preberi si še malo:
Obligacijski zakon o stvarnih napakah:
http://www.zps.si/svetovanje-in-zakonodaja/zakonodaja-in-pravila/obligacijski-zakonik-stvarna-napaka.html?Itemid=250
...garanciji za brezhibno delovanje:
http://www.zps.si/svetovanje-in-zakonodaja/zakonodaja-in-pravila/obligacijski-zakonik-garancija-za-brezhibno-delovanje-prodane-stvari.html?Itemid=250

Zakon o varstvu potrošnikov:
http://www.zps.si/svetovanje-in-zakonodaja/zakonodaja-in-pravila/zakon-o-varstvu-potrosnikov.html?Itemid=250

Razloži jim svoje pravce, odloči se kaj in kako boš zahteval in vztrajaj pri tem. Verjetno ti bo prodajalec za pultom trdil, da to ni mogoče in zato zahtevaj poslovodjo, kateri pa bi te reči moral poznat. Njemu pa lahko poveš tudi, da boš dal prijavo na tržni inšpektorat, če se pač ne da pri njih uveljavljat pravic, ki jih imaš kot kupec.


thumbsup
 0   

BubikolRamios @BubikolRamios 21. Jul 2009, 21:25

mbabnik: tud jat sem par let tuhtal kak super aparat mam, in kaj vsi tumbajo o nekem prahu, pol sem pa enkrat mal proti soncu škljocnil - hua kaj je za enega vraba bilo gor laugh Čudno res pa je, da sem ga pa ravno z enega znanega servisa par dni nazaj dobil, in se je ravno tedaj gomila prahu pojavila, gosto pika pri piki.

Zdej ko mam makro pa skoz max zaslonko pa se itak vsaka pika koj pozna.

Glede objektiva, men je crknil na enak način en objektiv, manual, se je sukal samo do ene točke, auto tudi do te, pol so mi na fotomehaniki en polomljen obroček ven vzeli in je vsej manual delal, dokle niso nekje zvrtali rezervnega.
Pa ga nisem nikamor 'vrgel', kar crknil je, že izven garancije.
 0   

Andrej @fotokaj 22. Jul 2009, 09:57

ogabe je napisal/a:
fotokaj je napisal/a:
Ne vem, če je vroče - aparat mam na servisu, zato sem v senci ob kavicah že skor cel dan.

Kaj to pri vas ne dajejo rezervne opreme? bigrazz Ravno zadnjic mi je vas "sef" o tem kako imate pri NPS vse postimano in da naj zamenjam farbo, ker potem ne bom imel nobenih problemov vec...

Dajejo, dajejo, sem tud zdaj dobil - sam kaj, ko je pa tak luštno v senci; just me and travarica, tightly together ....
Kar se tega tiče, kar ti je "šef" razlagal, nam je pa rumenjakom res kar luštno, moram priznat. No, idealno bi bilo, da nadomestnega sploh nikdar ne bi rabil, to bi bilo še bolje.

ogabe je napisal/a:
še svetovna gospodarska kriza se bo koncala smile

Kriza? Kakšna kriza ...? A sem kaj prespal?

ogabe je napisal/a:
PS: Pa ne me preresno vzet... samo malo te zajebavam bigrazz

Ne, nič ne zajebavaš, žališ me in nesramen si ... Če si bom začel žile rezat, me boš imel ti na vesti!
cry
 0   

ogabe @ogabe 22. Jul 2009, 11:43

Rabis top in zarjavel nozek? bigrazz
[url=http://www.photo.si]PhotoSI[/url]
 0   

Miha Babnik @mbabnik 22. Jul 2009, 16:15

Objektiv je "popravljen", na servisu so potrdili, da AF in MF nista delovala pravilno, ker se je zataknila vzmet, ki skrbi za preklop med ročnim in avtomatskim ostrenjem. V bistvu objektiva niti niso popravljali temveč se je ko so odvili bajonet omenjena vzmet sprostila in objektiv začel delovati normalno. Vzrok okvare ni jasen a verjetno je poškodba čeprav je serviser rekel, da je čudno, ker na objektivu ni nič videti in da se je lahko to zgodilo tudi med prenašanjem v torbi.

A mi ge nebi morali vseeno zamenjati?

Miha
 0   

urosm @urosm 22. Jul 2009, 16:43

Saj če zdaj dela, in ni trajnih posledic zaradi okvare, kje je poanta menjave?
 0   

Andrej @fotokaj 22. Jul 2009, 17:20

Ne, ni jim ga treba zamenjat - ker je vzrok poškodba, ne okvara.
Kaj je vzrok za poškodbo, pa ti razmisli.
 0   

Primož Fideršek @piXi 22. Jul 2009, 18:11

mbabnik pa ti na vsak način hočeš novega al kaj ?

nevem kam se ti vse tako hudo mudi itd.

se čist strinjam z fotokajem


Pojdi na:   
Postani Slo-Foto.net član
Anketa
Kako pogosto uporabljate mobilni telefon za fotografiranje?
Rezultati