0   

Miha @cedo 23. Sep 2009, 13:23

Prvič: fotografija ni "rocket science", in primerjati jo z zobozdravstvom, je...smelo. Je obrt, kot vsaka druga. Res je razultat lahko tudi umetniški izdelek in ima temu primerno ceno, ampak ne pozabit, da so bile balerine nekoč ponude, slikarji cenjeni manj, kot mizarji in komponisti revni, kot cerkvene miši. Danes imajo balerine plačo jurja €, večina slikarjev životari, komponisti so pa itak brez dela. Le kot argument o umetniški dodani vrednosti, ki jo fotografija (kot končni izdelek) lahko ima; cene ji ne zviša. Obstajao izjeme. Vemo.

Drugič: štromarji za jaki tok nimajo višje postavke od tistih za nizki tok. Kdor jamra, da je za fotografiranje porok potrebno več zananja in odgovornosti in piše, da je treba dat na M, pa fleš pravilno obrnit, dof poznat, je pač povprečen obrtnik svoje branže. Da si upaš računat jurja za poroko, moraš bit najboljši.

Da ne bo nesporazuma in napadanja; če vam rata, pa da ste na koncu vi in vaš naročnik srečna, potem kapo dol. Samo jamranja, zakaj nekdo bi, ker je tolk vreden, pa se za tak denar ne bo zajebaval, ker je prestresno in prezahtevno, pa trg, da je krut, ne maram brat. So boljši.

Sam sem slikal 5 porok. Bil vedno živčen in pod stresom in jih ne slikam več. Tudi za dva jurja ne. Ni potrebe, so boljši in cenejši.
 0   

Peter Bernik @Noob 23. Sep 2009, 13:41

cedo je napisal/a:
Prvič: fotografija ni "rocket science", in primerjati jo z zobozdravstvom, je...smelo.


Zakaj?

cedo je napisal/a:
ampak ne pozabit, da so bile balerine nekoč ponude, slikarji cenjeni manj, kot mizarji in komponisti revni, kot cerkvene miši. Danes imajo balerine plačo jurja €, večina slikarjev životari, komponisti so pa itak brez dela.


Tudi tukaj ne vidim povezave. Van Gogh je prodal komaj toliko da si je kupil barve (oz še to ne). Slikar takega kova v zdajšnjem času je multimiljonar...

cedo je napisal/a:

Da si upaš računat jurja za poroko, moraš bit najboljši.


Zakaj potem najboljši dobijo 3k, medtem ko totalno brezvezni obrtniki 600-800. V Ameriki seveda 10k 8najboljši), ampak pustimo to;).
[url=http://www.peterbernik.com/][img:58355b6b4e]http://blog.peterbernik.com/wp-content/images/podpis.jpg[/img:58355b6b4e][/url]
 0   

Andrej @fotokaj 24. Sep 2009, 07:20

mihaaa je napisal/a:
@Fotokaj:
po moje si ji se dodatno dvignil pritisk,.. no nevrdles,... a ti je kaj odgovorila,... (me zanima kaksna je bila reakcija), al pa te je sam zaspecala

O, ne, je zaleglo ...:

"Pozdravljeni!

Najlepša hvala za vašo obrazložitev ki sem dobila in prebrala ... Po skupinskem slikanju smo odšli, ker je bila hčerka lačna.Na žalost bi se zadeva obrnila drugače če bi bili bolje seznanjeni s samim potekom slikanja.Pač tako je bilo slike imamo, so lepe in sem zelo vesela vašega odgovora.

Lep pozdrav!"

Archie je napisal/a:
Ko se že primerja ceno ure serviserja in fotkanja me nekaj zanima... koliko od vas je za fotkanje poroke že kdaj izdalo račun in plačalo vse tisto, kar spada zraven na poti od računa do neto plače?


Čeprav je res, da ga prav vsakič kot možnost ponudim vsakemu paru, z največjim veseljem priznavam, da ga v zadnjih 5 letih za fotografiranje poroke še nisem izdal. Nisem pa s.p., imam status rešen drugače (sem kar kmet; dolga štorija ...)

V zadnjih 4 letih sem bil 3X pri douhtarju; 2X zaradi res močne gripe (sem bil skurjen ko rastlinca ...), 1X zaradi močnih bolečin v kolenu. Ker sem tja prišel zaradi gripe in bolečega kolena, sem bil obravnavan kot hipohonder in peechka s prenizkim pragom bolečine, odpravljen z levo roko po hitrem postopku in poslan v lekarno po "zdravila", ki sem jih moral plačat - ker blažijo, ne zdravijo.
Torej plačuješ prispevke, to zavarovanje, ono dodatno pakovanje, pa tistle dodatek za skrajšanje prejšnjega prispevka, pa par procentkov za tistole bolniško posteljco, pa ... pa kooratz vas gleda, sem si rekel zadnjikrat pri douhtarju - od mene ne dobite niti centa več od tistega, kar ni 100% obvezno!

Tako da ja, s ponosom priznavam, da zato, ker od države nič ne dobim, ji tudi nič ne dam! Če se le da.
Nič dajat od svojega zaslužka državi je eden od mojih ultimativnih življenskih ciljev!
bigrazz
 0   

miha @mihaaa 24. Sep 2009, 07:36

uf,... je pa zenska lepo odgovorila,.. sem mislil da ji je kaksen ventil odneslo,... pol si jo pa kar dobro mogle ocenit iz njenga mejla biggrin
 0   

Miha @cedo 24. Sep 2009, 08:56

@Noob: (1) zato, ker za vrtat zobe rabiš 6 let na faks hodit, fotografirat se pa lahko naučiš pri 15h. Za vrtat zobe rabiš prostor, še vsaj enega zaposlenega in 20-100x dražja osnovna sredstva, kot jih ima povprečen pro fotograf; (2) si iztragal iz konteksta, preberi cel odstavek, posebno še zadnja dva stavka; (3) JJ bi rekel: To so vaše domneve. Jaz pa ugibam, da je parov, ki si lahko privoščijo 3 jurje, bore malo.
 0   

ramseus @ramseus 24. Sep 2009, 13:32

zelo ugodna fotografska ponudba, priporočam. smile
***
 0   

ramseus @ramseus 24. Sep 2009, 14:19

ups...so me gosoda zbrisali....pa ni bilo mišljeno kot reklama...
199€ civilc+ cerkev+ fotošutingom confused najdeno na slo netu.
in potem ti gospodične razlagajo ja un tam za devetimi gorami in devetimi vodami pa za 199€ naredi...no prišli so preko gora in voda.
in moj odgovor je:
gospodična 199€ jaz za telefon na mesec porabim. Lepo vas prosim no no
 0   

Andrej @fotokaj 24. Sep 2009, 16:25

ramseus je napisal/a:
gospodična 199€ jaz za telefon na mesec porabim. Lepo vas prosim no no

Pejd na Izimobil ...
upset
 0   

Aleš @lial 24. Sep 2009, 16:52

ramseus je napisal/a:
zelo ugodna fotografska ponudba, priporočam. smile
***

Tako velikega kontrasta v okusu, kakor je bil na tem linku še nisem videl - na eni strani poceni kič, na blogu vrhunsko.
Lahko pa, da mi trendi niso več jasni...

Če je to tvoje ramseus, se opravičujem, ampak je težko biti tiho ob takšni vstopni strani.
 0   

ramseus @ramseus 24. Sep 2009, 17:40

lial je napisal/a:
ramseus je napisal/a:
zelo ugodna fotografska ponudba, priporočam. smile
***

Tako velikega kontrasta v okusu, kakor je bil na tem linku še nisem videl - na eni strani poceni kič, na blogu vrhunsko.
Lahko pa, da mi trendi niso več jasni...

Če je to tvoje ramseus, se opravičujem, ampak je težko biti tiho ob takšni vstopni strani.


Nehaj no, ni moje...najdla ena kolegica na nekem poročnem forumu. Pa nisem mogel kaj, da ne bi šeral.
 0   

jukk @jukk 4. Apr 2010, 23:50

ramseus je napisal/a:
Bravo Fotkaj, odlično povedano/napisano. Tukaj se pa strinjam z vsem kar si napisal.


+1!
 0   

Gregor Gomboc @George 5. Apr 2010, 11:06

ramseus je napisal/a:

gospodična 199€ jaz za telefon na mesec porabim. Lepo vas prosim no no


Cinizem ON

Potem pa predlagam, da fotografi ogromno telefonirajo, imajo vratolomne račune... Ker če se logika izide bodo lahko potem mastno kasirali.

Ker:

Velik račun za telefon --------> visoka cena za fotografiranje

Logično kaj ne? Kako se nisem tega sam domislil.... Nimam več časa pisat, moram it nekoga klicat... V katero državo je najdražje???

Cinizem OFF

A res misliš, da kogarkoli zanima koliko daš ti na mesec za telefon? Ali za karkoli drugega?
 0   

posvejt @posvejt 25. Apr 2010, 11:19

jaz mislim,da so cene,ki ste jih omenjali absolutno predrage.ljudje nimajo denarja.
dajte no,6000 eur zaslužijo v iraqu v vojni ne pa na poroki.
če bi tako bilo bi bil vsak fotograf.zaenkrat pa mi vsi izgledajo prej revni kot bogati
 0   

Simon @SimonG 25. Apr 2010, 19:46

Brez skrbi, pot od spraševanja kaj pomeni aperture & dof do 6k€ na poroko je precej dolga grin
[url=http://geesphoto.blogspot.com/]M Y P H O T O B L O G[/url]
 0   

posvejt @posvejt 25. Apr 2010, 21:30

vseeno ne verjamem,da taki obstajajo,da dobijo za poroko 6k. ja verjamem,da dobijo na poroki v hollywoodu ampak zaradi filmskih igralcev in ne fotografov samih.možno,da se motim ampak jaz ne bi toliko nikoli plačal.
jaz delam 3/4 leta za ta denar.
 0   

Jan Kajfež @Geccko 25. Apr 2010, 21:35

Če imaš ti slabo plačano delo še ne pomeni da ga imajo tudi drugi....vrjetno je pa 6000€ na porko mišljeno kot ekstrem....malo pomisli...če imaš tim petih ljudi, pa vsa oprema in vrjetno je v ceno vključena tudi foto knjiga....hitro nanese na več tisoč eurov...

Pač se znanje, oprema, unikatnost in podobne zadeve plačajo....prodajalec v mercatorju je lahko vsak, fotograf težkega kova pa ne....
-- If you saw a man drowning and you could either save him or photograph the event...what kind of film would you use? --
 0   

Danijel Žagar @Danijelz 25. Apr 2010, 21:42

Evo jaz nisem nikoli slikal porok in jih najbrž tudi ne bom; se pač ne počutim dovolj sposobnega in sem zaradi tega tudi že zavrnil prošnjo za fotkanje. Mislim, da je bolj kot določanje "splošno veljavnega cenika" za fotkanje porok pomembna iskrenost do naročnika: jasno je treba povedati, kaj lahko pričakuje za neko ceno.
Trditi, da nekdo znižuje ceno fotografskih storitev, je trapasto. Ferari in Bentley se ne koorchita nad Zastavo in Škodo, da delata poceni avte, ker imata svoj trg. Nekdo bo čisto zadovoljen tudi s Škodo, če se ta seveda ni izdajala za Ferarija. Škoda pa tudi ne more fabie prodajat za 70k evričev.

Če ti ne znese amortizirat opreme, imaš pač predrago za svojo raven. Občasni zaslužkarji (ja, med njimi sem tudi jaz) ne morejo biti krivi za slab posel tistega, ki se s tem preživlja. V fotografijo ni nihče nikogar silil in vedno lahko počneš (še) kaj drugega.
Perfection is achieved, not when there is nothing more to add, but when there is nothing left to take away. (Antoine de Saint-Exupery)

http://www.socahiking.com
 0   

Danijel Žagar @Danijelz 25. Apr 2010, 21:45

Enako seveda tudi za drugo plat: če ti je 900€ preveč, naj ti poroko slika bratranec z ixusom.
Perfection is achieved, not when there is nothing more to add, but when there is nothing left to take away. (Antoine de Saint-Exupery)

http://www.socahiking.com
 0   

posvejt @posvejt 27. Apr 2010, 10:21

ja nič,pol pa moram začeti trenirat,da bom služi 6000 eur.
dof pa aperture že poznam:)
 0   

urosm @urosm 27. Apr 2010, 19:45

posvejt je napisal/a:
ja nič,pol pa moram začeti trenirat,da bom služi 6000 eur.
dof pa aperture že poznam:)


Zdaj pa najprej preveri, če jih tvoj aparat sploh ima. Pri nekaterih modelih je to šele za doplačilo biggrin thumbsup


Pojdi na:   
Postani Slo-Foto.net član
Zadnje v forumu
Anketa
Kako pogosto uporabljate mobilni telefon za fotografiranje?
Rezultati