0   

Uroš Uršej @Lucifix 14. Mar 2011, 15:38

To pa brez skrbi, takšno zadevo pač ne morem narediti čez noč. Je potrebno kar nekaj funkcionalnih sprememb v kodi portala prej narediti + izdaja računov ipd...
 0   

Ime Priimek @poetski 14. Mar 2011, 16:10

Torej, najprej se opravičujem ohinsplohu in vsem drugim užaljenim, če je moje delovanju na forumu in znotraj galerije koga ujezila. Priznam, da je moj način komuniciranja nekoliko drugačen in je lahko na prvo žogo nekoliko moteč. Nikoli ni bil moj namen nikomur soliti pameti, saj kot sem že mnogokrat povedal, moje znanje tako teorije kot prakse fotografiranja se gibljejo okoli osnov. Nikoli nisem trdil, da se spoznam na stvari na katere se ne, ter tudi nikoli nisem se "kregal" z nikomer na področju, na kateremu pač ne delujem. In nekako sumim, da letijo strobistovi očitki name, ampak s kakšnim namenom pač ne vem. Kot vedno, se klanjam in priporočam vsem tistim, ki vejo več od mene in me želijo izobražiti na področjih katerih se še nisem lotil.

Nikoli nisem trdil, da je moj stil komentiranja pravilen, niti ne dober. Namen mojih osebnih komentarjev je podati obrazloženo mnenje in podati znanje, ki ga pa sam imam. Nekateri so za njega hvaležni, drugi pač ne. Kaj nekdo naredi z mojim komentarjem mi je pa čisto vseeno. Si pa resnično ne želim, da bi vsi imeli podobno mnenje kot jaz, saj potem bi bil svet zelo dolgočasen smile

Vem, da tu ni mesto. Ampak so taki osebni napadi prisotni že tako na forumu kot v galeriji, in je pač potrebno napisati nek odziv.


Imam pa občutek, da se še vedno ne zavedate, kakšno je resnično stanje na portalu. Naredil sem kratko raziskavo ene strani Galerije in ene strani Čakalnice. Zaradi časovnega zamika, sem si izbral na današnji dan peto stran (5), saj je manjša možnost, da bi se tam število komentarjev spremenilo. Seveda ne gre za neko poglobljeno raziskavo, saj niti pod razno nimam časa se s tem ukvarjati.

Torej stanje znotraj portala. Na eni strani je tako 24 fotografij, zanimalo me je samo število in zvrst komentarjev.


Čakalnica - 24 fotografij, 18 komentarjev; od tega:
- 3 odgovori avtorja (avtor se zahvali za komentar ali odgovori na vprašanje),
- 8 komentarjev, ki izpostavljajo vsaj nek element, ki se nanaša na fotografijo (sem notri sem štel vse "spodaj več, zgoraj manj", "lepe linije", "lepe barve", kot tudi kake bolj poglobljene komentarje)
- 7 smeškotov in brezveznih besed ("waw", "lepo", "kar tako naprej").

Torej število smeškotov je skorajda enako število "uporabnih" komentarjev. Še toliko bolj žalostno je, ker je znotraj "uporabno" šteto tudi komentarji v smislu ("zgoraj več, spodaj manj", "ni ostrine"), ki pa na žalost velikokrat avtorju sploh ne pomagajo, saj ne razumejo kaj bi rešitev izboljšala. Pravtako je v povprečju manj kot 1 komentar na fotografijo. In če je čakalnica mesto kjer je plevel in največ povprečnih fotografij, bi človek pričakoval, da se tam največ komentira in uči smile Drugače pa razumem, da je največ komentarjev pri fotografijah, ki so romale iz čakalnice v galerijo.

Galerija - 24 fotografij, 241 komentarjev; od tega:
- 13 odgovorov avtorja (avtor se zahvali za komentar ali odgovori na vprašanje),
- 41 komentarjev, ki izpostavljajo vsaj nek element, ki se nanaša na fotografijo ("dober feeling", "dobro ravnotežje")
- 187 smeškotov in brezveznih besed ("lepo", "fajn kuža"),

Torej zopet. Smeškotov je ogromno, "uporabnih" komentarjev tokrat nekoliko več. A zopet kot v čakalnici, se tu notri šteje veliko stvari, ki niso ravno najbolj uporabne. Ampak metode se je potrebno držati smile Torej, v galeriji je 78% komentarjev smeškotov. Če se vam to zdi sprejemljivo, tudi v redu smile

Se strinjam, da raziskava baš ni obsežna, ampak za začetek bo. To so dejstva, ki seveda nekaj povejo. Je res, da je možnost, da sem trofil prav tisto stran v čakalnici, ki ima najmanj komentarjev, in tisto stran v galeriji, ki ima največ. Pač, bodite hvaležni, da se mi je vsaj to dalo narediti smile Imam tudi SSje obeh strani, ampak jih z razlogom ne bom naložil, saj tu ni debata o žanrih in kvaliteti fotografije, kot je "zvrsti" in kvaliteti komentarjev.

Učilnice se pa sploh lotil nisem, saj je tam stanje še veliko veliko bolj žalostno.

Ali bi plačilo to popravilo? Niti pod razno ne. Zakaj bi plačeval nekomu, da mi komentira fotografije, če mi jo lahko nekje drugje zastonj. Pa ne gre zato, da bi bil škrt, ampak res nima smisla plačevati za nekaj, kjer drugje z veseljem zastonj naredijo. Prav tako zapreti forum samo za elito ni rešitev, saj se s tem zares osiromaši znanje, ki ga "stari stručkoti" lahko prenesejo na mlajše fotografe.

TL:DR verzija

Raziskava je pokazala, da je velika večina komentarjev na tem forumu smeškotov in brezveznih besed. Pravtako se opravičujem vsem užaljenim za vse kar sem storil, in kar bom storil v prihodnosti.
 0   

Andraž @ASkobi 14. Mar 2011, 16:19

Se strinjam glede tega, da plačilo tega nebi popravilo. In še enkrat rečem, daleč od tega, da bi bil škrt, vendar se mi zdi nesmiselno še na tak način zapravljat denar. Še več. Menim, da bi se število uporabnikov portala po takšni spremembi zmanjšalo, ker bi uvideli, da je to bedarija. Res ne vidim razloga za delitev portala glede dostopnosti. Potem bi zgledalo kot (če malo pretiravam) da imamo 2 rasi: arijsko in plevel! smile
 0   

Uroš Uršej @Lucifix 14. Mar 2011, 16:34

Tudi sam nisem privžen temu, da bi kak del foruma zaklenili. Mogoče samo onemogočili komentiranje ostalim, vpogled pa bi vseeno bil možen. Čeprav mislim, da nas vseeno ni tako zelo veliko tukaj gor, da bi se to obrestovalo.

Citiram:
Zakaj bi plačeval nekomu, da mi komentira fotografije, če mi jo lahko nekje drugje zastonj.


Pa ti tudi drugje komentirajo fotografije priznani fotografi?

Zaradi mene, če bi se računica izšla, bi lahka bila tudi letna članarina recimo 20€. Te člani bi lahko recimo dobili tudi brezplačno majico ali kakšno drugo malenkost, svoj profil v galeriji bi si lahko prilagodili svojim zahtevam, stran ne bi vsebovala oglasov, lahko bi dodajali v svoj profil večjo število fotografij (pazi ne v čakalnico!), po možnosti dobili tudi svojo poddomeno (uporabniškoime.slo-foto.net) itd...
 0   

Andraž @ASkobi 14. Mar 2011, 16:36

Bi bili priznani fotografi pripravljeni to delat?
 0   

Uroš Uršej @Lucifix 14. Mar 2011, 16:40

Citiram:
Bi bili priznani fotografi pripravljeni to delat?


Denar je sveta vladar in verjamem, da bi se že kakšen več našel kot je sedaj tukaj gor grin

Lahko bi pa se poleg tudi uvedel naprimer sistem nagrajevanja. Za dober komentar dobiš neke točke in ko dosežeš določeno kvoto dobiš t.i. pro račun s funkcijami, ki sem jih napisal zgoraj. Ne vem... samo naglas razmišljam...
 0   

Andraž @ASkobi 14. Mar 2011, 16:41

Ja, to mi je že bolj všeč, kot pa plačevanje. grin
 4   

urosm @urosm 14. Mar 2011, 16:48

Jaz pa predlagam, da ustanovimo en fond, v katerega vsi obvezno prispevamo, po 50 EUR recimo in iz njega potem po potrebi posameznikom plačujemo različne, njim nujno potrebne storitve.

Določenim znalcem kak začetni fotografski tečaj, nekaterim tečaj slovenskega jezika, npr., drugim morda plačamo, da v forum ne pišejo sploh ... skratka, finančna pomoč strokovne pomoči potrebnim.

Ko denarja zmanjka, pa zopet izvedemo obvezen samoprispevek.
Zahvala: mga4all, piXi, Geccko, RZ67
 0   

Uroš Uršej @Lucifix 14. Mar 2011, 16:48

Drugače pa je meni kar všeč pristop kot ga imajo na stackoverflow:
http://stackoverflow.com/faq (glej What is reputation?)

Več informacij pa imajo tukaj:
http://stackoverflow.com/privileges (glej kazalo na desni strani)
 0   

Ime Priimek @poetski 14. Mar 2011, 16:54

Tole s pro računom ni slaba ideja, ampak je res potrebno dodelati kaj ponuja. Tudi ideja, da lahko prideš do njega po aktivnosti znotraj foruma ali galerije je več kot dobra. Tudi s to "reputacijo" ni slaba ideja. Moje mnenje je, da je vse to dobra ideja, saj spodbuja delovanje znotraj skupnosti. Sedaj imamo točke, ki pa so sami sebi namen smile

Drugače pa odvisno od situacije. So tudi strani, na kateri ti priznan fotograf (ali pa vsaj nekdo z odličnim portfolijom) komentira fotografijo. Ampak ne kar tako, še vedno moraš biti del skupnosti in za to nekaj pokazati. Snapshote pač noben ne bo gledal.

Kako bi pa sploh meril vrednost podane kritike? To resnično ne vem, kako bi v praksi izgledalo, saj priznan fotograf ne pomeni tudi dober učitelj ali dober kritik. Plačaš na število besed? Plačaš glede na to, ali je pozitivna ali negativna kritika? smile
 0   

Uroš Uršej @Lucifix 14. Mar 2011, 17:06

Mene bolj skrbi kako bi potekalo tole nagrajevanje, da ne bi prihajalo do zlorab in podobnih stvari.

Namreč za 1 glas za dober komentar bi lahko recimo dobil 10 točk ali obratno. Kaj pa ko se najde nekdo in vsem po vrsti potala slab glas? Smo res dovolj zreli za takšen sistem?

Če čisto tako na pamet napišem, bi lahko uvedli nek tak sistem nagrajevanja oz. ugled:

XY točk - dober komentar
-XY točk - slab komentar
XY točk - za dodano fotografij
XY točke - za oddan komentar
XY točke - dodaj ključne besede za fotografijo
XY točk - glasuj za fotografijo
XY točke - fotografija prispela iz čakalnice v galerijo
...

A mogoče kdo pozna malo bolj tisto stran stockoverflow, ker kot mi je znano celotno vsebino urejajo sami člani in sploh nimajo administracije (slednje mogoče dvomim).

Mogoče še zanimivo branje, kako drugje potekajo podobni sistemi:
http://sixrevisions.com/user-interface/karma-design-pattern/
 0   

RZ67 @RZ67 14. Mar 2011, 17:17

poetski je napisal/a:
Raziskava je pokazala, da je velika večina komentarjev na tem forumu smeškotov in brezveznih besed.

A si kdaj pogledal še kakšen drug forum, recimo POTN? Tega jaz redno spremljam in tam je zelo podobno.

Primere dajem iz nekaterih kategorij, povsod zadnji posti.

Npr. v kategoriji ljudje:
http://photography-on-the.net/forum/showthread.php?t=1013177
http://photography-on-the.net/forum/showthread.php?t=1012929

V kategoriji narava:
http://photography-on-the.net/forum/showthread.php?t=1013170
http://photography-on-the.net/forum/showthread.php?t=1013025

V kategoriji urbana in popotniška:
http://photography-on-the.net/forum/showthread.php?t=944957
http://photography-on-the.net/forum/showthread.php?t=1012674

V kategoriji šport:
http://photography-on-the.net/forum/showthread.php?t=1012926
http://photography-on-the.net/forum/showthread.php?t=1012460

...

Pač, ljubitelji fotografije na ogled postavijo svoja dela in jih kratko pokomentirajo. Kratkočasno druženje pač grin
 0   

ohinsploh @ohinsploh 14. Mar 2011, 17:24

poetski je napisal/a:
Torej, najprej se opravičujem ohinsplohu in vsem drugim užaljenim, če je moje delovanju na forumu in znotraj galerije koga ujezila.


Meni se ni treba opravičevati, nikakor, daleč od tega da me kaj ujezi, kar se tiče foruma in virtualnih prijateljev. Ti kar počni naprej kar si si zamislil, moje mnenje ni mnenje večine.
 0   

Ime Priimek @poetski 14. Mar 2011, 17:32

RZ67 je napisal/a:
A si kdaj pogledal še kakšen drug forum, recimo POTN? Tega jaz redno spremljam in tam je zelo podobno.


Že že, a primerjati se s slabim nima smisla smile Na Facebooku je število in zvrst komentarjev najbrž enaka kot tu ali na photonetu. Se mi zdi, da je bolje stremiti k nečemu boljšemu, kot se zadovoljiti, da smo enako dobri kot nekateri drugi.

Drugače se mi pa zdi to o čemer pišeš Lucifix res odlična ideja.
Bi pa seveda najprej začel na temu, kakšne koristi bi te točke uporabniku sploh prinesle. Ni toliko poanta v tem, kako jih zbereš, bolj se mi zdi pomembno, da kaj z njimi lahko storiš.

Kot ti opisuje link, ki si ga dal. Točke imajo neko moč, nek ugled, ker imajo za uporabnika neko korist, ali se njegov odgovor vidi, ali je njegov link bolj opazen, ali pa ima možnost urejanja samega portala oziroma spletne strani.

Zato bi jaz začel na drugi strani. Kakšne vse koristi bi imel uporabnik, če bi imel veliko točk. Sam sistem, kako te točke zbrati je vsaj po mojem mestu prilagojen namenu, ki ga hočemo doseči s točkami. Če gre za moderiranja foruma, se točke dobi z aktivnim sodelovanjem na forumu. Če s točkami lahko briše komentarje drugih, se točke pridobi s kvalitetnim in aktivnim komentiranjem, in tako naprej.
 0   

Tomaž Pirman @tomovader 14. Mar 2011, 17:44

Meni so komentarji Poetskega eni izmed najboljših!!!
Mislim, da pove natančno tisto, kar misli in to tudi razloži! Da pa kdaj kaj narobe pove, pa je težko reči, ker je fotografija zelo subjektivna zadeva, vsaj na ravni "amaterjev" in pa recimo tudi "hobi fotografov", ki pa mislim, da je večina na tem forumu. Vsekakor boljše kakršnokoli komentiranje, ki ti lahko da malo razmišljati, kot pa nikakršen komentar!.

Nisem hotel odpirati nove teme, pa se mi zdi, da je tukaj najlažje izpostaviti pohvalo.

LP
Če hočeš spremeniti svet, moraš najprej spremeniti sebe!
 1   

Primož Fideršek @piXi 14. Mar 2011, 18:02

Toplo priporočilo, da začnete ( tisti ki jamrate, kako težko je prit v galerijo) fotografirat zase. Če ti ob osrečevanju samega sebe uspe naredit nekaj kar bo 'požrla' tudi množica, daš v čakalnico in počakaš. Če množica zadevo sprejme OK, greš dalje. Če ne tudi OK greš dalje, pa sam sebe ob tem vprašaš kaj so pa bili razlogi, da sploh ni bilo odziva ? Če boste fotkali zato da bo ste prišli v galerijo, boste slej ko prej prodali opremo.

Pa veselo fotkanje in čimmanj izgubljenih las ob neprehodu iz čakalnice v galerijo.

Kar se pa tiče smeškotov osebno gledam na to enostavno tako. Prideš na portal, na hitro pogledaš galerijo kaj novega, poklikaš v nove zavihke zanimive fotografije. Klikneš na čakalnico ponoviš postopek od prej. Pogledaš vse zavihke, če ti je fotografija všeč daš smeška in oceno in je to to. Vsi imamo omejen čas in s predhodnim postopkom hitro 'zaploskaš' fotografijam, ki so ti všeč. Da bi pod vsako fotografijo zapisal kačo kako je lepo ter nevem kaj. Bi potreboval nekaj krat več časa, da bi se lahko sprehodil skozi set zavihkov. Učinek bi pa bil povsem isti. Govorimo o fotografijah ki so tipi topi.

Nekaj časa sem se trudil s konstruktivnim komentiranjem ( ob fotografijah, kjer se je to dalo), vendar vse večkrat naletiš, na užaljenost, ali pa prebereš cel kup izgovorov. Potem pa še jamrajo da se ne komentira. Ironično.
Zahvala: mga4all
 1   

Jan Kajfež @Geccko 14. Mar 2011, 23:37

Sistem je čist ok, pač je določena zvrst fotografije bolj priljubljena kot druga. Če želiš gledat dobre portrete/makro/pokrajino odpreš galerijo, če želiš pa raznolikost pa čakalnico... to je to...

Koliko prerekanja je okoli dveh oddelkov... sej je samo en klik stran... zresnite se... smile
Zahvala: piXi
-- If you saw a man drowning and you could either save him or photograph the event...what kind of film would you use? --
 0   

RZ67 @RZ67 15. Mar 2011, 08:35

urosm je napisal/a:
drugim morda plačamo, da v forum ne pišejo sploh

Jaz se javim za uvrstitev na ta del seznama biggrin


Pojdi na:   
Postani Slo-Foto.net član
Zadnje v forumu
Anketa
Kako pogosto uporabljate mobilni telefon za fotografiranje?
Rezultati