0   

Peter Zakrajšek @FotoPritisk 7. Feb 2010, 12:25

Ok. Tema je izbira objektiva za ulično fotografijo. Res je, da je objektiv orodje s katerim boš delal, ni pa najpomembnejši.

Pomembno je da si blizu oz. da se približaš tistemu, ki ga želiš fotografirat. 200 mm nikakor ne sodi med street objektive!! 1. je okoren, 2. pa ne dobiš občutka dogajanja na ulici!!

Meni osebno idealen je 28mm in 35mm!! Odločitev je še vedno od posameznika. Pisanega pravila ni, jvse je odvisno kolk imaš "jajc"!!

Sam fotkat pejt nč preveč debatirat!!
 0   

Sharpshooter @Sharpshooter 7. Feb 2010, 12:28

Noob je napisal/a:
No če se vrnem k odgovoru na temo, se mi zdi GF-1 in 20 1.7 najboljša kombinacija. Z DSLRom si težko neopazen, zgoraj omenjen objektiv je pa dovolj zmogljiv za to, FOV idealen, škoda le da objektiv nima skale za ostrenje, da po kavbojsko streljaš iz pasu (ali kakorkoli, da ne izgleda kot da fotkaš) in lahko res neopazno deluješ in zajameš avtentični utrip ulice.


Oprosti, ampak meni se zdi slikanje iz pasu bolj za tiste, ki si ne upajo dvigniti fotoaparata k očesu. Če te opazijo, se delaš kot da nisi nič naredil ali pa se nasmehneš, če ti kaj rečejo pač zbrišeš. Nekih huliganov ali pa takih ljudi, za katere vidiš, da ti bodo težili pa pač ne slikaš.
 0   

Peter Zakrajšek @FotoPritisk 7. Feb 2010, 12:32

To je to!! Oz. malo fotografske kulture vseeno ne škodi!!
 0   
 0   

Žiga @zcetrt 7. Feb 2010, 12:37

Logično, da je nekaj mora bit. Ampak meni je že težko kar pred nekoga stopi in ga slikat. Preveč premišljujem prej in mi potem motiv "zbeži". Ne vem, a bi ali ne bi...
4.
 0   

Peter Bernik @Noob 7. Feb 2010, 12:49

Ne me narobe razumet, sam se s tem sploh ne ukvarjam, ne fotkam torej iz pasu al kakorkoli. Samo tako pač se dela, mislim nekateri tako delajo. Sam tudi raje pristopim, vzpostavim osebni stik in naredim fotko. V 95% mi to veliko bolj odgovarja.

Sem pa sam kot začetnik, tudi fotkal ulične potrete. Street pa nikoli...

Tole je edina, ki se jo sploh spomnim da sem jo posnel. Pač zdel se mi je zanimiv trenutek.


Ob gledanju fotke mi pride pa tale stavek iz Lepa sela lepo gore na misel: Aj ga sad ti, Halile, malo zalilaj!
[url=http://www.peterbernik.com/][img:58355b6b4e]http://blog.peterbernik.com/wp-content/images/podpis.jpg[/img:58355b6b4e][/url]
 0   

Andrej @Kunguruj 3. Mar 2010, 20:22

No še eno laično vprašanje. Zakaj so ulične fotografije skoraj vedno črno bele? V čem je razlika med barvno in ČB?

LP, Andrej
 0   

abo01 @abo01 3. Mar 2010, 20:41

Zato, da te barve ne motijo.
 0   

urosm @urosm 3. Mar 2010, 20:43

Kunguruj je napisal/a:
V čem je razlika med barvno in ČB?


V barvah.
 0   

Andrej @Kunguruj 3. Mar 2010, 20:47

Hvala za tako duhovite odgovore! Berem forum, vsi se razpišete, noter navajate sto linkov s tisočimi slikami. Od teh taužnt slik jih je 999 črno belih in sedaj mi ne znate pametno odgovoriti zakaj tako radi slikajo v črno beli tehniki.

Urosm ti si v svojem kraju verjetno daleč najbolj pametn :-)
 0   

urosm @urosm 3. Mar 2010, 21:45

Pa kaj se zdaj vsajaš? Si vprašal, si dobil koristne napotke ... pa ti to ni dovolj. Naj gremo še fotkat namesto tebe. Če bi te povezave vsaj malo pregledal, bi že imel odgovor.

Sem citiral del tvojega vprašanja, na katerega sem ti dal odgovor. In kaj ti tu ne paše? Se ti zdi kaj narobe z mojim odgovorom? Poglobi se najprej v svoje vprašanje. A znaš ti pametno vprašat?

In ne, narobe sklepaš. V mojem kraju smo vi daleč bolj pametni. Od tebe.
 0   

Matej Gazvoda @MatejG 4. Mar 2010, 08:07

Bejbe na ulici je treba z 35mm fotkat, ne pa bit pussy z 200-300mm in se bat, da te ne vidi.

Prideš do nje, ji poveš kakšna uršika zala je, pa če lahk za kakšno fotko, pa bo težko kakšna rekla ne...

...zvečer jo pa kresneš...
 0   

urosm @urosm 4. Mar 2010, 08:26

Zakaj pa čakat do večera?
 0   

Jan Kajfež @Geccko 4. Mar 2010, 08:30

urosm: ja, ko je svetloba boljša ane...to bi pa že lahko vedel bigrazz
-- If you saw a man drowning and you could either save him or photograph the event...what kind of film would you use? --
 0   

Matej Gazvoda @MatejG 4. Mar 2010, 08:38

urosm, ti boš kakšno ja. Po avatarju na tvojem blogu sodeč, kdaj si pa nazadnje sploh svojga prjatla vidu. laugh

Da ne bom preveč OT. Meni so fotke narejene s kakimi 24mm, 35mm in tudi kakšnimi UWA daleč boljše kot pa tiste z tele gorišnicami. Slednje mi vse po vrsti delujejo preveč paparaci varianta, sploščijo in delujejo neosebno.
 0   

Stane Crnjak @staneC 4. Mar 2010, 09:58

Ni čisto črno belo. Čeprav street fotke večinoma so. Meni se ne zdi nič kaj "ulično" spraševat ljudi, če jih lahko fotkaš in nato to imeti za "street" fotografijo. Če pa hočeš delat portrete na ulici, je 85mm, 105mm ali še kaj daljšega, boljša izbira kot 35mm. Seveda jih pred tem vprašaš oz jim daš vedet, da jih boš fotografiral. Ali to je street ali ne, se naj pa odloči vsak sam. Meni ni.
Zakaj na ulični fotografiji večinoma ni barv? Ker največkrat motijo in niso del "zgodbe ".
Tale se ne bi ravno z nami strinjal. Uprablja veliko formatno kamero in dela barvne fotke. Street seveda.
http://www.youtube.com/watch?v=24X3YPmhpsE&feature=related
 0   

Andrej @Kunguruj 4. Mar 2010, 10:24

Hvala, to je pa že malo bolj koristno. Tudi abo01 je odgovoril v tem smislu, hvala, vendar si vsako vprašanje rad čim bolj razjasnim.

Večkrat se vprašam, kdaj uporabiti ČB fotografijo in kdaj ne. Vsakdanji tempo življenja je žal tako hiter, da nimam ravno ne vem koliko časa se igrati v Photoshopu in raziskovati razne variante. Zato pa obstajajo forumi, a ne :-)

Kdaj predvsem delate ČB fotke? Imate na fotoaparatu že v osnovi nastavljeno ČB ali potem vse obdelujete z raznimi programi?

LP
 1   

Andrej @fotokaj 4. Mar 2010, 10:35

Kunguruj je napisal/a:
No še eno laično vprašanje. Zakaj so ulične fotografije skoraj vedno črno bele? V čem je razlika med barvno in ČB?


Barva je eden od elementov fotografije in ta element je lahko bolj ali manj pomemben. Barve so recimo (kao) pomembne pri pokrajinski fotografiji, pri dokumentarni fotografiji pa ne; ker je pri pokrajini v ospredju recimo temu lepota in barvitost pokrajine, torej je bistven IZGLED oz ESTETIKA fotografije (motiva, pokrajine ...), medtem ko je pri dokumentarni fotografiji, kamor street fotografija vsekakor spada, v ospredju VSEBINA fotografije.
Ja, estetika in vsebina se lahko dopolnjujeta, lahko sta pa drug od drugega povsem neodvisna elementa. Če hočeš na fotografijah poudarit vsebino, moraš/lahko/je treba/je bolje odstranit elemente, ki niso pomembni; barve, 100% ostrina, v nulo kompozicija ...

Banalen primer; lani v Perpignanu gledam razstavo fotoreportaže iz Darfurja; suša, lakota, vojna, take in drugačne žrtve ... Razstava je bila postavljena v barvni tehniki in ko stojim pred fotografijo popolnoma izsušene starke, ki v puščavi kilometre od doma nabira les za kurjavo, sta za mano dve Britanki nabijali samo o tem kako lepo ogrinjalo ima (na fotki starka v močnem vetru, fin pesek v zraku, polno naročje vej, sinje modro ogrinjalo res hudo vihra v vetru, fantastičen prizor!).
Njiju je ogrinjalo "zmotilo", pozabili sta na sporočilo razstave, point fotk, point drame in krize v kateri so se znašli fotografirani in blesavi pitchki začneta nabijat o cunjah in se spraševat, kje se to dobi ...!?

Če bi bila reportaža v ČB tehniki, bi na fotkah oz na celi reportaži vsebina dobila bistveno večjo vlogo, ker barve ne bi sporočale informacij, ki so za samo štorijo povsem nepomembne.

Dokazano je tudi, da fotke, na katerih so izjemno (nazorno) krvavi prizori, na gledalca bistveno močneje delujejo, če so predstavljene v ČB tehniki, kot pa če bi bile barvne: Ker oseba začne v glavi vizualizirat prizor v barvah, misel je pa mnogo bolj učinkovita od pogleda na fiksen, zabeležen prizor.

Vedno, pri vsaki fotografiji oceni, a barva fotki kaj da, al je brez veze. Če je bistveno za fotko, da ji barve nekaj dodajo, da nosijo neko informavijo, potem naj bo barvna, če ne, pač naj bo ČB. Če že vnaprej fotkaš v ČB, se tudi ni treba obremenjevat z barvno kompozicijo in barvnimi kontrasti, pa tudi sicer se lahko bolj osredotočiš na vsebino, na sam motiv.

Megapiksli so precenjeni in barve so brez veze!
grin

Moraš pa vedeti še nekaj; pravil ni, in vse, kar je praviloma, je praviloma brez veze. Ali po domače; delaj in počni s svojim fotoaparatom kar ti paše; bolj, kot boš pri svojem fotografiranju sledil temu, kar počnejo drugi, bolj se boš pogrezal v povprečje in manj ter počasneje se boš razvijal kot fotograf. Ruši in krši vsa pravila in kvazipravila in če se ti dvigne kooratz, da bi pri street fotografiji postavil studijske lampe in odbojnike, jih pač postavi. In ko ti bo nekdo rekel, da se to ne dela tako, ga vprašaj "Kje to piše", ta stavek lahko dopolniš pa še z "Vse je enkrat prvič" (če ne zaleže pa "spyzdy" v kombinaciji z grdim pogledom in peno na ustih vedno zapali!) ...
laugh
Zahvala: bekim
 0   

Janez Pelko @Wartburg 4. Mar 2010, 11:19

Andrej, lepo si tole napisal! Bravo!

Še moji trije centi:
Barva je še ena dodatna likovna komponenta, ki ti lahko dopolni ali pa pokvari vzdušje na fotki. Pri čb z barvami veliko težje pokvariš npr. kompozicijo kot pri barvni tehniki. Ulična fotografija se praviloma smile dogaja na ulicah, kjer je veliko 'motečih' reklamnih napisov, živopisnih zgradb in avtomobilov. Žive barve močno vlečejo pozornost, pri ulični fotografiji se pa verjetno želimo osredotočiti na folk, na obraze. Zato je morda čb lažje delati na ulici.


Pojdi na:   
Postani Slo-Foto.net član
Zadnje v forumu
Anketa
Kako pogosto uporabljate mobilni telefon za fotografiranje?
Rezultati