0   

urosm @urosm 18. Apr 2010, 18:27

He he, Hana je dva vikenda in en četrtek nazaj spraševala enako, če se prav spomnim smile Pa brez zamere, nič ne napadam.

D90 je dobra izbira, če sprašuješ po fotoaparatih. Če ga boš znal uporabljat pa itaq sam veš.
Če pa že omenjaš višji cenovni razred, na dnu le tega je Nikon D700, tisti tapravi v tem razredu pa D3s. V kombinaciji z ustrezno optiko seveda.

In ja, SB-900 je trenutno jaboljše, kar se med bliskavicami dobi.
 0   

Hana @Hana 18. Apr 2010, 18:59

urosm je napisal/a:
He he, Hana je dva vikenda in en četrtek nazaj spraševala enako, če se prav spomnim smile Pa brez zamere, nič ne napadam.

D90 je dobra izbira, če sprašuješ po fotoaparatih. Če ga boš znal uporabljat pa itaq sam veš.
Če pa že omenjaš višji cenovni razred, na dnu le tega je Nikon D700, tisti tapravi v tem razredu pa D3s. V kombinaciji z ustrezno optiko seveda.

In ja, SB-900 je trenutno jaboljše, kar se med bliskavicami dobi.


Oprosti, spraševala sem za objektive...in ja jaz ga res imam šele par tednov, a dovolj, da vidim, da je aparat res super.
Pa tud odgovorila sem mu to, kar je želel slišat grin
Koneckoncev, ko kupujemo želimo vedet kaj je za nas najbolje, z uporabo se ubadamo kasneje.in če ga bo kasneje zarad neuporabe prodal, pa kaj, bo pa kdo drug na boljšem, ker bo dobil nov fotkič za majn denarja...do tega pa moramo priti sami.

Jaz mojega kar pridno uporabljam in sem zelo zadovoljna, da sem ga kupila, oz. menjala .
 0   

Žiga @thunder_road 18. Apr 2010, 19:18

TheTappker je napisal/a:
haha vidm da me vsi samo napadate..
pac ne.. mislil sem, da mi boste lahko kaj konkretnega povedali
to je naredila samo hana

vsi deugi samo govorite, da sem nezrel za tak aparat ipd.


Ja poglej, kot je že nekdo rekel, SLR-ji (ali pa DSLR-ji, da bomo skladni s temo in tehnologijo) pač niso nekaj, kar primeš v roke in potem magično dobiš dobro fotko. Če si začetnik v fotografiji, bi bilo veliko bolj priporočljivo, da se najprej spoznaš z upravljanjem osnovnih funkcij fotoaparata, kot je nastavljanje zaslonke, časa, ISO vrednosti, kje, kaj in zakaj nastaviti tako ali drugače.

Potem se vprašaj naslednje: ali se ti ljubi menjavati objektive, ko bo situacija to zahtevala? ali bi imel raje vse v enem? Če boš fotografiral prireditve (omenil si maturantski ples) in potovanja, bi mogoče bila dobra ideja, da zaenkrat privarčuješ denar, ki bi ga dal za vso to opremo in si kupiš kakšen bolj zmogljiv kompaktni fotoaparat s katerim boš lahko vse to pokril. S tem si boš pridobil nekaj izkušenj pri samem fotografiranju in boš lažje (verjemi mi) prestopil na SLR, če ti boš [še] tako hotel.

Recimo tudi sam se slikal kakšno prireditev s kompaktom še pred leti, pa vse ostalo tudi, ko še nisem bil na zrcalnem nivoju. Pa menim, da so čisto solidne fotke (ja, dobro, niso to, kar bi razumel pod profi, zaradi raznih tehničnih dejavnikov) ampak sem s kompaktom, ki mi je omogočal ročne nastavitve kot Av, Tv, (S za ostale) pridobil veliko izkušenj in tisti kritični občutek za uravnavanje časa in zaslonke, da sem potem lažje prešel na SLR raven. Imeti SLR na avto je resnično popolno neizkoriščanje te vrste aparatov.

Ker si ravno omenil da rabiš bliskavico, ker bi rad imel "dobre fotke tudi ponoči", je treba omenit, da to ni vedno rešitev. Moraš vedet kako se izvleči iz situacij, ko bliskavica ni na voljo, ali pa je uporaba le te prepovedana (recimo na raznih koncertih (=kino šiška) itd), pa že zaradi motenja ljudi in nastopajočih ne boš vedno bliskal. Se pravi boš moral najti načine, kako brez dodatne osvetljave narediti posnetek, ki bo uporaben ali pa kar odličen. Pa smo spet pri uravnavanju časa in zaslonke in ISO vrednosti. Če boš dal SLR (ali pa kompakta) na avto način in sprožil brez bliskavice (oz. se popravljam, najbrž se ti bo pop up flash avtomatično vključil, ampak recimo da ne, oz. še verjetneje, bo samo nepravilno osvetlil, presvetlil in še bolj pokvaril fotko), boš dobil pač neko blurano fotko (=zamegljeno, brisi premikanja). V najboljšem primeru bo statično ozadje ostro, ljudje se bodo videli kot duhovi slika pa bo polna šuma. To, da kupiš SLR, ti tega ne bo prav nič popravilo. Moraš vedet kaj narediti, da lahko v danih pogojih storiš čim več. To pa lahko narediš le tako, da poznaš opremo, ki ti je na voljo, ter znaš z njo upravljati.

Pri težkih pogojih pa "v miru" (kot si napisal) ne moreš slikat, ker boš vedno moral vračunati faktorje, ki jih tehnologija ne bo morala reševati. Recimo opisana problematika zgoraj, umiritev tresenja (če boš brez stabilizatorja) itd. Samo praksa ti lahko prinese "dobre fotke", fotoaparat ti samo omogoča funkcije kako priti do nje, ampak na koncu je vse odvisno od tvojega poznavanja fotografije, delovanja aparata in seveda zunanjih dejavnikov na katere pa ne moreš vplivati pa tudi če kupiš SLR za 5000€.

Prav tako ni priporočljivo kupovati nečesa na horuk. Do tega nas ponavadi pripelje neizmerna želja, da bi nekaj imeli, ki deluje kot trenutna "zatreskanost" v nek predmet, katerega pa se na žalost lahko potem naveličamo. Verjemi, da če boš na horuk kupil SLR boš (kot je nekdo že omenil) sprva zelo nezadovoljen. Treba je premislit. Se vprašati določena vprašanja, imeti voljo do fotografije, vedeti ali pa vsaj slutiti, da boš to gojil naprej (ali kot hobi, ali pa celo profesionalno), se na podlagi vsega tega odločit. Tu pa se pojavi spet drugo vprašanje in sicer kaj je bolj pomembno: drag body pa slaba leča ali navaden body (recimo "začetniški) pa dobra leča. Pri SLR fotografiji je pač tako, da je bolj smotrno zapravljati za objektive. Steklo je vse! (karikiram) Če se že odločaš, potem se odloči za dobro lečo.

Potem si nekje omenil da "ti digitalci niso to kar iščeš". To je zanimivo, kaj pa iščeš? Odgovor si dal, da nekaj, s čimer boš lahko "v miru" slikal ponoči in "da se delajo lepe in ostre slike". Lepe in ostre slike so pogojene s tem, kar se napisal zgoraj: s poznavanjem nastavitev, zunanjimi dejavniki in seveda z objektivom.

No, da ne dolgovezim. Kot je rekel Ziza, fotkič je v redu takrat, ko znaš delat z njim. Zdaj je pa samo še na tebi, da se odločiš ali nekaj res potrebuješ in ali ne bi bil za začetek kak drug izbor bolj smotrn. Odločitev je seveda tvoja. Nihče tu gor pa te ne napada, ampak ti samo povemo kaj lahko pričakuješ, če boš delal tako na hitro. Da ne bodo potem nasveti na forumu krivi, če ti stvar ne bo odgovarjala. Praviš, da ne želiš postati fotograf (pod tem razumem tudi ljubiteljsko ukvarjanje s fotografijo), se pravi rabiš SLR za priložnostna fotkanja, za kar pa, po mojem mnenju, zadostuje tudi kaj drugega.

Pa še nekaj bi pripomnil, ko je že bilo omenjeno v neki drugi temi. Če misliš, da SLR viseč okoli vratu kaj pomeni. Verjemi, zadeva je lahko zelo hitro moteča (teža in oprema), sploh s težkimi objektivi in že velikokrat sem se zalotil, da bi vse skupaj raje pustil doma in se s kolesarjenja (ali česa drugega, ko slike niso nujne) vrnil brez fotk, samo ker se mi ni ljubilo vsega nosit s sabo (dobro, ne mislim zdaj vsak dan, ampak včasih se vprašaš, če se ti ljubi). Marsikdo, ki fotografira s SLR-jem ima še kak kompakt pri strani, za "vsakodnevne" priložnosti.

No samo toliko v razmislek. Malo še razmisli pa vprašaj prijatelja, ki so ga omenil, kako on rokuje s tem, kaj ti predlaga pa mogoče ne bi bilo slabo, če bi kaj probal za nekaj dni in videl, če je to res to kar hočeš.
 0   

urosm @urosm 18. Apr 2010, 19:41

Bliskavico imaš zato, da lahko ostane v temi tisto, česar na fotki ne želiš svetlega.
 0   

Jernej Lasič @Sviri 18. Apr 2010, 19:42

kupi najcenejši vstopni DSLR model poljubne znamke... bo več kot dovolj zate oz. za starše. privarčevan denar pa porabi za kakšno knjigo ali tečaj fotografije, bo veliko pametnejše kot da kupiš neko mašino že takoj v štartu, pa pojma nimaš kako z njo upravljati oz. zakaj si tako drag aparat sploh kupil...

in ne pričakuj preveč... najverjetneje bodo prve fotke pod pričakovanji (izven fokusa, stresene, narobe osvetljene, blede itd.), kar pa ni napaka aparata ampak napaka fotografa.
Krotim fotone. Kako? Poglej na [url=www.foto-lasic.com]www.foto-lasic.com[/url]
 0   

Ratter @Ratter 18. Apr 2010, 19:50

Se podpišem pod vse kar je thunder_road povedal.
Skratka nihče te ne napada.Niti slučajno.
Verjemi pa,da smo te takoj pogruntali,da nimaš pojma o fotografiranju.
S tem ni sicer nič narobe.Ampak zmotno razmišljaš,da ti bo fotoaparat naredil sam od sebe ostro in kvalitetno fotografijo.Fotografije kot jih morda gledaš v kakšni galeriji in so ti všeč naredijo fotografi.Ne fotoaparat,ki je samo stroj.Pripomoček.
To pa pomeni leta fotografiranja in ljubezni do tega.
Hočemo ti povedat,da ker boš imel verjetno nastavljeno na avtomatiko na fotoaparatu,boš hudo razočaran nad posnetimi fotografijami.
Tudi,če imaš prijatelja,ki se malo spozna na fotografijo.
Enostavno ne obstaja vzorec,da bi ti nekdo povedal tole si nastavi na tak čas,ISO toliko,zaslonka toliko,fleš tako.......
Potrebna je kilometrina.Čez noč pa to niti slučajno ne gre.
Če si prebral med vrsticami kar ti pišemo.Vrgel boš kup denarja stran in razočaran boš nad fotografijami.
 0   

ohinsploh @ohinsploh 18. Apr 2010, 19:50

čeprav imam nikon predlagam canon 550. Tudi 90tka (si jo lastim) je super, ampak 550 je trenutno boljši, novejši model, 1080p video, boljši iso, več mpix.....
 0   

TheTappker @TheTappker 18. Apr 2010, 20:35

Najlepsa hvala vsem, sploh pa thunder_road, ki si mi razsvetlil malo pojme..
bom uposteval vas nasvet
 0   

Tomaž @sixtoo 18. Apr 2010, 21:14

To, kar je napisal Thunder_road, bi pa skoraj lahko dal vsakemu za prebrat, že ob sami misli na odprtje nove teme "kateri aparat je primeren zame?!"

Bravo!

Sicer pa se tudi sam ravno ukvarjam s primerom, ko je bil kupljen Canon 7D, ki pa dela slabše fotke kot 4 leta star Sonyjev kompakt laugh
 0   

Jan Kajfež @Geccko 18. Apr 2010, 22:45

Haha, ene teme je pa prov z užitkom spremljat biggrin
thunder_road....pa ne da imaš tudi nekaj pojma o fotografiji in ne samo o alficah biggrin

Sicer ne vem kaj si se zdej odločil...samo SB-900 je občutno predraga za začetek, ti bo SB-600 čist zadosotovala, mogoče rabljena SB-800 če jo kje najdeš....kar se pa bodyijev tiče so ti pa že vse povedali biggrin
-- If you saw a man drowning and you could either save him or photograph the event...what kind of film would you use? --
 0   

klemen @soled 19. Apr 2010, 10:20

nikon d3..ena najboljših trotlkamer za amaterje..daš na auto in samo meriš ter pritiskaš, boljše fotke na auto ti ne bo dal noben kompakt niti dslr..
nič ti ni treba vedeti..samo nameriš in pritiskaš gumb..
 0   

iztok @izo 19. Apr 2010, 11:10

nočem zdej zdrah delat, mapka kakšne rabljen 30d (recimo,a li pa kaj podobnega pri konkuremtih)) dobiš že za 250€ na bolhi, kolkr sem gledal nazadnje. za probat dslr svet skoraj je več kot dovolj (mogoče celo preveč), dobro ohišje, 5fps, preverjeno delovanje itd. ja, samo 8mpix, bog pomagaj..
še kakšen rabljen tamronček 17-50 ipd in imaš praktično pol-pro robo za 500€, ki bi bila nova vsaj 3x več. odločitev pa je seveda stvar posameznika..
 0   

diogen @diogen 5. Maj 2010, 20:57

Pozdravljeni, sem nov na forumu, pa čeprav ste unga prej raztrgali ( saj vam je sam pomagal ), evo, jaz si vseen upam zastavit vprašanje: kaj kupiti " za eno makino "?
Rad potujem in rad slikam. Do sedaj sem imel majhen kompakt Casio Exilim ( se mi zdi ) Z2 . Rad bi moje slike spravil na višji nivo, morda s časom, do perfekcije. Tudi na tem aparatu nisem veliko uporabljal zoom tako da mi to ni tako važno. Po pogovoru s kakšnim znancem in študiranjem po internetu, se mi je nekako izkristaliziralo da naj bi kupil Nikon ali Canon. Iz ne vem kakšnih razlogov, sem se odločil za Canon. Po študiranju aparatov, se mi je izkristaliziralo: kompakt ( ali se napiše compact ), PowerShot G11, S90, sx20 pa morda tudi sx120. Denarja ni preveč, tako, da mi je tudi to važno. Osebno se najbolj nagibam s90, predvsem zaradi velikosti, je najmanjši od naštetih, kar za potovanja ni zanemarljivo. Kaj svetujete, če lahko ocenite kolk dobim za vložen denar, po nekaterih indicih je to sx120, da precej muske za mal denarja. A je morda boljše kaj drugega kupit, morda kakšen nikon? Ali da morda vseen grem na kakšen DSLR?
Da ponovim še enkrat: predvsem me zanima kvaliteta fotografij, recimo popotnih in fotografije rož.
 0   

Jan Kajfež @Geccko 5. Maj 2010, 23:28

Moj nasvet: Canon G11...je pa drag ko žafran....je pa odvisno kaj dejansko rabiš...prednost G11 je hotshue za zunanjo bliskavico, če jo boš slučajno kdaj hotel imeti in RAW format....tiste ostale, katere si naštel pa po pravici ne poznam...jaz vem da ko bom imel 550 € preveč grem po G11 biggrin
-- If you saw a man drowning and you could either save him or photograph the event...what kind of film would you use? --
 0   

Martin Peca @mPECA 21. Maj 2010, 18:49

Čaw...

no, pa dejte še meni malo pomagat ali vsaj začet razjasnevat moje dvome...
zaradi višje sile (in moje raztresenosti), se podajam spet v nakup novega aparata... kar se samega sistema tiče, mi je popolnoma vseeno, u bistvu sem gledal celo Sony in Olympus...

Iščem nekaj kar bo, kar se hitrosti ostrenja tiče na nivoju canon 30D in Tamron 17-50 približno, pravzaprav mora biti tudi vsaj toliko točen kakor ta kombinacija. Gledal sem tudi Canon 550D, ampak roko na srce, 18MPixlov??? Kam naj jih stlačim? Ima vsaj smallRAW možnost?

Ali se napovedujejo kakšni novi modeli pri teh znamkah (canonj, sony, nikonj,...)?

Res si ne predstavljam kaj se lahko primerja s canonom 30D dandanes, oziroma da bi bil celo "boljši"... Kako je kaj s šumom, recimo 30D ima 8MP, 550D pa 18MP... ali je možno, da 550D dela bolj čiste fotke?

Vem, da gre tehnologija naprej ampak vseeno imam pomisleke...

HVALA!
 0   

sqjam @sqjam 28. Maj 2010, 20:06

Da ne odpiram novega topica smile


Živjo

Ker se zadnje čase pojavljajo govorice o novih Nikonovih dSLRjih in se ravno odločam za nakup prvega dSLR aparata, me zanima kaj bi vi storili na mojem mestu?
Bi kupili D90 sedaj ali bi počakal na morebiten izzid prenovljenega D90 (d90s?), ki bo definitivno imel nekaj kozmetičnih popravkov ter 1080p snemanje
Al raj počakam na izzid prenovljene serije in potem kupim D90 ko mu pade cena

Vem da so to samo ugibanja in špekulacije ampak vseeno me zanima kaj bi vi naredili na mojem mestu smile

P.S.: Zaenkrat zgleda "košara" takole:
 0   

Jan Kajfež @Geccko 28. Maj 2010, 20:42

Moje mnenje....kupi najbolje kar lahko danes...kaj bo jutri je skoraj brez veze čakat...pol lahko skos samo čakaš in odlašaš z nakupom...glede naslednjika D90 so pa samo neke govorice...vsaj jaz nisem slišal še nič kokretnega...
-- If you saw a man drowning and you could either save him or photograph the event...what kind of film would you use? --


Pojdi na:   
Postani Slo-Foto.net član
Anketa
Kako pogosto uporabljate mobilni telefon za fotografiranje?
Rezultati