0   

Zelod @flambirana_oFca 22. Avg 2010, 11:12

Pozdravljeni,

Kupujem studijsko ozadje (belo) in bi prosil za nasvet tiste, ki zadevo v praksi uporabljate, katero/kakšno studijsko ozadje izbrati.

Imam željo kupiti nekaj kar:
- je zelo bele barve (ne sive, ampak bele smile),
- je precej visoke gramature (200 g/m2 ali več),
- se zlahka očisti,
- je po možnosti širine vsaj 3 metre in dolžine tam cca. 6, 8 ali 10 metrov.
- po možnosti ni vpeto na fiksno rolo ampak se da zložiti (prepogniti) v primeru transporta,
- se pri zlaganju ne zmečka preveč,
- cena kakšnih 20 kvadratnih metrov naj ne bi presegala 250 EUR.

Gledal sem na spletu raznorazna vinil ozadja (vinyl backdrop).
Zadeva se mi zdi zelo ok in pokriva vse moje želje, problem pa je, ker ne najdem nobenega prodajalca, ki to zadevo pošilja v Slovenijo. Prebrskal sem eBay in angleške strani (do sedaj dobre izkušnje z njimi) pa najdem ali prodajalca v ZDA (problem transporta + plačilo carine) ali pa v Nemčiji, ki pa pošilja samo znotraj Nemčije.

Ima kdo izkušnje s temi komercialnimi vinil ozadji? Se dobro obnesejo, imajo kakšne hude pomanjkljivosti, kako je s čiščenjem?
Ve kdo za kakšnega prodajalca, ki to zadevo pošilja k nam?

Najlepša hvala & lep pozdrav!
 0   

Oracle @Oracle 24. Avg 2010, 10:50

Papirja ne kupovat, ker se rad trga, poleg tega se ga ne da čistiti. Jaz imam za doma neko folijo, izgleda na prvi pogled kot cerada za "bannerje" (oglase), vendar nima teksture. Moja je še celo malo prosojna, za kakšen back fill pri portretih. Kupil sem v avstriji, ker je cena bistveno nižja, kot pri nas, za 3x4m sem dal nekje 80€ če se prav spomnim.

Ti pa lahko v kratkem sporočim več cen in opcij, saj bom kupoval za studio, ampak še ne vem točno kdaj!
 0   

Zelod @flambirana_oFca 24. Avg 2010, 13:20

Hvala Oracle!
Točno to me zanima - folije/ceradno platno/plastična ozadja. Zadnje dni samo še brskam po spletu v upanju, da najdem pravo ozadje za solidno ceno. smile

Ogledal sem si na spletni strani slovenskega podjetja možnost na kaj vse tiskajo in med drugim sem opazil vmes tudi folijo kot sam praviš, oziroma "ceradni mesh". Mesh naj bi bil tekstilni material z luknjicami. Prednost le tega pri oglasih/panojih je v tem, da prepušča skozi vlago in veter. V živo pa ne vem kako se ta obnese. Všeč mi je podatek, da ga prodajajo na tekoči meter pri čemer se lahko izbere maksimalna širina 3,20 metra. Cena je pa nekje med 28 - 37 EUR/tekoči meter (3,20 m x 1 m).
Sam bi hotel imeti kaj plastičnega, vinilnega... da se z lahkoto opere in, da ne dotraja prehitro. Pa nekoliko višje gramature oz. gostote.
Videl sem ponudbo v Cumulusu ampak tisto je prehuda cena za moj budget.

Jaz do sedaj uporabljam ozadje iz materiala imenovanega "masacril". Ta se uporablja za izdelavo tend za plovila. V bistvu material sam po sebi je za fotkanje špica in slike delane na njem izpadejo odlične, je pa velika pomanjkljivost v tem, da je v roli širine 1,40 metra, kar mi je premalo za slikanje osebe od glave do pet. Pa material je nemogoče oprati. Sedaj se pozna na njem ogromno umazanije od obutve in madežev od čistil in ga bo potrebno zamenjati.
Je pa bila zadeva zelo draga; pri tapetniku sem plačal 40 EUR/tekoči meter.

Bi te prosil, ko zveš kaj več o tem kar sam uporabljaš, če lahko sporočiš.
Mogoče veš kako se material imenuje in za kaj se namensko uporablja?

Hvala in lep pozdrav!
 0   

Oracle @Oracle 24. Avg 2010, 13:27

Huh, na žalost ne vem kako se mu reče, kot sem ti obljubil, sem malo na "lovu za cenami" pri studijski opremi, pa ko dobim kakšno ponudbo, ti lahko sporočim.

Tisti mesh ni vredu za fotkanje, to je taka folija kot se uporablja na recimo šipah od avtobusov, če je čez šipo reklama. Iz ene strani zgleda kot klasična nalepka, če pa sediš v busu, pa vseeno vidiš ven. Problem pri fotografiji je, da ti bo sevalo ozadje čez folijo, pa preveč svetlobe ti bo požrlo iz fleša.

Proti koncu meseca grem v avstrijo, pa bom tam malo pogledal, če se ti ne mudi toliko!
 0   

Zelod @flambirana_oFca 25. Avg 2010, 15:48

Hvala še enkrat, Oracle.
Ja, glede mesha je res. Tega prej nisem vedel, včeraj sem dobil odgovor od osebe, ki se ukvarja s tiskanjem na mesh in so mi ga za ta namen odsvetovali. Predlagali so mi t.i. poliestersko tkanino, gostota je 220 g/m2 in imajo maksimalno širino 2,20 metra (v dolžino pa odrežejo po želji). 2,20 metra mi je premalo a so mi vseeno poslali predračun za dimenzijo 2,20 m × 8,00 m in to bi me prišlo 270 EUR. Preveč. Pa še teh 2,20 metra mi ni všeč. smile

Zato sem včeraj brskal naprej po angleških dobaviteljih in danes sem končno opravil (upam, da uspešen) nakup.
Original namensko studijsko ozadje, beli vinil gramature 440 g/m2, dimenzije 2,90 m × 6,00 m in zaščiten pred trajno umazanijo kakor tudi pred visoko temperaturo (verjetno zaradi močnih reflektorjev) ter zvit na aluminijasto cev in s tem primerno za montažo na večino fotografskih stojal za ozadja.
Cena skupaj s poštnino 230 EUR. Odlično.
Če bo vse po sreči, bo naslednji teden že tukaj.
 0   

ohinsploh @ohinsploh 25. Avg 2010, 17:47

Zaupaj link do prodajalca še nam prosim smile
 0   

Simon @partyzan10 25. Avg 2010, 18:29

Ko dobiš sporoči, da vidimo ali se splača nabavit smile
Poročna fotografija http://www.justmarried.si/
 0   

Zelod @flambirana_oFca 26. Avg 2010, 08:34

Zdravo,

Link do prodajalca je:
http://www.bessel.co.uk/acatalog/Vinyl.html

Naj omenim, da je za pakete takšne teže in dimenzije kot je moj, poštnina v Slovenijo kar £80.
Več sporočim po prvem septemberskem vikendu, ko upam, da bo ozadje že prispelo in ga testiram z modelom.
 0   

Borut @laborutory 1. Sep 2010, 08:43

To pa super zgleda, pomoje boš zadovoljen. Sam kupujem pri Cumulusu, vsaj do zdej sem, ozadja iz papirja proizvajalca Colorama, ki so čist kul, dokler jih ni treba očistit in zvit nazaj. Vedno se kaj strga, očistit pa se jih praktično ne da, zato petindvajset metrov ozadja hitro porabiš. Ko preizkusiš to svoje novo ozadje, čimprej napiši kako se je obneslo, če se kaj mečka, ko zvijaš nazaj skupaj in kako se ga očisti, ko ga potacajo s čevlji, pa če kej sledi ostane, kot recimo od visokih pet al pa kej takega. Hvala grin
You don`t have to be a freakon to use Nikon.
 0   

Zelod @flambirana_oFca 7. Sep 2010, 12:23

Fantje.... resen problem imam....

Danes sem prejel studijsko ozadje. Ne, nisem ga še testiral, ker me bolj skrbijo druge zadeve okrog tega. Dostavni službi se je ful mudilo, deževalo je kot iz škafa in v avtu je imel štiri trimeterske role. Jaz pravim, da je zame samo ena, on trdi, da so vse štiri. Pogledam na hitrco na vozni list in res - 4x tovor. Čudno ampak ok, podpišem, ne sprašujem veliko in že v glavi tuhtam kako vraga štiri in, če mi ni morda prodajalec še kaj podaril zraven kot svojemu prvemu kupcu iz Slovenije?! - Valda se ne zlagajo ozadja skupaj?!

Je pa skupna teža pošiljke 80 kg! Dokler sem vse to v garažo znosil, je tudi trajalo. Dostavna služba odide, jaz grem na kosilo... Se vrnem nazaj in začnem pozorno gledati te premočene role.... in vleči ven iz nalepljenih map, fakture;
.... Slovenia, .... Spain, .... Spain, .... Spain
bigeek

Izgleda, da se je že prva dostavna služba zmotila in je vso blago napotila v Slovenijo.
Sedaj imam štiri role - white, super white, grey in chroma green. biggrin

Koga sedaj o tem obvestiti, da jih pridejo iskat? Slovenska dostavna služba verjetno ni storila napake in ne bo hotela. Prodajalca? Vsekakor pa ne mislim plačevati kakršnihkoli stroškov poštnine k njemu nazaj. Zadeva (brez mojega paketa) ima cca. 60 kg.

Sicer bi vse z veseljem obdržal, saj bi to pomenilo, da sem profitiral okrog £300 (:christmas:), ampak ni fer pa tudi prej ali slej bo nekdo to blago pogrešal.

Ima kdo podobne izkušnje z vračanjem velikega blaga, ki ni njegovo, nazaj v tujino? biggrin
Hvala.
(več skrbi si nakopljem, kakor užitka....)
 0   

Borut @laborutory 7. Sep 2010, 13:46

Tisto Super White lahk men pošlješ smile Drugače pa na firmo mail pošlji in povej, kaj se je zgodilo, da so poslali več, kot si naročil in potem čakaj en teden na odgovor, kako rešit zadevo, če se v tem času nič pametnega ne spomnijo, potem so vsa ozadja tvoja grin
You don`t have to be a freakon to use Nikon.
 0   

ohinsploh @ohinsploh 7. Sep 2010, 14:07

Zadeva je zavarovana, zasrala je dostavna služba, tko da se ne obremenjuj, bodo že prišli iskat, če bodo želeli, prodajalec pa sigurno ne bo na zgubi....Nenazadnje si dostavljalca obvestil da nisi naročil vsega. Če želiš na pošten način rešit, pa pošli prodajalcu mail in čakaj da pridejo prevzet in se ne obremenjuj.

sicer pa sem pripravljen odkupiti belega, če je prodajalcu to v interesu smile
 0   

Zelod @flambirana_oFca 7. Sep 2010, 14:42

Hvala obema za hiter odgovor.

Ma verjamem, da je slovenskemu dostavljalcu vseeno. Čeprav sem se čudil in večkrat rekel, da mi sploh ni jasno zakaj 4. Pa tudi že včeraj mi je bilo čudno, ko je klicala referentka dostavne službe in rekla, da mi danes pripeljejo paket teže 80 kg. In sem jo popravil, da verjetno 18 kg, na to pripombo pa ni nazaj nič rekla. smile

Slovenskega prevoznika ne bom o tem nič kontaktiral, ker ni njegova krivda.
Na vsaki roli je nalepka angleške dostavne službe (prvi v verigi) z mojim naslovom. Potem v tist nalepljeni vrečki so pa različne fakture. S tem, da so fakture še pomešane. Na moji roli je faktura od Španca za sivo ozadje in na njegovi roli je moja faktura za belo ozadje.
Očitno prek poletja Angleži v službe jemljejo kakšne malomarne študente. Ali pa je "londonsko" deževno vreme krivo za zmoto. biggrin biggrin

Mail sem že poslal, vendar je itak že konec delovnika. Upam, da jutri prodajalec poda mnenje.
V končni fazi se bom poskušal dogovoriti, če ponudi kakšno pametno ceno za vsa ta ozadja, saj, če je krivec za napačno dostavo že on sam, ga bo ta strošek povratne dostave prišel spet kakšnih £90 ali še več (kar je pa četrtina vrednosti blaga). smile
Če pristane, bom prodajal naprej. Razplet zgodbe bom še poročal.

Je pa ozadje res kvalitetno. Močno, trpežno in zares BELO. Material je pa laično rečeno kakor cerada za tovornjak, prebarvana z akrilno barvo (podobno površini poliakrilne kopalne kadi).
Na oko in otip rečeno - doživljenjska roba.
Jutri testiram "delovanje" z modelom.
 0   

Zelod @flambirana_oFca 8. Sep 2010, 16:48

Žal, ne bo nič s prodajo ozadij, s prodajalcem sva se slišala in je uredil, da jutri pride dostavna služba ponje.

Sem pa pravkar končal s prvim poskusnim slikanjem na tem ozadju z živim modelom.
Jaz sem izbral dimenzijo 2,90 metra x 6,00 metra in se mi zdi, da bo dolžine zadosti, širine pa prav tako. S sprednje strani je snežno bela mat prevleka, ki se zares prav enostavno čisti (voda+krpa, malo podrgneš in umazanija gre), z druge strani je pa teksturirana trda tkanina (prav tako bela, vendar ne tako kakor prednja stran), je pa super, ker ta tekstura skrbi, da se ozadje primerno oprime tal in ne drsi.

Rolo sem vpel v prenosno studijsko stojalo za ozadja. Sam imam konkretno Walimex 120-307cm (preplačal!). Bal sem se, da stojalo ne bo zdržalo teže 15 kg kolikor ima rola, ampak ni bilo težav. Nekoliko večji problem je bil to rolo vpeti, saj sem sceno pripravljal sam pred prihodom modela. Prav tako raztegovanje role in zvijanje nazaj ni posebno velik užitek, saj, da prevrtiš sam teh 15 kg in 6 metrov, kar traja. biggrin
Tako, da dokler ni prav namenskega prostora kjer bi imel to ozadje stalno vpeto, bodo priprave in pospravljanje scene ne preveč srečen trenutek. Razmišljam, da bi vinil v celoti odvil in všil tunel recimo za pritrditev na rolo, ter ga uporabljal kot ozadje za na teren. Prodajalec pravi, da je to možno in se ne bi smel preveč mečkati, če pa že, se ga segreje s sušilcem za lase in gube od prepogibanja izginejo. Verjetno bo ta scenarij, saj je to 2,9 metra dolgo rolo sila nerodno prenašati.

Drugače kar se tiče pa samega slikanja - vrhunsko. Ozadje je na slikah popolnoma belo, svetloba flešev in luči se je pa lepo "zlila" po celotni površini. Ker je površina matirana, pa ni na ozadju opaziti nikakršnih odbojev umetne svetlobe. thumbsup

To je to.
Z nakupom sem po prvem testu več kot zadovoljen, saj imam dober občutek, da sem se rešil glavnega problema - kupovanja dragih bodisi namenskih (papir) ali nenamenskih (tenda, masacril) ozadij, ki se v kratkem roku tako umažejo, da postanejo neuporabna. Ta vinil bi moral biti ob zmerni in kolikor-tolikor pazljivi uporabi - doživljenjski.
 0   

ohinsploh @ohinsploh 8. Sep 2010, 19:07

Super, nabavim tudi sam!
 0   

Zelod @flambirana_oFca 22. Okt 2010, 15:53

Danes sem se odločil za testiranje še enega foto pripomočka, ki sem ga pred kratkim nabavil.
Kot sem opisal delo z vinilnim ozadjem, je ozadje zelo težko za razvijanje in navijanje nazaj. Zatorej sem si omislil sistem za spuščanje in dviganje ozadja.
Pred naročilom sem bil nekoliko skeptičen, da bo delovalo, saj mi je prodajalec dejal, da je sistem testiran z ozadji do kilaže 12 kg. To vinilno ozadje pa ima 19 kg (ja, zgornji podatek je napačen, sem tokrat končno stehtal pred tem pa verjel kaj piše na listu dostavljalca).
A sem se vseeno odločil za rizik - če poči - poči. Bog pomagaj. smile

Test je šel skozi brez težav, ta sistem je pa sposoben držati tudi kilažo 25 kg. Testirano tako, da sem na cev z ozadjem obesil še dodatno 6-kilsko breme. Mogoče bi šlo tudi več, ampak nisem testiral. Kvečjemu, če bi kdorkoli nabavil ozadje dolžine 11 metrov, je njegova teža okrog 24 kg, torej ni potrebe obremenjevati nad 25 kg.
Bi pa tehnično gledano šlo skozi, saj edini del ki v tem primeru zelo trpi, je železna kljuka iz dveh delov, kjer pa sta ta dva dela pritrjena samo z dvema netoma. Če bi se zvarila dela skupaj, bi brez težav prenesla še večje obremenitve.

Skratka, če bo kdorkoli imel željo nabaviti to ozadje in ga montirati na v angleščini t.i. "studio background support", se lahko zanese na ta sistem.
Edino kar je pa potrebno narediti...
Bessel Studio svoja vinilna ozadja navija na aluminijasto cev z notranjim premerom 42 mm v katerega "palici" tega dvižno-spustnega sistema ne gresta. Zatorej je potrebno plastično konico na obeh palicah nekoliko odrezati/odščipniti (sam sem to naredil z navadnimi "cvikercami").

Link do sistema za dviganje-spuščanje tovrstnega ozadja (skupaj s "kleščami" in kljukami za pritrditev na studijska ozadja):
http://cgi.ebay.com/ws/eBayISAPI.dll?ViewItem&item=110587323450

Srečno!
 0   

lorry @lorry 21. Jan 2013, 20:56

Da ne odpiram nove teme, bi tole rada obudila...

V glavnem, iščem belo foto ozadje, ki bi ga imela predvsem za slikanje dojenčkov in otrok. Vidim, da vas precej kupuje v tujini, no sama sem malo skeptična s plačevanjem preko neta, zato sem se pač osredotočila za nakup pri nas. Izbire neke velike ni oz. vsaj najdem ne kaj veliko ponudb, poleg tega niti ne vem kaj moram sploh gledati. Ok, prebrala sem, da je dobro, da se da ozadje fino očistiti in da se ne trga... Zato me zanima ali kdo pozna ta ozadja: http://www.bolha.com/fotografija-in-optika/fotografska-oprema/ostala-fotografska-oprema/prenosno-foto-ozadje-3x3m-1277957201.html?aclct=1348986069 in če so v redu oz. so vredna nakupa? Mogoče bo to za nekoga spet "hecno" vprašanje ampak rada bi se preizkusila še v tem stilu fotkanja, zato bodo vaša mnenja zelo dobrodošla. Hvala! yes
 0   

lorry @lorry 22. Jan 2013, 14:38

Em...nima nihče kakšnega mnenja? sad
Lp, Laura
 3   

porkoja @porkoja 22. Jan 2013, 16:47

Ok, jaz imam. smile
To ozadje iz povezave, ki si jo priložila, bi jaz rekel, da je povsem preprosto bombažno blago. Veliko je takih primerov na spletu (tudi na tujih straneh) kjer prodajajo po njihovih navedbah profesionalna fotografska studijska ozadja. Potem pa prejmeš nič drugega kakor belo metražno blago iz bombaža, podpovprečne gramature (verjetno 80 g/m2 ali nekaj več kot 100 g/m2). Jaz sem se že velikokrat ujel na takšne ponudbe. Za prvo kao profi studijsko ozadje velikosti 4 x 5 metra sem odštel preračunano okrog 80 evrov, če greš pa v prodajalno metražnega blaga oziroma najboljše v proizvodnjo metražnega blaga, pa tak kos tkanine dobiš za kvečjemu 20 evrov.

Če hočeš pa dobra tkaninasta ozadja, potem ali se lahko odločiš, da boš kupila ozadje, ki ne bo imelo oznake profesionalno ampak bo povsem običajno metražno blago (bombaž, žamet, mesh...) ali pa vendarle pogledaš v tujino in iščeš ozadja, ki imajo tudi nekoliko višjo ceno in veliko zadovoljnih kupcev.
Sam sem iz tujine nabavil blago, ki se ne mečka. Vsaj oglaševano je bilo tako. Pa sem skrajno zadovoljen z njimi, ker res, četudi blago samo zmečem na kup, ni poznati niti kančka zmečkanosti. Pa tudi gramatura je odlična, nekje okrog 230-250 g/m2. Za fotografiranje otrok in dojenčkov boš imela 3x3 metre povsem dovolj, bom pa kljub temu opozoril, da zna ozadja kaj hitro zmanjkati bodisi v širino kot tudi višino.
Sam imam npr. ozadje postavljeno tako, da v kolikor fotografiram ljudi v stoječi pozi, je ozadje v višino raztegnjeno do nekje 230-250 cm, v dolžino pa še kakšne 3 metre ali manj pred fotografirano osebo. Se pravi, da mi ozadje dolžine 6 metrov še najbolj ustreza. V širino pa mi je nekje dovolj okrog 2,75 metra. Včasih, če mi nekaj deset cm zmanjka, kompenziram v post-obdelavi in ozadje dorišem. smile

Pri ozadju pa glej predvsem, da ti bo zadostovalo za dalj časa, se pravi, da bo dovolj široko, dolgo. Da bo iz trpežnega materiala. Naj bo enostavno za pranje in morebitno likanje. Naj bo na vsaki stranici prešito (to lahko naknadno rešiš, da ga daš prešiti lokalni šivilji), saj v kolikor se začne cufati, bo šlo do konca. Če ga boš dala neprešitega v pralni stroj, pa boš ven vlekla nitke oziroma zelo skrčeno/deformirano plahto. smile Pa naj bo ozadje dovolj gosto in še vedno ne pretežko. Imam ozadje, ki je težko okrog 600 g/m2 in odličnih lastnosti ampak ga ravno zaradi teže ne uporabljam. Pa pri ozadju bodi pozorna še na to, da vpija svetlobo in ne odbija ter tudi kako ga boš fiksirala na tleh. Jaz ponavadi z lepilnim trakom kar zalepim na tla. Na drog pa fiksiram z uporabo t.i. super klešč/ščipalk, prav namensko narejenih za tovrstne zadeve.
Zahvala: LazyBones, Kr-Neki, lorry
 0   

lorry @lorry 22. Jan 2013, 21:05

Porokoja, najlepša hvala za obširen odgovor. smile


Pojdi na:   
Postani Slo-Foto.net član
Zadnje v forumu
Anketa
Kako pogosto uporabljate mobilni telefon za fotografiranje?
Rezultati